selera nia

sejak aku, nia & adel balik dari berpantang ni kan, perangai nia agak menguji kesabaran la. mungkin sebab kat perak dia dimanjakan. apa yang dia nak, diberi. dari segi layanan sampai la ke makanan. apa saja.

kalau bab makan pulak, kat rumah parents aku tu tak putus makan. selagi bukak mata, ada je makanan kat mulut nia. so terbawak- bawak la sampai kat sini.

maka, tiap kali lepas amik nia dari nusery, nia mesti ngamuk2. rupanya baru aku tau yang dia lapar. aku tanya nursery dia. nia tak makan ke. cikgu dia cakap nia makan je kak. so ok la.

konon, dulu kan aku cakap weekdays tak larat nak masak, tapi kerana nia yang berselera nak makan, aku masak jugak dish untuk nia. kalau setakat bagi roti ke biskut ke mmg tak jalan. dia nak heavy dish. nasi la kan.

sekarang, kalau balik je kitorg dari amik anak- anak, aku mesti bagi nia makan cereals + fresh milk atau bagi dia minum susu dulu sementara aku tgh masak. wan pulak tunggu adel.

apa pun seronok bila tgk anak kita ada good appetite kan? nak- nak bila makanan yg dia makan tu hasil dari tangan kita dan nampak dia berselera je makan. tido pun lena. mama nya pulak, pukul 9 malam dah flat! belum kira part adel bejaga banyak kali nak menyusu. tak pe la, susah2 dulu...

malam tadi punya menu untuk nia mihun sup. modus operandi kalau time nia makan - kena bukak baju dia. tau la dia kan tak mau bersuap. semua nak buat sendiri. lepas tu tak mau makan pakai set pinggan dia. mesti pakai yang kita pakai punya.

sebelum makan mihun sup ni, dia dah makan semangkuk cereals tau.

makan banyak, minum susu pun tak kurang. biar mau makan dari tak mau makan kan?

21 comments:

fabulous.farah said...

kurang makan kat nyrsery kut...berburuk sangka di situ=p

mamashasha said...

alya...betul tu selagi anak kita nak makan kita bg la makan w/pun sebenarnye mak nye dah tak menang tangankan....bab kalau dok umah opah segala mcm makanan ade tu sama lah....kitorg kalau balik kampung best aje bukan shasha je suka, laki aku pun suka aku lagi lah triple suka....bgn pagi dah ade mkanan...pastu kang pukul 10 pun ade je lagi....lunch 12.30 dh mak aku siapkan...pkul 3 kang dia buat jemput2 ke....ade je makanan.....suasana pun best je lagi selera nk makan....

mamashasha said...

alya...tambahan....
aku kalau masak malam, shasha mesti nak makan lagi samma dgn papa & mama....smpi kadang laki aku cuorious shasha ni makan ke tidak kat umah pengasuh....aku tanya pengasuh katanya makan bertambah....takpe lah mungkin dia mmg berselera kot...

Ibu Mifzal Arsyad said...

ok la tuh alya..nia nak makan..kalau cam mifzal..jenuh bersuap..2-3 suap je..pas tu x mau dah..main je ingat..tp makanan ptg yg dia paling suka..adalah mini chipsmore..x makan nasi pun x per dah..kalau dapat biskut tuh..huhu

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

budak2 ni sebenarnya lagi berselera makan kalau ader ibu + ayah dia....konon2 nak show off yg dia tu mkana banyak...ekekekek...

ok lah tu nia dah ader selera makan...

sekarang baru alyya tau kan naper ayu suka masak...then kalau nak pi travel pun siap masak siap2 bawak bekal...sebabnya anak2 kita ni lebih suka makan makanan yg ibu dia masak...kalau makan kat kedai, banyak main drp makan...tak pun banyak tgk org drp makan..

keep it up...kalau adel esok2 dah besar sikit dan pandai makan...lagi best tgk 2 beradik makan sama2 sambil suap2 .

p/s: aleesya + ayyunie baru lepas mkn spagetti bolognise yg ayu masak lunch tadi...masing2 tambah 2 pinggan...seronokkan tgk anak2 makan...

eiNa said...

syoknye tengok selera nia. my aira susah betul nak makan...paling byk 3-4 sudu jek..ape lagi eh nak jamu derang.. dh buntu gak kekadang fikir menu dia..

Ezzah said...

nia sama ngan dania!

balik mesti nk gak makan yang mama dia masak. walaupun waktu ambik tuh tgk pengasuh dh suap dia makan tp ttp gak nak makan lagi. its good for our child kan. takpe..letih skit utk anak2 juga. :)

alyyani said...

farah : buruk sangka gak. tp kalaua dia lapa mmg mengamuk sakan. so fikir balik takkan la dia nak biarkan budak2 mengamuk kan? tp bila i tgk budak2 yg bole becakap bila parents tanya makan apa td, mcm2 dgr. so i assume nia cukup makan la kat nursery tuh.

bed : betul la. bia kita letih asalkan anak kita mau makan kan? tp bab mewah makan kat umah opah diorg tu mmg la ye. nak2 kalau kitorg balik ayah aku beli mcm2. nia pun sama naik la. kita lagi la suka kan? tmbh pulak makan ramai2 fuh lg best.

