tag : kacamata dan anda

tag diterima dari bed, mmg sesuai la dengan aku. ko mmg tak salah pilih aku utk tag ni bed. tq! ;) jom kita tgk soalan- soalan nya.

1. sejak bila anda mula berkaca mata?
sejak 1993 bersamaan dengan sewaktu aku darjah 5. lama kan?

2. bagaimana anda tahu anda memerlukan kacamata ketika itu?
masa tu duduk kat belakang dalam kelas. lepas tu macam kabur je bila tgk blackboard. kebetulan kawan baik yang dok sebelah aku pakai spek. aku selalu la pinjam spek dia kejap nak tgk ape yg ditulis. sampai satu tahap aku mesti kedepan setiap kali cikgu tulis kat board. 1 hari, ayah aku yang tengah meronda kawasan sekolah aku (ayah aku ade hal kat sekolah aku masa tu), lalu kat kelas aku, nampak aku tumpang meja orang. ayah aku terus tanya kenapa. terus ayah aku bawak aku buat spek. tak mintak pun. sebab tak terfikir pun pasal kena pakai spek. bole? heheh..

3. Berapa 'power' anda pada permulaan anda berkaca mata?
hahahah..lama nye zaman tuh, 90's tuh. so mmg tak ingat.

4. jenis / bentuk kacamata anda yang pertama?
mestila berbentuk bulat (suhida, takyah nak malu tgk gambar sendiri, sebab mmg trend masa tu, pakai spek bulat. hahaha..) bingkai hitam.

5. jenis/bentul kacamata anda yang terkini?
half frame segi empat warna maroon.

6. berapa 'power' terkini anda?
sila jangan terkejut..kanan 600, kiri 550. silau takde. yup, aku mmg rabun!

7. berapa banyak koleksi kaca mata yang anda ada dari dulu hingga kini?
kalau dah dari zaman 90-an pakai spek, rasa nya da lebih 10 spek kot aku ada. tapi semua tak penah simpan. pakai buang. hehe..

8. jika anda ada sentimen tidak suka berkaca mata seperti saya, sila nyatakan sebab musabab
pakai spek tak best! rimas! tudung tak betul alignment nya. tapi ramai cakap kalau aku pakai spek nmpk muka childish. tapi still tak suka pakai spek. nape la aku rabun. huhu..

9. yang mana anda lebih gemar. kaca mata atau contact lens?
both pun tak suka. tapi kalau diberi pilihan aku suka pakai spek. tak menyusahkan. tapi gigih gak ber contact lens time siang hari. heheh..

10. Opto pilihan?
kat Ayer Tawar perak, sebab kedai tu da macam panel utk family kitorg. bukan family je, malah atuk, opah, sedara mara pun buat spek kat situ. sebabnya? banyak pilihan yang uptodate & semestinya murah. nama opto tu tak ingat lak.

11. Pasangan anda berkaca mata?
ya. wan lagi rabun dari aku ye. :D. abang, nanti kita gi buat laser treatment macam arwah atuk tu ek. rm4000 je. ;)

12. orang yang betuah ditag adalah?
jika anda seorang yang rabun seperti saya, sila amik tag ni dan buat. tq!


kami pasangan rabun. heheh.. walaupun rabun aku tinggi, takde la sampai tahap nak mandi pun pakai spek, nak semayang pun pakai spek kan. korang rasa aku ok pakai spek ke tak pakai spek?

note : bed, selesai sudah hutangku padamu..

21 comments:

mamashasha said...

kene gak telahan aku ye...mak aii tinggi beno power kerabunan ko ye....kahhhhh mesti gambo yg last tu time study kan..pp ko nampak berisi sikit....weiii ko try la permata hijrah tu laki aku mata dia dah elok sikit....power dah turun...

alyyani said...

bed : kitorg mmg da beli permata hijrah tu tapi kan, semangat pakai nye kejap je. padahal ade lg tu tak bepakai. heheh.. ni nak try balik.

bed, tu gmbr baru la. bukan gmbr masa study. bulan 11 last yr tgh breakfast kt hotel masa wedding cousin aku kat k.selangor. pagi2 dgn malam biasanye aku tak pakai lens.

Nana Aziz said...

hubby wifey pki spec ni. aku dulu specky gak. tp lps aku diserang skt kepala yg amat sgt gara2 cermin spec calar, aku trs xpki spec smpi skg. mata xbrp nmpk pun pdi2 la nk wat kje. hee..tp power aku x setinggi power spec ko. 2 psl aku msh blh wat kje wpun xde spec. hee.. wah..tggi tul power ko ek..

