cerita hari sabtu

salam semua. tenggelam timbul aku ni. sampai header blog sendiri bertukar pun tak tau. bila ko tukar ina oit? thanks la ye. tadi baru sempat update list of contestant. i am really surprise and happy with the overwhelming participant. and i am very happy to announce that there will be a consolation prize! so, chances for your newborn to win is bigger! keep on submitting  your entry as the contest dateline is nearly end. :)

ok, balik ke pangkal jalan... sabtu lepas, pagi dalam kul 10 pagi, kitorg keluar rumah kejap bawak adel for her 6 months check up. progress on adel semua on track. dan satu yang pasti, adel makin lama makin tinggi. takut tertinggal nia nanti. tak kisah la nia, lelaki sekarang pun tak ramai yang tinggi mama tgk. ewah, jauh nye fikir.

lepas ke klinik, terus saja kitorg balik rumah dan lepak- lepak di rumah. sekian hari sabtu kami sekeluarga. entry hari ahad menyusul. :) nak cite panjang- panjang tak bape reti, cam biasa gmbr menceritakan :)

rutin biasa, timbang berat, ukur panjang.

bila dah kena inject, meraung la adel bagai nak rak..

sessi menenangkan anak. mind my face. kua sekejap je, malas bebedak. maka mata pun macam kungfu panda

sampai rumah, dua beradik ni menghiburkan diri sendiri. nia dah pandai main dgn adel. tak la pandai, tapi bole la untuk permulaan.

the best part is, bila adel pun gelak sama bila kakak dia main dgn dia.

lepas tu nia pun dah boring main cak cak dgn adel, nia main laptop nia. alamak, silap pegang mouse la nia. gaya betul dah tuh.

lepas tu adel pun menyusur pegi kat tempat kakak dia.. pandai budak berdua ni main sendiri. mama buat apa?

mama prepare juadah berbuka. as requested by papa yang nak makan nasi ayam. nia tolong jadi QC, kalau dia makan tu, cukup la rasa tuh.

34 comments:

az rina a.k.a jaijina said...

dah 7 kilo dah adel, berat gak tu..kesian lak adel time kene cucuk tu..demam tak adel?

iyelah, adel je sorang kawan nia kat umah, main berdua lah ek dorang..mama pon senang nak wat keje..

masak sendiri ek nasi ayam tu, kasi le resepi, ekeke..

alyyani said...

rina : tu la rina. progress dia bole tahan. oh, adel tak demam rina. mujur la kan, kalau tak mmg tak jadi keje la :)

tu la dia rina, dua org je ade. kadang papa nye tak terlayan budak2 ni, diorg bole gak nak main sendiri :)

yup, masak sendiri. ha? nak resepi ke? bole2.. :)

AieZa said...

ye ke ko masak nih?? biar betul... isk aku pun nk request lah nnt.. ko kena tunaikan permintaan mak buyong nihhh.. anak kt dlm nk mkn.. mak nye nompang jerrr.. kahhhhhhhhhh.. weh ayam tuh nmpk sgt menarik la..

putih btul si adel eh.. manja je muka pas kena cucuk tuh..

alyyani said...

aieza : ye la weh, aku la yang masak. takkan laki aku kot! jauh sekali nia dgn adel! hahahaha.. ko nak ke? nanti ko raya umah aku aku masak nasi ayam ye. aci tak? ikut permintaan majoriti la. kahhh... poyo!

tu la, aku terasa gelap bila dukung adel. huhuu...

LYaFRINA said...

woww.. asya bru j timbang kelmarin.. dh turun 5kg sbb demam bru2 ni.. berat 8.5kg.. waduhhhh ... lg 5kg adel ... sama brat la dgn kak asya..

nmpk adel mcm tinggi..

