kandungan songsang

tadi baru balik dari check-up. harini check-up kat an-nur. rasa nak pegi situ niat dihati nak buat 3D scan. aku sampai agak awal dalam hujan yang agak lebat. hantar nia awal sikit. dapat la nombor giliran awal. tapi, masih kena tunggu lama. sebab? dr khamsiah ada emergency call dari hospital. cerita bermula...

tgh doktor nak masuk masuk simpang hospital, doktor dapat call dari hospital yang ade sorg patient ni 1 kaki baby dia da tekeluar! doktor tak sempat nak u-turn pun sebab kalau nak cari parking memang susah kat area tuh. doktor park tepi masjid, cross the road, terus masuk labor room.

cerita nye, patient ni sedang mengandungkan anak ke-5, kedudukan baby hingga ke minggu 39 mmg songsang. doktor suruh pilih tarikh utk ceaserian. tapi, disebabkan tak nak deliver secara pembedahan, patient ni cakap kat doktor, yang dia nak cari air penawar kat bidan. nak berusaha utk bagi position baby tu berada dalam keadaan normal.

doktor da nasihatkan patient yang kedudukan baby takleh nak ubah, tapi tulah, orang ni kan macam- macam. tu yg jadi kes tadi. so tadi, sampai je, doktor terus cek heartbeat baby. heartbeat baby ok, doktor terus buat emergency ceaser.

doktor masukkan semula kaki baby tu, baru operate. yaAllah, korang bayangkan. doktor cakap lagi, nasib baik tali pusat dia tak turun lagi, kalau tali pusat da turun, baby bole meninggal bila kaki da tekeluar macam tu. nauzubillah. proses tu mengambil masa 1 setengah jam instead of normal procedure of ceaserian take about only 20 minutes.

moral of the story : aku tetap merasakan nasihat doktor tu perlu diikuti tanpa ada rasa kemusykilan....

oh, outcome dari aku nye check up tadi, alhamdulillah semua nya normal. kepala baby da dok kat bawah. berat baby da 1.3kg. nampak muka baby yang sangat clear. mmg sebijik muka nia. gender dah tak nampak sebab paha da tekepit. lepas ni check-up will be every 2 weeks. doktor sangat positif yang aku bole deliver normal. insyaAllah...

macam mana bentuk muka nia, macam tu jugak la bentuk muka adik nia. especially part dagu dan bentuk muka. mulut pun sama. ni nia beberapa minit lepas keluar dari perut.

20 comments:

Nana Aziz said...

aly, tiap kali aku bukak blog ko mst berubah wajah..hehe..

thniah la aly coz bb dh duduk dlm kedudukan yg btl.hrp2 normal la ko nnt. insyaAllah.

bile aku bc psl kedudukan songsang 2, dr mule smpi abih xhenti2 aku gosok perut aku smbil bkata, hrp2 mnde 2 xterjadi pd aku. btl la.nsht doktor mmg kene patuh..huhu..gerun..

jaijina said...

alhamdulillah, ape2 jage diri allya & baby lam perot ek..

bile allya punye due?

fazilzura said...

sgt2 le betui ..
aritu time akil , bile aku dpt tau aku kene c-zer rs nak lari spital beb .. aku col abah aku ckp aku nk lari .. x nak .. takuttt.. tp abah aku tenangkn aku , smbil ckp2 tu rupe nye dia otw ke spital (takut aku lari.. heheh aku ni jenis bile ckp nak wat.. mmg aku wat punye).. pehtu abah aku kasi kata2 hikmah.. " walau pe sekali cara lahir nye anak tu, anak tu tetap permata yg di anugerah kan oleh ALLAH..." cm kes akil ni mmg sgt2 special.. dia lah segala2 nye yg pertama.. dari anak, anak sdara, cucu, cicit pertama family aku... belah pak ajil pun dia anak, anak sdara dan cucu pertama... sgt2 le ramai menantikan kehadiran nye.. waaaaaaaaaaaaaa aku sagt sayu time ni..

Elyn said...

pergh kaki terkeluar?? camne la procedure csec tu!! takmo labyg kan seram plak aku huhuhu...

~chekuna~ said...

alya...kakna pun c-zer..serah diri je..sbb low progress..dari tunggu..luqman dikhuatiri lemas..

mak sedara kakna..dia pi mengurut masa anak ke-2 songsang..tapi alhamdullilah bidan tu berjaya..kira rezki Allah..walau doktor marah dia buat mcm tu..

ainal said...

adik nia ni rambut bnyak cam nia x? huhu..

nome said...

ya Allah comelnyer nia baru2 kuar pewot nih...putih melepak of kos la kan sbb parentsnyer putih...yg aku x tahan, bab rambut nia nih...lebat dari kecik lagi..

ni aku nak sentuh psl nasihat doc...tolonglah dengar yer...walaupun org dolu2 xde jmpa doc sgt, leh banak sendiri kat umah...tp kita ni x leh nak samakan cara tradisi ngan cara perubatan...nasehat doc jgnlah diperlekehkan..nnt memudaratkan diri...so renung2kan dan selamat beramal!

