jalan pelan- pelan

aku lupe nak cite kat entry bawah ni yang aku kena marah dengan doktor. bukan bernada gurau tau. bernada serious doktor kamsiah tu marah aku. tapi dengan muka yang maintain comel la kan, sebab dia mmg comel orangnye. huhu..

apa yang dimarahkan? "you ni jalan bukan main laju lagi ye. you kan dah cukup bulan, jalan pelahan pelahan la" aku cam erkk.. laju ek. rasa speed biasa je tu. dia nampak masa aku dari tmpt duduk tunggu nak ke bilik dia.

dia cakap lagi, esok dalam pantang lagi la tak leh nak jalan macam tu. yela, aku kan takde experience normal. jalan terkepit- kepit kan? teringat masa nak discharge dari hospital lepas deliver nia dulu, kena sound benda sama gak. midwife tu cakap aku ni jalan laju sgt padahal baru sehari bersalin.

so, dok ingatkan dalam diri, jalan pelan- pelan, jalan pelan- pelan. tapi sekarang mmg pelan je jalan aku sebab da sakit sikit- sikit kan. jalan pelan- pelan...

gambar arkib : masa ni akikah dgn cukur jambul nia. 17 hari lepas bersalin. ramai yang terkejut bila aku steady je. mmg aku admit, ceaser ni buat kite lupe yang kita dalam pantang. pada aku la. sebab luka operate pun tak sakit mana pada aku. masa lepas operation pun, aku tak amik pain killer & doktor pun cakap luka aku cepat sembuh. kita tgk kali ni macam mana pulak..

note : time ni gak kena marah sebab da pakai barang kemas. dalam pantang tak leh pakai semua tu ek? nape ye?

23 comments:

haru said...

gambar pe 2? nmpk 'tu; kak..hahaha :P

ibu damia said...

oh ya ker? tak leh pakai barang kemas masa berpantang...tak tahu pun..ayu lak memang suka pakai brg kemas...pas tu org kata kalau dapat bb girl kena asah sikit emas pas tu letak kat pusat bb lepas tanggal pusat...tapi ayu tak buat pun benda2 tu...

hehehe...ayu pun sama gak alyya, walaupun baru beberpa jam bersalinkan aleesya + ayyunie, jalan cepat2 coz tak sabar nak tgk aleesya + ayyunie dalam bb room...hehehe atas org lah benda ni kot..kalau rasa selagi tak sakit, jalan jer lah cam speed biasa...

mamashasha said...

OOWHHH alya another persamaan ngan aku..masa aku pregnant 6 bulan...aku masih berlari2 ank...akak2 yg senior kat opis tegur....pastu masa aku isi minyak org kat petrol pump siap tegur akak ni cergas sgt...mesti anak akak lelaki....tapi berkat kecergasan & keaktifan aku tu rasenye sedikit sebyk p kat shasha...dia tak reti diam walau seminit...msa dlm perut pun mcm tu...pas bersalin 5 hari aku blh bgn g dapur semua...jalan byk...tu pun kene tegur...sebabnye aku tak rase lemah pun....pasal tu aku bangun....tu yang laki aku blh relex je tgk aku yg KUAT & GAGAH katanye...dia pun pelik nape kwn2 & adik dia tak macam aku.....cumanye aku normal ko ceaser...

ada. said...

hahahaha. gambar sensored! :)

alyyani said...

haru : nape? tu la moment plaing best seorang ibu tau..

ibu damia : tu la, masa alya pakai tu, kena sound dgn opah. tak tau la kenapa. jalan laju2 lagi la kena sound. tp tu la, mungkin org risau kan kite nye luka tu kan. tp bak kata ayu. atas org tu gak, kalau tak rasa sakit ok je.

part letak emas tu tak penah dgr. nanti bole la nak tanya org tua2..

bed : ha part berlari anak tu mmg serah kat aku gak la. lintas jalan pun bole lari2. org penah ckp ko anak lelaki ye? aku ni da masuk 2 pun org ckp boy. masa nia tu lg la sebab perut besar. ye la kot, shasha ikut ko dah dr dalam perut ko train dia seaktif itu.

heheh sama la kite bed, aku siap bole sidai kain lagi. pg sebelum gi keje mak aku masuk kan kain dalam mesin basuh, kalau adik aku membuta lagi, aku la gi sidai. aku la angkat. mcm takde benda je. mak aku pun pelik tgk aku cergas je. harap 2nd ni dipermudahkan gitu gak la..

p/s : ko bukan kata nak tido awal ke malam ni?

alyyani said...

ada : tak nampak pun kan? tp tau ape yg sedang berlaku.. ;)

suhida said...

alya,ko sgt comel wlupun dlm pantang.dasat dasat.....takleh pakai brg kemas?aik,tak nah dgr pun.

alyyani said...

