hai lah hati...

hati org susah nak diramal...
kadang mulut cakap lain, hati cakap lain...
tapi aku jarang sangat sangat menyakiti hati orang...
kalau aku jenis begitu kawan aku takkan bertambah kan?..

orang cakap kalau hati dah sekali terusik...
ingat 7 kebaikan dia pada kita..
maka, akan sejuk lah hati..
tapi kalau baik nye tak cukup 7, mcm mana?
walau banyak baik sekalipun, bila hati dah terusik susah nak dipujuk
tapi kalau maaf datang dari hati yang ikhlas
mungkin dapat menyejukkan hati

apa pun hati aku happy
kadang- kadang ada terasa itu dan ini
mmg susah nak dibaiki bila dah ada terasa itu
syukur ada suami yang sentiasa memahami
syukur ada anak- anak disisi
dan aku bersyukur sokongan kawan- kawan tak pernah berhenti.

i'm mrs simplicity. am living in a good life. but life aint always good right?

mereka kekuatan saya...

motif entry : minggu yang banyak menguji kesabaran disana dan sini.

note : bersiaran dari service centre. kereta sedang diservice. malam ni akan bertolak ke perak.

20 comments:

shah-ila-ain said...

nape yerr,ni bunyik dah mcm merajok dah ni...memang pun kadang tu tak mampu nak puaskan hati semua org...ape yg boleh kite buat selain..sabarkanjerr lahh hati ni...huhu

AieZa said...

ko servis kete?? xkeje ke arinih??

emmm aku baru je nk tanye.. confirm ke jarang sakiti hati org? aku rasa xleh ckp cmtu.. sbb hati manusia nih lain2.. kdg2 ada situation where org kata A n kita kata B.. klu kita ketegaq sikit dgn jwpn kita je dh buat org sakit hati dh..

ni la perumpamaan rambut sama hitam.. hati lain2.. nmpk je color serupa tp dlm hati siapa yg tau??

walau apa pun aku juga bersyukur dapat suami yg memahami.. semoga hari2 kita yang mendatang lebih baik dari sebelum ini.. dan hari semalam kita jadikan ikhtibar utk kita menghadapi hari seterusnya.. :)

p/s:pandai ko bermadah berhelah di pg2 buta nih?

fazilzura said...

itu lah nama nye KEHIDUPAN ... ia akan mematang kan diri kite.
and know who ure frens and not..

kalau banyak yg terluke dgn kata2 kite, baik kite berdiam jek .. kalau dia perlukan kite , insyallah kite jgk yg akan di carik ..

sume yg berlaku ada hikmah , susah nak menjaga hati sume manusia.. but kite tetap dpt menjaga hati kite if kite kehendakinye (tui dak?)..

so banyak2kan muhasabah diri and tenang kan hati key .. anak2 dh bertmbah , berikan diorg kasih syg yg x berbelah bagi .. nescaya, hati kite akan tenang ...

LYaFRINA said...

ahhaaiii alya.. naper ni??
ada something k alya???
xpe..xpe.. sntiasa sokong alya...
biasala tu..lumrah kehidupan..kdg2 ssh nk puaskn hati org kn??
xpe.. y penting wan, nia & adel sentiasa ada utk alya & selalu memahami yep...

owhh..dtg ni mbawa hajat besor... ada tag 23 utk alya.. buat yep..

alyyani said...

mel : merajuk dan kena pujuk diri sendiri. heheheh.. betul tu mel. kita ingat kita dah senangkan hati dia, rupanye ade je tak kena. nak buat cmne. bak kata aieza kat bawah ni, rambut sama hitam, hati lain2 kan?

aieza : aku kat ofis sudaaa... appointment kul 8 td. kejap je siap. bukan major service.

tu la dia, aku ingat aku mcm tu. tp org interpret lain. aku harap takde org salah anggap apa yg aku cakap sebab kita jenis open kan.

betul bed, moga hari2 aku akan lebih baik dan ceria dari hari2 sebelum nya. especially minggu ni. huhu..

aku kan amik kesusateraan melayu. bakat tu ade sikt2 lah. kahhhhh.. sila muntah!

alyyani said...

fazilzura : oh aku terbalik pulak dgn ko beb, kalau aku ada rasa yang tak kena, aku suarakan. kalau diam diri tak kemana. lagi banyak perkara berbangkit & lagi bengkak hati ni. so, aku jenis yg suka berterus terang instead of berdiam diri. sebab nak betulkan mana2 yg kurang. then baru lah bole muhasabah diri. betul kan? :)

lya : biasa la lya. hal2 kerja ni. bikin fenin kepala. hehehe.. ye2, tq lya. kita kan kembar sama nama :) yup, family tu penting. diorg kekuatan alya.

tag tu kah? baek puan. tq!

