Collagen, korang amalkan tak?

subuh- subuh pagi td ke lewat malam tadi, tak perasan aku. kakak aku bbm aku tanya aku ada pakai collagen's product tak. aku terus reply "ko jual ke?" rupanya, akak aku ajak aku pakai. menjelang usia kami yang dah late 20 ni (29 to be exact), being a woman somemore, sure kita (ladies) yang  akan nampak lebih tua dari usia kan banding dgn lelaki. beranak, jaga anak, jaga malam, jaga family, semua berjaga belaka...

macam aku dgn wan beza umur sebulan je, esok2, mcm aku kakak lak. isk, sedih kot! nak la bila bawak nia dgn adel nanti, org cakap :
"eh anak ke? ingat kan adik beradik?" kahhhhhhhhhhhhh... gila org nak cakap gitu! or orang cakap
"eh, u don't look like you're 29  la, u look younger" jangan cakap u look older sudah. sadis!

so, sementelah anak- anak tido awal malam ni, aku sepat la meng-google. what is collagen?

Collagen is a type of protein. Fibrous in nature, it connects and supports other bodily tissues, such as skin, bone, tendons, muscles, and cartilage. It also supports the internal organs and is even present in teeth. There are more than 25 types of collagens that naturally occur in the body.

Collagen is one of the most plentiful proteins present in the bodies of mammals, including humans. In fact, it makes up about 25 percent of the total amount of proteins in the body. Some people refer to collagen as the glue that holds the body together. Without it, the body would, quite literally, fall apart.

.
so, collagen is actually in our body. bila usia kita meningkat, collagen kita makin berkurang maka, kedut- kedutan akan timbul. so, sekarang banyak produk jual collagen's supplement dalam pelbagai bentuk. akak aku recommend produk D'Naveche. cuma kesan nye pun depend on kita punya body gak. ada yg cepat nampak kesannya which muka berseri etc. ada yang lambat. tu disebabkan collagen yang kurang dalam badan. belum berkesempatan survey lagi. 

 pakai collagen dapat muka halus cam nia tak? kahhhhhhh... kena terima hakikat pompuan ni maintenance kena lebih. so ofcourse suami don't mind kalau berbelanja lebih kan? ;)

note : artis2 yg muka dah lain macam tegang nye tu pakai collagen ke botox eh? ;)

14 comments:

Mama Likha said...

pakai pakai! tp nti lagi 3bulan bru leh reveal hehehe!

btul tu alya... jd org pmpuan ni mcm2 kite kna pk.. tkleh duk silang kaki jerkk kan!

:)

amal_fc1303 said...

tu la kawan2 ina ckp pon ko nie mcm org bujang la mcm org xda anak pon..
lawan sgt2..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

collagen nie banyak jenis kan.. ada yg berbetuk soya, pil, cocoa and so on... mcm jue ada try beberapa jenis.. so far, ok gaks la collagen nie. nampak tegang sikit muka dan putih... but, lebih suitable ngn pil sebab just telan jer.. kalo yg soya tue cepat muak...

mrs.spicy said...

heheh..kalo artis yang tegang muka sampai mulut muncung tu botox la kut..bagus2 pakai sebelum terlambat. heheh

Chik Na said...

akak guna brand Dr.One.. alhamdulillah after 2 minggu mmg terasa kelainannya..

Sricahaya said...

manis senyuman nia.. :)

rina a.k.a jaijina said...

ya ampun, sepanjang hidup mmg tak penah amil collagen bagai..bile bace n3 alya ni, barulah rase "eh macam dah tue aje" sbb tak tau menau pasal ni, ahahaha..

lepas salin ni, bolehlah amik kot..

miera said...

artis2 tu yg muka tegang tu pakai botox la..duit banyak..ha.haa..

Iela Fazielah said...

awal2 aritu akak pun ada rancang nak mkn collagen gak.. brand total image / tupperware (sbb dealer).. skali.. sbb akak b/f anak.. xleh mkn la pulak.. sedey kejap.. tp mmg bagus mkn collegen ni.. muka n badan berseri2 tau.. kecantikan dari dalaman

nome said...

boleh try guna collagen dah nih..mana tau muka lagi berseri2 daripada skrg...x salah mencuba selagi produk itu halal :)

Romai Adzlan Mohd Sharip said...

ish ish...

i propose minum kacip fatimah 3 in 1 yang aku bagi sample tue...

dalam tue dah ada kolagen skali..

muehehehehe

Fieza said...

Fiza pernah ambik gak dulu alyya. Fiza minum ccpp. Coco Colagen Power Plus. Mmg ok la sebab bg tenaga lebih kat kita

ellin_ibu_awathif said...

so ko amik yg maner satu alya, leh aku try folo skali ;)

Iryani Noor said...

betul la bile usia makin meninggat, mcm2 product kena tepek kt muka.. nak kasi naik seri la kan.. tp product ape yg ok ekk??? teringin gak nk pakai... nnt sharing2 k..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in