adel kami dah 5 bulan

pejam celik kan, masa cepat berlalu. adel dah pun 5 bulan. sampai entry ni ditulis, adel dah pun 5 bulan seminggu. alhamdulillah, selain dari serangan selsema dan batuk yang kerap menyerang adel, perkembangan adel sama seperti anak- anak normal yang lain. cuma dek selsema & batuk yang selalu adel kena, badan adel dah susut sikit. takpelah, asalkan aktif mcm biasa, aku dah gembira, 

ahad lepas, dah bawak adel untuk 5 bulan punya imunisasi. kali ni lebih mencabar sikit sebab dia dah pandai tgk surrounding. yang paling kena jaga tangan dia. tangan dia begitu tangkas mencapai apa saja. mujur mama pakai shawl sebab hobi dia gigit shawl mama lepas tu tarik- tarik. 

berat adel 6.7kg. panjang 65cm. ukur lilit kepala 43cm. dah boleh bergolek- golek dgn jayanya. kalau tak dibina kubu bak kata kak mas, mmg bole terlepas jauh. skang kena extra careful la. sebab makin laju menyusur sana sini. pernah terlepas bawah meja, pernah terlepas bawah kerusi. sabajela.

minggu lepas jugak, masa genap adel 5 bulan kan, aku dapati adel makin kuat menyusu. siang je 6 botol, 120ml susu dia minum. so, kitorg decide its time for her to eat. so adel dah mula makan solid food. belum sempat lagi merasa air tangan mama. hampeh nye mama. ok adel, stay cute!

letak je merengek- rengek. stokin sebelah bole cicir. 

marah kena kepung.

satu yang pasti, adel ni panjang. baju- baju nia yang umur setahun dia dah bole pakai. oh, recycle itu wajib! advantage la anak same gender ni. ;)

gerun lak tgk gmbr ni. 

1st time adel makan solid food.

tgk tangan adel tuh, mmg cepat je capai apa saja,

1 sudu besar nestum beras merah habis. 

selain tu, adel kalau mcm nak dapatkan perhatian kami, 2 suku kata yang adel bole sebut. ma dgn pa. tak tau la dia dah tau mama dgn papa ke, tp kalau dia nampak aku dok ma..ma.. gelak je la kitorg. kalau menjerit pun champion ni. pitching dah sama dgn kakak dia. 

14 comments:

amalina binti anuar said...

ye dpt jadi komentar yg pertama. hehehehe. bukan sng nie. erm dah 5 bulan dh adel yer. kejap je. xsbar pulak nak setahun. macm nia tu. hehehehhe.. ye la adel kan yg no 2 ikut cm ko la cpt tinggi nye nnt.

alyyani said...

INA : YE, KO NAK APE? TOPUP 5 HENGGET? HAHAHA... TU LA DIA, KEJAP JE. ALA TAK LAMA PUN NAK TUNGGU ADEL SETAHUN NANTI. KO TGK LA KAN. MMG PUN, KO TGK LA AKU DGN KLONG KAN. HAHAHA..

amalina binti anuar said...

ha btui2. dh mmg keturunan cmtu kot kita nie. yg 2nd msti tinggi. weyh ko kata nk cukur rmbut adel tu. asal xcukur2 lgi... makin lebat dh rmbut adel tu..

kak mas said...

spital akak gi cek up luqman ni tk penah ukur tinggi luqman. kenala ukur sndiri.. adel da start makan ye. akak pun ritu bila dia da mula kuat minum akak pun mula bagi makan. bila bagi instant food tu laju jer abes. bila bg bubur nasi mak dia buat kemain slow jer dia makan. mcm tk rela jer.. :)

alyyani said...

INA : tu la dia. tak sampai hati lak nak cukur wei. kang tak tumbuh lagnsung pulak. risau aku. aku redha la rambut adel tu kasar. huhu..

kak mas : o yeke kak? ha'ah. lebih kurang sama mcm luqman la kan kak. hehehe... part makan nestum laju je tu mmg sama. nia dulu pun gitu. ye la kak, bubur hand made takleh berperasa tu yg payah je nk abis. lama2 luqman suka la tu kak. adel ni tah la. tak kesempatan lagi nak buat bubur tuk dia kak.

Yu'xan Lee said...

Geramnyer tgk adel yg cute tue, mata dia sgt cute la, geram i..

Aooo dah mkn nestum ker? zura blm g bg bb yu'xan mkn, hehehhe...tgu lagi 2 minggu kot, skrg tgh survey2 brg mkn dia, tak sabar nih...

suhida said...

besar da adel,da na makan ye.nanti suh mama masak bubur pulak ye. :)

alyyani said...

yu'xan lee : oo yeke, esok kalau yu'xan dah start makan sure lagi bulat dan comel :)

suhida : hehehe..insyaAllah :)

MUMMYAR said...

hehhe..tu untung nya ank yg sama gender kan...kekkeke....kira ok la coz beza nia ngan adel pun x jauh kan...so baju2 nya pun mesti masih nampk cantik dan x outdated sgt kan...?hehhe

kejap je dh 5 bulan kan...rasa2nya mesti alya dok pikir2 mcm baru je beranak kn dia...hihi

ai suka betul tengok adel nya complexion....

alyyani said...

mummyar : ye kak mmg untung byk kt situ. kita kalau beli baju anak tu kalah beli baju kita sebab semua comel2. so tak rugi la kan kak.

mmg rasa kejap sgt. tu ladia.thanks kak :)

amalina binti anuar said...

kngah rmbut adel ikut cm ko. kasr nyer. hahahahaha. rmbut ko pon kasar gak kan. hehehehehe...cmner la kalo rmbut adel pnjng kan..

alyyani said...

ina : wei, ape lak ikut rambut aku, ikut rambut abg wan la. rambut aku kan lurus. lepas rebonding. ahhahaha..

Elyn said...

leh thn panjang adel ni!! ikut ko kan?? heheh

alyyani said...

elyn : ha'ah, ikut aku la tuh. hehhee..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in