Ryn said...

hai laa hati pn alyya...jgn laa ko mengeloh...

betol tu alya, better speak out dr terus diam at least leh betolkan yg mn silapnya...kire mcm belajar dr kesilapan semalam...saper tknk jd yg lebih baik dr semalam kan...?

dah2 tkyh sedih2 ater nak balik ke perak kan...mau bercanda ditepian pantai kan...hepi2 kan dirimu....

take care!

p/s : post menarek dr nia & adel...

fiza said...

Hmm lumrah kehidupan allya..Susah kita nak nilai hati org ni..Kadang kita yang sakit hati sebab nak jaga hati org kan..Happy Holiday Allya

fabulous.farah said...

huhuhu...susah nk senangkan hati orang..enjoy ur holiday..jagan stress2 mase holiday..huhu

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

hati ini mmg mudah di usik tapi jika kena dgn caranya, insyallah hati ini akn tersenyum semula.

Apa yang penting, kita muhasabah diri kita sendiri dulu. tgk pada silap kita dahulu. mana yg silap perlu di betulkan. kita manusia biasa yang tak perfect.
biar org kata apa pasal kita, yg penting TUHAN shj yg tahu perasaan kita yg sebenar.

As a umat nabi, kita perlu saling memaafi. Biar org kata kita terhegeh, but realitinya kitapun tak sempurna itu. luahkan apa yg terbuku di hati. jika di simpan, diri sendiri akn merana. selebihnya, berserah pada Allah untuk menghukum kita. Waalahualam..

p/s : pesanan untuk diri aku sendiri juga. Thanks to my hubby yg sentiasa bersamaku.. :-)

MaMa3H said...

alyya...bykkan bersabar yek...bestnyer nak g holiday...hehe

nome said...

perghhhh...udah cam cerpen plak alya...

aku selalu igtkan pada org laen dan diri aku sendiri, aku adalah hamba Allah yg x sempurna...nobody perfect! yg baik datangnyer daripada Allah, dan buruknyer datang daripada kita...

semoga kita semua tak tergolong dlm golongan org2 yg rugi...

lamkasorous said...

aku ingt kau gado ngn abg wan ke ape, cuak gak ak nk bc nye.... huhu

amalina binti anuar said...

oit yg ko harinie berpuitis nie napa plak? tetbe je ayat nk toching2.. hehehehehehe... pelik2 la ko nie... elok2 je happy wat ayat sedih pulak.

nadja said...

kalau time tengah sakit hati tengok muka anak2 sejuk rasa hati kan.. tambah lagi masa dia tido.. sayu jer..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

hai lah alyya...
mengapakah dikau berkata begini..
adakah sesuatu yg bergelok dihati..
atau sesuatu yg dinanti tapi tak pasti???

ekekekek...berpuisi lak nampaknya..

mamashasha said...

alya, aku dh baca pg tadi ni baru ada masa nk komen...

pada aku senang, kalau mcm kes dgn officemate ke soulmate ke roomate ke mcmana perit sekalipun kite kena voice out sampai bila kita nak pendamkan...

bila tak terpendam nanti tak ke meluap-luap mcm volcanic ash tu...sudah....kan ke susah

elok la face to face, heart to heart kan nak menangis ke ape ke lebih baik selesai sekarang dari berkata belakang2....tak puas hati cakap....terasa hati cakap....kalau dia kata kita salah, kita mintak maaf...

then masing2 muhasabah diri kalau dua-dua asyik nk meninggi diri, ego asyik nak tegakkan benang yg basah je sampai bila tak sudah dan sampai kesudah tak habis...

panjang sehhhh....

selamat pulang ke kampung halaman...

Leen Die said...

sapa yang lukakan hati ko hah..hishh tak patut2 tak patut..aku pun minggu nie ada org wat onar ngan aku..huhuhuh..sabarlah aly dorang tak kan faham apa yang kiter rasakan..rambut sama hati tapi dalam hati hanya Allah yang tahu...bak comment au dlm fb aku biarkan dia berlalu..fuhh..angin..fuhh..angin biarkan dia berlalu

Nurnabihah Mohd Nizar said...

semoga selamat sampai ke peraK~ hahah...

MUMMYAR said...

nape ni alyyani...mmg susahkn bila hati terusik,pada akak pun kalau marah je masih ok lg...tp kalau terasa dan terusik tu,payah skit ubatnya...apalg dgn kawan2...siapa la yg buat adik akak ni mcm ni...?jgn sedih2 ye...akak pn jenis yg open minded,kita x puashati,kita ckp...luahkan...senang kan...

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in