LYaFRINA said...

hehehehheh... lya pon mmg spek gak dulu.. tp skejap pkai..skejap x...
last2 pkai contact lense...hehheheh
(kaler cokelat lg)

**skrang original mata..

alyyani said...

NANA : TU LA, MAK AKU CKP AKU NI SUKA TGK TV DEKAT2. HEHE...MMG TINGGI POWER AKU. KALAU PAKAI SPEK TU NAMPAK TEBAL. TAK SUKA AKU. HUHU..

LYA : ALYA MMG TAK PENAH TRY MENS WARNA2 NI. DULU TIME KAWEN INGAT NAK TRY. TP TAK SEMPAT BELI GAK.

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

mcm kawan jue tinggi power dia.. power sampai 1000 lebih untuk sebelah.. dia punya kaca tue, tebal ya amat..

p/s : pssssttt... jue rasanya ada tgk gambar alya masa 12thn berkaca mata... hehe

ibu damia said...

yeayy....tak kena tag coz bukan specky.....tapi ayah damia memang rabun yg teramat....semua adik beradik 7 org pakai spec...kecuali yg bongsu darjah 6 ni tak....

p/s: agak2 nia ngan adik dia ader gen pakai spec ni tak?

nome said...

comel ko pakai cermin mato alya...ada gaya cam cikgu2 lak

Elyn said...

eh ko rabun ke?? br aku tau.

pastu aku kene buat ke sebab aku rabun muahahahha

alyyani said...

jue : dalam fb kan? hahaha... gelak je la jue tgk gmbr zaman dolu2 tuh. takde keje tul diorg dok scan tepek gmbr lama. huhu..

ibu damia : oo yeke? bole je buat. tuk ayah damia. hehe..

p/s : tak mo la nia dgn adik dia pakai spek sebab leceh. nanti diorg mesti nyesal jd rabun mcm mama dia ni. tu yg kena bagi banyak makan tomato dgn carrot. :)

nome : kalau ada gaya mcm cikgu mesti gaya mcm mak aku ni. cikgu rokiah. hahah..

elyn : ape lagi? kalau rajin tu sila la buat. tp aku rasa power ko tak sepower aku kan? :D

mamashasha said...

alya sama ngan aku beli permata hijrah..laki aku pakai hari2...aku bile teringat mcmana nk elok...hangat2 taik ayam......la ye ke nampak berisi pulak tang pipi ko tu...

miemiey said...

ALYANI UPENYA BERKACAMATA YEE,,,LAIN SGT MUKA BILA PAKAI SPEK..NMPAK CAM BERISI MUKA..TAPI MUDA...

amalina binti anuar said...

yes nasib baik la ina nie xrabun xyah la amik tag nie kan. heheheh.

ada. said...

haa entry nih menarik!
yan pun pakai spek.
satu family akak pakai spek eh?
ehh kak amal tak rabun kan...?

alyyani said...

bed : harus la berisi dah perut pun berisi. hhehe.. tu la. ko ckp gini, baru la ingat nak pakai.

miemiey : pipi sama naik dengan perut. ;)

ina : ko mmg tak rabun langsung ke na? takde sikit pun ke? tanya mcm tak puas hati. hahah..

ada : ko pakai spek tak? yan tu mmg pakai buang spek dia. baru je pakai spek tp rasanya koleksi da dekat 10 kot. mmg hobi tukar spek.

haru said...

nsib bek mata den elok..xpkai spek mata..xyah la wat tag ni kan.hahaha

amalina binti anuar said...

ya allah ko nei kngah xknl ke ngan adik sndri. mne ada rabun lgsung la. ish ko nie.

eh etty pembetulan xsemua family kitorg pkai speck. 2org lgi xpakai speck tau.

ada. said...

ohh yeke.ada x pakai spek.
jimat duit. hihi.

amalina binti anuar said...

weyh etty sme la kte. akk pon xpakai speck gak. so jimat gak la kan. xda mcm yan smpai 10 koleksi dah speck dia.

alyyani said...

HARU : KO PUN TAK RABUN KE? JELES NYE

INA : KOT LA ADE SKIT2 KE TP TAK MO PAKAI SPEK. HEHEH..

ADA : JIMAT BANYAK DUIT TAU

INA : ELOK LA TAK PAKAI SPEK, NANTI TMBH LG SATU MAINTENANCE KO YG MAK KENA BAYA. CUKUP LA ABIS KT YAN DGN AKMAL JE.

haru said...

sy hnya mnjadi rabun apabila melihat nia..hahaha

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in