potty training versi nia : day 2

al-kisah, harini kitorg memerapkan diri dirumah kerana misi PTD-2 (potty training day 2). cam biasa, nia bangun pukul 7pagi, bila pampers dah basah mesti nak mandi. dalam kul 8 tu dah tak berpampers. serentak itu jugak, mulut aku ni tak berenti tanya "nia nak pee tak?" sampai papa mahupun nia tak larat nak dgr.

naik kejung jugak mulut ni sebab kejap2 kang tanya. 1st pee, ada terkucil. seluar pun diganti misi diteruskan. start dari 2nd pee dan seterusnya nia dah bole control pee dia. sampai toilet baru pee.

lepas mandi petang tadi, nia bukak seluar sendiri sambil cakap "mama, nak pee" then lari- lari ke toilet. cuma tgh hari td, ade masalah bila dia tak nak biyak kat toilet bowl. maka, kena pakai kan pampers utk dia biyak. kalau tak, dia tahan je.

so, besok (ahad) baru nak beli potty training seat itu. baru nak beli ye. kalau tak rasa mcm tak nampak keperluan dia. bole je pakai toilet bowl kat bilik air tu. tp mcm susah pulak. ni nak tido, aku pakai kan pampers. untuk rekod hari ini hanya 2 keping pampers.

ni gambar masa PTD-1. preparation nye kemain lagi. baca info- info kalau nak potty training anak, sila gulung carpet, tikar senang aktiviti mop2 nanti. tapi bila tgk nia boleh control dah, carpet telah dibentangkan semula.

lagi tips yang aku dpt, pakai kan nia dgn seluar panjang, so bila dia ter-pee, pee tu basah kat seluar je instead of menjejer atas lantai. it works!

kat mana nia ada, kat situ ada changing mat. maka keluar la semua changing mat yang ada buat alas. senang nak lap jugak nanti.

tapi, alhamdulillah, prosess potty training ni, tak lah sesusah yang dibayangkan. dulu selalu fikir, malasnya nak start, kang nak mengelap tu yang payah. tambah pulak pee kategori najis kan. tapi dalam 2 hari training ni, aku tak lah sampai nak kena mengelap bagai. ok je sebenarnye. :)

15 comments:

Ibu Mifzal Arsyad said...

wah..best nia dah x pakai byk pampers...

ainey still x confident mak totally potty tain kt mifzal..selalunya dah basah dulu la br ckp dh pee..huhu...

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

gudluck nia... caaaiiyoookkk...! :-)

alyyani said...

ainey : oyeke, takpe, lama2 ok la tu. nia pee dah lepas, berak belum lg.

jue : thanks aunty jue!

Gieyana said...

gd luck yer Alyya...sama cam Nureen gak..kalau nk buang air besar nk crkan pampers gak!huhu

zura@iwan said...

gud2 ada tips ni...hehe...

dh bjaya la kali ni ek....

BIONIC WOMEN said...

me pun baru nak start PT ni..potty dah ada, tp Dhiya macam x suka..huhu.ari first ritu terkucil..pastu baru nak start semula nih//hadoooo..

Mommy 2 Imans said...

good luck alyya..nak stat memang kena banyak sabar..later nanti pelan2 oke..:)

Leen Die said...

bila ko kata wan tak larat dengar..smlah ngan aku semalam..laki aku kata sayang nie asyik tanya Rayyan, nti dia nak kencing dia mesti bgth..mesti aku ckp kat laki aku kenalah tanya sbb nak ajar..aku ajar rayyan pakai underwear..tp mlm semalam dia ralit sgt tgk citer ultraman aku tanya abg nak kencing tak dia jawap tak...duk jawap2 tak2 aku tgk cam berkepit tgk2 dah kencing atas katil tue..sabar jelah..sib baik sikit je dahlah aku br tukar cadar tue..ly ko beli kat mana potty train tu?berapa ribu????hehehehe

Leen Die said...

bila ko kata wan tak larat dengar..smlah ngan aku semalam..laki aku kata sayang nie asyik tanya Rayyan, nti dia nak kencing dia mesti bgth..mesti aku ckp kat laki aku kenalah tanya sbb nak ajar..aku ajar rayyan pakai underwear..tp mlm semalam dia ralit sgt tgk citer ultraman aku tanya abg nak kencing tak dia jawap tak...duk jawap2 tak2 aku tgk cam berkepit tgk2 dah kencing atas katil tue..sabar jelah..sib baik sikit je dahlah aku br tukar cadar tue..ly ko beli kat mana potty train tu?berapa ribu????hehehehe

Fieza said...

Nia gud gurl la..Cepat belajar. Fiza pun tiap kali potty train ni paling takut bab2 berak ni la. Syakil ni selalu berak dulu baru gtau tau..potty seat tue ader jer kat umah tapi dia tak nak la berak kat situ..agak mencabar nak train berak ni comapre buang air kecil kan..

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

bagus bagus ko dha start dulu
akau dalam pantang nanti baru naka start

Elyn said...

aku nye PT masih tak berjaya. kene gigih lai. sebbaik next week cuti byk so aku kene rajin bertanya la gamak nyer ahahhaha

nome said...

tahniah nia! cerdik tol...

nadja said...

alhamdulillah la dah menjadi.. tapi kalau dia leh g toilet lagi bagus sis.. tak la nanti ketageh kat potty plak.. hehehe

Mama Kyra said...

bestnya..pasni tk yah dh pki pampers..umo bp tahun ye sesuai tuk PT ni?

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in