nak gak review ombak rindu weh!

sebelum korang baca further, kepada yang minat aaron aziz, sila jangan teruskan pembacaan. hehehee... gurau je. jemput2 lah baca. this is just my review.

ok, finally after went through all the obstacle (obstacle ni laki den je), i managed to watch ombak rindu. actually mmg aku dok ajak few of my friends, and family tgk. but takde kepastian dan tak confirm lg. so kelmarin, aku dgn officemate aku buat kerja gila, pegi tgk ombak rindu. mmg kerja gila lah. apa yg gila tuh, tak yah tau lah. cukup la aku kata mmg gila punya kerja.

sanggup eh punya nak tgk sangat? sanggup! sebab apa?
  1. aku baca novel dia. but that was 9 - 10 years back. masa tu time matrix sampai ukm, mmg gila novel. tp beli nan ado. pinjam je. and ombak rindu is 1 of the novel yg aku baca repeatedly. lebih 3 kali? so mmg synopsis dia lekat sampai sekarang. ada la scene2 kecil yg aku tak ingat but overall cerita dia mmg aku ingat. jalan cerita dia mmg awesome.
  2. aura dari movie ni before release lagi dah terasa. so mmg target nak pergi. aku ok je nak tgk malay movie ni as long ada pelakon yg aku suka. so dalam cite ni sape?
  3. sebab bront palarae. current malay actor yg aku minat remy ishak dgn dia. so tak boleh la kalau tak tgk. though he's not the hero tp korang tak rasa ke he's the real hero in this movie? kenapa beliau tidak diberi credit? maap ye peminat aaron. no offense.
did the movie meet my expectation?
jawapannya tidak. tgk sekali kat wayang dah cukup. tp mmg aku akan subscribe kat astro first. nak tgk lagi. jalan cerita dia anti klimaks. bila part dah mcm nak syok, mcm potong sebab dah masuk next scene. it shouldnt be like that i think. semua mcm tersekat sekat. takde 1 scene yg melekat kat kepala kecuali masa mail bawak hariz naik moto pegi jumpa izzah and dia pesan jaga izzah elok2. huhuh.. sedih ok!

did the script strong enough?
jawapannya pun tidak. honestly takde 1 ayat pun yg aku ingat except for "redha itu ikhlas, pasrah itu menyerah" yg mana the only skrip yg diamik dari novel. difahamkan penulis novel tidak terlibat dalam menulis skrip filem ni eh? i thought so. so mcm sampai tak sampai la. kita depens on character yg diorg bawak je untuk dapatkan mood tuh.

the sweetest scene?
  • semua scene MAIL. seriously. ok, bias eh? sorry! :p
  • masa izzah bawak minum petang kat hariz then hariz dah tertido kat bench tu. then izzah pun tumpang lie down kat situ gak. tu je la yg paling sweet. lain2 biasa2 je. mcm aku ckp lah anti klimaks.
the OST?
masa OST dia keluar, mmg tak sempat nak hayati sebab kalau keluar lagu ni, awatlah tak dgr sgt suara diorg ni. tapi bila tgk movie dia, mmg all the way lagu ni dimainkan. sangat suit dgn scene. tu aku lagi nangis bagai nak rak. mmg best gila la lagu dia. sesuai sgt dgn cerita ni.

did i cry?
walaupun plot cerita dia mcm sangkut2, tapi aku nangis starts second half of the story ye. so misi nak menangis bila tgk cerita ni mmg suksess la. aku nangis masa bila?
  • aku start nangis masa mail atas sampan dgn izzah part dia cakap, 'kalau ko dah kahwin, aku bolehla berenti berharap' start sebak dah aku time tuh. bila dia terjun amik kan jam izzah tu ha dah meleleh dah aku. told u that i like bront palarae's acting
  • then ofcourse masa hariz cari izzah masa kat rumah pak dollah. sebab dah meleret nangis dari scene mail dgn izzah tu, tu membawak sampai nangis lagi tuh
  • then part hariz accident kejar izzah, part dia baca yasin tu yg aku nangis. sgt sedih, maya karin mmg betul2 in character. time ni dah parah dah aku nye nangis. over officemate aku cakap.
  • dan semestinya part izzah kejar hariz sampai bleeding tuh. mail very protective i tell u. 
  • part mila dinner dgn izzah malam tu then diorg duduk kat gazebo tuh. sedih sgt bila mila bagitau dia betul2 syg2 kan hariz. kira imagine if aku kat tmpt dia lah. 
  • dan part mail bawak hariz naik moto cari izzah kat pondok ngaji. time ni meroyan dah aku kot. hahaha..
 tapi ending part dia tak sedih la kan. dah happy2 tp patut l.tunjuk sikit apa jadi kat mail. he should get some credits too. lepas tgk cerita ni, aku masih tak minat kat aaron aziz. bukan tak suka, cuma tak minat. sebab aku tak penah tgk cite2 dia belakon sampai lah ombak rindu ni.

ramai tak nangis eh bila tgk cite ni? apasal aku yg over ni? dah tu dok ckp cite nye tak best. hahaha... tp mmg aku nangis bagai nak rak sampai malam tu tak leh ngadap laptop. mata pedih gila. sampai wan tanya, apa masalah cite tu sampai over sgt nangis nye? hahaha... 

ok, sekian....

