check up 35 weeks 2 days

tadi ade appointment dgn doktor kul 12.15 pm. sampai antara yang terlewat sebab keje banyak kat ofis. cadangnya nak amik half day arini. mmg da plan dari awal minggu. tapi bila jumpa boss, tak tekeluar pun pasal nak mintak half day tu. huhu... takut weh nak mintak2 cuti ni.

sebab sampai lambat, aku merupakan last patient doktor khamsiah tgh hari tu. dalam kul 2 jumpa doktor. berat aku last 2 weeks, 55kg. tapi harini dah 57kg. bp & urine normal.

berat baby lak dah 2.1kg. dah 2.1kg ke baru 2.1kg ye? kalau ikut berat idle pada usia kandungan aku ialah 2.4kg. tapi sebab last 2 weeks berat baby pun 1.9kg, ade kenaikan 200gram kat situ dalam masa 2 minggu.

doktor cakap as long ada progress on baby's development everything should be normal. doktor harap berat baby bole reach at least 2.5kg, masa dia kua nanti. pelik gak nape berat baby kali ni tak naik mendadak macam nia.

ni la aku, kalau baby besar risau, baby kecik pun risau. ish... doktor cakap perut aku pun tak nampak macam da cukup bulan, kecik sangat. i wonder why too... tu la, baru la nak tehegeh hegeh amik obimin sume.

ada sape2 penah deliver, baby korang below 2.5kg? ok tak? soalan khusus utk kelahiran yang cukup tempoh. tapi kalau nak bagi pendapat silakan..

next appointment kamis depan. lepas ni check-up seminggu sekali pulak...

17 comments:

haru said...

sy kak..sy terlebih tmpoh..11 bulan dlm perut..lame kn..hahaha


mane gmba nia T_T

ibu damia said...

ayu masa deliverkan aleesya masa scan yg kat labour room tu, dr kata 2.45...tapi bila keluar 2.6...memang kecik sgt....semua yg jumpa aleesya ckp kecik.....tu pun dah makan macam2 vitamin dan susu tu.....as long as baby sihat...rasanya tak apa2 kot....even kuning pun tak der...

cik mas said...

anak buah akak yg baru lahir tu 2.5kg jer. tapi skarang baru 2 bln lebih badan dia mak aiii.. kuss semangat. pipi dah macam apam telebih yis dah. ada lg bape minggu ni brt baby alya nk bertambahkn.. should be ok kot.. (rsnya link akak dah ilang lagi skali la dari blog alya.. :D )

LYaFRINA said...

hehehhe..sajo nk kaco....
asya lahir usia kndungan 8bln... dgn brt 2.55kg..
tp kwn lya lhir ckp bln..ank 2.0kg.. tp alhamdulillah, sihat mcm baby biasa.. xde pe2 problem..

wanie_putra said...

alya...ok tak yah risau..nanti naik berat bbay tu..wanie lahirkan najla 2.5 jer..ok sehat...2nd baby ni pun doktor ckp berat lebih kurang jugak...wanie 25 minggu baby br 600gram..mak dia jer naik berat lebih2 plak..hehehe...

Ryn said...

doctor predict je kan berat bb tu thru scanning...hopefully actual is more than that laa...sebb my experience scan before a week before deliver 2.7 je...tp bersalin 3.1...tp ada gak kes sebaliknya..

aku rasa aiza kot...masa lahirkan hana...try ty dia..tp as long as bb sehat sejahtera no worries laa...

alyyani said...

haru : boroi la ni ek? hahah...

ibu damia : yeke? sebab jauh beza sgt dgn masa nia dulu tu yg tertanya- tanya tu. tap lain pregnancy lain cerita nye kan. harap semua ok.

cikmas : biasa kalau baby kecik ni, tp bila da kua, kemain cepat berat dia naik. tapi nia nye kes terbalik. kua besar, bila da besar, menyusut. huhu.. da add cikmas ;)

lya : asalkan sihat should be ok kan? insyaAllah..

wanie : oo yeke. alya cek balik buku. berat baby masa 25weeks, 750gm. so lebih kurang la kite kan? :)

alyyani said...

ryn : ehehe, mcm sama je beb. aku lak, masa seminggu sebelum deliver nia, berat baby 2.7kg, tapi bila kua 3.5kg.

aku penah dengar kes terbalik. member aku, last check up berat baby dia 3.1kg, tp kua 2.4 ke 2.6kg. rupenye uri dia lagi berat. gitu2 la. aieza cmtu eh?

AieZa said...

nnt aku ym ko ye alya... dun worry muchhh..

suhida said...

insya allah ok alya.jgn risau sngt ye.aku doakan moga selamat semuanya.aminn..

nome said...

jgn cuak la beb...tu cuma doc punyer predict jer...sbb aku dulu, masa scan doc ckp berat leesya dlm pewot dah 3.4kg...nnt bile dia kuar, leh reach 4kg...tp last2...leesya kuar dgn berat 3kg jer...so dont wori la lalink...kang pressure plak...

alyyani said...

aieza : tq melayan aku berchatting dikala ko ke bz an :D

suhida : tq su. insyaAllah...

nome : aku ni tau la, over sikit bila berfikir. terlebih advance. harap baby sihat la.

fazilzura said...

beb , aku banak akil 2.55kg jek .. heheheh perut mmg beso ..

** kalau aku sure aku mintk cuti dgn doc tu heheheh

alyyani said...

FAZILZURA : AA AKIL KUA KECIK GAK KAN? OK LA TU, JANJI KAT LUA SIHAT KAN? AKU NAK MINTAK CUTI PUN TAKUT SEBAB TAU TENGAH KEJE BANYAK. HUHU...

mamashasha said...

alya....normal la tu bile dah dekat due date rasa mcm cepat je 9 bulan berlalu tp masa tau pregnant kite rasa lambatnye 9 bulan tu kan...well aku harap ko tenang2 aje ye...tawakal & terus berdoa....semoga ko dpt bersalin normal, bb & ko selamat....just imagine tak lama je lagi ko akan dpt bb yg cute as her sister....ko stat cuti awal ke?bile balik perak?

shah-ila-ain said...

jeng ..jeng...masenyerr sudah hampirr....aku lak yg debau2 weihh...hope ko dah ready n ingt lagiikkk tak care2 nak mengepush..haha...ko tak de pengalaman kan...kene belajar tarik nafas skang nie...

alyyani said...

bed : tq bed, harap semua nye berjalan lancar seperti yg aku harapkan. ko doa2 kan sekali utk aku ye. ;)

mel : hahaha itu la pasal. takde pengalaman lg meng push ni. belajar tarik nafas ek. belajar tahan nafas gak kan? thanks mel!

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in