kusangka hati, rupanya..

kat area ofis kitorg ni, 'kantin' kami, kedai makan huzaimi bawah ofis ni, restoran mamak maulana sebelah dia or anjung jauh sikit la. kalau rajin lagi, masuk mines la. macam- macam ada. tapi biasa setiap jumaat je kitorg lunch sana.

biasanya, the girls yakni kami- kami ni akan lunch kat anjung. tapi harini rasa nak lunch ramai- ramai dengan budak- budak lelaki. sempena malas nak jalan gi anjung & sempena lama dah tak lunch dgn diorg.

kitorg lunch kat maulana. tgh rancak makan sambil bersembang, topik :- nama anak alya nanti.. tetiba, sorg officemate tolak tepi pinggan dia.

dia : hilang selera dah
kitorg : apasal? (aku ingat dia nmpk sape- sape yang buat dia hilang mood nak makan)
dia : senyum- senyum sambil buat muka kelat.
kitorg : ada ape?
dia : termakan LIPAS!
kitorg : hah? dalam lauk mana?
dia : lauk hati
kitorg : tgk lauk masing- masing sambil dah patah selera nak makan.

selalu dengar je dari cerita- cerita orang. kali ni terjadi depan mata. aku mmg minat gak makan kat mamak ni, tapi tulah, kadang terjadi benda- benda camni. hati- hati ye kawan- kawan... lepas ni pegi mamak, pekena roti canai diorg je la. or goreng- goreng. mangsa yang termakan tu, adu kat mamak, dapat la dia makan free. kesian dia.

17 comments:

Nana Aziz said...

mak aih..lipas?? aku mmg cukup anti ngan lipas ni lps mnde alah ni msk dlm bj aku. trs anti..ni plak klu termakan..mak aih..ish geli la..aku mmg xbrp gemar mkn kt mamak sbb kebanyakan kedai dorang ni cam xbersih je..mybe x seme kedai kot. tp yg aku jumpe kebanyakannya camtu la..

LYaFRINA said...

ishhhh.. msti kdai ni xbersih... tp.. kdg2 tu mgkin gk lipas tu msuk lps mkanan y lps dimasak.. jd... xpasti.. sama ada sbb restoran tu k.. @ lipas tu bau mkanan y best tu dia msuk dlm mkanan tu.. lps ni kat mana2 ada.. apatah lg restoran..

~~> tringat filem senario.. y makan roti canai ada lipas... argghhh..

ibu damia said...

aduss...ni yg terbantut kalau nampak something yg menjijikkan dalam makanan ni...tapi kan memang mamak ni gitu tak...tapi bukan semua yer..ayu memang jarang makan kedai mamak kecuali roti canai jer...

fazilzura said...

1st thing ... KAHHHHHH

ko tau dak aku baca korg nye borak2 tu gune ayat lawak .. aku tgh bygkan org yg tolak pingan tu dgn muke2 tensen , pehtu dia ckp LIPAs.. wakakakak aduyaiii .. penat aku gelak ..

alyyani said...

nana : itu la dia. telan air liur kitorg tgh makan tu tau. tgk depan mcm ok je kedai dia. kat belakang tmpt masak tu tak tau la aku. aku sehelai rambut pun aku geli, ni kan pulak lipas!

lya : yela, kembang tekak dibuatnye. terus takmo makan dah. sian kat dia.

ha teringat gak cite tuh. lipas dlm roti canai kan. lepas tu ade scen tukang buat roti jenis bepeluh. huhu.. geli

ibu damia : ayu, alya mmg favorite gak mamak ni. tp tu la, lepas da jadi depan mata ni kena la hati2 bila nak masuk mamak ni. tak perasan pulak kedai tu kategori gred ape.

fazilzura : hahaha
udah jadi cite lawak lak aku nye dialog tu ye. hehehe...

ada. said...

ohh man!

lipas. saman la. ape lagi.
takpun report karam sing walia ker.
dapat masuk tv.
haha.