    18 comments:

    @e_da said...

    alya .. ida tak leh nagis tp sebak tu ada.. mak cik duk sebelah ida giler nangis srooott sretttt esak2... feeling nak nagis tu ada.. tp si kenit puny hal potong mood.. ihih apapun best gak citer ni kan

    Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

    HAHAHAHA
    citer best
    tima aku tengok tu bnayak gak aku dengar orang nangis
    aku tak terlibat ler sbb bz ngan najwa
    bizi ngan fatin nangis meraung satu panggung bila jatuh kat tangga panggung huaaaaaaaaaaaa
    anak sapa la tu

    atanayuiman @ Jue said...

    banyak gaks nangis tue.. semua bab mail ekk..?? hehehe... klako jer.. klako nya time mail bawa aaron naik motorr.. hehe..

    but, yg tak best nangis tersekat2 tue.. tak feel lah!

    Nad @ MamaZakwan said...

    suke bront jugak!!

    Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

    hehe..saya memang ratu airmata...setiap yang scene2 sedih2 jer..mulalah keluar airmata...walaupun hubby kat sebelh dok nyakat kita nangis...ada aku kesah??? hahahaha..

    kalau tgk movie, selalu bayangkan diri sendiri dan suami..tu agaknya emo terlebih...lagi satu, suka airmata kejujuran yang keluar dari mata aaron aziz...cewahhh..kalau dah suka, memang suka jer lah kan...tapi kenapa ayu tak suka aaron aziz dalam KL gangster..terbukti yang saya minat ombak rindu yang aaron aziz lakonkan...

    alyyani said...

    Ida : agaknya tu la kot sbb bwk budak. Alya rasa kalau alya bwk niadel mmg x focus gak gamaknya. Ni mmg focus betul lah tgk. Tu yg mcm meroyan je. Heheh

    Tinie : paham2 beb. Bab jatuh tangga ye. Adel memula masuk panggung gitulah tp bila dah biasa baeu reti diam.

    Jue : jue ke yg nangis tesekat sekat tuh? Mmg potong lah kan. Alya mmg all out sbb x de sape yg kacau. :D

    Ayu : ala, kena sakat ke? Xsyok lah. Kalau wan mmg dia bia je. Baru bole feel sampai habis. Tau dah ayu mmg minat genre gini. So wajib la subscribe kt first nanti :)

    Affieza said...

    Yg pasti novel dia lg best kan kak??? Sy pun dh repeat byk kali gk bacanya...huhu

    wanie md zain said...

    alya..akhirnya berjaya jugak tgk kan..
    wanie nangis part mia dah kawin dgn hariz..syok2 landing atas hariz dan izah kat umah main kucing..huhuhuh sedih tu...

    Yan said...

    salam kenal.. akka tak perasan samada pernah baca atau tidak novel OR ni.. lupa dah..

    alyyani said...

    affieza : yup betul tu. kita terikat dgn novel tu tu yg rasa tesekat2 je.

    wanie : akhirnya! ahahah.. ha'ah part tu pun sedih tp belum start nangis lah. part atas bench tu sweet kan? tak yah la susah2 part atas katil tu. buat tambah dosa je tgk. buat scene2 simple mcm tu dah buat kita rasa syok.

    yan : salam kenal. mcm nama adik saya :) oh yeke? novel tu mmg antara novel yg terawal la sy baca sejak mencebur kan diri dlm bidang membaca novel. heheh

    ada. said...

    Ada pun ternangis waktu kat sampan tuh. Betul tuh, mail sebenarnya hero dalam cite nih.

    alyyani said...

    Ada : kan? Teruk sungguh akak nangis tau tah mcm hape je rupa. Hehehe

    Elyn Sani said...

    aku baca review ko ni lompat2 sbb aku dengki dgn ko yg dh pi tgk hahaha!!!

    alyyani said...

    elyn : tunggu astro first saja yo!

    Shida said...

    shida memang meleleh2 airmata masa tgk ombak rindu haritu..hehe..tp mcm x puas sbb kalo ikutkan novel mcm lagi best kannn...opssss...alyya,shida mmg minat giler dengan Bront!!!hehe....

    alyyani said...

    shida : dah lama dah perasan, kita ni mcm banyak persamaan je lah. shida perasan tak? :) betul2 mcm x puas. mcm tersangkut2 kan?

    Iryani Noor said...

    bestt nyer, tp xnk tgk kt wayang sbb tau comfirm xleh control sendu.. nnt kuar2 je mata bengkak.. miahahahha... nk soh husband d/load =p

    alyyani said...

    iryani : nanti subscribe kat first eh! :D

     

    Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in