kerja sekolah kat rumah

bila sekolah dah start, ada lah homework utk anak. bila ada homework utk anak, mak kena la ngadap. bila mak kena ngadap, mak kena lah ada kesabaran yg tinggi nak monitor anak buat homework. nak habiskan 1 page pun punyalah payah. banyak sangat 'take-5' nye. so kena lah gunakan kuasa veto sikit. kalau tak siap homework, tak leh minum susu, tak leh tido. tak leh banyak lagi lah. susah dia nak focus. tu kalau ada homework, mama nya yg merungut. anak ok je. hehehe..

M besar m kecik. M for mama malas. mama menat. mabarjelah. nak habiskan sebaris pun kemain seksa. confirm mama hantar SR nye daycare utk homework coaching. betuah punya mak, dah malas, malas lagi.

adik nya buat apa? apa lagi, mintak nak tgk upin ipin. papa tak bagi. bukak ABC. mengamuk sakan. tp papa buat dek je. muka paksa rela la jawabnya.

malam tadi. lepas makan. bagi tgk ape tah tak ingat sebelum buat homework.
sempat jugak rekod ni semalam. mmg purposely nak rekod untuk kenangan nia dgn adel. kakaknya tgh membaca, adik nye mengadap. tp tgk lah apa yg adik nye tgh buat. makan, makan, makan!

11 comments:

Ryn said...

clever girl nia!!

adel, as usual laa kan..she love to eat.. ;)

wanie md zain said...

wanie bab homework ni sgtlah kena ada kesabaran..dah la cepat jer tgn mak ni nak babab..
diorg biasa jer..kita yg bersungguh2..hehehhehe
adel makan2 makan2 sama mcm iris..huhuhuh

Tina Othman said...

anak dah sekolah mcm tulah, homwork berlambak, dahlah kena siapkan semua dalam satu malam, maknya yg pengsan hehe

alyyani said...

ryn : sungguh wei. tgk la gmbr kat atas tu. makanan mesti ada kat tepi.

wanie : mmg becinta wanie. balik keje, tgk bag sekolah dia dulu ada homework ke tak. hahaha.. iris pun gitu? debab la nanti kalah kakak lala dia. :)

tina : tu baru bab homework ye kak? belum bab ajar anak lg. confirm pengsan! huhu..

Anonymous said...

garu kepala nia dibuatnye, tough subjek gamaknye 2.. heheh..

alyyani said...

anonymous : hahaha.. gamaknya! mak nye baru belajar, U for urn! kahhhhhhh

Ibu Mifzal Arsyad said...

hehe..itu la nak mengajar anak mmg kena ada tahap kesabaran yg tinggi..mcm mifzal..abah dia yg ambil alih..ibu dah penat balik keje..as alasan..

nadja said...

hai best la anak dah pandai membaca.. heeheh nia cepat tangkap belajar.. anak aku nih bukan kata tak tau belajar.. gaduh pun no1 juga.. pening pening.. hantar g skolah gaduh jer.. penat aku layan...

ShashaCahaya said...

hahaha....
Kelakar pun ada.

Tapi takper sabar. Insyaallah dia akan jadi anak yang pandai. Amin.

alyyani said...

Ibu mifzal : ok la abah mifzal nye cikgu. Kalau cikgu ni dia tau camne nak approach. Hehehe

Nadja : ish budak lg wei. Biasalah tgh aktif. Budak2 ni time tgh elok. Kalau tgk mcm2, aku pening lah.

Shashacahaya : insyaAllah..:-)

@e_da said...

hihi sian kakak nia.. takpe untuk jd pandai syg.. yg last2 tu tulisan dah nampak mcm W dah.. hehe mesti dia dah penat

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in