**sedapnya msak nasi ayam.. lya bln pose ni xde merasa lg nasi ayam.. cdangan y baik

alyyani said...

lya : asya turun 5kg lya? sian nye dia... teruk gak penangan demam dia ye. harap tak sakit dah la lepas ni :P

adel mmg nmpk tinggi lya. baju yg alya pakai kan adel tu, nia punya. 12 bulan punya baju tp dah senteng. huhu..

** bole la buka nasi ayam lak lepas ni :)

Iryani Noor said...

wahh adel dah 7kg....
mmg nampak pon die makin panjang =p...
pandai betul adik beradik nie main sndri..
kasi chance kt mama & papa die berehat..
nasik ayam tu, uuuu terliur =p..

alyyani said...

iryani : kalau tak bole naik lagi kot yani. tp sebab dia batuk dgn slesema agak alam tu yg susut. ala yani, kejap2 je tu, budak kan cepat boring, still kena monitor gak. bole la curi tulang rehat. hehehe... ketam bercili yg yani masak lagi la terliur. :D

suhida said...

alya... :) aku suka la nasi ayam ko tu.huhuh...
adel mula2 nmpk cool je.skali kena injek hilang cool dah..tp pas injek,senyum balik..sekejap je la kut dia nangis ek.terkejut kut,tiba2 je org serbu.hihihi..

alyyani said...

suhida : nape ko senyum gitu weh? hehehe.. eceh, mcm nampak je ko senyum gitu kan? tu la, dia marah dikepung gitu. mmg aku da standby nak terima kenyaringan suara dia masa tu. hehehe..

kak mas said...

allah.. comeynya nia main dengan adik dia.. ni yg tk sabo nk bg adik kt luqman ni. kwang3.. tapi jgn dia suka tenyeh adik dia nanti sudah ler..

alyyani said...

kak mas : dah bole sgt tu luqman jadi abang. hehehe.. tp bak kata kak mas, tenyeh adik dia lagi terror dari main. huhu..

Elyn said...

aku tgk adel kene ukur camtu .... macam tinggi ek anak ko ni!!! ikut ko ke?? huhu

mamashasha said...

alya, bercinta tunggu blog ko berupdate bulan pose ni! haha besar dah adel mmg nmpak adel tinggi la alya..wei syabas kat wan la tukang ambik gambar dgn jayanya! hehe

solute ahhhh terbaekkk betul nasi ayam tu...bak mai sepinggan buleh? roti john ko buat gak ke? ecehhhhh....

nia jadi QC ye ? orait ape nia kan geng ngan mama...

alyyani said...

elyn : tu la beb, ikut belah aku kot. :)

bed : bukan becinta dah bed, bejanggut dah. sabajela ye bed. tu la dia, mcm shasha kot nanti. tinggi. kita tgk nanti. aku tak sure gmbr2 ni wan ke aku yg tangkap. tp mmg itu la keje kalau kat rumah time takde keje.

ala bed, tu je aku tau masak bed, lain2 kena selak buku resepi la. kalau ko nak, 2 pinggan aku bagi. hahaha.. ish, dah aku sebut nasi ayam, nasi ayam je bed. roti john tu made in param le. :D

tu lam, nia tolong aku rasa.

Ieja said...

sukanya tengok dua beradik ni main..baik2 jer....nanti bila adel dah leh jln sure nampak cam diorg ni kembar sbb nampak cam adel ni nak lagi tinggi...

alyyani said...

ieja : tu la, mcm saya dgn kakak saya, ramai ckp kembar. biasa nya macam tu la kan? :)

amal_fc1303 said...

uit rajin nye ko masak nasi ayam. cm best je ayam yg ko masak tu..

adel nmpk tinggi dah. kaki panjang jer..

nia tu kidal ker? pegang mouse pon belah kiri. pegang sudu pon belah kiri.

alyyani said...

ina : aku masak mesti la best. ye la weh, konon yan nak dtg, tp tak jadi balik perak. aku dah plan nak masak special. rugi je dia. hahaha..

tu la pasal, nmpk dia tinggi,

la ko baru tau ke? nia mmg kidal pun!

