penangan petir

petang semalam, sewaktu kitorg tengah lepak kat bilik aku, hujan tgh lebat. then kilat petir sabung menyabung. tetibe ade 1 petir yg amat kuat & dasyat gak bunyi nye bedentum menyebabkan blackout kejap. masa tu dalam kul 4.30 petang.

kitorg pun pindah lepak kat dapur teman mak masak utk buka puasa. dalam kul 7 ayah aku balik, ayah aku cakap, tembok pecah! kenapa? sebab panahan petir tadi. cek rumah makcik aku belakang umah, lampu dia jatuh kat ruang tamu. ish, dasyat betul petir tuh. betul la petir bole bawak maut kan?

kabel TNB ada yang rosak & ade fius kat rumah kitorg yang rosak, pagi ni, orang letrik da datang & TNB pun da dtg repair semua. mujur rumah masih ada letrik cuma beberapa area je suis tak bole on disebabkan fius yang rosak itu.

petir yang memanah lampu tembok dan dan sebahagian atas tembok.

serpihan kaca dgn tembok bederai kat atas jalan...

mr ting yg sedang tgk lampu2 yg rosak. mr ting tekejut bila tgk aku da ada anak. dia cakap "bapak u tak jemput saya pun!" hahaha.. lawak tul..

nia yang tgh observe mr ting sambil blogging ye nia..

tak cukup dekat observe nye, dok dekat sikit. semua nye da berfungsi semula.

note : mak cakap, petir tu panah jin. jin menyorok kat balik tembok la tu kot. seram lak aku dengar. heheeh..

note 2 : dulu time petir je, nia mesti nangis, skang kalau ada org keliling tak nangis dah cuma dia akan cakap "aiyok!"

22 comments:

mamashasha said...

mak aiii mmg dahsyat panahan petir tu alya....selalu aku tgk petir panah pokok kelapa je....kali ni tembok batu ko....hehehe cute nye nia berblogging.....

beb aku check in dulu then baru g umah adik ipar aku....

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

huhu aku sgt takut
kalau malam tgh tido plg tak best kalau hujan n petir, aku mesti xblh tido n mula fikir yg bukan bukan

Chik Na said...

waa ...dasyat tul sampai pecah tembok batu...

Shida said...

dahsyat betul la..sampai pecah tembok batu..takutnyer kalo petir kuat..
anak2 shida mmg penakut kalo bunyi petir kuat..mesti tak berenggang punyer..huhuhu..

Az Rina said...

aiyok..cutelah nia ni, heheheh..

alyyani said...

bed : aa tu la, mmg mak aku tenganga la tgk tembok tuh. umah makcik aku lagi la lampu bole tejatuh. jin gayut situ kot. heheh..

oo tu la, aku tgk ko takde mention ko check in kan?

alyyani said...

tinie : kalau ujan ke petir ke aku ok lagi. kalau blackout mmg tak tido la aku, aku takut gelap! huhu..

chik na : ye la kak mas, mmg mak alya tekejut bila tgk tembok tuh gitu..

sihda : kita yg besar ni takut, aptah lg budak kan? mmg dasyat. siap kitorg nmpk kilat tu cmne

rina : aiyok! siap buat tgn lg tuh. heheh..

fazilzura said...

MASYALLAH ... takut aku tgk beb ..

kilat mmg le leh bwk maut. tp psl time petir2 jgn dok luor umh ..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

subanallah.. Hebatnya penahan petir itu.. xsangka ekk.. takutnyaaaa..

Ryn said...

subhanallah...sampai begitu panahan petir sampai tembok pecah...nasib baik korang sumer dok dalam rumah tht time...

so cute nia sebut AIYOK...hahahahaha..leh imagine nih...

Ezzah said...

ishk dasyat ek..time ptg hari palk tuh..

eiNa said...

uishh..kuatnye petir tuh yek..smpai pecah temboknye..nasib xde ape2 tejadi...

cik mas said...

uih.. ganas sungguh petir tu ye. sib baik takde org kt situ..

alyyani said...

fazilzura : tu la beb, mmg tesentak la kitorg. tak pnh dgr petir sekuat tu tau. rupenye mmg kuat betul..

jue : mmg jue, tak sangka sgt. tu yg kalau hujan jgn la main kat luar. bahaya sgt

ryn : itu la dia. mujur dlm umah..hahaah tu la, kalau dia buat salah pun dia yg sebut aiyok. sabajela..

ezah : ha'ah, hampir senja gak tuh

eina : sykur semua ok..

alyyani said...

cikmas : kitorg nmpk petir tu kak. mmg seriau. kalau ade baby, mmg meraung dah tuh...

LeaKhalid said...

waaa..dasat nye..smp pecah tembok

alya camne skang..dah kuar tande ker blom?

Elyn said...

ish sampai pecah tembok tu... nasib baik la takde sapa kat luar time tu.

nome said...

masyAllah...dasat sungguh panahan petir itew...sampai lebur la tembok tu kena tembak...sampai skrg, aku mmg takut ngan petir...

shah-ila-ain said...

uihhh memang dasyatt weihh...boleh hancur tembok ko sure jin syaitan yg menyorok kat celah tembok tu memang banyak sangt dose tuhh...nauzubillah kalau kene manusia .... ape2 pun kalau ade kilat tu memang mulot kiter harus bace sesuatu suh syaitan jin jgn dekat kite kan...

Ibu Mifzal Arsyad said...

ainey pun gerun time kilat nih..umah sewa ainey skang ni pun selalu kalau hujan lebat..sure ada petir..laptop pun dah 2 kali kena kilat..rosak..huhu..

amalina binti anuar said...

uit dasyat nye la weyh. petir leh smpai runtuh tiang letrik. seb baik la sume nye okey yer.

alyyani said...

lea : ha'ah, mmg dasyat. semua pun terperanjat.

tanda takde. tapi sakit tu makin kuat cuma belum betul2 sakit lagi :)

elyn : kalau ade org kat luar time tuh tak tau la aku. tapi sebab ujan tgh lebat tu yg takde sape kt lua

nome : kan? ni baru sekali panahan. kalau la bencana alam lain, tak tau la aku..

mel : ha'ah, ada ayat pelindung yg kita kena baca kalau bunyi guruh kilat ni kan?

ainey : rumah parents alya ni pun ade 1 barang yg rosak. boiler. malam tadi, kena masak air manual nak buat susu nia.

ina : org semua ok, barang ade 1 rosak.

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in