interesting facts during my delivery

ada lagi beberapa fakta yang aku nak share masa aku bersalin hari tu...
  • kontraksi aku berlangsung selama 12 jam. tak sedar 12 jam berlalu. tapi time sakit mmg terasa cepat jam tu jalan.
  • dalam menahan kontraksi yang lama tuh, aku tak mengambil sebarang ubat tahan sakit. niat mmg nak amik epi kalau dah tak tahan sangat. tapi tah macam mana, bole tak teringat pasal epi sebab tak sempat ingat sakit tu datang balik.
  • doktor pun agak tekejut bila ditanya samada aku ada amik apa- apa ubat tak, aku cakap takde. dia cakap kuat betul u ye. aku sengih dalam sakit. sengih ke?
  • lepas bukaan 3cm tuh, ayah aku datang bawak air selusuh. aku takut nak minum sebab banyak pengalaman cakap nanti sakit tu kuat tp bukaan lambat. tapi sebab doktor ada masa tu, dia cakap tu dengan izin Allah. kalau u nak minum go ahead. aku pun minum seteguk dua. lepas tu sapu air kat perut dan muka. dengan izin Allah, bukaan cepat. dengan izin Allah ye.
  • masa ayah aku bawak air tu, ayah aku cakap, kawan dia yg buat kan air tu da nampak yang aku boleh bersalin biasa. tapi aku tak de la nak percaya. tapi ayah aku cakap kita da usaha. yang lain bukan kita ditangan kita. alhamdulillah, berjaya aku normal.
  • masa dalam LR, doktor dengan nurse dok puji aku sebab aku dengar cakap diorg. they kept saying that i'm doing great. mana tak bersemangat nak push habis- habisan kan.
  • nurse yang assist masa aku deliver tu pun cakap, "kuat akak ye. kalau saya tu, tak tahan dah. saya masa push bersalin dulu pun teruk. berkali kali" bak kata wan, kena focus. mmg aku ikut arahan sebaik mungkin. tak mau mengada- ngada.
  • kalau korang nak tau, lepas kepala adel keluar tuh, doktor suruh stop push. sebab rupanya tali pusat adel terlilit kat leher. doktor terus potong tali pusat dulu then baru soh aku push nak kuakan badan. subhanallah...
  • dah lepas je badan adel keluar, adel dah mengeluarkan mekonium (najis pertama baby). mmg doktor tunjuk kat aku. adel da berak masa kepala dah kua tuh. again, syukur sangat mmg right on time dia keluar. kalau dah termakan najis, macam- macam komplikasi lagi kan?
  • so doktor buat kesimpulan kenapa aku da turun tanda lama tapi tak immediate bersalin. sebab nya, tali pusat terlilit kat leher. dia macam hanging amik masa nak betul2 turun. yaAllah, tak dapat bayangkan kalau ada perkara tak diingini berlaku.
mmg dalam dilema bila dihujung kehamilan. macam- macam perkara bole jadi. tapi apa pun, kita kena ikut arahan doktor dan yang penting banyakkan berdoa dan mesti redha dengan ketentuanNya.

inilah doktor yang bertanggungjawab mengeluarkan saya dari perut mama saya. doktor yasmin namanye

mind my face..org baru 3 hari bersalin. mmg la sembap. doktor tu lagi berseri. adel time amik gmbr pandai pulak dia berenti menangis. time ni, datang hospital nak amik darah adel utk metabolic screening dgn jaundice.

dengar arahan doktor pasal jaundice adel. in case kalau lebih 15 bacaan dia, kena masuk ward. tapi sampai hari ni, adel dah 7 hari, tak de kuning. bacaan dari 9.2 pada hari ketiga, harini 7.4 dan tak yah datang untuk repeat. alhamdulillah, berkat susu mama..

21 comments:

mamashasha said...

Aku kah yg pertama?
Byk tol history behind the story ye alya.
Tapi itulah suratan tuk kau terima..
Byk tol komplikasinya dan aku rasa allah
Makbulkn doa kau alya especially tali pusat tuh
Most cases ceaser lah jawabnye tp dgn izinnya
Alhamdulillah normal.
Bab air selusuh tu betul sgt apa yg dr and
Ayah ko kata kita tawakal tp allah yg tentukan.
Masa aku bersalin dulu pun gitew dr and bidan
Siap soh minum,sapu muka&perut so ianya
Menyangkal sesetengah pendapat yg mengatakan
Itu kolot!dr private selalunya tak percayakan.
Kita bukan percaya tu semua kuasa allahkan.
Bab 12 jam tahan sakit tu aku solute ko alya
Ko mmg kuat walaupun nampak kecik.aku ambik ubat tau.
Push pun terror aku ni je mengah napas pendek!
Hehe apapun dahsyat pusat bersalin ko ni
Dr & nurse sume sporting tuk dirakamkn
Gambo mereka.pssst dia tau tak ko nk tepek
Kat blog? Wahhh yg tukang ambik gambo
Pun menjalankn tugas sebaik mungkin ye.
Laki aku langsung panik.
Haaa bab nk kuarkan uri yg ko sebut b4 this
Lupa lak nk komen mmg takyah push dr akan
Tekan2 kat perut then kuar lah uri tu.
Aku doakan adel tak kuat sgt kuningnye
Kalau tak kurang sms aku kang aku bg petua ye.
Nk tulis kat sini panjang pulak!

