anak aku je ke macam ni?

ni kalau dah sampai tulis kat blog ni dah tak tau camne nak handle la ni. tu lah dia, anak aku je ke macam ni eh? budak yg menjelang usia 3 tahun ni mmg gini eh? hobi dia menangis je. ke sebab dia ada adik? dia rasa kurang kasih sayang so dia try to get my attention? sampai satu tahap aku biarkan je dia menangis. menangis for no reason. aku tanya nia nak apa? nia marah sape? lagi dia meraung. sudahnya, aku biakan sampai dia berenti sendiri. makin dipujuk makin menjadi.

camne bole start nangis? macam- macam. kadang besebab, kadang tak besebab. tak nak pakai baju yg mama suruh la, kena paksa mandi lah, malas bejalan naik tangga nak masuk rumah la (padahal masa tu tgn mama ni penuh dukung adel) tp most of the time tak dapat apa yg dia nak. kita tak bagi tu, besebab. kalau semua benda kita bagi, lemak la. 

ish, merungut je aku ni. esok dah besar nia baca gak nya dia rasa dia nyusahkan aku lak. tak lah nia, i know you are just being like other normal kids does. mama je tak tau camne nak handle bila nia meraung bagai nak rak. apa pun nia buat, nia dgn adel tetap no 1 dalam hati mama. org tgk aku steady je bila keluar rumah tp disebalik nak keluar rumah tu, bole jadi tak kemana kalau nak mengira kan kerenah anak- anak aku. alah bisa tegal biasa kan?

kalau cite ke mak aku ni, aku la kena balik 'ha macam tu la ko masa kecik- kecik dulu malah lebih teruk!' i purposely write this nak bagi nia baca bila besar nanti. mama masa kecik pun macam nia masa kecik jugak :p ok seriously, anak aku je ke macam ni eh?

ni gambar baru amik tadi. masa ni baru je sampai rumah. dia menangis nak dukung, barang pun dok depan pintu umah lagi. aku dah tak geram dah bila dia nangis gini. aku cakap 'ha dah habis belum?' hamperh tak? heheh..

bila cakap gitu, terus disepahkan kasut mama. pegi tutup muka dgn bantal busuk dia. bukan tak kesian, tapi setiap masa pun macam ni. macam dia lak adik.makin dipujuk makin menjadi.

aku cakap, meh mama amik gambar budak suka nangis... lagi dia meraung. hahahah...

apalah yg dibengkak kan sangat tuh. unpredictable budak- budak ni. dari sabar, bole hilang sabar.

entry ini menyusul selepas ini. sambil menunggu kain dalam mesin, upload photo dulu. update blog sikit. budak suka nangis ni ada tepi aku tgh tgk spongebob sambil sengih2 tgk gambar dia tgh nangis ni. adik dia tgh tido. lalok lepas makan ubat. adel batuk la pulak.

18 comments:

Mama Likha said...

yg mnangis for nor eason tu lah yg geram kan...? tkthu nak apa.. adui.. sbr lah kite mak2 ni..

Ibu Mifzal Arsyad said...

alya..betul kot mungkin nia nakkan perhatian..biasalah budak2 nak membesar..mifzal pun cam tu manja sgt..ada je time dia menangis x tau sebab..bangun tido terus nangis pun ada..pastu marah2..katanya marah ibu..mungkin dia mimpu kot n dlm mimpi tu kena marah nga ibu..hehe..

ps : blog ainey dh berubah ke self hosted..x pakai blogger dh...tu yg redirect domain dulu x jadi dh..mmg kena add balik link tuh..tu yg x nmpak kat dashboard tu..hehe..panjang lak komen... :)

Abah Yie&Ummi Na said...

saya pon tak tahu nak komen apa kak :) sebab auni pun baru nak masuk 2 tahun. dia pun skrg ni asyik nangis juga kalau permintaan tak dipenuhi.

boleh dikatakan dia agak manja juga...maybe sebab dia ni seorang je, adik pun takde hehe

ieda said...

anak ieda no 2 peel mcm ni..tiap kali bangun tido mesti nangis bila di pujuk makin menjadi..rasanya nakkan perhatian la...pantang silap cikit nangis hentak2 badan baling segala barang yg ada...kdg hilang sabar jugak huhuh

OneSimpleMother said...

adoyai.. luqman pun dah macam ada ciri gini la alya. tk nk dengan sesape skang ni. menangis melolong mcm kena dera. nak dgn mak dia jer. masa kecik2 tk mcm tu. dah besar ni makin menjadi pulak. tu belum ada adik lagi tu.. adoyaiiii..

mrs.spicy said...

heheh..memang macam tu kut budak2 nak bermanja ngan mak die..selalu tengok sepupu2 2-3 tahun ni memang mencabar sungguh.

