tinggi nia

masa nia lahir dulu nak tau tak bape panjang nia? 57cm! panjang kan? aku tak tau bape panjang baby bila lahir, tapi doktor yg bersalinkan aku masa tu cakap 'your baby is long'.

masa pun berlalu, nia dah 14 bulan. masa aku belek buku penjagann ibu dan bayi tuh, aku baca kat bahagian perkembangan bayi, kalau untuk umur 1 tahun, tinggi anak dalam lingkungan 80cm - 95cm.

tapi, kalau korang nak tau, tinggi nia baru 75cm. pada aku, kalau nak banding dgn kawan- kawan kat nursery dia, nia dikategorikan sebagai rendah tau. siap sedara mara aku yg jumpa nia cakap, 'nape pendek nia ni dik' (dik is me, adik). tu yang kalau nak lepas kan jalan kat public, takut org tak perasan nia, dipijak nye nia. hehehehe...

nia rendah, tapi nmpk tembam. tak la tembam sampai tahap obes, cikgu dia cakap badan nia pejal. especially tang pipi. mungkin nia ikut aku kot part tinggi tuh. sebab masa sekolah dulu pendek. start ketinggian aku naik mendadak masa form 3. terus meninggalkan rakan- rakan yg lain. tinggi aku? 165cm. kira tinggi la tu kan. :) or may be ikut belah wan gak, sebab adik- adik ipar aku yang pompuan sume kecik- kecik. tak kisah la tu kan..

sape yang penah jumpa nia, mesti tegelak tgk dia teketek- ketek je bejalan. papa nia ckp cam penguin. heheh... tinggi ke tak ke, janji anak mama sihat ye. kalau tunggu nia naik tangga dari bawah sampai umah aku yang tingkat 2 tuh, mau makan 5 minit kot. sian tgk dia nak langkah dari 1 anak tangga ke 1 anak tangga tau. ;)

note : baru balik dari check-up, berat baby dah 1.5kg, last 2 weeks was 1.3kg. berat aku 53.5kg, last 2 weeks was 53kg. everything is normal.

22 comments:

Ezzah said...

a'ah laa....mcm berjanji plak kita kan...izah citer pasl berat..alya citer pasal tinggi. btw alya..xkisahla tinggi ke rendah kan...huhuhu...danish pun x bape tinggi! :P

[I][T][A] said...

dalam pic nampak tinggi dan bam jer nia ni.. nanti makin lama makin tinggi la nia ni.. yerlah mama dia tinggi apa.. 165cm...

Ita dah lama tak ukur tinggi Raisha.. nanti suntik untuk 1 tahun 6 bulan ni nak ukurkan.. :D

Az Rina said...

tak sangka ek tinggi kite same..tapi nampak dalam blog ni kecik comei aje orgnye..

mesti nia ikut allya nti..isya pon nampak macam panjang, ikut abahnye..

ibu damia said...

tak kisah lah alyya tinggi ke rendah...janji sihat....

mmm....tinggi gak yer alyya..tapi form 3 baru tinggi mendadak yer...ayu memang sejak azali dah tinggi...dalam kelas asyik kena duduk belakang jer....sekarang tinggi ayu 170 cm....hehehe tingii sikit dari alyya...

Nana Aziz said...

ko kira tggi la gak ely. tggi aku 160 je tp klu jln2 ngn geng2 ni, aku antara yg tetinggi. hee.. nia sama la spesisnya ngn ariana. orgnye renek. hee..

alhamdulillah, bb ko sehat ek..

~chekuna~ said...

alya 165cm.. tinggi tu..kakna 155 jer.. gemuk je lebih.. nanti nia besar nanti tinggi la.. selagi nia sihat..jgn dirisaukan.. :)

cik mas said...

tk kisahlah tinggi ke rendah ye nia. janji sihat walafiat :)


baby akak last week dah 1.751 kg.. ntah2 skang ni dah 1.8kg. tertembam ker babyku ini...??

alyyani said...

ezzah : tu la kan, mcm bejanji pulak. yeke danish tak tinggi? nmpk dalam gmbr mcm tinggi tau :)

ita : kalau sape yg jumpe nia mesti diorg ckp gitu gak. kecik je dia. nmpk dlm gmbr besar. heheh...

aritu yg bawak nia gi klinik, tu yg dpt ukur tinggi nia :)

rina : sama kita ye :) isya mesti tinggi dah ibu dgn ayah dia tinggi :)

ayu : masa kecik, mmg ketot je, start form 3 naik mendadak. baju pun selalu kena beli baru. ayu tu, mmg dah terserlah ketinggiannya.. :)

alyyani said...