Aku tgk adel dah pandai senyum & pandang
Camera lah..cayalah.

Jiey^Mien said...

cuak pulak aku yg membaca neh..
Alhamdulillah segala selamat..
=)

Elyn said...

alhamdullillah.... gerun plak aku baca sebab ko 12 jam sakit macam aku dulu hahaah

LYaFRINA said...

waaa... cumilnyer baby adel...
CUTE g2...
waaa... adel sama la mcm asya.. pon tali pusat terbelit.. kalo kate org tua2... ni msti msa mgandung suka belit towel kat kepala/leher...
"Rase2 blh dtrima pakai k alya????.. heheheheheh"

** alya nmpak steady j... mcm org2 biasa... ape2 pon slamat berehat puas2... salam syg utk kakak nia...

shah-ila-ain said...

hmm...lain2 baby pembawaan masing2..tengok n bace story2 ko ni nmpk mcm senang n mudah jerr ko bersalin tp lama gak yerrr ko kene tunggu bukaan...mel dulu mase ain bukaan baru 4 cm aku dah teran kahhhhhhhhh.....ain yg 2.3kg pun aku dah terase payah betul nak kuar...hikhik....

ape pun tu lah dia pengalaman kite memasing kan....lepas ni ko boleh lah rest lama2 skit..anak dah 2 beb...cayalahhh...

Norfaryza said...

upenyer ada cite di sebalik pengalaman tu yer..Alhamdulillah nsib baik sumernyer slmat..cute bby adel..xsbr nk dptkan bby girl ;)

Ryn said...

Ko pun tak sangka ko boleh bersalin normal kan...tu arr, yg penting fokus ngn mind set...lain laa kalo ada komplikasi ke kan...

bab air selusuh tu aku setuju sgt...mitos je tu kalo mnm awal lebih sakit + lmbt bukak..aku ni lg ler tk sempat lgsg nak mnm...itu semua dgn izin Allah...

pndai adel senyum...hehehehe...

Nana Aziz said...

mak aih..tkt aku bc citer ko. tali pusat lilit leher??seb baik seme ok kn.

Iryani Noor said...

alhamdulillah..
smer ketentuan dari-Nya..
yang penting baby n alya selamat..
ngeri jugak baca pengalaman bersalin alya nih..
haiyohhh.. takut plak nk bersalin nnt..hehehe...

Az Rina said...

alhamdulillah, sume da selamat kan..pengalaman allya lebeh kurang same ngan rina mase deliver isya dlu..

pandai dah adel senyum ek, heheheh..

Shida said...

alhamdulillah..semua dah selamat walopun mcm2 history kan..btl la kata ayah alyya tu..kita usaha jgn putus asa,pastu serah pada yg maha kuasa..
juandice,berkat b'feeding,insyaallah kemungkinan nk kena tu kurang..

nome said...

ko ni tecik dari aku..tp aku x sekuat ko la beb...mmg tabik spring kat ko...ko dengar kata...ikut je arahan...tu yg bagus tuh...alhamdulillah senang ko bersalinkan adel pas minum air selusuh..ni sumer kuasa Allah...yg penting sumer dah selamat...alhamdulillah..

cik mas said...

alalala.. comeynya baby adel posing depan camera.. luqman payah tul nak dapat gambar senyum dia. asik tido memanjang.. lama jugak ye alya menahan kontraksi. akak yg 6 jam ni pun cam nk putus nyawa gaklah. nyaris nk mintak epi..

zura@iwan said...

ko mmg kuat la alya...wpon haku xde pengalaman tp haku dpt rase wahhh...12jam tu x yah mkn ubat thn sakit nih...

thks alya info ko ni...bleh haku bljr dr pgalaman ko..

fazilzura said...

WAHHHHHH ko terer ler beb , tahan sakit yek .. aku ni x tau le cmner nnnt, hrp2 ado lg saki baki tenaga tuk tahan sakit, bile gastrik je aku nk gune 110 % tenaga nk tahan .. ni kan plak nak banak.. ado ke tenaga lg.. huhuhuhu.. doa2 kan tuk aku yek ..

