adel @ 10 days

harini genap la adel berusia 12 hari. sekejap je kan? pejam celik. aku pun beransur sihat. dah boleh mandikan adel sendiri. tp tekepit- kepit jugak lagi la. takut!

masa adel umo 10 hari yg lepas, jururawat masyarakat datang untuk buat rutin check-up & timbang berat baby. surprisingly berat adel dah reach 4kg! tekejut tapi seronok.

mmg ramai tgk yg adel ni kuat menyusu. celik je mesti nak susu. then tido nye pun cukup. baby kalau tido kan tumbesaran dia baik. macam tu la adel. mmg tak susah nak handle dia. badan dia je fragile lagi. tak saba nak tunggu badan dia keras. lagi sedap pegang kan? org yg dtg tgk adel pun cakap adel macam dah umo sebulan 2. enjoy the photos of my baby at 10 days..

muka lepas mandi. dia tak suka kalau mandikan. tapi lepas dah mandi elok je dok diam- dian. baru rasa fresh..

turn mama lak mandi. mmg 'nasib baik' la sebab tgh pantang masa cuaca panas ni. belengas satu badan! da la tak leh nak sejuk- sejuk. nanti badan masuk angin. sabajela. cepat la habis pantang

da siap mandi, dia tetido dgn sendiri nya. tak sempat nak bagi susu..

tak suka tido menelentang. suka tido ngiring. tak suka dibedung. tak suka tido pakai bantal sendiri. suka tido pakai bantal tinggi. baru la lena sampai ternganga tido. hehehe..

31 comments:

ppb_ppkp said...

adel...dah besar?????wooww..baru 12 hari dah 4kg...seronoknya tgk aqel lena..so sweet..
alya..heheheh..ko jgn bukak blog aku buat smtara waktu..sebab akan menaikkan nafsu makan ko..heheheheh

Asya said...

olololooooo... tomeynyer baby adel... mmg temban la... rmbut pon lebat.. kulit putih melepak.. geramnyer tgk.. kan cubit pipi tuu..

Jiey^Mien said...

Adel membesar bagai juara..
sat lagi kalah kakak nia..

alyyani said...

imah : aku ni tak leh kalo tak bukak blog ko. tp tu la, kena tahan nafsu tgk blog ko weh. hahaha..

lya : kaka dia pun geram tgk dia :)

jiey : aku rasa gitu la. nia dulu sebulan pun belum cecah 4kg walaupun masa lahir lebih berat dari adel. huhuhu..

cik mas said...

budak2 skarang ni mmg tk suka dibedungkan. samalah hero sorang ni. meronta2 sambil meneran macam kena ikat gayanya..

alyyani said...

cik mas : kalau lelaki tak pe lg, kalau pompuan ni payah sikit kalau tak bedung. nanti katanya jalan kengkang. da la pampers lebar. macam2 cikmas :)

Chik Na said...

comelnyaaaaa...besarnya macam dah 6 bln je...

suhida said...

ala tomei tomei...alhamdulillah adel buat ibu senang hati...huhu..mmg musim panas skg ni alya..lagi la badan cepat berpeluh org dlm pantang ni.

mamashasha said...

Adel ni mmg nampak ketembamamnye! Hehe no wonder lah 10 days
4 kg.muka dia lain sikit tak nmpk cam kakak nia.
Semangatnye aku tgk..sabo jelah alya ye.
Skang ni mmg panas..aku dulu pakai t-shirt
Je tp masih tak tinggal stokin siang mlm.

ibu damia said...

adel nampak besar dalam usia 10 hari ni...tapi tak pe...mungkin kembang air (selalu dgr org kata tu) tak surut lagi kat pipi tu...

budak2 zaman sekarang memang tak nak bedung....may be rasa rimas kot....tapi apa2 pun kalau boleh mana2 petua yg bagus tu kena ikut...

alyya pun jgn bg kena angin sgt badan tu...tapi ayu dulu pun sama...asyik nak mandi jer....tak tahan lekit2..lg2 lah lepas mengurut..

alyyani said...

suhida : bukan takat peluh dah, aku rasa tak sanggup nak bau badan sendiri. mmg dugaan. alhamdulillah adel tak banyak ragam. kalo tak, tensi gak aku. huhuh..

bed : ha'ah bed, ramai ckp lain yg tgk live. aku siang mmg pakai tshirt. tak tahan panas benau. tp bak kata ko, stokin mmg tak enah tinggal. kalo lmbt pakai lepas mandi pun mak aku dah jeling. hehehe..

ibu damia : tu la kan. mungkin jugak. masa nia dulu cepat surut nya. mesti muka pun lain nanti. selagi bole bedung mmg bedung. tp kalau time tido mmg gia tak mo bedung. suka meregangkan otot dia ni. heheh..

mmg rasa nak mandi dgn basuh kepala. tp tak leh nak basuh kepala selalu. takpe2, tak lama lg habis la pantang ni. masa kan cepat berlalu (ayat sedapkan hati) hehehe

Gieyana said...

cepat kan masa berlalu..dh 12hr Adel..ko pon dah 12 hr dlm pantang...betul tue..bb skrg mmg susah kalau nk bedung2..diaorang x nak...:D

alyyani said...

