govt hospital vs private hospital...again!

al-kisah malam tadi, i've been told by my officemate yang anak dia kena admit hospital balik dan doktor kat klinik tu suggest pergi ke hospital lain (read : private). aku cam, ape kes? tak elok lagi ke anak ko? ish, aku kalau budak sakit nak2 yang admitted ni, mmg teringat anak sendiri. nak- nak mikhail ni sebaya dgn adel. mika muda sebulan je.

actually, mika da start kena cirit birit since last week. ditambah dgn muntah teruk tu terus ke emergency hospital A (read : govt) ni. dalam 3 hari dok wad then bole discharge. kitorg ingat mika dah sihat. malam tadi, hospital B (private) cakap mika nya virus cirit birit tu masih ada lagi. then baru la tau hospital govt ni tak supply antibiotik utk bunuh kuman tu.

bila dengar, aku macam geram pulak. apa nak tunggu lagi sampai tak bagi- bagi antibiotik. sepemahaman aku sejak jadi mak ni, kalau budak dah sakit diikuti dgn demam, means kuman dah mula serang badan. so antibiotik terus on. nak kata mika kecik lagi, budak tu dah 10 bulan pun. aku takde masalah dgn hospital govt, tapi bila kes- kes macam ni sampai kat telinga, nak- nak involve budak kecik, aku cam sian budak tu, dekat 2 minggu suffer. macam- macam la kan...

picture was taken masa buka puasa office kat KDE 2/9/2010. L-R hannah (1yr), mikhail (10mnths) and adel (11months) mika tu yg kat tengah tu. badannya pun dah susut. berat pun 6.9kg je. sian la. sape yang salah?

note : tu pasal aku strongly suggest anak- anak kita ni ada perlindungan insurance so in case kalau jadi apa- apa, tak yah pening pasal RM nak masuk kat private. insurance cover semua.

note 2 : tak nak reveal hospital govt tu sebab hospital tu mmg terkemuka, terkemuka dgn kes pun ye gak. aku dengar. mungkin takde rezeki mika nak dirawat dgn elok kat situ. pity him :( mika refer ke hospital govt tu sebab he was born there.

updated : dapat komen dari sricahaya yang anak awak tgh sakit cirit birit & muntah- muntah ye, mungkin boleh refer kat link ni, sebab nia dulu penah jadi kes yang sama. hope bole jadi reference awak ye. thanks!

14 comments:

@e_da said...

mika.. like my mika.. ehheheh betul tu.. sy skrg mmg kalau hal anak rela g yg private kot.. aritu samala pegi klinik gov dia kata takde apa2 just bagi ubat tapi tak baik2 bila g private terus admitted.. lagi pulak dia mmg ada insurans terus paw insurans je la skrg ni kalau sakit.. ehhehe

OneSimpleMother said...

cirit birit.. muntah-muntah.. macam kes luqman sebelum ni jer. kes yang ususnya terpulas tu. masa luqman kena tu umurnya 9 bulan dan dr kata masalah tu nak kata common pun takdela common sangat tapi memang selalu gak kena kat baby boy usia sekitar 8-9 bulan tu. masuk kpj specialist sgor memang cepatla dr detect. kalau lmbt lg detect tu dr kata mungkin bole akibatkan ususnya tak berfungsi..

belum ada experience masuk govt hospital lagi. tapi dengar memang macam-macamla hospital ni..

zura@iwan said...

mula riso plak aku dgr...wpon x de anak lg..tp aku ni mls tul nk join insurance..hikss..sbr je aku ni...in future utk anak, aku amik la kut..hehe

Sricahaya said...

anak saya kena cirit birit n muntah2 gak..start ari sabtu ari tu..
gi klinik swasta, muntah2 dah ok..cirit birit tak ok2 lagi..tapi dah kurang laa dari sejam 4,5 kali ke 3,4 kali sehari..tak tahu dah nak bt camne..ingat kalau sabtu ni tak ok..nak gi klinik tu balik..

alyyani said...

@e_da : tu lah, teringat your mika. nama sama, nick pun sama. o yeke, yg haritu mika admitted tu eh. takpe la, ada insurance guna sehabis baik :)

onesimplemother : kak, rasa nya kes sama la kak, ish,takut la kalau sampai usus tak berfungsi tu. sebab drag kan. nauzubillah. saya pun tak penah lagi experience kat govt hospital, dengar cite org je. kes malas nak menunggu. hehehe..

zura : pd pendapatan aku yang tak seberapa ni, kita sendiri kena ada insurance. hehehe..

sricahaya : maybe, link nia pernah kena ciritbirit+muntah bole jadi guidance awak. tp yg penting, refer kat doktor eh. :)

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

tak pernah alami anak cirit birit.. puncanya aper ekk..?? member anta anak kat taska, selalu kena cirit birit.. adakah sebab persekitaran atau pemakanan ataupun sebab lain ekkk..?

alyyani said...

jue : dia duduk dgn babysitter. katanya balik amik petang dah start cirit birit muntah2. dari situ la punca nya. cirit birit sebab pemakanan jue. nia dulu kecik2 selalu kena. adel belum pernah kena lagi. nauzubillah mintak dijauhkan.

Iela Fazielah said...

akak kan.. mmg sgt risau bab sakit2.. lebih2 baby... so far irfan n syafiqah xpernah kena cirit birit ni... bab spital pulak.. xberani nak komen... anak aku mati pun pasal kes mcm ni jgkla.. bg treatment awal n xbg antibiotik

ainal said...

sian bf adel..

alyyani said...

k.ila : ish, yeke kak? mmg macam2 la, sampai meragut nyawa pun ye gak.

ainal : tu la, sian menantu aku..

Sricahaya said...

thank's alyyani..kes nia tu sama la cam zahirah..

ubat mkn tapi air garam tu dia tak nak..

Insyaallah saya try bt apa yg awak bt..moga2 cepat la dia sembuh..risau tgk cirit birit cam tu..

alyyani said...

sricahaya : tu la, cara awk cite tu mcm sama kes dgn nia. hope boleh membantu. dan anak awak sihat semula :)

Gieyana said...

moga bb Mika cepat sembuh...seriusly weh mmg really bad service pon..akak aku yg da masalah rahim dier..tiap2 kali peyott sure sakit guling2..then f/up kt pakar GH AS tue..mcm2 buat test..smpai last pakar tue ckp x der apa2..Then akak ku g specialist dlm satu 1hr jer tau result kes dier...mmg teruk tul service kt GH tue ..

alyyani said...

gieyana : alhamdulillah mikhail dah discharge tengah hari tadi. kalau la antibiotik dibagi awal, awal la mika sihat kan. macam2..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in