*** wahhh header baru .. sgt2 smarttt

AieZa said...

aku dh nmpk dah air ketuban ko hitam.. mesti bb dah berak.. tp xdela aku bertanya.. diam jerk..

alhamdulillah tali pusat tu longgar.. klu ketat?? ermmm.. sume allah punya kuasa.. ermmm..

header cantik..

izzahazfar said...

kak...zah masa dah bukak 6cm..mmg sakit sgt...jenuh minta ubat tahan sakit..tp nurse tak bg sebab takut zah lemah masa nak push...and at last..lepas 8 jam baru razik akmal kuar...tp zah mmg berhenti push masa kepala bb kuar..sebab doktor bagi kaki kangkang dan maybe dia gunting sikit kat bawah tu..hehhe..tp mmg tak rasa langsung sakit kak..sampai la masa jahit pun...husband zah mmg tengok sampai ke sudah.,,,cuma gambar tak amik guna kamera sendiri...kamera hospital jerk...hehehe

alyyani said...

bed : panjang sungguh komen kamu. tp aku suka sebab penuh dgn isi. itu la dia, aku tak sangka macam tu pulak kes aku. alhamdulillah, dalam payah aku menahan sakit, masa push tu aku kautkan semangat. nak kata pasal nafas panjang tak jugak aku ni. aku dok curi2 nafas bak kata nurse yg ajar aku tuh. sampai meleleh air mata la neran. mmg tak leh lupe bed.

yg air selusuh tu, masa exp nia tuh, mmg aku silap besar bila aku minum awal masa 7 bulan lg ko. so 2nd ni aku agak takut. tp sebab ayah aku yakinkan aku, bukan sebab air ni, kita usaha & yg lain mintak doa dgn Allah.

masa aku sakit haritu tak lekang mulut aku ni baca ayat lailahaillaanta bed. sempat aku baca yasin 1 round. lepas tu tak daya dah. alhamdulillah Allah makbulkan doa aku nak bersalin normal. start aku pregnant tak jemu aku doa tuh.

nia tak kuning dah bed. alhamdulillah..

alyyani said...

jiey : mmg cuak beb. alhamdulillah semua selamat :)

elyn : yeke beb? tp tu lah, lupa dah aku sakit nye cmne dalam lama- lama menahan sakit tuh. ekekek..

lya : yeke lya? tu la dia. kalau ikutkan masa ngandung pun dah banyak pantang larang nye. tak tau la bole pakai ke tak teori tuh. org ckaap takleh ikat tali la. takut tali pusat terbelit. macam- macam :)

mel : dengar mcm senang ye mel. tp kisah disebalik nye agak thrilled gak tuh. alhamdulillah selesai sudah. wah, ko baru 4cm dah nak teran. nape? ko ada rasa nak teran ke? kecik je ain kan. aku pun tak sangka adel kua besar gitu. aku ingat tak sampai 3kg je.

norfaryza : alhamdulillah. takpe2, lepas ni mana tau awak pregnant baby girl lak kan :)

alyyani said...

ryn : betul ryn, sakit tu hilang n jadi lega bila dpt banak normal ni. semua nye mind set bak kata ko. bab air selusuh ni banyak pendapat kan. tu yg kita pun confuse. tp apa pun bukan air selusuh penentu nye kan? semua Allah yg tentukan.

nana : ha'ah la. tu pasal aku da turun tanda lama tp tak beranak2 sebab tali pusat terlilit. mmg gerun bila ingat balik. takut jadi apa2.

iryani : think positif ye. lain org lain pengalaman nye. doa banyak2 mohon dipermudahkan nak bersalin nati. insyaAllah..

rina : yeke? tu la, mmg besar pengorbanan ibu ni kan? :)

shida : ye betul tu, mcm2 kisah disebalik kisah bersalin. yg penting tak putus asa. :) ha'ah, mmg awal2 saya dah urut untuk bagi kua susu. alhamdulillah adel tak kuning. dulu masa nia lama juga kuning nye :)

alyyani said...

nome : alhamdulillah me, selesai satu bab. mmg cuak gak bila dikenang- kenang balik. yg penting kena yakin.

cikmas : tak sedar 12 jam berlalu mcm tu je cikmas. mmg sakit tp tak termintak pulak ubat tahan sakit. tp nurse pun tak pulak offer. agaknye dia tgk kite mcm bole handle je. hehe..

zura : ye.. mmg aku sakit lama macam beranak 1st time. apa2 pun syukur sebab aku masih ada tenaga bila part nak neran tuh. bole ko jadi kan guideline nanti :)

fazilzura : insyaAllah aku doakan ko dipermudahkan nak beranak nanti. dan sakit tak selama aku. dan ko ada tenaga utk bertahan beb.

** hasil kraftangan adik aku la tuh. nak harap aku, nan ado! :D

aieza : ko perasan ye. kalau air ketuban kaler jernih je kan. aku tak tau cmne rupe air ketuban sebab tak penah nampak sendiri. tu la dia, mujur longgar, kalau ketat? nauzubillah...

izah : pakai camera hospital amik gmbr ke zah? gmbr nye dapat tak? 8 jam zah sakit ye. mintak ubat nurse tak bagi mungkin bukaan zah da 6cm. kejap je nak sampai 10 tu kan.

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in