gie : yup, mmg tak terasa dah 12 hari. nanti dah habis pantag, wah tak saba betul nak abis kan pantang.

budak skang time baby da pandai demand. ish2...

elani makrai said...

sekejap jer kan?
mcm tak caya dh 12 hari...
hmmm, senang btul handle adel nie kan? yg best siap tetdo sendiri lps mandi tue yg bagus...sonang sket mama... :)

siap tdo ngiring lagi, tapi elok gak tdo ngiring...mmg bole tdo lama sket n tak la senang terkejut jer...tapi adel jgn takmo bedung, nanti kaki pengkang tak lawa anak dara tauuuu...heheee

p/s: cara orang skng berpantang...sempat jer blogging bagai heheee klakar kan...tapi kay gak ley tenang kan mind...faham2 jer la orang dlm pantang nie...

azi said...

comelnya adel....berpantang masa musim panas...memang mencabar....tp berat cepat turun tau..hari2 rasa cam dlm sauna..he

nome said...

adel semakin comel la...i loikeeee....muka pun dah nampak lain...sure berubah lagi pasnih...ko x sabar nak abis pantang ek? aku pun x sabar nak tgk ko alya...

Ezzah said...

comelnya adel..!!! geram nk cium2 pipi gebu dia tuh! hehehe.. :P

comey sngt! :)

shah-ila-ain said...

allya adel dah nmpk semangat ehhh...comell putih gebu hikhik...muke dia len skit dr nia lahh..ikut sape yerr..sepet skit...hmm tp muke baby akan berubah bila makin besar..hehe...

Ryn said...

wow...4kg in 10days...ada yg lepas pantang cecah 6kg nih...mcm adam dolu2...

pndai dia tgk kamera eh...hehehehe..

alyyani said...

nurin : so far alhamdulillah adel senang handle. mungkin dah ade experience masa nia dulu kot. tu yg tak de rasa apa2 masalah tu kot. harap sampai ke besar la senang. hehe..

p/s : siap kena perli dgn makcik. kalau org dulu dalam pantang siap jahit 1 table cloth. ini dok ngadap laptop lak. hahaha..

azi : mmg kena bersauna je. tp kadang2 tak tahan jugak. huhu... rasa rimas sgt. tu la, cepat kurus tu setuju. dah turun 10kg, ade lagi 8 kg nak diturunkan :)

nome : mmg aku tak saba nak jumpe korang weh! :)

ezzah : kakak dia suka sgt cium dia..

mel : ye, mmg lain dari muka nia. mata nia bulat. mata adel sepet. aku pun tak sure ikut sape weh. nanti besar sikit kita tau la dia ikut sape..

ryn : yeke? wah lg dasat ni! tapi makin besar makin susut kan? :D sebab aktif sgt..

izzahazfar said...

fuh...debam nyer pp adel ni....tak bedung yek..?akmalpun masa siang tak bedung sebab panas..tp klu malam zah bedung la...tp akmal mmg terror bab kuarkan tgn dari bedung...adel cam ne kak...?

berkat susu ibu tu...tu yg debam dan tomei..!

slmt berpantang...akak mesti kurus cepat sebab tak yah pakai sauna...huhuhu...la ni cuaca panas bangatkan..

alyyani said...

izzah : adel cmtu gak zah, berusaha nak kuakan diri dari bedung tuh. rasa da ikat seketat mungkin tuh.

hahaha.. betul2, tak yah bersauna. cuaca skang mmg sauna la..

Norry said...

alahai Adel...comel sungguh, nanti boleh shoot gambar adel nih

Ina Hashim said...

alalala comelnya Adel..halus mulus kulitnya...jemput ke blog ye...ada jualan harga runtuh CD

Elyn said...

macam kuih pam!! geram aku tgk....

ainal said...

ingat kn cd pe la mmbr blog ko si ina 2 jual, singgah gak kat blog die td, kut la ade jual cd korea ke, bleh r bli mlalui ko, die wat jualan cloth diapers rupenye.. em..

alyyani said...

norry : bole2, aritu kata nak shoot time pregnant kan. malu pulak nak enterframe. tu yg tak contact norry tuh :)

ina : CD? nanti sy singgah ye :)

elyn : kuih pam? nak weh! huhu..

ainal : hahahaha... CD tuh kalo dkt blog mak2 ni pampers la weh. bukan jual CD korea ko tuh. hahaha.. saba je la aku.

amalina binti anuar said...

weyh kulit adel tu mengelupas ker? comey nye la adel tido. ternganga tido nyer.

alyyani said...

ina : kulit baby mmg la akan mengelupas weh. kalau dok lua mmg la merah2 kulit dia. naik ruam panas. sian tgk. nia pun sama gak. tido tenganga cam ko la. hahaha..

zura@iwan said...

betui2 cepat masa blalu kan...dh 12 hari pon adel...bestnya tgk bb makin mbesar kan..turn haku nnti plak cm mn yer..bestnye...

so cute tgk adel la...ikut muka sapa ek...

alyyani said...

zura : tak sure ikut muka sape dia tuh. tak nmpk lagi. tunggu besar sikit nanti baru nmpk

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in