menyirap

satu perkataan je nak menggambarkan keadaan aku pagi ni. iaitu MENYIRAP! kat sape? kat nia. bole?

biasa kalau pagi, aku bangun (kena bangun senyap- senyap, kalau nia terjaga mmg tak dapat la aku bersiap). lepas setel mandi, besiap semua, aku terus gi dapur. time ni nia da terjaga la. wajibla NANGIS. yang buat lagi dia nangis, aku terus bagi dia makan ubat + scott emulsion (su, yg putih tu, nape bau nye tak sedap langsung). lagi la dia menangis.

aku dukung je ok, bila nak mandikan, dia menangis dari start mandi sampai pakai baju. biasa aku bole lagi nak main- main dgn dia. tp sebab da lambat. hari isnin takleh la lewat kan. kena la jadi efisyen datang kerja awal. tak dapat la nak bermesra- mesra dgn nia buat dia marah kat mama dia ni.

sudah nya nak berdukung je. sikit pun aku TAK MARAH dia. aku pujuk dia. bila dukung senyap la dia. siap bole senyum- senyum lagi. nangis apekah itu, kalau bukan NANGIS MENGADA.

sampai kat nursery dia buat lagi. menangis tak mau kat cikgu. lama jugak aku nak menenangkan hati SENTIMENTAL dia pagi tuh. sudahnya, terpaksa tinggalkan dia gak dalam keadaan nangis itu.

biasa dia tak menangis. takkan la. tapi sebab mama dia tak melayan dia pagi ni, buat dia MEMBERONTAK. sampai ofis, text wan bagitau yg aku tgh MENYIRAP.

wan balas "tu la penatnya nak menjaga budak tengah membesar. baby takpe tido je. susah gap rapat- rapat ni" sengih jap aku. kurang sikit sakit kat kepala aku ni. camne la mak aku dulu jaga aku dgn along aku. along aku belum setahun, aku sudah keluar. tambah pulak mak cakap aku ni pegang rekod menangis 6 jam tanpa henti tanpa sebab.

skang da pandai buat muka bila kita marah or tegur dia. mata dia naikkan ke atas lepas tu tangan macam tutup muka. nak bagi kitorg cair la tuh.

note : karang nak gi cari mainan tuk nia. nak pujuk balik dia sebab pagi tadi tak melayan dia.

21 comments:

saveme_zero said...

dia manja nak perhatian lbh tu...ekekeke.

alyyani said...

saveme_zero : aku tau tuh, sebab cuti panjang doa dok dapat ape dia nak, tu yg jadi gitu. huhu..

fazilzura said...

sabo je ler beb .. mmg harus ko 'minum sirap ' pagi2 ni ...

ko kasi scoot wrna putih .. adeh . aku pun xleh tahan bau nye beb , busuk .. aku tetap kasi yg oren .. now pak ajil beli btl paling besooooooo tuk akil... now akil dh makin kuat bangat mkn.. (tp kalau time cm kat bday adam tu . harus le dia main jek .. ramai org kata kan ..)..

haru budk2 kalau bngun pagi nangis.. sibb aik anak aku tetap tido , even aku dukung

alyyani said...

fazilzura : ha mmg ye pun. menyirap, tersirap, rasa nak minum sirap. hahah..

itu la pasal, si suhida cakap budak2 suka putih, terus aku beli putih. baru bukak botol, aku da tutup hidung. hahah..

tak sempat nak main2 dgn akil la beb, ko datang 'awal' benau. heheh..

mmg ye beb, selalu mood dia ok, pagi ni, dia menduga kesabaran aku betul.

LeaKhalid said...

hadoii....

samelar cam khalif...nih adik nia lom kuar lagi..sok kalo adik nia dah kuar...lagi penat tauuu...

khalif till now..celik je mate pagi2, mesti nak nangis...kalo tak nangis, tak sah!!

nasib baik lar adik kipi kalo bgn muke senyummm jeee...

laen anak, laen perangai

kite mmg kena sgt2 bersabar..penat kt opis dh sekian, kt umah lg...

(panjang lar pulok! ~heheh)

shah-ila-ain said...

haha....biaselah tuhh,,,kite dah cuti lame tu yg dia best jerr dgn kite..ain pun pagi nie ngengade gak..tp cepat2 nenek dia bawak dia p umah sebelah sebelum nmpk aku pg keje..hehe..

Ezzah said...

dia manja ngada2 sikit je tu..dah tau x lama lagi nk dapat baby kan.. :)

Leen Die said...

