Ragam Rania..

sejak 2 menjak, 3 menjak, 4 menjak ni, nia punya pe'el yang lain macam. aku rasa bole hilang sabar jugak la. ke mmg aku jenis kurang sabar ek? aku jenis ok je kalau banding dgn papa dia. papa dia punya tahap sabar 1/10 je kot.

tapi lately, bila amik dari nursery je, dia tak mau diletak, nak bedukung je. takpe la kalau nak seminit 2. ini sampai tengah masak pun nak berdukung. itu aku tak kisah sgt. biasala, seharian tak jumpa, bole la nak bermanja- manja. sebelum2 ni ok je layan cite kat tv.

tapi bila time nak bagi makan makin menduga kesabaran aku. skang susah nak bagi makan. aku kena kejar dia nak bagi makan. 2 3 hari ni pulak nak pegang sudu sendiri, tak suap sendiri konon nya. tp diketuk- ketuk nye mangkuk tuh. bila aku suap dia tepis tangan aku tak bagi aku suapkan. haiiii, hampir hilang sabar aku...

time kitorg makan, time tu la dia nak bersuap. adoi...papa dia da jeling2 dah. aku layan kan lagi. time nak tido bila tejaga, merengek2 dengan sengaja sebab nak soh dukung. ni pe'el baru gak ni. kalau dia bia dia saja tunjuk protes, kalau dipujuk bak kata papa dia, manja kan anak.

mmg perangai budak baya nia gitu eh? aku tau dia nak kan perhatian. tapi papa dia ckp aku terlalu manja kan nia. sampai dia ckp "esok mama tgh push, nia duduk la atas mama tu, dok mama..mama je" bole ke nak train dia jadi independent dari sekarang eh? sebab aku takut aku spoil kan dia. mungkin nanti dia ni jenis yg guling2 kat lantai shopping mall bila nak kan something. aaa takut aku...

nama pun budak kan, ape dia tau. sunnah nabi pun cakap bawah umo 6 tahun dibelai & bagi nasihat je. lebih umur 6 tahun bole la dimarah. masuk sekolah bole dirotan. nak nak lagi nia, mane dia tau dia betul ke salah ke. sekarang masa utk explore bagi dia, semua dia nak cuba. tapi macam mana cara yang betul nak didik dia jadi behave. ke bia je?

special thanks to aunty leen for the birthday present. masih dapat hadiah lagi. smlm jumpa leen kat ofis aku, kebetulan dia lunch kat situ. tq leen, susah2 je, terharu aku. cantik baju tu. cam tau2 je aku suka kaler ijau. thanks again..


note : ke sebab aku pregnant aku cepat rasa letih, buat aku hilang sabar kat dia? alahai, sian la pulak...

37 comments:

Leen Die said...

aku skrg tak marah pun rayyan...just marah2 manja jer..memang tercabarlah wei tp kena lah sabar kan..aku biarkan je dia ketuk2 mangkuk ngan sudu..ko masa suap tue lapiklah kertas ke apa ke bg dia duduk then ko bg je mknan sikit letak kat mangkuk dia n bg sudu..pastu sambil tue ko suap yg dlm mangkuk ko tue..biarkan dorang explore weii..aku klu laki aku marah Rayyan mmg aku hangin melainkan aku sendiri yg marah tue takper..hehehehhehe

alyyani said...

leen : itu la weh. rayyan pun gitu ek. aku buat cmtu la skang. letak dia atas paper. sebab kite penat balik keje so mcm malas nak lap lantai sume, tu yg lepas kat dia kan. hahah...sama weh, aku marah takpe, tp kalo laki aku marah, aku marah dia balik. bole?

leen, datang balik blog aku. ade something. td lupe nak letak. hahah..tq weh

LYaFRINA said...

alya... mgkin sbb dia nk perhatian dr alya kot..Rase mmg x syak lg.. lg pun shari suntuk mase kt dhabiskn di ofis.. kt bsama ank berapa jam jer pd waktu mlm... tu pon kalu jns x tdo awl.. Lg pun mybe jugak protes.. protes ape yer... Tp mgkin jugak.. krn nia mkin mbesar.. n makin byk ragam..lya prasan gak kt asya, makin besar makin mjdi peelnyer..mmg blh jd k thp hlang sabar gak..ape2 pun, sbgai ibu smatinya kt nak berikan y tbaikkn..

