perlukan komen anda

sesiapa yang singgah ke blog ni & baca entry ni, saya perlukan komen anda...

check up hari ni : 39 weeks 3 days
berat hari ni : 58 kg (sama dengan minggu lepas dan minggu sebelumnya)
berat baby : 3.1kg (minggu lepas 2.99kg)
bp & urine : normal as usual

tadi doktor tak bole nak scan sebab contraction all the way. sempat estimate berat based on abdomen dia dengan nmpk heartbeat dia je.

melihatkan keadaan aku dan aku bercerita kat doktor yang sakit tu makin lama makin kuat cuma akan hilang gitu je. then datang balik, doktor telah membuat tawaran untuk induce aku esok. untuk kuatkan lagi sakit itu & cepatkan bukaan.

doktor tak cek aku da dilate ke tak sebab belum cukup 40weeks. doktor ckp not necessary. so cerita nya begini kalau esok aku tak induce, doktor suruh datang balik khamis depan. masa tuh 40weeks 3 days. kalau condition aku masih sama, doktor suruh pilih dari hari tu sampai 22hb, untuk aku induce.

masalah nye sekarang risiko yang bakal aku hadapi. once da induce, sakit tu akan makin kuat tapi kalau dalam masa lebih 12 jam bukaan tak cukup, aku kena go for ceaser.

tapi doktor cakap chances to go for normal delivery is very high memandangkan sakit aku tu da ade dan size baby yang tak besar.

persoalan nye perlukah aku tunggu sampai khamis depan untuk di induce atau aku bole terus induce je? kalau sakit tu sama je sampai ke sudah definitely aku akan kena induce. tapi kalau dah induce, bukaan tu tak cukup macam mana pulak? aku mesti kena ceaser.

its all about time consuming now. atau pada pndpt korang adakah aku perlu tunggu sakit tu datang sendiri sampai la date yg doktor tetap kan untuk di induce. doktor cakap ada kes yang macam aku ni perlukan bantuan untuk kuatkan sakit tuh. tolong saya...

bila tadi doktor cakap aku bole pilih nak induce esok, sepanjang dalam kereta ondway balik rumah begenang air mata aku. sebab? dah hampir tiba masa nye nia jadi kakak dan aku akan abaikan dia untuk beberapa lama. satu tempoh yang lama pada aku. aku tak kuat lak..

dan semestinya aku takut jika aku kena induce, progress aku low macam masa nia dulu, again, aku kena go for c-section. yaAllah, aku mohon Kau permudahkan la segala urusan ku. doakan aku ye...

26 comments:

suhida said...

alya,
banyakkan berzikir dan berdoa ye.macammana pun cara ko bersalin,yg penting ko dan baby selamat...
tp aku pun harap gak ko dpt bersalin normal.hrp2 tak czer la.susah gak na bagi pendapat.cuma aku rasa maybe ko ptut tunggu dulu kot. tanda tak kua lagi kan?
psl nia tu,aku faham...mmg perasaan tu akan ada.tapi takpe...ko akan ok,nia pun akan ok.jgn risau sgt la eh...kuatkan smgt..aku tau ko boleh,insya allah.

Norry said...

Nor dulu induced sebab dh 40 minggu lum apa2 lagik. Kalau induced memang sakit cepat n dilate cepat. Nor hari tu pukul 9 induced pukul 2.00 bersalin. Sakit sekejap je la, tp sgt sakit. Anyway tanya pendapat family gak. Goog luck Alya....Insyaallah everything will be ok...doa banyak2

ibu damia said...

sama gak kes ayu ngan norry tu....induced sebab dah bagi masa semaksimum mungkin iaitu 40 weeks ++....ayu induced kul 12 tgh, kul 5 ptg baru start sakit, then 8 malam delivery ayyunie...pada pendapat ayu tunggu je lah next week...may be baby tak bersedia nak keluar lagi...tapi terpulang pada perbincangan alyya ngan family gak...dan juga naasihat doktor..

Chik Na said...

K.Mas tak tahu nak nasihat can mana... akak pun induce jugak dulu, alhamdulillah tak sakit lama, maybe sebab da buka 4-5cm. Apa pun discuss ngan Wan dan famili Alya..lain orang lain sakit bersalinnya. Kalau Alya tak sakit lagi, maybe boleh tunggu.

