risiko ber-waterpark dgn anak kecik

sebenarnya, bila bawak niadel berwaterpark ni satu je dlm kepala. jgn la diorg sakit. bukan lah nak fikir negatif, i'm a positive thinker ye. cuma pray for the best, prepare for the worst la kan. masa start nia muntah tu, da suspek nia demam. alhamdulillah, nia ok- ok je. 

kita sangka kakak yg demam, sekali adel pulak yg demam. aku balik kerja selasa lepas, pengasuh ckp badan adel mula dedar. terus bawak ke klinik malam tu. doktor tanya ada pegi mana- mana ke? aku cakap la bawak anak main air. immediately adel diberi antibiotik. ye la, kot adel banyak tertelan air pool. maka tu yg demam tuh.

tu la risiko bila bawak anak kecik bercanda di tepi pantai. kalau mcm niadel yg well-known dgn flu & cough nye. i'm already expected this will happen. but alhamdulillah it didn't drag. lepas 2 hari adel is fine. on nia lak, ok sampai sekarang. hope makin besar, anak- anak mama makin kuat antibodi ye. lawan virus2 yg ada dikeliling.

tips yg aku dapat bila lepas bawak anak2 mandi manda. lepas mandi kan derang tu, sapukan vicks kat dada, belakang dgn 2 tapak kaki. to prevent them from flu and cough. alhamdulillah, it works for niadel. so selain standby ubat demam, standby vicks jugak eh. :)

demam adel dah kebah. but she still on antibiotic. kalau bab bagi ubat mmg berperang lah. tu kalau time amik ubat, dgr 1 ubat 3 ml pun dah tebayang apa jadi. ini dpt 3 ubat! huhu.. ater, scotts emulsion pun dia dok nanak, nanak...

tebalik pulak dgn kakak nya. walaupun binti sama, tp perangai sgt berbeza :D

8 comments:

Mummy Irish@honey said...

cute! 2,2 ada lesung pipit! ^__^

nome said...

Lari topic sket ek, cantek gaun adel, so colorful, nak klik like byk2 la ;)
Vicks ek? Good tips nih, thanks beb

nome said...
This comment has been removed by the author.
OneSimpleMother said...

salam alya.. malam tadi akak mimpi kita jumpalaaa.. hehehe..

So Shy Lady said...

amboi belang2 cute sgt!

akak klau bjalan memang slalu standby ubat ubatan... tmasuk myk gamat, myk cap kapak ;)

anak akak klau brendam dlm kolam yg dmam pun trus aje baik,hihi

Iela Fazielah said...

haha... mmg bab sakit ni kena prepare la kalau bw gi main air ni.... mcm anak akak...syafiqah paling xkuat badan dia bab main air n minum air sejuk..mesti batuk kahak n demam muntah2 pastu

mummyar said...

aloalo comelnya si adel ngan baju nya tuh...geram tengok tengok lesung pipitnya tu....si nia lak dh pandai posing skang ye...

tu ar selalu mesti demam kan...baru2 ni pun ank akk demam batuk selsema sume ada lps balik dari a famosa...tapi seb baik x lama sgt demam nya....flu je x abis2...moga adel cepat baik ye...

Mama Likha said...

gud info.. lg satu alya kdg2 pas swimming kena cek tlinga dorng, tkut air masuk kan? dorng mne pndai ckp :)


adel pun dh start amek scott imulsion?

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in