depart from home to pangkor

gambar melambak. baru gi pangkor ni. kalau gi london, mau beribu kot. dicelah kesibukan melayan nia dan adel, aku gigih update jugak. bila ayah aku call teluk dalam resort tu balik sabtu pagi tuh, org resort cakap tinggal 1 bungalow yg kosong. terus confirm booking. dengan segera kami anak beranak siap segala barang. dalam kul 9.30 pagi kami gerak.

sebelum gerak. kalau dah ramai peserta, sepatutnya nak gerak 8.30, drag sejam. biasala tu kan?

singgah sarapan di restoran walid & ummi. port ayah aku sarapan time kerja. nia moody, sebab tunggu punya lama baru nak gerak. dia kalau dah bersiap, kena terus kua umah

part of our menu. banyak choice dan sedap tapi mahal. adel steady je tido.

singgah di teluk batik resort. aku ada urusan kerja jap. mintak quotation utk family day ofis aku akan datang.

nia masih moody. tgh tunggu sales manager dia provide quotation. not bad harga dia.

dah sampai jetty jam 12 tgh hari. unloading barang. kat situ ade list hotel pangkor dgn phone no.

kalau stay kat teluk dalam resort or pangkor island resort, ada  jeti khas yang terus bawak kita pegi resort. so kalau tiket untuk public ferry RM6 pergi balik, kitorg kena caj RM19 per head. lebih nye lagi, luggage semua diorg bawak kan

feri dah sampai. jenuh gak tunggu sebab feri kitorg sampai dalam kul 1.45 petang. tapi tak rasa sgt sebab kitorg ramai.

nia sgt teruja dalam feri. dengar suara dia je. mengusik adel tetap ye. tak kira dimana.

diorg naik atas tgk laut. aku tak dpt la kan

aksi- aksi poyo adik- adik aku

dah sampai. perjalanan dari jeti nak ke pangkor mengambil masa setengah jam. sampai je, van resort dah stand by menjemput kami. cuaca menyebelahi kami setakat ni. 

cerita bersambung...

26 comments:

kak mas said...

adel dah jalan jauh dah.. luqman bila la lagi ni... mcm risau2 jer nk bwk budak kecik ni jln jauh2.. :D

alyyani said...

kak mas : masa nia sorg dulu ada gak takut tu kak mas. ni dah 2 dah ada pengalaman handle si kecik tu yg on je tuh. tp kalau gi ramai2 ni best gak. sebab bole passing2. heheh.. barang pun ada yg tolong bawakkan :)

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

sonoknya dapat jalan2 ke pangkor.. best tueee.. lagi2 dah dekat ngn umah kan..

ada. said...

waa untungnye ade ber adik dan kakak perempuan. ade gang dalam rombongan.
kalu ada boring je nak pilih baju nak bawak pun taktau nak tanye sape. nasib baik dah ade kakak ipar. tahun depan bertambah lagi kakak ipar. hehe

ainal said...

nape photo scape plak ni, gmbo kecik, x puas.. ltak r gmbo seketui2, br syok nengoknye..

Jiey^Mien said...

uish, ni yang tingin nak berjalan ni..
:p

suhida said...

x sabo na tgk gambo lain2 lak. :)

fabulous.farah said...

hahaha..comei jer nia...mana2 pon nk kacau adel

izzahazfar said...

kak alyani,

preggy adel masa nia umur berapa?kalau tak silap tak sampai setahun je kan...

maaf kuar topik...ada org bising2 zah preggy...nyampahla..kata zah ni bodoh...tak reti nak control..ada ke patut?...

emm....any advice?

fiza said...

bestnya allya..fiza dah lama nak pg tapi lum ade kesempatan..ingat cuti raya ni nak pg la

azi said...

bestnye..dulu akk pi pangkor pun stay kat teluk dlm...wlpun jauh sket dpd tempat makan2 tp kat situ sunyi dan anak2 buleh berseronok gumbira...ambik gambar dpd menara tak?....wui...rindu lak nak gi lagik....

