dah mula terasa

malam tadi, tak lena betul nak tido. walaupun badan letih sangat, tapi tak lena langsung. sebab apa? aku dah mula merasakan contraction palsu (braxton hicks). sebelum ni mmg da ada rasa sikit- sikit.

tapi semalam, agak lama jugak la. dalam gelap, aku dah kira- kira kalau sakit jugak sampai ke pagi, hantar nia gi nursery dulu camne2 pun. planning tetap ade walaupun nak beranak kan. pagi ni tgk ticker kat blog, baru la sedar yang kandungan dah nak cecah 8 bulan. oh, patut la perut asyik tegang je. false alarm makin kerap dan kuat.

malam tadi, kejap- kejap bangun pegi toilet, pusing kiri tak kena, ke kanan tak kena. mmg rasa macam nak beranak. bepeluh jugak la menahan sakit. tapi by 4 a.m baru bole lena. sedar- sedar dah pukul 7.

pagi ni jalan tak betul sikit sebab perut masih rasa stress. esok check-up. rasa macam dah nak bersalin je aku ni. mmg rasa berat dah. nak duduk dari bangun berat, bangun dari duduk berat, nak mengiring ke kiri or kanan berat. saba- saba, tak lama dah.

bila da mula rasa sakit ni baru la nak teringat macam- macam. nama baby tak cari lagi, barang 1 ape pun tak beli lagi, banyak benda la kena buat tapi tak buat- buat lagi. kepada semua peniaga online, saya sedang mencari baju baby terutama rompers. i need to buy lots of rompers. dan keperluan lepas lepas bersalin. sila tinggalkan link korang kat komen entry ni ye. :) (malas betul, nak shopping pun duduk depan pc je. guna teknologi yang ade kan? :))

dia masih tak tau yang dia akan jadi kakak kelak. tu pasal perangai nye semakin cranky. sian kat mama tau. ;)

32 comments:

fazilzura said...

wahhhhh x lama dh nia nk dpt adikk .. besh nye..

perut ko dh berat mmg le ko x selesa... bby dh penuhi ruang perut mu..

~chekuna~ said...

hai alya..slow2 la...
tgk mana2 brg2 kakak long nia..
mana2 yg boleh dipakai lagi..
buat list...mana yg perlu dicari..
mana tak perlu...tanda2 dah ada tu..tak lama lg kot..

alyyani said...

zura : gitu la beb, skang kalau udah baring, kena mintak tolong wan angkat. hahaha.. mmg berat dah..tapi kalau korang tgk nanti, tak la besar mana pun..

alyyani said...

chekuna : last weekend dapat asingkan barang nia lama yg tak pakai. dapat la 2 beg baju. tu yg nak tambah beli romper je. sebab, senang kalau pakaikan romper then bedung je kan? tu la kak na, kena buat checklist. tak buat- buat gak. huhu..

oYa said...

wah sekojap je amsa berlalu nia nak dpt adik..yihaaaaaaaa apa2 pun oya harap sumer selamat ek

alyyani said...

oya : thanks oya. harap begitu la.. amin. selusuh ko ape cite? tak jadi ke nak jual kat aku?

Ryn said...

tu diaa, pd peniaga2 online sila2 laa tinggalkan link anda....ada org nak soping sakan dah nih...hahahahahaha...

slow2 laa ko wat listing mcm ko wat ms nia dulu...important gak tu get ready tidaklaa nnt terlari sana sini...

semoga semua berjalan seperti dirancang...AMIN...

Nia, be a good big sister okeh!

see you next week...

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

haaa.. nak beranak daa..? cepat tul masa berlalu ekk..? pejam celik dah sampai masa dah.. Hopefully semuanya akan selamat..

** dalam keadaan tgh2 nie.. samada bulan 12 or bulan 1... jeng.. jeng... mana satu adik nia nak kuar nie..?

Nana Aziz said...

weh..dh 8bln ek. sekejap nye. mst ko bersalin awl dr yg dijangka coz dh mula terasa 2...

2 la kn. klu ade bb br, mst nk jgk beli bj br ke dia, wpun dh ade yg kakak die punye kn..aku pun rs camtu jgk. hee..cpt la cari name weh..hee..

Az Rina said...

wah, cepatnye mase kan..sedar2 dah 8 bulan dah..tapi tak nmpak pon perot allya..

tak lame lagi jadi kakalah nia..nanti nia jage adik elok2 tau..nia takleh notti2 dah..

ibu damia said...

hehehe...biaslah tu alyya..kalau anak dah second, semuanya banyak tak beli lagi...konon2nya pakai je lah yg kakaknya dulu...(ayu lah tu)...tapi perlu gak kan beli barang2 baru untuk baby baru...nanti baby dalam perut kata kita pilih kasih lak..(walaupun dalam perut, dia boleh rasa tau)...

alyya kena banyak2 ajar nia pasal baby dalam perut tu...contoh suruh dia kiss perut (ckp dalam tu ader baby), exposekan gambar baby (tgk apa kata Nia) atau cara2 yang boleh buat dia bersedia jadi kakak...

ayu dah buat semua tu, tapi aleesya stil tak dapat terima masa ayyunie baru lahir dulu...jelesnya ya Allah, semua benda yg ayyunie pakai barang kakaknya, mesti aleesya suruh buka dan rampas...

tapi lama2 alhamdulillah aleesya boleh terima yg ayyunie tu aderlah sahabat karibnya + adiknya..

insyaallah Nia akan suka kat adi yg baru ni...

p/s: takkan awal sangat nak deliver kot...

