cerita kunyit hidup dan kapur

yg aku tau, petua tradisional utk selsema ialah sapu kunyit hidup je. sebab sedia maklum, adel sekali dah kena selsema makan bulan. bersilih ganti ubat dan antibiotik. naik fed up dgn ubat klinik pun ye gak. then hari- hari masuk lambat sebab nak repeat pegi klinik.  tp kita mak- mak ni kan jenis tak putus asa. nak tgk anak sihatkan. sebab bila anak sakit, kita yg susah. extra kerja kat umah. tu belum lg part aku sedut hingus adel sampai aku sendiri dapat virus dari adel tuh. family aku yg tengok aku menyedut, geli diorg. tp aku puas hati at least, aku tau hidung dia clear. tp kena buat frequently. mmg boleh muntah la.

kisahnya masa tu, masa akak aku nak kawin tu, adel dah start tanda2 nak selsema. kalau dibiarkan, mau teruk. dah lah nak bejalan jauh every week masa tu. mamanya pulak tak leh nak concentrate kat dia je.  dah la ubat tak bawak. actually takde ubat standby pun. ubat last yg ada dalam fridge bulan 2 punya dan sepatutnya dah masuk dalam bakul sampah.

so, terus aku kedapur nak amik kunyit idup. kebetulan opah a.k.a moyang niadel ada kat dapur masa tuh. dia quite surprise la aku tau petua letak kunyit hidup kat batang hidung budak kalau selsema. google la opah! then opah aku tanya ada kapur? bia opah buat kan. aku pun terus bagi opah aku buatkan.

opah kerat 2 kunyit hidup tu surface yg dah dibelah tu sapu kapur then cincang mcm nak potong dadu. cincang kat surface tu je lah. so kapur dah mix up dgn kunyit. terus sapu kat batang hidung adel. opah cakap preferably (opah tak la sebut preferably :p) buat  malam time nak tido.

alhamdulillah, (of course dgn izin Allah) adel tido lena sampai ke pagi, dan esok hari nya tak la meleleh2. berkurang la. aku lupa nak tanya opah apa rasional nya. paham ke opah rasional? hehehe... takpe, nanti aku tanya. mak aku pun tak tau petua ni. petua mak aku, sakit pegi jumpa doktor :p sama la yg anak dia apply.

so kesimpulannya, back to basic. petua org2 tua ni kadang berguna jugak ye tak? korang bole lah try. in fact harini flu adel dah mula kering dan batuk pun sikit- sikit. dgn bantuan antibiotik gak la. tp masa akak aku kawen yg adel kena flu tu, mmg 100% pakai kunyit hidup + kapur tuh. sebab baru nak selsema. macam baru- baru ni, batuk+kahak dulu diikuti dgn selsema.

sharing is caring :)

ni la rupa kunyit yg dah campur dgn kapur dah ready utk ditenyeh ke batang hidung adel.

ni aku baru lepas sapu tadi. adel dah tido. kalau sapu time dia tak lena, mau kuning bantal dgn tilam. masuk malam ni, dah 3 malam aku sapu. dari hari isnin lepas.

ni gambar sebelum dia tido tadi. dah sihat dan dah mula ada minat kat lego dah.

ni lagi satu petua yg aku tengah try. utk batuk dgn kahak. ubat doktor pun bagi jugak. then campur madu dgn lemon takyah masam sangat letak kat syringe dalam 3ml utk adel yg berat 10kg, then bagi dia. 1st time aku bagi, terus dia muntah mengeluarkan lava- lava yg dia simpan. malam ni dah 2 malam aku bagi. see how. hopefully berkesan gak petua ni utk diamalkan selalu. dapat petua ni dari mummy hanasara.

no drugs, all natural & organic....

9 comments:

anisalya said...

dua2 petua tu saya tau.cm bila cmpr kapur tu je la sy kurang tau skt.tp bgs.blh try kt Azfar sbb b4 dis guna kunyit je.

mrs.spicy said...

maryam xpernah seleseme teruk lagi. berguna ni untuk panduan masa hadapan

Iryani Noor said...

kalu yg madu tu mmg berkesan utk keluarkan kahak2 & lendir...

bagus la kasi bdk2 mkn mcm nie rather than ubat2 yg ada drugs kn...

~chekuna~ said...

petua kunyit..dah lama k.na amalkan utk luqman bila selsema..sbb luqman tak nak mkn ubat..petua org lama adakalanyer berkesan..:)

Fieza said...

Rasanya petua opah niadel tue ade betulnya sebab kapur kan panas so bila selsema disebabkan sejuk maka mmg benda panas la solutionnya kan..Tapi tue la petua ni kalau buat kat budak tak baper cerdik lagi boleh la tapi kalau buat kat nia n syakil msti tak nak nye..dah pandai cakap ni susah..

nome said...

yeay, adel dah sembuh! cayaklah mama alya...mmg terbaek!

cayak to opah gak sbb petua opah sgt mujarab...and thanks for the info :)

Iela Fazielah said...

alya...nape buang ubat.. ubat boleh simpan dlm 6 bln pe.. janji simpan dlm peti sejuk... kecuali ubat mata je xleh simpan n antibiotik... sayang buang ubat..n biasa alya gi klinik mana??? sbb kekadang bkn sbb xsembuh2.. tp sbb ubat xori pun menyebabkan sakit xsembuh.. akak lebih suka amik kat PKU ni sbb ubat kami 98& original...hehe..xcaya klinik panel ni

Chik Na said...

akak pun dah try kunyit + kapur semalam... harapnya dgn izin allah menjadi lah

Anis said...

haha... aly ko sedut hingus adel pakai straw & mulut ko ke?? x bleh bayang aku.

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in