serah pada yang pakar

semalam, the whole day dok monitor suhu badan adel. dari pagi sampai ke malam, in fact sampai pagi ni adel masih demam. suhu badan tak tinggi, 37.6. suam- suam tapi tak kurang. yang membuatkan aku tak tido malam dan sangat risau. 

maka, pagi tadi, terus text bosses dan assistant yang aku amik time-off kejap bawak adel ke pediatrician kat an-nur bangi. risau sebab ubat antibiotik yg baru dapat tu macam tak serasi dan tak efektif je dengan adel.

setelah hampir satu setengah jam, baru la sampai turn adel. aku pun cerita dengan doktor camne adel demam and so on. so, doktor cakap, demam is not the problem. tapi, kahak yang banyak kat dada adel menyebabkan adel demam. dah infected. siap tunjuk ubat yang aku dapat lagi. nak tau samada bole teruskan or tukar ubat lain.

memula doktor soh buat nebulizer dulu. tapi tak masuk ventolin gas macam yang selalu, up lagi dari ventolin. apa ke namanya aku kurang periksa. bila da setel, cek balik, much better. kalau kat klinik sebelum ni, doktor diagnose adel lebih pada demam dan dapat antibiotik utk demam tu, tapi, paed cakap kahak adel yang problem. 

adalah sangat penting bagi aku untuk dapatkan ubat yang betul utk anak- anak aku. so aku tak mau, sakit diorg melarat. maka, aku terus menuju ke pakar. biarlah menunggu giliran selama hampir 2jam, dan tidak mengapa kalau hanya 3 ubat dan penerangan yang terperinci oleh pakar kos nya lebih sikit, yang penting anak- anak sihat.

and tonite, she's back in action! tiada demam, hanya ada sedikit kahak tapi masih terkawal. yang penting tiada demam!

dengan menukar antibiotik dan tanpa ubat demam, suhu nya kembali normal. tapi sebab adel masih lagi on medication, cepat la ngantuk dan tidonya. tak kisah, yang penting tak perlu nak berjaga malam nak basahkan kepala dan badan dia. setiap sesuatu yang berlaku, banyak ilmu yang diperoleh. lepas ni, terus je refer ke pead. tak yah pening kepala.. nape la takde pakar kanak- kanak at area seri kembangan ye..

21 comments:

zteesyahmi said...

salam alya.

sian adel demam, tulah bila anak demam ni kita tak senang duduk kan..? kalau dpt pindahkan sakit demam tu kie kita, sanggup.. tp apa kan daya. tkpelah, ujian sikit.. yg pntg adel dah tkde demam dhtu.. apa2pu semoga adel cpt smbuh ya.... adel comel putih melepak tu geram..!


kt seri kembangan tkde pakar kanak kanak ke?? serius jugak yer..

alyyani said...

ztee : thanks u! tu lah, ape cara pun tetap akan usaha bia diorg cepat sembuh.

hmm...rasa nye takde lah. tu la, tunggu nia besar sok jd doktor pakar kanak- kanak bukak kat seri kembangan. banyak untun nanti. :p

Jiey^Mien said...

Alhamdulillah.. Dah getting better.. *jatuh la traffic blog ko pasneh*

Betulla Ly.. Aku pun ape2 memang bwk gi specialist jer.. Bior le skali gi 300-400 pun, puas hati.. Cepat jer baiknya kalo nak bandingkan klinik biasa ni..

tapi tu la.. Kalo pegi time tak bwk GL, bila bayar sendiri dulu, time nak claim tu, fuhh bercinta! dua bulan baru dapat.. :P

mamashasha said...

Alya, sape yg sanggup tgk anak sakit..drag lama pulak tu.
Serah pd yg pakar eh? Aku setuju. Bukan menidakkan dr klinik
Biasa tp paed lebih details kan. Ubat pun beza dgn dr biasa.
Paed explain much more better kan. Apa kata ko check dgn peditricians
Association kot2 ade paed kat sk. 2 jam pun sanggup kan demi
Anak. RM jatuh no.2 alya janji anak kita sihat..

Suka tgk adel yg kembali mengaktifkn diri..

Shida said...

setuju ngan alyya...shida pon kalo apa2 hal tentang sakit anak2,lebih rela ke pakar,sbb mereka akan terangkan semuanyer secara detail..takyah tunggu kita tanya...lagi2 orang yg cerewet mcm shida ni...kita mesti nak yg terbaik utk anak2 kita kan....:)

Rashifa Rosli said...

hope adel lekas sembuh...

i'm slient reader u punya blog dah mengikuti nya dr adel dlm pantang lagi....

salam perkenalan

LYaFRINA said...

ehh.. alya,
adel dh nk jalan k?? nmpak pic no 2 tu mcm bagun nk bdiri j...

ok la..kalo dah x demam.. sbb kalo high fever blh sbbkan sawan.. tu y takut..

get well soon

mrs.spicy said...

