checklist barang

semalam, sabtu. mmg satu plan pun tak jadi kecuali dapat makan burger king. pegi alamanda ingat nak tgk avatar. adik aku ainal beria promote. so kitorg mmg plan nak tgk. tp tgk next show 12.10a.m!

masa tu baru kul 9.50pm. ape la yg nak dibuat sementara nak tunggu kul 12 kan. maka, cancel jugak program. kitorg terus je balik umah. harini nye target adalah untuk setelkan barang nak bersalin dan dalam berpantang. berikut merupakan checklist barang yang tak beli lagi.
  • Tablet ikan haruan leesa formula
  • Gamat healin (kotak warna hijau gelap)
  • minyak yuyi cap limau
  • bengkung (dulu masa last pregnancy tak pakai bengkung pun. sebab nya ceasarian. lepas 100 hari baru pakai korset dgn girdle. tu pasal lmbt skit nak dapat bentuk badan yg asal. tapi kali ni nak beli bedung yang bole digunakan utk both delivery. bengkung moden)
  • bag baby (da banyak tempat survey tapi takde yang berkenan dihati. makanya barang- barang belum letak dalam kete pun lagi)
  • pad
  • stok nutrifresh (untuk mengelakkan sembelit)
mostly barang- barang sendiri yang tak beli lagi. kalau ikut pengalaman dulu mmg macam- macam tak beli. banyak benda yg missed out. kesian kat parents aku la kena tolong belikan. wan kan jauh. yela, kitorg kan 1st time jadi parents. so kalini, nak make sure dalam tempoh berpantang semua barang mencukupi.

dulu, baju baby pun siap mak aku tolong beli nak tambah stok. sebab baju pun tak cukup. hehe.. kali ni pun, baju baru baby baru ade 2 pasang. nak beli online tak sempat2 belek lagi. masa makin suntuk.

apa pun, harap semuanya dipermudahkan dan yang penting aku dan baby dalam keadaan yang sihat.

note : ada yang bertanya, dalam tempoh berpantang blog cuti ke? oh, semestinya tidak. mesti lebih kerap update sebab papa nia kan jauh. kalau dulu setiap masa dia mintak mms. kali ni, papa tgk kat blog je la ek. lepas tu mesti sentiasa berwebcam papa dan anak- anak nya (insyaAllah)

15 comments:

haru said...

mane gmbar nia xde pun T_T

alyyani said...

haru : semalam malas nak kua camera. tp papa dia amik gmbr dia kat hp dia. tapi mama dia malas nak transfer. :D

ibu damia said...

yup....sepatutnya pakai bengkung tu 3 hari lepas deliver.....ayu pakai yg jenis lilit dan belit tu....jenama mustika ratu....dalam pantang semua yg datang visited ayu semua cakap ayu lebih kurus drp b4 mengandung....semua terkejut coz memang kurus2 sgt...tapi dah habis pantang, malas nak pakai bengkung, tu yg punggung melebar semacam jer....

p/s: kali ni normal ke ceaser?
p/s: nak elakkan sembelit, minum ribena suam...

LYaFRINA said...

bestnyer dgr org dh nak bsalin.. lya doakn semuanya slamat d smua kperluan tu setel sblum bsalin.. insyallah...

Lya pon msa bsalin kn asya.. 1 benda pon xde.. lya duk hospital j manjang.. pas bsalin asya plok kna duk dlm wad asing cz x ckp bln + mnum air ktuban... jd bla asya blik tu bru kecoh cari brg.. bygkn 1 benda pun xde.. dr baju..kelambu... n smuanya... Bkn xingt sblum tu.. tp keadaan lya msa tu mbuatkan fain n family lbh ttumpu pd lya.. bla ingat rse nk nagis n bsalah pd asya.. Tp xpe. smua tu dh blalu.. y penting skarang..

**Lya msa pntang dulu mkn ubt sendayu tinggi.. ok rsenya.. Ape2 pon... x sabar nk tgk coming soon RA....

alyyani said...

ibu damia : tu la, sebab alya ceaser kan. so lepas pantang baru bole pakai. itu pun takleh ketat sgt. kalau normal, mmg abis lilit. hehhe..

p/s : doktor cakap chances tuk normal delivery very high. tp kuasa Allah kan, macam2 bole jadi. doa yg terbaik.

oh, ok tq for the tips. ribena suam ye :)

lya : yela, lya sebab mmg kat hospital je kan. takpela, family ade tolong kan. yg penting skang semua happy2 kan? kenangan tuh.