Chik Na said...

nasib baik laa k.mas ni bukan peminat kedai mamak.. tapi tak semestinya kedai mamak je ...kedai makan yg lain pun kena tgk gak persekitarannya tuh... kalu kurang bersih, baik tak yah makan kat situ ..

Gieyana said...

Eeee..gelinya! kalau aku mau muntah ijao dh..

mamashasha said...

aduyai ni yg tak blh blahhhh ....pantang aku...lipas lum pernah jumpe tapi lalat aku ade xperience!!!loya tekak wei.....pas ni beware ye....

Fendy&Fidah said...

alya...sy pnh kene gak dgn kedai mamak...ms tue dlm maggi goreng..ulat...geli nak mkn lg..:-(

peah @ peps said...

Ya Allah...boleh saman Maulana ni..

nightmare sungguh...

KIRIS's mom.. said...

alya, cakap pasal lipas ni.. pernah gak face situasi yang sama.. guess where?? Satay Kajang Hj Samuri.. memang kat HQ dia la.. time tu elok je makan.. dahla dok tengah pregnantkan Kaseh.. tetibe suami tolak tepi magkuk kuah tu.. mula2 dia diam jerk.. tapi sudahnya dia bgtau kalau ada LIPAS kat kuah tu!!!erkkk!!! terus kami2 stop makan.. dah la tu, cakap kat staff dia, boleh lak de blah g dapur then bawak balik semangkuk kuah lain.. hishhh... macamla kuah tu masak periuk lain2 kan.. apa punye staff la.. at least..say la sorry ke kan.. after that, memang taubat tak makan satay kajang samuri dah.. huhuhu.. ehh..sorry..terpanjang lak komen.. :)

alyyani said...

ada : hahah.. tak terfikir lak akak time tu. tp akak rasa banyak lg kes besar encak karam nak investigate. heheh..

chik na : yeke k.mas, to betul la ckp kak mas, kes ni bukan jadi kat kedai mamak je kan. nasib la saya tak makan hati, kalau tak, terambik gak tuh. huhu..

gie : aku tak mau tgk pinggan dia makan tu gie, tak sanggup!

bed : lalat? eiii, geli aku bed. aku kalau sehelai rambut pun aku geli dah inikan binatang2

fidah : mamak gak? ni kes dapur belakang tmpt diorg masak tu tak bersih la.

peps : mmg nightmare! terpaksa band utk sementara waktu. or bfast je kat situ.

kiris's mom : yaAllah yeke? satay kajang samuri? husband alya mmg selalu ajak makan satay kat situ. teruk gak staff diorg tu eh. taknak jaga repo kedai ke yg tak mintak maaf seme. tapi kene bayar gak ke? siap amik kuah lain lak tuh. betul cakap mas, sah2 la masak dlm periuk. eiii..kira nya tak bersihkan la cooking area kat samuri tu kan yg lipas bole masuk tuh. ish, geli lak bayangkan..

elani makrai said...

papa nurin penah nampak ulat menguit dalam kuah kat mamak la.

dia trus jer, korek kuar n buang ulat tue.( kira kecian kat orang lain la) tapi yg pasti dia tak makan kuah tue... uuuu kat mamak mmg kes nie slalu laaa...

diorng kata kuah sume slalu simpan beberapa hari huhuuuu...

alyyani said...

nurin : ulat menguit? eiii, tgh imagine nih. aaa kuah simpan berhari2 ke? ye la kot sebab diorg masak pekat2 tak letak santan tu yg bole tahan lama kan? ish, tak sanggup nak bayangkan

Elyn said...

erk lipas??? kembang sat tekak aku.

laki aku pinggan sudu cawan kalo bau lipas mmg terus tolak tepi. takpun kalo mood die baik die mntk tukar....

alyyani said...

elyn : itu yg tak tahan, bau lipas pun kite dah tawar hati, kalau dah termakan, terus reject!

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in