nome said...

beb, bagi aku normal peel nia skrg nih...sbb anak aku leesya pun skrg ni mmg menduga kesabaran aku...tp tulah, kita x bleh nak halang derang..sbb derang nak belajar cara2 nak idup...kalau nia nak mkn sendiri, biarkan...sbb tu normal peringkat umo cam dia...anak aku pun camtu...nak mkn sendiri, tdo merengek..tp lama2 dia ok balik..tu sekejap je tu..lgpun nia tau tu, x lama lagi dia bleh nak berkepit sgt ngan ko...sbb dah ada adik..so ko kena byk bersabar...

Ryn said...

biasa laa bebudak nih...aku dah lalui saat2 itu dgn jaya nya...hahahaha...sabar2...aku pun kdg jd HULK jugak...bab ketok2 mangkuk tk dapek nak nolong, memg gitu laa pangai budak2 yg nak explore mcm2 selagi boleh...bab kn kejar tu plak, alkisahnya nia br dpt kaki itu pasal kena kejar sokmo plak...esok dah berlari tk tau ler aku...

bab letey cepat letey, moody tu mgkin jugak sebb pembawakan...ko kena byk sabar laa...even kdg2 tu terlepas jugak kan...phm2...

p/s : kalo aku ditempatkan ko + ngn energy adam yg full charge sentiasa tu...ishhh tk dpt ku bayangkan thp HULK aku tuh..

alyyani said...

lya : tq lya for the advice. tp tu la, bila tgk dia lena tido mula la rasa bersalah. mmg makin banyak ragam. macam2 dia nak buat. sebab kite penat kite nak dia behave je kan. asya pun gitu eh. mmg sabar je jawapan dia kan.

nome : itu la me, nia ni baru umo ni, makin meningkat umo dia, makin lain la pe'el dia. skang tgh sorg aku nak komplen, esok dah ada adik kesian kan dia. alahai, cmne la mak2 kite jaga kite adik beradik bederetdulu ye? tinggi betul tahap sabar diorg.

ryn : mmg hampir terlepas la aku mlm td ryn. selalu papa dia je yg lepas geram.tp malam td, aku urut dada la tgk pe'el dia.

tp ayah aku banyak kali pesan, esok adik nia da kua, lg ko kena banyak saba. skang pun kesabaran aku dihujung tanduk, time ada adik, cmne la gamaknye. huhu..

p/s : kalau dapat mcm adam yg full charge dgn letih sume + pregnant lagi, confirm aku jadi kaler ijau. hahaha..

fazilzura said...

tu sume normal ler tu , perubahan diri diorg nk membeso , nk explore mcm2.. kdng2 tu nk manje or nk tarik perhatian kite..

ko jgn , akil tu dh penh merasa kene pukul dgn cubit tau.. tp idok ler smp memudarat kan , cukup sekadar dia tau bile aku wat gitu .. makna nye NO... kdng2 aku beso kan je mata aku pun dia dh tau, smbil dia senyummmmm pehtu dia x wat.. dia now dh tau bile time tahap marah aku smp ke puncak.. hah time tu takut pehtu smbil2 g dekat aku "sayanggggg ibu" pehtu peluk.. dh tu cmner nak continue??? terus marah aku jd ZERO okey..

alyyani said...

fazilzura : alahai, aku nak la nia jd gitu gak. mmg aku kadang jegilkan mata aku ni. lepas tu buat la senyum ayu dia. cair la jap. kalau dgn papa dia mmg dia takut habis, nak buat sesuatu, dia usha line tgk papa dia ade ke tak. kalau ade papa dia kat sebelah dia tgk je dulu, faham jugak la.

tp aku jd hilang sabar time bg dia makan, kite nak bg dia makan, dia buat macam2 perangai. protes kemain lg.