Huhuh..aku sabtu memang marah RAyyan. Ngada2 bukan main lagi..huhuhuh..tetiba mlm dia tido atas riba aku sambil kiatorg tgk tv..pastu abah dia gosok pala dia sian adik kena marah ngan ummi..waa aku pun nangis sedih woo..entahlah mayb aku nie mmg jenis cepat panas..lama nie aku sbr jugak tp aritue je aku mmg hangin tp aku tak naiklah tgn kan tp mulut jelah kan..waa..tp klu aku marah pun Rayyan still nak ngan aku..huhuh..lagilah klu aku ckp "adik meh hug ummi, terus dia lari terkedek2 hug aku..waa....nie buat aku nak balik awal..huhuhuh..ly ko kena sbr lagi wei..lagi2 lah nia nak dpt adik nie..weii aku dah berhenti ambik injection weii...wink!!..aku plan sendirilah pulak weii takut aku kesan sampingan yg aku dgr2..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

manja nak dapat adik tue.. iyerla.. tak sempat nak manja lebih2 ngn mama dia.. pasnie adik dia jer la yg dok berkepit ngn mama dia.. dah ada perasaan cemburu nie...

alyyani said...

lea : aaa taknak bayangkan bila dah ade 2 nanti. sure lagi menduga. khalif gitu gak ke smpi skang? nasib baik kipi ok ye. kalau tak, pening gak lea tuh. lea lagi la gap rapat, kita mmg kena banyak sabar ye.

mel : aku kadang sempat la nak melayan dia, tp pagi ni mmg aku nak cepat. sebab dah lambat kan. ain bole gak org nak tgk, kalau mcm aku ni mmg nia tgk aku, aku tgk nia je be2. papa dia awal pagi da pegi keje.

ezzah : sikit ye. huhuhu.. dah hujung2 ni mmg macam2 ragam dia tunjuk.

leen : ko mmg, garang. hehe.. tp tu lam kite garang dgn anak kita, dia tetap cari kita. best betul kan? aku ni bukan jenis marah pun. tp bole migraine kalau pagi2 dgn dia punye pitching tuh.

wei, plan sendiri ke? hati2 weh, jgn terbabas cam aku ni. tp ok la, rayyan da besar kan? excited aku nih.

jue : hmm.. skang pun da tunjuk perangai cemburu dia tau. dgn papa dia pun dia nak jeles. belum ade adik ni.

Az Rina said...

ya ampun, pepagi ni pon dak isya wat perangai..adusss..

hari ni dia bgun awal, kul 6.30am da bngun..pehtu kasik susu takmo, berperang nak bagi dia nyusu..kul 8.45am barulah nak nyusu..

masuk keje kul 9am..penyudahnye, punch card merah lagik..

Fendy&Fidah said...

biasalah tue alya...dia mak bermanja2...adriana minum scott yg oren..;-)

alyyani said...

az rina : mmg sejak ade anak ni, punch card asyik merah je. dulu time bujang or takde anak, bangun kul 8.30 pun bole sampai before 9 kan? da bangun awal pun jadi lambat gak.

fidah : itu la dia. yeke? nak kena abiskan yg putih then bagi kaler oren lak :)

LYaFRINA said...

waa..nia same j dgn nia.. tiap2 pg lya n fain kna bsiap cpt n dgn senyap n penuh sopan santun skali(xnak bg dia tkejut).. bila tkejut j... trus.. uwaaaaaaaaa(nangislaaa)... n bla ngis start nk bdukung.. tp lya slamat sket.. dia nk dukung dgn fain je..heheheh.. masa tu lya bsiap la cpt2,, tp bla nk ambik j dia dr fain trus mjadi2 nangisnya...(anak papa).. kdg2 lth sgt alya.. pg2 slalu kelam kabut n tkejar-kejar..

Elyn said...

heheh aku menyirap last week. wafiq peel sebijik cam nia pepagik tu..... seb baik arini ok je. kalo tak aku amik je cuti tido ekekekek

alyyani said...

lya : fain ade ok la, bole la handle. ini kita sorg, tu yg payah sikit. tambah pulak bila kite nak cepat. tu yg jd hangin tuh.

elyn : yeke? adeh la, pagi2 bila dgr anak nangis ni, mmg mood swing terus la.

nome said...

dah la arini monday blues...plus plak ngan nyirap ko nih..sure ko dah ala2 hulk kan..ekeke...nia nak perhatian dari ko tuh, tu yg dia ngada lebih arini...balik kang, pandaila ko pujuk dia leklok..bawak dia jalan2 jap ker? beli menan besh2 ker? sure dia elok punyer...

ibu damia said...

kadang2 kita memang senang ter"menyirap" kat org, terutama husband ngan anak2 coz mereka yg paling dekat ngan kita.....

ayu akan mudah ter"menyirap apabila berada dalam keadaan nak cepat + sibuk buat something...tapi apa2 pun kita kena pandai2 kontrol keadaan...

nanti pujuk Nia yer...sian dia....

alyyani said...

nome : aku mmg tahan muka je la. rasa da kaler biru muka aku masa tuh, ni dah beli menan tak sabo lak nak jumpa dia japgi. nak bawak gi jalan tak sempat kot, balik pun dah malam. papa dia pun balik lmbt.

ibu damia : ye, itu la yg alya rasa pagi td tau. tp mmg tak marah langsung dia. tahan je, sampai ofis, kepala da tengiang2 dgr dia nangis, berat kepala. ape2 pun mmg laya ingat, takkan lepas kan geram kat anak. kena tahan..

Jiey^Mien said...

Kenapa mereka perlu manja.. *sigh*

alyyani said...

*sigh* gak. bukan mengeluh tapi *sigh* ;p

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in