our aidil adha

kami bertolak ke perak hari khamis jam 2 petang. cam biasa, tak seperti yang dirancangkan. sebab banyak keje kat ofis. sampai perak dalam kul 6 petang. jalan tak jem. tu yg bole sampai awal. mak dan adik beradik kat dapur tgh menyiapkan macam2 juadah. mmg tak berenti makan kalau balik rumah. syok betul!

nia selepas dimandikan. she know how this thing works. dia berusaha tuk duduk kat atas penimbang ni. tapi ala2 tak muat gak. hehe.. berat nia +/- 10 kg

macam jue gak, utk tarik perhatian budak- budak tak usik laptop, pasangkan lagu. tgh tepuk tangan dengar theme song little einstien.

jumaat, da raya haji. seisi rumah ke masjid utk solat raya. tapi aku tak pegi pun. teman adik aku yg day-off. selesai solat raya, kami ke rumah opah. kat rumah opah tak ramai yg balik. hanya ada mak nyah & uda je. tapi still happening. ade je benda nak diceritakan.

baju raya kami? heheh.. nia nye baju yg cikgu dia bagi masa birthday dia. tak pakai baju kurung sebab cuaca hari tu panas kan? aku? pinjam jubah mak aku. hahah.. 1st time pakai jubah tu. dah macam makcik2 wan cakap. tgh ikat rambut nia. sebelah tu uncle nia, uncle ainal.

menjamu selera...

lately, maklong nia ni beseri seri je muka. nape eh? hehehe...

moyang bermesra dgn cicitnya...

sabtu, baru la taman umah mak aku buat majlis korban. 5 ekor lembu tumbang. lepas dapat daging, wajib la masak rendang dan sup tulang.

aktiviti memotong daging. macam2 gadget kua, dari kapak sampai ke pisau kecik.

nia skang makin berani dgn kucing. ni kucing jiran. bersih je tgk. sebab mmg tuan nye jaga elok kucing dia. tapi tetap takkan bagi nia pegang..

kes mendera kucing...

adik aku akmal tgh kacau rendang, gigih mengacau dari mula sampai abis. sebelah tu, sup tulang

adik aku sorang ni, kalau nia da balik, da tak reti nak buat ape tau. keje dia nak ngadap nia je. ape yg disuruh lambat je buat. keje dia belek nia je..

air nye pulak, air kelapa muda, hasil kutipan dari kebun ayah kitorg oleh paksu nia. sedap!

kami bergerak ke kedah jam 7 malam. raya haji tahun ni sgt seronok sebab dapat gather 1 family. macam last year, mak ayah aku pegi haji. terasa hambar je. tahun ni balas dendam balik. hehhhe...

note : tak sedar, bedozen gambar aku letak. hehehe...

18 comments:

nome said...

sonok tgk satu family berkumpul ramai2 camtu...meriah je suasana raya..nia pun behave je nampak kucing..kalau leesya dah selamat dah kucing tu terbalik..silap2 leh jd arwah dah kucing tuh...ekeke...

alyyani said...

nome : meriah family aku, takleh lawan happening nye raya haji family ko. macam family day dah aku tgk, mcm2 aktivit ade. setakat ni nia tak berani lg nak pegang2. mulut je bising konon cam berani. hehehe...

Ryn said...

meriah jugak hari raya ko...tp bak kata ko ler raya haji tak ramai yg balik...

amboi nia sonok ler dia ada tukang hadap...bahagia!!

ainal said...

comei nye nia pegang straw..
wei, gmbo aku parut kelape mane! hahah..

Nana Aziz said...

meriah ry hj thn ni aly..yela klu mak ayah g hj mst hambar kn...

alyyani said...

ryn : tu la, raya haji tak mcm raya puasa. dah kite ni banyak raya kan. heheh...

mmg ye pun, kalau aku balik umah, runsing jap sume dok ngadap nia.

ainal : gmbr ko parut kelapa direject masa aku upload. sebab gmbr tak ikhlas kan. ko parut kelapa pun tak ikhlas. haahah...

nana : ha'ah, last yr, siap lupe cmne raya aji. tu yg takde preparation pun. baju raya sume takde. seronok gather 1 family sebenarnya..

cik mas said...

memang happening.. akak macam tak raya jer sbb abg takde.. huhuhu..

