misi cuti thaipusam!

selamat tengah hari. rumah dah kemas? lunch dah masak? baju dah sidai? anak- anak dah makan? harini hari penting sebab hari ni aku dah mulakan misi PTD-1. a.k.a potty train day-1. setakat jam 12.30 tgh hari ni, belum keluar lagi mop atau kain basah untuk mengelap.

tapi, mulut mama ni takde aya lain. mesti tanya "nia nak pee tak?" kalau dia diam means dia takmo la tu. kalau dia cakap "nak pee" lari- lari la dia terkedek- kedek ke toilet. terkucil masa untuk 1st two pee. seluar basah sebelum sampai ke toilet.

ni dah seluar ke-3. belum berganti lagi. everytime masuk toilet, nia berjaya pee. ada jugak 2 kali tadi, dia cakap "tade pee pun". tak pe lah, asalkan tak menceceh. so, caiyok2 untuk nia ok!

note : entry bergambar, selepas ini ye!

15 comments:

Gieyana said...

Selamat bcuti yer Alya..gd luck for ur potty training yer...

Ko masak apa? ku tgh masak half way but Gas habis lak! nasib baik kuah spagetti jer..so transit ker rice cooker!huhu

LYAfrina said...

SELAMAT BERCUTI ALYA..

SAMA MCM ASYA.. ODWY BELAJAR... TP DIA DAH GTAU NK KLUAR, CUMA TTP TERBABAS.. X SEMPAT SMPAI TOILET.. XPELA.. PERMULAAN KAN..

eiNa said...

aku pun tgh train aira ni..
stakkat jam 1.00 tgh ari ni belum mop lagi, dah 3 kali pegi pee sndiri..aku tlg basuhkan jek..
ok la dah halfday bejaya nih!!!


jap gi nk nap kul 2 kena pakaikan pampers gak tkt tk smpat kejut ke ape ke..

alyyani said...

gieyana : thanks gie. tadi dia cakap mama nak pee sambil pee dlm sua. huhu.. mujur sempat ke toilet. :)

lya : wooo, sayiok tuk asya jugak! :D

eina : ok tuh. aira leh control. nia aku kena tanya banyak kali. ooo mau tido. ko ltak la atas changing matt. aku ni belum tido lg. poo poo pun belum :)

Iela Fazielah said...

tahniah nia.... biasala allyyani.. mula2 mmg leceh..mcm syfqh dulu... every mlm bocor w/pun dah uruh pee b4 tido n kejutkan jam 3pg... tp lama2 dia pandai la

mrs.spicy said...

4eee..comel jer tebyang nia lari terkedek2..chaiyok nia.u can do it~

Leen Die said...

ly samalah ngan aku..huhuh..tpkan aku nak tergelak pun ada sbbnya rayyan tadi aku tak pakaikan pampers kat dia duk pegang2 geli2 gitu...hahahha..mesti rasa pelik sbb terkena suar..selalunya pakai pamperss

alyyani said...

k.iela : siang pun baru nak mula kak, kalau malam tak tau la camne gayanya. thanks kak! :)

mrs spicy : mmg tekedek2. utk 1st day ni tak la seteruk yg dibayangkan :p

leen : hhhahaha... lelaki ye la kot rasa. kalau pompuan nan ado sgt rasanya weh. aku tebayang gak ni. kahhhhhhhhh.... so far camne?

ibuayahdamia said...

good luck nia...mesti boleh punya..hehe

p/s: ayu tak cuti pun...hehe

Leen Die said...

Rayyan biasalah nak tekncing sgt kelam kabut bgtyh..miii..mii..miii.nak encing....huhuhu..kelam kabut tp nak tunggu encing nya mau aku terkencing duluuu..so far oklah ..terkuncil dlm suar kat muka pintu toilet adalah tadik..takper kena sabar nieee

nome said...

thumbz up nia! you can do it!

Fieza said...

Fiza pun dah on potty training kat Syakil. Semalam sekali jer terlepas dulu b4 pg toilet. Tue pun sebab baru bangun tido so nak kencing sangat2 la kot. So skang ni hari2 pas balik kejer buangkan pampers n ajar dia pg toilet. Hope kita berjaya ek..

Nana Aziz said...

citt..aku igtkn ko nk amik exma PTD td..kahkahkah...

aku ari 2 ms toilet train c ariana pun byk kali tkr suar. die xselesa klu suar basah walau skit. yela, lps kite pee kn for sure la basah kn..hee..alhamdulillah, 2mgu train, ariana dh ok. gdluck la nia ye..

alyyani said...

ibuayahdamia : setengah hari kira not bad la. tp kena sentiasa tanya. huhuhu...

leen : hahaha.. tu la. aku pun kadang gitu. tungg2 tak pun. kang bila pakai selaur time tu nak pee nye. takpe lah. slow2 kan.

nome : thanks aunty nome! :D

fieza : good boy syakil :D

nana : aku harap nia pun bole catch up mcm ariana gak nanti :)

zura@iwan said...

gud la kan...train nia dr awal...semoga bjaya ye...

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in