Chik Na said...

agaknya false contraction sebab seminggu ni Alya penat kut...jaga wan & nia, pergi kenduri sampai ke rembau.. so k.mas rasa Alya need a rest..p klinic mintak mc and rehat kat umah ... kesihatan kena jaga sebab tak lama lagi dah nka bersalin..

alyyani said...

ryn : hahah.. perut da tegang, keje nye duduk je. tu yg ape ade depan mata aku manfaatkan. hahah..

yela, aku mmg plan nak beli siap2. macam last experience dalam pantang baru la sedar itu takde, ini tak cukup.

aku harap pun gitu gak, semua yg dirancang berjalan lancar. amin...

jue : aaa bukan skang, lama lagi sebenarnye. rasa- rasa awal bulan 2 kot. cewah, pandai nye rasa.. tapi kena prepare dr sekarang kan.

nana : masa nia dulu kan, masuk 36 minggu perut aku org nak usik pun takut. tegang & keras je ko. hehe..

tu la, nak cari nama satu keje rumit gak nih..

AieZa said...

awat gambo tu muka nia nmpk lain bebeno? mcm big girl lak.. ater ye le nk jd kakak dahh.. :)

izzahazfar said...

terbayang pulak masa zah ari tu..huhuhu...8 bulan dah start contraction...sib baik tak bukak lagi..kalo dak bersalin awai zah masa tu..

semoga dipermudahkan ye kak..
p/s: camne la nak handle 2 anak nanti ya..teringin jugak nak bb lagi ni..hahahah

alyyani said...

rina : itu la ida, kejap je 8 bulan. tak lama dah. tak saba nak besalin pun ade..

ibu damia : kena beli gak ayu. tanda nak menyambut org baru. even same gender kan? tp barang2 nia mmg da kumpul untuk adik dia pakai gak.

aleesya jeles smpi gitu sekali ke? tak bagi ayyunie pakai baju dia. heheh.. pandai tuh. takes time nak sayang adik dia la tu kan?

p/s : ish, tak la sekarang. awal lagi ni. cuma malam tadi, sakit tu lain macam rasa nak beranak je. hehe..

chik na : sy pun rasa gitu gak. badan tak cukup rest. tu yg rasa stress. mmg banyak gerak sana sini. kerja lagi. banyak benda nak urus. tq k.mas!

alyyani said...

aieza : ade nmpk mcm muka aku tak? hehehe.. nak gak tuh. aku tgk pun lain dah muka dia. nmpk dah besar kan?

izzah : awal gak ye zah? ni false alarm je. tanda bersedia. heheh..

p/s : teringin? zah takde masalah nak bagi akmal adik pun kan? :)

Ezzah said...

waaah...dah x lama nk dpt baby lg sorng kan. Jaga kesihatan elok2 tau..banyak kan rehat n janagn dok buat keje berat...

p/s : excited bila dgr org nk dpt baby lg!

alyyani said...

ezzah : tq atas nasihat tu. mmg skang masih lagi aktif. patut da kena kurangkan..

p/s : excited gak ni! :D

NurShahFamily said...

wahhhh cepatnya masa berlalu. .. cam tetiba jer alya dh 8bulan ek....

apepun we all semua doa yg terbaik tuk alya n family....

hehehe nur pun teringin nak satu lagik tapi takut huhuhuhu ... irfan dulu czer hukhuk

alyyani said...

nur : kan? sekejap je... tq ye nur..

kalau bole, jarakkan kehamilan ke-2. tapi kalau dah rezeki, takde masalah kalau nur nak get pregnant sekarang ni :)

amalina binti anuar said...

xpe la t ko dh berank dia tau la dia nk dpt adik dh. weyh kata dh dpt nama anak pe la kon nie.

Elyn said...

uiks ko br 31 weeks kan?? suh baby tggu kuar cukup masa heheheh

alyyani said...

ina : belum lagi la. asyik kena reject je, sudah nye aku tak cari2 pun lagi..

elyn : uish, idak la nak beranak skang. false alarm je tuh..

mamashasha said...

alya...tiba2 aku terkenangkan momen indah masa pregnant dulu...dah tak lama kan...insyallah sume akan selamat nanti...nia pun akan pham yg dia akan jadi kakak nanti...semuanya akan dia lalui.....

cik mas said...

alya: cemana rasanya braxton hicks tu ye..? maklum ler takde pengalaman. akak pun makin tk selesa skarang ni.. serba tak kena.. :)

nizza-abira said...

baca citer alya pun nizza dpt rasakan dah sarat sgt keadaan alya. apapun nizza doakan semuanya akan selamat & lancar.

cute pic nia tu :)

alyyani said...

bed : mmg indah bed. tp dalam masa yg sama tak saba dah sebab rasa mcm tak larat. aku pun harap begitu jugak bed. harap nia behave la bila ade adik nanti.

cik mas : perut rasa keras & tegang k.mas. tanda braxton hicks. tp sakit tu akan hilang tuk beberapa ketika. kalau makin lama, sakit tu makin kerap & kuat, maknanya we are in labor. :)

nizza : tq nizza!

nome said...

alya: cian kat ko sbb dah x larat..tu namanyer pengorbanan ibu kan...hope nia akan jd gud sis sbb skrg ni pun dia dah leh diharap tuk tolong ko...aku doakan semoga ko samat banak dgn jayanyer...

zura@iwan said...

tu la kan...terasa dh ek ko...byk2 rest k...

aku hrp ko slmt semuanya

mamashasha said...

insyallah alya...nia tu gud girl...

alyyani said...

nome : tgk perut, tak la nmpk besar sgt me, tp tu la. sebab nak uruskan nia tu yg rasa berat je tuh. harap nia jadi gud sister la mcm ko ckp kan. tq nome..

zura : haa nak rest tu time malam je la bole. tu pun kalau nia tak tejaga. tq!

bed : insyaAllah bed.. harap nia bole jd gudgirl..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in