ha tu la kan. aku musykil la kan tak makan ke kat nursery. tp cikgu dia ckp makan. so aku anggukjela. mmg budak suka makan kan.

ainey : oh yeke. tp mifzal tembam gak kan. nia kecik je nmpk mcm kurang makan tp sebenarnye makan tak berenti. huhu..

ayu : tp tak leh lawan ayu la. lagi terror. manage nak masak. tp betul la ckp ayu. bila diorg berselera, encourage kita nak masak selalu kan? kita pun seronok dan berkobar. :)

p/s : oh yeke? menu untuk tetamu besok tuh. hehehe..

eina : yeke? dah macam2 cuba ye? masa nia kecik dulu selalu gak camtu. kadang penat je masak untuk diorg tp ade la 2 3 suap. takpe, asalkan tak kurang minum susu kan?

alyyani said...

ezzah : ye ke? dania dah banyak makan ek skang? tu la. kita penat pun takpe asal anak sihat walafiat.

fazilzura said...

SOKONGGGGGGGGGGGGGGG ..

bagus nye nia banyak makan ...
leh join akil .. dak tecik tu kalau ada behun , mmg bertambah2 ..
pehtu time kite makan pun dia sibuk nak jgk .. mmg kalau diorg dh makan , x bape nak susu

shah-ila-ain said...

betull tuhh biar kuat makan dr tak mau makan...best tu kalau anak kite suke makan...nnt badan pun montel jerr..mcm ain ni ikut mood lah..kadang nak makan kadang tak nak...kat umah kene ade stock mee,kue tiow, kalau mak dia nie malas masak lauk..masakkkan dia mee sop or kue tiow sop jerr...senang...

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

huhuhu... sonok tgk nia suka mkn.. iman suka main2kan mknn itu....

[I][T][A] said...

bguslah kalau nia suka makan kan... kalau tak nak makan lagi risau..

raisha pun tak nak makan bersuap.. nak makan sendiri...dia sanggup tak makan kalau kita nak suap.. kanak2 sebaya dia org ni memang nak belajar berdikari..

izzahazfar said...

bagusla tu kak..cuma kita mungkin akan penat sikit...akmal ni baru start nak makan balik..tu pun terpaksa bagi vitamin...huhuhu baru selera dia mencanak..kalau dak..nak sesuap nasipun payah...

alyyani said...

zura : ye la masa gi umah su aritu akil berselra je makan mihun goreng kan. tak pakai garpu dah. terus pakai tgn. kita tgk pun seronok.

tapi nia, makan banyak minum susu pun sama je ko. tak kisah la tu.

mel : aku kalau nk bg nia makan nasi, masak 1 lauk je. heheh.. kalau mood adel ok, aku tmbh lg 1 lauk. sudah nye kitorg ni makan lauk takde pedas2. itu je aku sempat masak. heheh..

jue : main pun suka gak. tapi kalau time dia lapar, dia makan sampai kenyang baru la main. huhu..

ita : tu la, tak pe la kita susah sikit nak mengelap. asal kan diorg mau makan. diorg selesa nak makan sendiri kan.

izzah : oh yeke akmal kena amik vitamin. vitamin ape tu zah? bole la bagi time nia tak mau makan ke. tp so far tak penah lg la nia tak mau makan. makan apa saja dia tu.

alongaishah said...

woowww.....seronotnye aku tgk nia makan...paling tak tahan...perghh...nia ni fotostat anis muka suami ko ke weh......perghhh...anak dara ikut muke ayahnye...konpem...bagus untuk dijadikan calon menantu ni weh...hahaha....aku pon rase nak makan macam nia la...bukak baju...hahaha..nampak berselera giler la....suke..suke....

cik mas said...

takpe nia cepat makan cepat besar.. eeiii.. malula ni tk pakai baju.. hehehe

amalina binti anuar said...

nie yan la aja dia makan byk2 nie. tgk buncit dh perut nia. makan byk sgt. ye la dok perak dh biasa makan mewah. blik kl makan pon nk byk gak la kan. nia kan selera besar..

Shida said...

betul kan alyya,seronok rasa bila anak2 ada selera nak makan..biarlah kita penat skit janji anak2 dpt mkn masakan air tgn kita sendiri..shida ni ada pengalaman,abg am mmg susah sgt nak mkn n cerewet.sampai satu masa dulu shida susah hati sgt..skrg dah makin besar,makin ok..berbeza dgn si dina tu,mmg berselera jer tak kira masa n tak cerewet..
sama lah,dina pun kalo time nak mkn,mesti buka baju..hehehe..kat umah boleh lah,kalo kat kdai,terpaksa comot pun comot laaa...

LYaFRINA said...

alya.. mmg byk tu mkn..mgkuk pon mcm dh saiz lya makan ni.. waa.. hebat2x.. hbis k nia mkn tu?? kalo la byk tu.. mmg lya makan kongsi dgn fain je.. tu pon mybe hbis.. tp xpela.. slagi dia bselera ni.. baik bg makan j kan..

LYaFRINA said...

ALYA...WASIAT DRP KG SEPENING LALAT:-

http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/2010/04/aku-terima-wasiatnya-cik-moo.html

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in