K.Mas doakan semoga Alya dapat bersalin normal dan selamat melahirkan baby ke-2. insyaalah everything will be ok..banyakkan berdoa dan zikir.

amalina binti anuar said...

xpe2 kngah nia tetap ada kat ko kan. ish ko nie dok wta ayat sedih plak. xpe sume akan tgk kan nia balik nie.
ko tu dok rehat je la. dan lagi berblogging yer. hehehehe. jaga diri sudah.

Shida said...

shida dulu induce jugak..cepatkan sakit..org lain duk kata induce lagi sakit dr normal but for me,sama jer..cuma dia cepatkan proses bersalin..

insyaallah semoga semuanyer dipermudahkan yer..

discuss dgn ur hubby kot..

KIRIS.. said...

hi alya,
been in ur shoes before..coz dulu konon2 both me n hubby dh agree dah nk induce since time tu dh 13hb.. n my due should be on the 16.. time tu nk induce sbb mengenangkn hubby yg cuti tk lama and nk kene fly back to Oslo..but then, ms doc tanya nk induce ke tak.. tup2 hubby kata tak nak.. seriously..mmg confius gile waktu tu.. then otw balik tu.. hubby ckpla.. 'since baby sihat sume.. takpela.. biarla dia nak kuar bila.. kenapa kita nak paksa dia keluar kalau dia tak nak keluar lagi..lagipun tadi doc kata semua ok' maka.. we all tunggu je la dengan debaran.. tup2 gak.. elok2 je tgh pg buta kol 3am rasa sakit nk bersalin.. :)

kalau alya tanya pendapat.. apa kata tunggu dulu..since baby n alya pun sihat kan.. tkde prob pape.. bila dah due nanti tp tak muncul2 gak.. then just go a head with the inducement.. anyway..dont worry too much kay!! tc..

wanie_putra said...

alya..wanie pun rasa alya tunggu dulu minggu depan...tgk dulu lagi semingu mcmana k...

tentang nia tu,jgn la risau dans edih..nanti wanie pun sedih jugak mengenangkan najla....

kuatkan semangat k...

Norfaryza said...

klu eja rasanye eja tnggu dlu..since alya n bby pun sihat jer..better tnggu dlu smpai skit dtg sndri..jgn risau sngt..doa bnyk2...kuatkan semangat..smoga sumernyer slamat yer..

Nana Aziz said...

aly, klu aku jd ko, aku akn tgu smpi mgu dpn biar skt dtg sdri tp bergantung pada condition baby ko. klu baby xde mslh smpi next week, better tgu la smpi next. tp klu baby problem, denyutan jantung x normal ke, baby dh mkn najis ke ape ke, better induce. pendapat mak ko plak cmne?

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

yeaaa.. semua pendapat di atas jue sokong.. better tunggu sebab alya takde apa2 problem.. anak pun Ok kan.. sumtimes induce pun tak jalan.. sbb contraction kuat, jalan tak buka.. anak ibu stress dan terpaksa czer.. tunggu laa.. insyallah bila baby sedia nak keluar, dia akan keluar..
doa banyak2 yeaa... kita tolong mengAMINkan.. :-)

eiNa said...

hurmm.. saya pun rasa tunggu smpai next week.. mana tahu nnt sakit tu datang dengan sendirinya n insyaallah senang nak deliver.. n bila dh induce tu nanti kalau pintu x bukak jugak kene c-sect lagi..
apepun sya doakan yang terbaik untuk awak..aminn..

~chekuna~ said...

pada pendapat kakna..tunggu ajelah next week..biar sakit datang sendiri...kakna dulu pun induce pastu low progress..kena c-zer..
tunggu la minggu depan..kalau takde apa2 masalah...byk berdoa agar boleh banak normal kali ni..