nana : aku tinggi la dari ko. heheh.. yeke? tp geng ko kan semua kecik2, cute2 kat ukm tu dulu. heheh..

ariana pun kecik gak eh? hehe..

kak na : kecik je kak na ye? nmpk dlm gmbr tinggi :) yela kak na, asalkan nia sihat, tu yg penting..

cikmas : betul tu cikmas. yeke? mesti tembam baby cik mas ni. :)

izzahazfar said...

hah...masa lahirkan akmal ari tu pun doktor kata akmal ni tinggi..hehehe..bila kena bedung..nampak tinggi ajer akmal..tp bila dah besor ni..tok wan dia kata akmal mesti cenonet mcm zah gak..hehhee...

p/s:dah berapa week ni kak?kalau tak silap aka due 16/2 kan...masa anivesary zah tu..hehhehe

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

dalam banyak2 citer tue.. jue suka tang berat badan mu itu.. sangat jeles nieh..!!

alyyani said...

izzah : tu la, nia masa dalam pantang gitu la, time bedung nmpk panjang sgt. ingat terus panjang. lama2 kecik lak. hehe.. akmal gitu gak ye :)

p/s : akak da nak masuk 32minggu. lebih kurang la tu zah, due date akak 14/12 :)

jue : ish, tang berat badan alya yg menarik perhatian jue ye. heheh..

KIRIS's mom.. said...

ala..nia lebih kurang cam Kaseh je tinggi de.. last visit masa Kaseh 1thn, tk sampai pon 80cm.. br 77.5cm.. ingat dah tinggi dah..rupa harus lbh tinggi ek?? tkpela..janji anak2 sihat, ceria pon dh syukur kan!! ehehe..

alya..insyaAllah..tahun depan kitorank plan balik beraya kt msia.. kalau ada peluang n masa, boleh la berjumpa2an yerk!!

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

aku rasa fatin pun pendek kut
sbb dia tinggi skit jer ngan anak uah aku yg umo 11 bulan
(beza 6 bulan)

apa pun yang penting sihat, mungkin bila dia dah dewasa nanti akan tinggi ala ala model gitu

kuikuikui

nome said...

nia mmg nampak tinggi...ikut ayah dia...ok apa..kalau anak tinggi, leh jd champion lompat tinggi...

alyyani said...

kiris's mom : yeke? tinggi gak tuh. nia baru 75cm.. :) kaseh masa lahir panjang tak? betul ckp u, janji sihat. kalau sakit, bad mood terus.

yeke? insyaAllah maybe we can meet up kan? bole jumpa kaseh yg comel tuh :)

tinie : hehe ye kot. takpe, kecik itu comel. cewah, ayat sedapkan hati..

alala model? hahahah.. nak gak!

nome : yeke me? leesya lagi tinggi aku tgk aritu. champion lompat tinggi, bola jaring jadi GS. :D

KIRIS's mom.. said...

hjg bln jan nanti ada regular check up lg for Kaseh.. tgk nanti tinggi de naik lg ke tak.. she will b 16month that time.. but actually, masa lahir dulu pun, tinggi kaseh 50cm jerk.. nia la hebat..57cm tu!!

insyaAllah..ada peluang, panjang umur boleh la berkenal2an di dunia nyata!! btw..alya stay mana ek??

mamashasha said...

nampak cam cute je nia..tak ssnagka ms lahir panjang betul..shasha dlm 50 lebih kot....takpe nia kecik2 cili padi tu...yg penting dia sihat & bijak...

alyyani said...

kiris's mom : oowhh, nanti update on kaseh nye check-up ye. nak tau gak. yup2, nia masa lahir mmg panjang & berat ;)

alya stay seri kembangan. mas?

bed : itu la bed, aku pun cam tak caya. tp kalau org dukung & tengok masa dia lahir tu mcm umo da 2 bulan. tapi kan, mula mengecut & menyusut body dia ke asal. ha'ah, yg penting sihat..

Chik Na said...

jangan risau lah pasal ketinggian Nia tu...asalkan Nia sihat dah laa...

K.mas pernah baca artikel kat klinik pediatrik ..minum susu pediasure tuk tinggi... tapi Nia kecik lagi...kalau da 7 tahun pendek gak..leh la minum susu tuh..

alyyani said...

chik na : yeke k.mas? ok, noted! kena standby kot la. ;) tapi kalau perempuan takde masalah sangat kan. kalau lelaki yg kita risau kan

Elyn said...

aku jumpe nia dulu tak nmpk lagik die pendek. heheheh ko ni macam2 la.... nnt mesti tinggi gak mcm ko beb.... kot2 leh jadi model ekekek

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in