huhuhu..xpe..insurance cover nanti=p bagus lah dia dah sihat. sesuai la tu ubat ngan dia.

zura@iwan said...
This comment has been removed by the author.
zura@iwan said...

slm alya...

betui tu...kita sggup menuggu brp jam pon utk megubati anak tsyg kan....kdg2 ubat x serasi ngan anak kita...tu yg x de efect apa2 tu...

aku doakan adel sehat sepenuhnya..

az rina a.k.a jaijina said...

betul tu alya, evan mahal kos ubatan pon takpe, janji kite nak tgok anak² sihat..kalau demam memanjang aje, hati mak mane yg tak risau..

kalau echa kan, makanlah ubat batuk ke sesema, takde makne dia nak lentok macam adel tu..aktif lagu tu jugaklah..

intan said...

ade la...kat sederet dominos... tapi malam x bukak...

azi said...

alhamdulillah dah sihat...budak2 memang kalau berkahak jadi camtu sbb mrk tak pandai nak buang lagi kahak tu. akak dpd 1st-3rd memang bila demam trus refer ke pakar...tak kisah la mahal sikit yg penting kita dpt penerangn detail dpd doc dan kita puashati...

nome said...

mmg ko mama yg prihatin terhadap kesehatan anak2...syabas alya! aku setuju sgt bile ko bawak adel terus ke paed...mmg tu je cara nak tau masalah yg berlaku jika demam anak berlarutan...alhamdulillah adel pun dah semakin sehat dan bebas dari demam....adel demam nak pandai nih...

MamaYatie said...

kalo jumpa doktor klinik biasa tak jalan,lebih baik refer pakar..anak lebih utama..selalunya kalo selsema+batuk+kahak byk sngt mmg bagus wat nebulizer..cpt sket kesannya..yg penting jgn biar berlarutan..

alyyani said...

jiey : kalau ke an-nur ni bayar dulu claim kemudian. tp tak la sampai 2 bulan nak tunggu. sebulan je. heheh.. ish tu la, jatuh la traffic aku lepas ni. hahaha... thanks jiey!

bed : itu la dia bed. apa cara kita sanggup buat janji anak2 sihat. kalau tak, tak tenang idup. oh bole cek eh. harus la aku cek lepas ni. aku sebab ingat klinik pun ok, tu yg repeat 2 kali tu. tp frust sgt ko. ish..

shida : betul3, nak terbaik utk anak kita. kadang kita pulak yg nak kena bgtau doktor apa ubat kita nak kan? ish2..

rashifa : hai, salam kenal kembali. thanks and alhamdulillah adel lebih baik skang. and thanks sudi baca repekan saya :p and will pay visit to your blog soon! :)

lya : lya, tu la aktiviti nye skang. diri dan jalan. nak tegelak pun ada. sebab merangkak dgn duduk belum bole lg. ish2. tu la lya, risau bab sawan itu. tu yg kalau demam, mmg tak tenang..

mrs spicy : oh ye betul2 tu. thanks! :)

zura : thanks zura. tu la dia, anak jadi bahan eksperimen lak. huhu..

rina : wah echa lagi terror ni. adel ikut gak. agak nye dia baru nak elok tu yg weng2 lagi tuh.

intan : oh yeke? tak perasan lak. balik nanti bole tgk. malam tak bukak eh? takpe, kalau ada, senang nak tuju. thanks ye!

alyyani said...

azi : ye kak, anak saya ni jenis tak muak. kalau bole dia telan tu dia telan tu yg berkumpul banyak. maka virus pun menyerang. tu la dia, refer kat paed je lepas ni. thanks kak

nome : kalau ko pun mesti buat yg sama kan? repeat pegi cek doktor hari2. kalau dok tunggu je takut melarat. alhamdulillah adel ok mie, thanks kat go gak sebab concern :)

mama yatie : tu yg pelik nape klinik awal tu tak bagi buat neb. dia just cakap paru2 clear. nak tunggu paru2 tak clear ke? ish, nauzubillah.. mintak dijauhkan..

eiNa said...

betul tu alya.. aku pun kalau getting worse terus bawak ke annur or azzahrah.. dekat puchong depan IOI ade paed tp belum try ok ke x medication dia.

Rizziela said...

betul tu...apa2 kalau melibatkan anak2 kit.a...haruslah terus jumpa paed. diaorang lebih arif tentang penyakit anak kita...

G doc biasa ni..buang duit aje...diaorang check mcm check orang tua ajer...x baik gak anak kita

MamaYatie said...

alya, kalo paru2 clear mmg selalunya doktor takkan suggest wat nebulizer..kalo ada byk sngt kahak kat dlm br buat..sbbnya ventolin tu ubat yg power jugak tur..tak bagus utk anak unless mmg tahap kena amik

rusdisembak said...

salam puan.. tumpang tanya.. klinik ni kat mana? saya dari seri kembangan jugak.. tau jamaeton je...

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in