mastura's engagement

mastura ni adik ipar aku a.k.a adik wan. selamat bertunang dgn en. syamsul pada ahad lepas jam 3.30 petang. kitorg bertolak ke kedah dari perak jam 7 malam dan sampai di kedah jam 9.30 malam. perjalanan lancar.

sampai je, rumah mertua aku penuh dgn org yg tgh buat hantaran. persediaan yang last minute aku kira telah cukup sempurna dilaksanakan. kerana asalnya pada tarikh tu mas hanya akan dirisik. tapi atas permintaan keluarga pihak lelaki, mereka minta utk ditunangkan terus. tarikh mas dan syam bakal diijabkabul insyaAllah pada 12 June 2010.

mama, nia volunteer jadi penyambut tetamu dgn pengapit cikmas eh. pagi2 dah bangun nak memeriahkan suasana...

persiapan hanya 2 minggu, hasilnya? not bad kan? hantaran dari pihak perempuan yang asalnya hanya 5 dulang da jadi 21 dulang. (teringat masa aku tunang dulu, sampai 42 dulang) sebab ramai yg bagi. itu la adik ipar aku, mastura. mcm muka wan kan? punye la susah nak make-up kan dia ni. sebab dia ni ala-ala boyish sikit. nak pakai baju ni pun dia tak mau dia cakap bekilau2 sangat. nanti syam gelak2. atas paksaan akak ipar dia ni, baru la dia nak. oh the tepak sirih was nicely done by me. :D

rombongan lelaki sampai tepat jam 3 petang seperti yang dijanjikan. belah lelaki org kedah gak. so dekat je la. sidam ke sedim. nanti da kawen, nak balik kampung pun tak yah pening. heheh...

selamat ditunangkan oleh mak syamsul

salam bakal mak mertua. skang baru bole senyum. tadi, kemain pucat muka. baru tunang ni.

cincin dijari menandakan, "i'm single but not available. already booked!"

inilah dia bakal biras aku. biras ke besan ek? tak sure lah. yg pakai t-shirt coklat yang sengih sampai ke telinga tuh. sama cantik sama padan. diorg tak mau lak amik gmbr sekali. ish..

cikmas dgn pengapit yang merengek sebab kepanasan.. mmg cuaca sgt panas haritu.

tak lama lepas tu, family aku lak sampai. diorg dari taiping cousin aku kawen, so dah dekat, singgah la jap. paksu nia yang kalau makan takkan pandang kiri kanan. main dish aritu mee udang yang sangat sedap. mmg favorite aku tuh.

satu- satunya gambar tuan punya blog. tu pun gambar tak senonoh tengah syok bersembang.

to my dear mastura, tahniah sebab da selamat bertunang dgn syam. diorg bercinta mmg lama. rasanya sebelum aku kenal wan lagi diorg da couple. semoga pertunangan ni berakhir ke jinjang pelamin. darah tengah manis, dugaan mmg banyak. banyakkan sabar ye. :D

25 comments:

izzahazfar said...

teringin nak sanding balik ni...hahaha...camner?

NurShahFamily said...

tahniah tuk adk ipor ye... semoga semua berjalan lancar...

alyyani said...

izzah : bole je, amik gmbr kat studio. soh mak andam make up kan then pakai baju pengantin. hehe.. ade je org buat gitu :)

nur : tq nur..

Nana Aziz said...

mak aih..hantaran smpi 21 dulang?byk 2..ko plak 42 dulang? makkk..byknya. apa yg ko bg??hehe..

nyway, slmt bertunang utk adik ipar ko. biras la. bkn besan ok..hee..

LYaFRINA said...

isshhhh... bg hantaran ape tu alya smpai 42 dulang???? waaaa...dasyat tu.... ape2 pon slamat btunang buat adik wan..

alyyani said...

nana : adat kitorg kalau org betunang, jiran or saudara akan bagi gak utk bagi kat belah lelaki. tu yg jadi banyak. so kena standby riben banyak2 la. dpt je, terus lilit dgn riben nmpk cantik la & part of hantaran. nana, ade rekod lg banyak tau, smpi 80 hantaran. hehe.. mostly buah tangan.

heheh.. biras aku eh. :D

lya : kebanyakan nye buah tangan lya. makanan. macam2 design ade. best tgk. tq lya.

ibu damia said...

congrats for your adik ipar.....ye ke senang kalau jodoh dekat ni...rasanya lagi susah adalah....banyak penat tgh jalan coz kejap balik sana...kejap balik sini...pagi rumah sana, ptg rumah sini...(based on my own experienced)...hehehehe...

elani makrai said...

