Kipas

Bismillahirrahmanirrahim... mata ni tersangatlah mengantuk. u know what? haritu aku ada bagitau adel yg dah tak bangun malam kan, sekali mulut ni becakap, mesti akan jadi balik. kali ni lagi hebat. bukan terjaga sekali tp 2 kali. worst part is bila dia bangun nak susu, nak mama dukung bawak pegi dapur buat susu bersama- sama. dah tu bila tuju semula kebilik, dia kata tv..tv..tv... apakah? maknanya, baringkan dia depan tv, sila buka kartun- kartun utk santapan adel. dan lepas tu, dia akan tertido sendiri.

mungkin dia nak suruh mama solat tahajjud tp mama sangatlah mengantuk, sudahnya mama pun lena kat sofa sekali. lepas tu, mesti mama terjaga semula atleast lepas sejam tido. then mama angkat dia balik masuk bilik. parah tak kalau hari2 macam ni? bukan sekali dua dah ni, ada 3-4 kali la. sok pagi nya dia bangun dgn sengih2 dia mcm bahagia sgt as if nothing happen malam tu. mama la yg tersengguk sengguk. jgn la setiap malam macam ni. dah besar kot adel!

ok, balik kepada tajuk entry. last week dalam hari rabu lepas, kipas kat living hall dah menunjukkan tanda- tanda nak jahanam. bila tekan no. 3, speed dia mcm no.1, bila tekan no.1 terus padam. ini menimbulkan kerisauan dalam hati bila ahad tu ada member nak dtg beraya kat rumah. terus aku call owner, bgtau masalah kipas dia ni.

so, owner dtg jumaat malam nak check kipas tuh. dalam pada menunggu nak repair tuh, pakai la kipas yg ada. mujur jugak la hujan je last week so tak lah panas sgt. owner ckp kipas ni dah rosak, so dia akan dtg ganti esok nya. mmg aku suka sgt dpt owner ni. efisyen and responsible. so kitorg pun respect dia. sabtu pagi tu, seperti yg dijanjikan, dalam kul 11 jugak owner dtg bawak technician dia dgn kipas baru.

lega yg amat disitu. sebabnya membayangkan kalau member aku dtg esoknya (ahad) dgn anak2 kecik, mau tak senang duduk. alternatif lain, aku bukak balkoni kat hall utk pertama kalinya. bila dah nak bukak tu kena la cuci kan. so pagi tu sebelum keluar rumah beraya, aktiviti mencuci balkoni. rasa nyaman je bila bukak balkoni rumah. tp tak boleh expose selalu sebab niadel kecik lagi. 

bila kipas dah ok, baru la bole fikir nak masak apa esok (ahad) harinya...

sejak ada anak, ni lah first time bukak balkoni ni.berkilat dah lantai aku kerjakan.

niadel pun teruja, siap port tepi situ minum susu. btw, umah aku tinggal 2 je dari 4 tingkat. tp tahap kerisauan tu mcm duduk kat tingkat 24! imaginasi tinggi la katakan.

owner rumah kitorg uncle lai yg berbaju hijau tuh. mmg sgt best dia ni. esok kitorg dah tak duduk kat rumah ni, sape yg berminat nak sewa kat sini silalah ye. heheh..

mesti ada extra helper yg nak 'menolong'

lega bila dah settle masalah kipas nih

dah alang2 technician tu dtg, kitorg pun mintak repair yg lain- lain. bila dah jadi macam ni rasa, senang kalau duduk rumah sendiri kan? sendiri buat decision.

2 comments:

nome said...

adel nak besar tuh...bukan main suka dia sakat ko dgn bangun 3-4 kali beb...cian kamooo...

bagus tol tuan umah tuh, dgn pantas menukar kipas baru...esok2 dah pindah umah sendiri, lagi best..sendiri wat decision..mmg syok la..

alyyani said...

nome : bole hilang saba kadang tuh. huhu.. tu la me, aku hormat owner umah aku ni. tu aku happy menyewa kat sini :)

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in