Anonymous said...

ade chance nk dpt tonsil ni mcm mamanye klau slalu camni..

yangbaik said...

memang semua budak macam tu kot... kadang2 tak faham kenapa lah nangis sampai guling-guling, bila di tanya tak jawab... bila tak ditanya cakap macam mak nenek pula... nak besarkan anak memang kena banyak sabar...

nome said...

alya: sama la dengan anak aku aleesya...ada je benda nak diamukkan...tak pasal2...jgn riso beb...kita senasib...ate sehati sejawa kan? ekeke...

layankan jer sbb derang masih bebudak...tp kalau dah besar sok, wat pangai camni...mmg kena enjut ketampi kot...kahhhhhhhhh....

zue said...

salam alya
anak2 nih ada masa memang die buat hal
anak saya pon sama gak
dah ler sebaya tuh
sebelum nih penah buat entry pasal nih kat
http://dzazue8180.blogspot.com/2011/04/alahai-anak-ibu.html
memang tensen sgt2
suka nor nangis for no reason
pas p darussyifa' tuh Alhamdulillah semuanye ok
tapi kadang2 wat hal gak
memang kena banyak bersabo le huhuhu

kinna said...

sama la ngn my 1st doter..suka nangis. nak mandi nangis, nak makan nangis, nak susu nangis, nak tgk tv nangis, nak jalan nangis..jenuh pujuk..tp sekarang ni reverse psikologi je..puji adik (sebab tak nangis)..baru dia diam..huh!

LYAfrina said...

hehhehee...
sebijik mcm asya... sama je alya.. mybe makin besar, makin pnjang akalnya.. asya pon ginilah... kelmarin bru menagis sakan.. siap bguling-guling lg..kdg2 rsa out og control dh. tp..sabar:-)

Ryn said...

facing same problem with ADAM..mcm pangai nia = adam..siyes beb..last time kite discuss about this jugak kan..same je pangai deme..nak attention? yup maybe..tp nak attention yg mcm mn lagi aku also tk tau dah nak put attention tu lg..
thts why i said, being a mother of 2 is more challenging tmbh plk kite tkde helper..even hubby ada tolong pujuk tp dia nak mama dia gak..

bab ty ngs sebab ape tu mmg aku selalu ty and resultnya dia akn tmbh kuat menangis..so aku biarkan je..

i'm not a perfect mother but i try to be a good mother to both of my kids..

Iela Fazielah said...

alya...semua sbb yg alya ckp mungkin ada.. kekdg..lansung xtau nape.. tp biasala... jgn fenin2.... biasala anak2... kalau momok... irfan nangis n merengek tanpa sebb...2 jam dia biar....sbb pe... xtau nak buat pe... semua kita tanya dia xnak n tetap nangis....

next week akak pun nak ke corus paradise tu....hehe

Iela Fazielah said...

alya...semua sbb yg alya ckp mungkin ada.. kekdg..lansung xtau nape.. tp biasala... jgn fenin2.... biasala anak2... kalau momok... irfan nangis n merengek tanpa sebb...2 jam dia biar....sbb pe... xtau nak buat pe... semua kita tanya dia xnak n tetap nangis....

next week akak pun nak ke corus paradise tu....hehe

♥MiZz-siHa♥ said...

ye la kan...anak kt pon kadang2 nangis teruk lg dr adiknye..mmg kadang2 bleh wat hilang sabo je la..bl die nangis adiknye tgk je abg die nangis...hehehe..

mrs.lazura said...

sabau je lah ly..
huhuhu

amal_fc1303 said...

jahat ko kann. aku bkn kesian kat nia aku lawak ko wta entry nie.. hehehehe.. aduhai. kalau dia ada dpn mata aku pon pening gak weyh..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in