suhida : comel ko nak cakap tembam ye? ehehe... ha;ah tak leh pakai barang kemas. aku ingat lagi, aku kena cabut rantai masa da bersalin tu. heran gak aku. tp ikut kan je la

mamashasha said...

alya..mmg nk tido ptg tadi...bile dah mlm ni...ngadap blog jap sambil layan shasha dah tak ngantuk pulak...hahaa samalah kita angkat kain sumer....org sumer risau takut bentan lah...tp mak aku pesan satu je...ibu jari kaki jaga takut tersepak apa2...bukan 6 bulan sebenornye 9 bulan time tu....

alyyani said...

bed : aku hampir gak bed.tp aku tak sure tu bentan ke ape. sebab nye ade satu malam aku lepak lama kat bilik mak aku, siap aircond. bila aku kelua nak tido, badan aku gigil. nak bangun susukan nia pun takleh. takut aku masa tu. aphl kan. rupenye mmg takleh sejuk langsung. bia badan peluh2 je, nanti masuk angin. tu jela sekali, selain tu ok2 je..

mamashasha said...

aku pun takde experience bentan ni alya...kite ni dlm pantang takleh sejuk kan...kang masuk angin..

aJA said...

aku xpnh lak dengo dlm pantang xleh pki brg kemas..tahla petua-petui org tua2 kot.
aku lg slamba xabis pantang lg, tdo mlm xpki stokin pon.mueheheheheh.last2 kena sound ngan mak aku.tp mmg trasa la kesejukkannya hingga ketulang itam.hhihhskrg ni pdn muko aku .bl sejuk skit aku da tak thn daaa

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

bestnya ada gamabr tgh susukan baby. boleh simpan untuk bukti hahaha

fazilzura said...

wakakakak ko ni lawak ler.. sama le kite.. laju je jalan , dh potong tmpt lain kan .. yg tut tu stil mekarrrr abadi gitu..

mmg pun czer x bape nak sakit.. tp aku ngeri kahhhhh ... penakut skit aku ni ..

** jgn pakai time ngndng ni pun.. keselamatan beb

ainal said...

gmba cam pegang patung je! hahah..

NurShahFamily said...

hehehe nur pun nene marah time pantang jalan laju... tapi rasanya tak la laju huhuhuu ... apepun nur doakan alyyani sihat n dipermudahkan segalanya... amin

alyyani said...

bed : ha'ah. masuk angin. effect dia kaan nampak masa lepas pantang. mula la jadi lemah je. tu yg org dulu steady je. opah2 kite pun nmpk sihat je.

aja : sejuk hingga ketulang itam? hahah.. aku pun penah gak skip pakai stokin masa anta parents aku gi aji kat kelana jaya. kena jerit la dgn makcik aku. kena la pakai dalam tempoh pantang tuh..

tinie : ko takde ke? mesti ade kan? tu la, kenangan tu. walaupun tak dpt nyusukan nia lama. dapat la dalam 7 bulan..

fazilzura : mekar abadi? hahaha.. tak tahan statement ko tu. tp tu la, aku pun takut gak masa dpt tau kena operate tu. tp pk org alin bole ,kite pun bole. lg pun takleh nervous kan nanti bp naik, bleeding banyak pulak..

ainal : ate dah kecik kan, mmg la macam patung. hehehe..

nur : tu la, kite da biasa nak buat keje tu cepat je kan. tu yg kena marah dgn org tua tuh. tq nur!

Jiey^Mien said...

Owh aku stuju Ly..
Bab yg tak sakit mana tu yg buat kita lupa perut tu masih belum baik elok lagi..
Mak aku siap menjerit bila aku angkat kaki tinggi2 coz nak sarung jeans..
konon2 nk gi tgk ian kat spital..
muahahhahha..
betul aku lupa!
tu yg angkat kaki kangkang tak hengat donia tuh..
:P

alyyani said...

jiey : ha amik ko, siap sarung jeans lg. mmg sah lupe ye. hahahaha... ko lg la kena banyak gerak ari2 nak ke hospital kan?

izzahazfar said...

mak zah pun kata zah kuat pas bersalin..siap leh gelak2 dan sembang dgn org yg mai melawat...sebab masa mak dulu dia kata nak sembang kuat2 pun tak berani..pantang katanyer..

brg kemas zah pakai pas pantang...mak tak bg pakai..ntah naper..

Ryn said...

cargas kamoo yee...tkper2...tp beringat je laa...

kenapa eh takleh pkai brg kemas?
aku pn tak tau ni...

LeaKhalid said...

btul tuh alyA..
lea pun rase, luke czer sakut nye boleh tahan larr...
takde lar teruk sgt cam ape yg org ckp...

alyyani said...

izzah : betul la zah, part gelak kuat2 tu mmg akak pun kena marah gak. org dulu mmg berpantang betul kan? tak macam kite ni. ala kadar je..

ryn : tu la dia. kena sound dengan doktor baru nak ingat. aku pun tak sure ape cite disebalik barang kemas itu..

lea : betul tu lea..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in