bila kami berjemaah

da lama betul tak semayang berjemaah dgn wan. sejak ada nia, mmg tak pernah lagi rasanya. kitorg semayang berjemaah. tapi malam tadi, selamat kami berjemaah berdua.

nia? selalu kalau sorang semayang, sorang lagi tukang jaga nia. tapi nia ni camne2 pun mesti macam happy nampak mama dgn papa dia semayang. dia ingat kita macam main2 dgn dia kot. tapi sebab mata tak pandang dia, macam- macam cara nak attract kita.

tapi malam tadi, dia macam terpegun tgk kitorg melakukan pergerakan yang sama. terdiam dia. tgk je kitorg dari mula sampai habis solat. alhamdulillah, berjaya solat bersama. masa da bagi salam, pandai lak dia duduk atas riba aku sambil angkat tangan doa & amin kan.

motif : anak- anak belajar dengan melihat dan mendengar. mereka cepat belajar, maka kita kena tunjuk yang baik- baik di depan mereka.

gambar : takkan tgh semayang nak amik gambar kot. hehehhe.. entry ni sekadar ditulis untuk berkongsi pengalaman.

soalan : kalau kita tengah mengaji, bole ke budak pegang al-Quran sekali? dan duduk atas riba kita? sebab diorg pakai pampers kan, so bole ke?

note : harini merupakan hari ulangtahun perkahwinan mak ayah aku yang ke 29. happy anniversary to mak & ayah!

11 comments:

~chekuna~ said...

Betul tu alya..budak2 bukan setakat melihat, mendengar..tapi menyerap semua persekitaran dan stimulasi yg ada disekeliling dia..
kita kena jaga percakapan juga..sbb anak2 akan belajar juga..

oYa said...

tulahkan....mcm darwisy plak dia akan ikut aku n en somi kalau solat..dia akan ikut dr awal sampai akhir..time aku angkat bendera dia akan solat ngan abah dia..aku tgk abah dia rukuk dia rukuk, abah dia sujud dia sujud sambil mulut mengomel ( mcm baca lah) akhir sekali abh dia bg salam dia ikut jgk..alhamdulillah darwisy dah leh ikut sumer.... terharu kan bila tgk anak kita tecik dah pandai solat

ibu damia said...

setuju sgt2....budak2 ni cepat tangkap apa yg kita buat dan cakap...nanti lama2 pandai lah Nia tu amik sejadah sendiri dan akan ikut sekali pergerakan kita...insyaallah...

pasal pakai pampers tu mak ayu kata tak leh coz pampers tu kan najis gak, tapi MIL ayu kata leh coz budak2 bawah 2 tahun tak pe...entahlah...ayu pun tak pasti...tapi alhamdulillah...setakat ni kalau ayu n hubby sembahyang....tak der lak nak duduk atas riba.....dia duduk jer kat sebelah tu sambil ikut kita....

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

sama la kita.. semayang berjemaah selepas ada anak memang susah sikit.. almaklumla sorang jaga sorang solat..
bila dah besar sikit nie, senang la sikit nak solat.. cuma kena kunci pintu bilik jer.. dan dia akan perhatikan perlakuan kita..

alyyani said...

chekuna : ye la kak na. kadang kita buat tu cepat je dia ikut. tu yg tak leh nak lepas cakap or buat dpn anak2...

oya : waa yeke..nia takat sujud je baru. sujud tak sujud, rukuk pun tak rukuk gak. tonggeng2 atas sejadah. heheh..

ibu damia : mmg kadang alya bentangkan sejadah kat sebelah then dia duduk je la tgk kita.

oo yeke. sama la mcm alya gak. lepas abis smyg baru nia dok atas riba. tp tula, kadang time ngaji tu dia nak join ngaji gak..

jue : ha'ah kalau ada org lain takpe kan. ini kita2 je. tu yg payah sikit nak semayang sama..

ayuZack said...

betul la alya.. lepas ade anak kecik mmg susah nak jemaah..
biasa lepas daddy solat, baru turn ibu plak.. tapi farah jenis x mengaco kalo kite solat.. dia dok kat tepi.. diam jek.. kita habis solat dia dtg peluk.. alahaii.. sejuk nya rasa hati waktu tu kan...

bagus la nia tgk parents dia solat.. dari kecik kene ajar ilmu agama nie kan..

Nana Aziz said...

btl3x..mmg ank kite akn ikut kite wat ape sj. jgn la kite wat mnde2 yg bkn2 dpn die, mst die ikut punye..

psl ngaji 2..mak aku x galakkan riba ank time mngaji. phm2 jela coz die pki pampers. tp ade yg kate sebaliknya. ntah la aly..kdg2 confuse gak kn..

fazilzura said...

sgt2 betui ...
tp kalau kiteorg solat , akil mmg nk jgk kopiah dgn sejadah dia.. kalau idak .. mau dia tongang tongek depan kite.. kite plak susah kalau time nak sujud tu ..

alyyani said...

nana : o yeke. nia tu bukan takat nak dok rib siap nak pegang sekali. tu yg aku musykil tu & kadang payah skit kalo nak ngaji.

fazilzura : heheh.. tu la. sama la dgn nia. aku kena cari kan tudung la utk nia ye. selalu aku bentang sejadah sebelah aku je..

Elyn said...

haah time ni la dierang duk ikut perangai kite.... aku pun kdg2 terkejut tgk wafiq pandai buat sumthing sebab die ikut we all buat!!!

alyyani said...

elyn : yeke beb? wafiq tu da pandai cakap nanti dia dok ikut ape yg korang cakap lak. kena hati2 kan?

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in