Fieza said...

Putih gebu sungguh adel ni..geram nak cubit jer pipi. Wh best la nasi Ayam Alyya. Bg la resepi leh la fiza try nanti..he..he..

Best tengok anak nak sama besar kan. At least diaorg ader kawan nak main n tak kaco kita. Ni terfikir nak bg syakil adik ni he..he..

alyyani said...

fieza : nak respei eh? nanti alya bagi ye :)

ha, apa lagi, bole la bagi syakil adik. :)

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

menu yang sama la kita weekend lespas.. hehe.. tetiba teringin makan nasik ayam...

sweet tgk dua badik ni main..

amal_fc1303 said...

haah kan ina msg dia aritu tnye dia g umah ko ker. dia kata dia kat perak. ceh. blik xgtau pulak. hahahaha...

haah tgk kaki adel tu pnjng je weyh. dia ikut ko la tu. tinggi nyer..

bru je pasan weyh...

Hamizah said...

pandai si kakak tunjuk sayang kat adik..

ainal said...

nia, nk tuka ltop bleh? heheh..

Yu'xan Lee said...

zura suka sgt tgk si adel comel tue, selalu buka blog alya sbb nak tgk senyuman cute dia tue...syok dia ada kakak yg leh main2 ngan dia, lg cepat la esok2 dia boleh berckp yea....best2...semoga diaorg membesar dgn sihat2 hendaknya....

alyyani said...

jue : ye ke, kebetulan teringin punya time tu sama. hehehe... nanti iman dah dpt adik gitu gak la jue :)

ina : dia tu mmg. senyap2 je. kat sini pun senyap je. mentang2 la banyak duit kan. kalau tak...

tak kisah la, panjang ke, tinggi ke, yg penting perangai tu bia elok.

hamizah : time mood ok, ok la, kalau tak, kena bahan gak adik dia tuh :)

ainal : laa..uncle ainal nak ke? esok raya tukar ok! janji? nia bawak balik laptop nia ni. hahahaha...

yu'xan : thanks zura, harap perangai pun cute jugak la nanti kan? :) moga2 begitu la hendaknye zura, thanks :)

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

saat paling tak best...bila tgk anak kena cucuk...ayu ni lemah semngat sikit...so pabila aleesya + ayyunie kena cucuk, mesti ayu pejam matanya...tak sanggup...hehehe

uikss...rajin sekarang memasak erkk...asah skill lagi tau..

alyyani said...

ayu : alya ok lagi, tp risau lepas kena cucuk tu takut dedar or demam. dulu nia sellau gitu. adel ni alhamdulillah ok. sp lega sgt.

rajin memsak sebab malas nak makan luar. tak larat nak handle budak be2 tuh. hehehe..

Iela Fazielah said...

bagusla adel tu tinggi.. pa&ma dia mmg mmg tinggi lampai... untung ada anak same jantina ni lahir dekat2 ni.. bj boleh recycle..

alyyani said...

iela : tu yg paling best kak, baju recycle je, tapi mcm akak lagi banyak advantage dia. sepasang tu :D

nome said...

umang aii..nasi ayam ko nampak menarek di mata ku...sure rasa mantop nih!

very sweet la budak berdua tuh...pandai menghiburkan sesama sendiri sementara mama sibuk siapkan makanan kat dapo...pandai tol derang....

alyyani said...

nome : mujur la rasa semua cukup. aku risau gak. ok la, asal ada rasa. hehehe..

tu tgh time ok, kalau mood tak ok, ko pun tau la ape jadi kan, smack down la.

iCaLoVeZiE said...

adel memang nampak tinggi. and nia nampak cute. sama la macam anak saya. tapi bila bitau kakak yang adik akan lebih besar dari dia, mesti tarik muka. ape la agaknya dalam fikiran dia. :D

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in