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

bestnya pi holiday ramai2 ngan family.....mesti alyya suka kan coz dapat posing2 while ader somebody yg akan jaga adel dan nia....

alyyani said...

jue : ha'ah. dekat dgn umah so tak de la rasa penat sgt. travel pun tak lama. tp hari nak balik tu letih jugak la. sampai je terus balik kl.

ada :seronok bila semua dah besar semua pun bole harap tak kira la lelaki ke pompuan. tp mmg seronok travel. wah ko bertambah akak ipar. akak next yr bertambah abang ipar. :D

ainal : tu kat blog akmal kan dia letak gmbr seketul2. ok2, next entry..

jiey : sila2...

suhida : akan aku segera kan karang next entry :D

farah : mmg dimana saja. kalau dibia mmg bahaya :D

izzah : zah, akak pregnant masa tu nia 8 bulan. kalau family akak mmg diorg seronok. takde negative response. tp ade la org lain bunyi2 cakap kesian kat nia. kecik lagi. tp zah kena fikir, kita nanti dah tua senang dah ada anak2 dah besar. amik teguran secara positif ye zah :)

fiza : pegi fiza. memula adik alya kata takbest. tp kitorg pegi sgt la seronok. tp book awal2 ye :)

azi : ye la kan kak. sebab kat teluk dalam ade private beach. khas utk residence dia je. tak la crowded. cuma nak ke pekan susah sikit. tp survive je. kena pegi lagi la tu kak :)

ibu damia : seronok pegi ramai2 + semua dah besar2. masing2 bole tolong2. kita tak la rasa penat sgt nak handle budak2 :)

Chik Na said...

last pergi pangkor masa praktical kat Naval Dockyard, TLDM lumut..

tengok gambar Alya macam dah banyak yg berubah ..yer lah kan... dah 16 tahun berlalu

alyyani said...

CHIK NA : DAH 16 TAHUN EK? LAMA SGT TU KAK. HEHEH.. TP TU LA, SEBAB RUMAH DEKAT JE DGN PANGKOR TAK RASA PANGKOR TU BEST. TP BELI PEGI RASA SGT BEST. :)

LYaFRINA said...

trip y sgt2 myeronokkan...
bestnyer alya!! sgt2 teruja!!

alyyani said...

lya : trip yg last minute plan berjaya lya. mmg 1 family happy sgt :)

nome said...

perghhhh...ni baru citer psl nak gi pangkor je nih...panjang tuh..ekeke....

best2...family ko pun nampak enjoy gi pangkor...adel elok je..x meragam lgsg..senang tol jaga dia

ainal said...

betambah abg ipar!
pnh ade abg ipar ke? heheh..

alyyani said...

nome : tu la aku cakap me, baru pegi pangkor ni. kalau gi london ke tak tau la kan bape episod cite aku ni. hahaha... ye la, semua enjoy. adel pun ok. nia je ade mood swing skit. ehehe..

ainal : hahahaha... org bertambah aku pun nak gak. lupe la pulak tak penah ada lg.

Elyn said...

aku teringin naik boat pi pulau2 tau. tp mengenangkan aku ni pemabuk. kang dgn nk handle wafiq hmmmm berterabur gak kang ekekekek

alyyani said...

elyn : ko sama la mcm akak aku beb. dia dah masuk feri dah standby minyak cap kapak. haru gak. hehehe...

Ryn said...

aku tk pernah sampai pn pangkor..tp kalo telok batik tu pernah laa...jeti kat lumut tu pernah laa aku jejak...hehehehe...

menarek2!! mcm ada rasa mau pergi plak...

alyyani said...

ryn : aku harap bole share info ni utk yg teringin nak ke sini. pegi weh. aku rekemen! :)

mamashasha said...

bagus ko alya...sgt detail...boleh jadi rujukan utk sesape yg ingin ke sana...siap rege bagai....

alyyani said...

bed : harap info aku dapat membantu. rekod utk memori aku gak ni bed :)

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in