LYaFRINA said...

alya...kat sana x hujan k??? kmn ni hjan j manjang.. hbis semua jln rosak... tension2... aidiladha bru ni... hjn stop skejap.. tp still ader la hjn renyai2... jln pun lengang j...x cam raya aidilfitri.. salam aidiladha alya...

alyyani said...

cik mas : bila hubby cikmas balik? nanti da nak deliver mesti ada sini kan?

lya : alhamdulillah, time raya tak hujan lak lya. elok je cuaca panas. bakil kl ni, baru ujan balik.

izzahazfar said...

sonok nyer raya...hehehe...zah ajer yg tak dan nak beraya ni..

Chik Na said...

tahniah untuk adik ipar Alya...

banyaknya hantaran.... tapi seronok tgk gambar majlis bertunang yg meriah...terkenang masa muda muda dulu...

alyyani said...

izzah : nape zah tak dan beraya? tgk pakai baju sedondon lg di pagi raya tuh.


chik na : k.mas, komen kat entry aidiladha ni. heheh.. ha'ah, walaupun last minute tetap meriah. mmg teringat zaman kite dulu. :)

ibu damia said...

meriah betul raya kg alyya kan....tgk air kelapa muda tu, teringat kat bapak mertua ayu yg setiap kali balik raya aidilfitri, mesti wajib ader air kelapa muda tu...


kedah tak hujan ke? hehehe..memang nampak lain sikit allya kenakan jubah tu....nampak mached (bukan tua tau)..tapi ok lah....org faham kita pegnent...

elani makrai said...

best gak raya aji korang. adik bradik lak ramai, mmg hapening kan?

hehee sama la ngan ammar. pantang jumper mesin timbang. cuba g kat hospital nyer. mau meraung sekampong hehee...

alya suke ker air kelapa?
nurin mmg tak minum air kelapa. tah, bukan tak suke tapi tak minum. hehe heran kan? air bali pon tak minum, tahu lak tak makan gak. pelik kan? hehee

haaa, senang tol wet kitchen parents alya. luas. mesti sejuk jer kan....eeee, syok nyer... bole terasa meriah nyer korang time tue.

alyyani said...

ibu damia : kalau cukup adik beradik yg balik mmg terasa meriah. seronok je. o yeke, kitorg jarang ade air kelapa tuh, tp gaknye kat kebun ayah kelapa tgh banyak tu yg adik pun rajin lak nak kutip.

kebetulan time raya haji tu tak hujan langsung. alhamdulillah Allah permudahkan urusan korban. heheh.. wan terus cakap macam makcik. sendiri gelak bila tgk muka sendiri kat cermin :D

nurin : time kite da tua nanti cmne la kan. nak anak sikit2 je. heheh.. itu la kan, kalo kat hospital, baru letak da buat muka.

alya mmg minum air kelapa. tp wan tak. tak adventurous. heheeh..

tak tau la tah ade bape section dapo kat umah mak alya tuh. tu yg sume dok betenggek kat dapo je. siap ade katil lg kat dapo. heheh..

zura@iwan said...

kalu blk kg mak kite mmg x henti mkn kan..bahkan mak yg masak...mmg sedap..ngan adik beradik yg ramai...happening sgt..

raye haji kire mkn daging jer la..bleh naik darah tuh..hikss

jaijina said...

pandai nia dok atas penimbang kan..mesti nia consern pasal berat kan nnti, hehehhe..

alyyani said...

zura : betul tu, mmg mak je la masak. macam2 makanan ade. order je. heheh... ha'ah, makan daging lembu je la. tp tak la obses sgt smpi leh dpt macam2 penyakit. makan tetap berpada pada. :)

rina : heheh..ye kot kalau dia sama mcm mama dia nanti. sebab mama dia mmg concern pasal berat badan :D

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in