banyak nyer hantaran korang.
alya nyer lagi la...speechless i dibuatnyer. 42 dulang. mak aiiihhh.

nurin masa merisik (takder tunang) i bakul jer. sume sumbat dalam tue hahaaaa...

yer la, klu org tak biasa mekap mmg rasa segan nak mekap tau. tapi lama kan diorg berkawan, insyaallah sampai ke jinjang pelamin.


p/s : cincin dia cantik. dapat dua kan? tue untung ada merisik n bertunang. dapat banyak cincin hehe.

azi said...

salam..pertama kali masuk page ni...byknye hantaran ...org belah utara memang camtu ..seronok tengok....jom la ke blog saya bila free2 tu....

alyyani said...

ayu : tq! hmmm.. alya rasa ada betul cakap ayu tuh & i agree with you. kalau lagi dekat lagi susah. jd mcm kite dok tgh2 kat sana tak dekat, kat sini pun tak dekat kan? setuju!

nurin : heheh.. tu la pasal. mmg betul 42 hantaran total.

ooo takde tunang ke? baru tau ni. mmg dia ni susah skit kalau baba2 gini. tp dah big day kena la gak kan. takkan nak asal boleh je kan? mmg lama diorg kawan..

p/s : eh, tak tunang pun bukan kena dpt cincin lg ke masa nikah? biasa org buat gitu kan?

azi : salam kenal.. nama azi sama dgn nama akak alya, azy. hehe.. org utara gak ke? nanti alya singgah ye. :D

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

skrg ni tunang pun meriah kan..

alyyani said...

tinie : tu la pasal. skang ni tunang pun da mcm kawen. kalau ade tok kadi, kawen dah gak nye. heheh..

cik mas said...

tersengih cikmas lepas tunang ye.. biras la alya. besan tu parents alya dengan parents wan. biasa org sebut berbesan la kita ye.. :) sedapnya mee udang tu. skang ni nmpk pape makanan yg menyelerakan bole terliur la..

alyyani said...

cik mas : heheh.. cikmas gak tuh. nia bahasa kan dia cikmas gak. :D itu la, part2 tu mmg fail skit. lgpun ni la 1st biras yg alya bakal dapat. mmg sedap mee udang nye. tp tak dpt makan banyak sebab abis. tetamu ramai. itu la kan, nmpk je makanan, terus rasa lapar. :D

fazilzura said...

SELAMAT BERTUNANG..

mak aii , bnyak nye hantaran berdulang2 yek...

** kahh gambo tuan umh tgh sakan borak.. aduyaii

alyyani said...

fazilzura : dulang nye tak banyak, tapi hantaran nye banyak. heheh.. aku kalau org amk gmbr candid mmg fail. sume tak kena je gmbr nye. heheh..

zura@iwan said...

wah...btunang yer...dr 5dulang jd 21 dulang...byk yer..

alyyani said...

zura : itu la, mmg adat org situ bagi buah tangan dlm bentuk hantaran. tu yg jd banyak..

nome said...

segalanyer berjalan lancar..aminn...dah selamat pun jd tunang org...cincin pun sweet dan cantek je kat jari adik ko ni alya...orgnyer pun cun...

alyyani said...

nome : ha'ah, selesai dah walau last minute pun. org nye mmg cun tu yg dapat tunang pun kacak gitu. :D

mamashasha said...

Tahniah tuk mak menakan nia,pandai ko buat sireh eh tepak sireh ke sireh junjung tu?
Creative n sweet!family aku pun sama alyaa adat balas
Membalas hantaran mmg byk.time aku dulu 22. Kazen
Aku 80 ko!mee udang?bile le aku dpt buat sendiri??
Aku soke!!

alyyani said...

bed : tak balik kampung lg ke ko? ntah la bed. sirih junjung tu kan? pandai2 je aku. hehehe... itu la, yg tak biasa, mmg tekejut la dgr. tp kite mmg style gitu. ramai yg bagi.

ala, ko sure bole buat punye la. laksa da terror, ni pulak mee udang. kalau aku ni, sambal udang je reti. hehhe..

mamashasha said...

belum lagi...kalau ikutkan mmg nk balik pas keje tapi mlm tadi laki aku ada dinner and dengarnye mcm esok pun dai kene g office dulu...bising la mak aku nanti...udah berulang kali dia pesan soh balik cepat2!! aku pernah try sekali buat mcm tak jadi je...kene polish lagi skill aku ni!!

Elyn said...

gambar ko yang last tu elok sangat ngan entry aku harini!! jgn marah beb....

alyyani said...

elyn : tu pasal aku reply kat entry ko, aku ok je. blog kite kan? hehehe...

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in