** alya mmg beli set sendayu tinggi. tp malangnya takleh makan sebab nia kuning lama. kena elak jamu tradisional sebab nanti susu panas. kuning baby tak turun. last2 jual kat member je set tuh:)

haru said...

mnum milo ngan nescafe ais la bez..kaw2 punya..hahaha

cik mas said...

alya tablet ikan haruan dgn gamat healin tu tuk apa..? akak tak beli pun..

alyyani said...

haru : akak tak minum nescafe. migraine!

cikmas : 2 tu utk sembuhkan cepat luka jahit. especially luka dalam. tp k.mas mesti ade beli set jamu bersalin kan? bole cek dalam set tu ade tak utk itu.

ppb_ppkp said...

re:allyani: aku rasa..kat perlis ja ada. tapi xtaw la pulak area tepi pantai negeri lain..sebab dia dok dlm lumpur pantai.mcm di kuala perlis.rasanya belah pantai selangor ada rasanya..hang teringin ka???kesian kat hang.. dah la nak bersalin dah lagi 1bulan..mai la datang perlis. tapi lani la musim nya..nak pos satgi basi lask..serius ni..mai la


seronoknya..allyani.bila due/?bila la aku nak merasa smua ni allyani

mamashasha said...

1st xperience mcm tu la alya...masa aku pun mcm ko byk tol yg tak cukup...adik aku la jadi mangsa...mak aku time aku pantang la kursus tak habih2....mujur masa tu arwah nenek masih ada tuk jaga aku...dan syukur jugak shasha tak meragam masa aku dlm hari even papanye 2 minggu sekali baru balik....aku doakan ko dpt bersalin normal kali ni...lain penangan & nikmatnye......wahhhh blog tak berpantang ye...ko mmg blogger tegar....ok gak meriah sikit hari2 ku....wei aku ni dah stat mengomen panjang dah ni.....ko balik ipoh bile?

alyyani said...

imah : aku nak je pegi sana. tp takde sape nak bawak. huhu..

insyaAllah imah, ade rezeki ko nanti.

bed : yaAllah bed. sama la kite. mmg sama. kalau ko nak tau, masa 2nd day aku deliver tu mak aku da kene pi kursus. huhu... stress gak la. nasib masa tu wan ada lagi. opah aku pun ade lg. tp opah aku cam tak larat nak dukung nia masa tu sebab nia besar katanye. heheh.. yg jadi mangsa akak aku la dgn bapak aku. adik beradik aku tipa2 minggu balik tolong jaga. tu pasal aku pantang kat perak so wan bole balik tiap2 minggu. kalau aku pantang kat kedah jd mcm laki ko kot 2 minggu sekali.

hahah..blogger tegar beb tak kira situasi

mamashasha said...

betul dlm pantang pun blh lagi...jari jemari tak berpantang kan?haha...kalau ipoh dekat sikit then kedah...mcm aku mmg sedih time mak aku takleh nak melarikan diri dr tak pegi kursus tuh....mlm aku dgn adik2 aku je...siang nenek aku ada...tp tak risau sgt sebab umah nenek sebelah umah je....

fazilzura said...

harus ler ku doa kan moge ko bersalin normal ... (hrp3 aku pun sama)... bengkung moden beli kat mano mek ????

cm bnyk benda je ko x beli lg yek ..

alyyani said...

bed : ler, umah nenek dekat ok la. kalau mcm aku lak, kalau mak aku ade kursus ayah aku amik opah aku siap2. tp kali ni best skit adik aku ade lepas abis spm. bole aku soh dia jadi bibik. aku da pesan kat mak aku jgn pegi mana2 kursus dalam 3 minggu lepas aku deliver. hehe..

fazilzura : banyak benda lagi beb! ko doakan aku, aku doakan ko yek. amin...

haru said...

sy tlg jga nia ek..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in