AkMa said...

nasib baik baby tu selamat yer..

kandungan awk pun dah ok..hope leh salin normal yer..

ibu damia said...

adusss...seram sejuk rasanya bila baca yg doktor masukkan balik kaki baby tu dalam perut balik....

yup betul..agree 100%....nasihat doktor haruslah kita dengar..

alhamdulilah...kan betul kata ayu...selagi ader peluang, baby akan balik semula ke kedudukan asal dia..

alyyani said...

nana : aku rasa, ni yg tetap kot. lepas ni tak ubah dah. aku pun letih tgk blog sendiri dok ubah2. hehe..

tu la nana, doa yg terbaik utk kite yg tgh mengandung ni. insyaAllah...

rina : tq rina. alya nye due date insyaAllah 14/2/2010.

fazilzura : mmg akil permata hati keluarga ko la kan. lahir dia pun special. betul kata abah ko tak kira dia nak kua ikut mana yg penting tu anak kita kan? setuju aku. ko jgn nak emo. aku lak emo nanti.

elyn : itu la, takleh nak bayangkan. siap kena masukkan balik tu yg ngeri dgr tuh.

kak na : sama la kite. low progress gak. kena la ikut nasihat doktor. doktor cakap ade certain weeks dia bole pusing lagi. tp sampai masa dia due date tu mmg takleh pusing lagi dah. kes patient tu mmg taklhe pusing dah.

ainal : dah muka sama, rambut sama gak kot. heheh.. jenuh nak cukur la esok..

alyyani said...

nome : mmg nia lahir, rambut dah lebat. kitorg amik masa 3 hari nak cukur rambut dia bagi betul2 botak. jenuh.

itu la, skang ni zaman da lain, persekitaran da macam. bab makan lagi la macam2 tu yg ape2 pun kena ikut nasihat doktor.

akma : yup. kalau tak, menyesal tak sudah gak tu kan? even anak no 5 pun.

saya harap pun gitu jua. tq!

ibu damia : yela ayu, siap doktor tu cite dgn gesture tangan lagi. aduh, seram dengar. ha'ah lega sgt bila kepala baby da dok bawah. :)

cik mas said...

alhamdulillah dah ok ye kedudukan baby. tapi mcm ngeri jer kan citer lahirkan baby songsang tu. nau'zubillah.. by the way. nia sagt comel la walau lepas kuar oven.. :D

alyyani said...

cikmas : alhamdulillah cikmas. kite tunggu baby sape kua dulu nanti ye :) nia masa baru kua, kembang semua. lepas tu pelan2 baru nmpk muka dia. suka tgk gmbr dia masa lahir. tembam2 sume. heheh..

AieZa said...

ya allah.. aku ingatkan ni gambo bb 2nd.. xkn 3d ada color canggih.. time tu tak pasan bb tu pkai baju.. feeling aku tgk bb wah sume mcm nia.. skali baca smpai statement terakhir.. mmg niaa daaaa.. cisss..

izzahazfar said...

akkak.zah lak yg takut.huhuhu..zah adalah baby yg lahir kaki dulu.hehhehe...alhamdulillah..saya sudah 26 tahun skrg...huhu..perasan tak kalau skrg...sonsang ajer mesti czer..dulu2 takpun,,

Jiey^Mien said...

macam2 citer la kan.. *sigh*
ape pun, aku tak saba nak tgk muka adik Nia..
=)

alyyani said...

aieza : hahaha. tak la weh. tu gmbr nia. canggih benar ni. bukan takat 3d dah, mau 5 6d. :D

izzah : la yeke zah? tak pnh dgr kalau songsang kua kaki dulu. biasa dgr kua punggung dulu. skang ni kebanyakan doktor taknak amik risiko sebab org skang kaya2. kalau jadi ape2, pihak hospital yg dipersalahkan kena saman juta2. betul tak? :)

jiey : itu la pasal. ko tak saba.. aku lg tak saba :D

azi said...

thanks alya masuk lawat blog azi.Takut la dengar cite baby kaki terkeluar tu. Azi alhamdulillah ketiga2 anak lahir normal dan sihat2. La yg ketiga dah nak masuk 5 tahun....Azi org selatan la Alya, dok kat utara sbb hubby org blah sini dan kami dua2 kerja kat sini...

alyyani said...

azi : ooo..alhamdulillah semua dapat normal. macam alya, nia tu kua ceaser. 2nd ni suspens skit. harap2 bole normal. nak merasa normal lak kali ni :)

mrspumpkin said...

Baca petua semuladi elak kelahiran songsang di sini...Sharing is definitely caring

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in