Az Rina said...

susah jugak macam ni tp pada pendapat rina rasenye baik allya salin normal kot? sbb ally & baby takde masalah pape kan..

bnyak2 berdoa ye allya..hope allya bnyak2 bersabar..kiteorg kat sini mendoakan yg terbaik buat allya walau pepon cara allya deliver baby nnti..

saveme_zero said...

alya,

Either normal or czer..yg penting both of u selamat. klu bb dlm keadaan baik,y not tgu smpi sakit. ye la..doc pun dah ckp dgn ko kan,klu bukaan tak kuat..nak go for czer. mane tau klu tgu sakit..chances normal tu tgi. moga semuanya dipermudahkan yer..aminnn

Elyn said...

aku ym ko nanti!!

fazilzura said...

beb .. banyakkan doa & zikir.. kalau ko larat lg wat le solat hajat moge di permudahkan ..

but harus ko ingt, wat efer prosidur doc.. x kire ler bby ko lahir normal or czer .. tu tuk keselamatan ko dan bby key.. jgn pk yg bukan2.. mmg sume org harpkan nak banak normal.. but kalau dh di takdir kan , kene jgk terima..

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

huhu
seram plak
tapi pendapat aku, ko tunggu jer smpi 40 weeks
manalah tahu kut2 besok lusa ko dh nak banak kan

eh membantu ker tak ni??

huhu

azi said...

Alya, akak rasa tunggu dulu.Akak dulu yg 3rd one cam alya jugak...dah tak larat nak tahan sakit, tp tak buka lg...tp doc nasihat selalunya mereka akan tunggu max 40weeks + 10days...sbb kadang2 due to calculation last period kita lari sikit2....baby tak ready nak kuar lagi jgn paksa..sabar dan banyakkan berzikir...insyaAllah semuanya selamat....follow nasihat doc dan discuss jugak dengan family....kalau alya rasa badan ok dan baby ok....tak salah tunggu masanya....nia should be ok nanti dunt worry....wish u all the best!!

LeaKhalid said...

alya...

lea suggest alya tnggu till next thursday...i mean, tunggu je sakit itu dtg sendiri, tak perlu di pakse2

berserah kepada ketentuanNya..insyallah, Dia akan memudahkan jalan kita

lea dulu pun pernah nangis bile mengenangkan abg khalif..till now asyik rase bersalah coz abg khalif asyik kena marah kalo die buat salah tp adik tak kena marah coz die kecik lagi..(walhal abg khalif pun kecik gaks)..sian sgt kat abg khalif...mama masih lom pandai nak membahagikan kasih dan sayang secara adil pase due2 anak mama...

semoga alya tak jadi cam lea...(^^,)

fieza said...

Allya..kuatkan semangat k..hmm ade 2 risiko actually..kalu alyya tunggu sampai kamis depan risiko untuk bb lemas agak tinggi..tapi kalu induce tak buka jalan pun susah gak..so fiza rasa allya tungu sakit datang sendiri tapi cukup 40 weeks induce terus..Allya jangan risau la..nia will be Independence once dah jd kakak nanti

Anonymous said...

ermm.sy pon rasa patut tggu sakit dtg sendiri lgpn lom ckup 40weeks..insyallah semua ok.tp pintu rahim dh buka ker lom?.mcm sy bersalin anak ke-2 ritu rahim dh bkak 2cm seminggu cek blk still sama sakit just false alarm je..after 1 week bru 3cm then ari sabtu air ketuban kuar sket2 pagi ahad kol 6 sakit kol 8 sy deliver...xyah la induce..byk kan berdoa

Ibu Mifzal Arsyad said...

alya..pd ainey bersalin normal atau ceaser tu x penting sgt..yg penting alya n baby selamat..kalau induce awal..bererti memaksa kelahiran kan..tgk pada risikonya..kalau perlu induce awal..ikut jer ckp doktor..kalau x membahayakan alya n baby n buleh wait until 40 weeks..x yah induce dulu..tunggu sakit dtg dgn sendirinya..

AieZa said...
This comment has been removed by the author.
mamashasha said...

aku dah komen verbal pagi tadi kan...hehe insyallah harinya akan tiba...redha akan ketentuannya....but teruskan berdoa dpt bersalin normal dah semuanya selamat...


nia dlm gambo ni mcm dah umo 3 tahun...

kaklong nuzula said...

Salam perkenalan. Semoga selamat melahirkan baby. Serahkan pada Allah, byk2 ingat DIA.. Sesungguhnya hanya DIA yg lebih mengetahui apa yg terbaik utk kita.....

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in