Bed said...

alyya...panjang aku nak komen ni......
hehehe...aku rase sama je peel budak2 ni....shasha pun sama cam gitu....aku mmg hilang sabo alyya...kadang tu aku pk balik salah tindakkan aku ni...shasha tak salah dia nak kan perhatian dr aku tapi mmg rase keterlaluan taw...dah le nak masak nak dokong....dr dlm bilik nak ke bilik air yg 2-3 langkah jaraknye pun nak dokong...ishhhhh hangin beb...tgh makan pun mcm tu...aku suap dia dulu....sambil laki aku makan...then bile dia dah sudah makan...aku mkn pulak time tu jugak dia dtg kat aku....adik nak mkn...adik nak makan....hangin je...tadi 3-4 kali aku tny nak nasi lagi tak?mama nak mkn pulak....kalau kejar mengejar tu biase kalau tak diorng mmg susah nak dtg kat kite....kadang tu nak mkn dlm bilik tido ....hangin tak?aku mmg pantang mkn kat dlm bilik ni...tapi ikutkan dia aku suap jugak ler....bab tak boleh diletak tu mmg sebijik la ngan shasha....aku cuba bersabar sampai satu tahap aku terpk kurang betul iman aku ni sampai tak tahan sabo...kadang mlm2 or pas semayang aku rasa cam bersalah je tinggi sore kat shasha....mlm tadi lagi la dah sudah mkn dia sibuk nak minum air teh yg aku buat tuk papa...pastu siap nak bwk piring lapik cawan tu kedapur...aku kata jgn...nanti jatuh..pecah berdarah kena kaki...tak sampi 2 saat ...jatuh betul2 kat belakang papa dia....ape lagi hinggap le jentikkan papa dia kat tgn....cepat2 aku tarik dia coz air mata dah berlinang...mujur la tak pecah...

Fendy&Fidah said...

Alya..biasalah budak2..adriana pun lebih kurang..tapi kalau pas blk keje tue yg letih nak melayan.hehehe...mlm td adriana org tgh bt keje pas tue dia hentak2 brg lah mcm peel..pas tue bila kita benti bt keje dok ngan dia ok..pas tue org smbg bt keje dkt laptop dia bt perangai blk..sudahnya keje tak buat ngadap dia jealah..kalau mkn pun adriana tak nak bersuap..pi umah org pun dia mkn sendiri..kat kedai pun..mintk pinggan ngan sudu letak sikit2 mknan dlm pinggan dia mknlah sendiri..:-)jgn riso2 sgt..awak tue pregnant

Gieyana said...

Alahaiiii...dia nk uji kesabaran ibu yg tengah pregnant la tue gamaknya..tak suma anak perangai yg sama kan...kdg2 tue tension di buatnya...more a less cam Nureen gak..cuma dia x suruh dukung ja la..normal la tue Alya..kalau dia nk suap sendiri tue ko biarkan jer..aku pon biarkan Nureen suap sendiri gak..diaorang nk explore tue..

nnt ko tgk ar..kalau ko bw g shopping complex..mesti terkejar2 ko dgn dier..hehe:D

Aperpon sabar yer..:d

Leen Die said...

ko tahu tak present nia+angpau nia tue ada dlm kete sejak aku beli 2/10/09 sampai semalam br kuar dr kete aku..huhhh..nak p umah hang tak terpergi2 ambik better bg kat kedai mkn teu senang..utk mak dia tarak..hahhahaha..9wei angpau ada tak dlm paper bag tue?

fazilzura said...

time makan , mmg ler time terseksa.. tp cm akil kalau dia makan sdiri .. 1 pingan kite makan tu abis .. tp kalau bersuap . aduyai jenuh aku ... so senang, kalau time makan , aku lampirkan surt kabo ke .. letak pingan tgh2.. suh dia makan.. alamat nye abissssss.. and jgk sepah2(tu mmg normal).. lg 1 , kdng2 maknan dia kene tuko2.. now akil kureng makan nasi.. but banyakkk amat bnyak behun , laksa, mee.. nasi impit.. diorg nk merasa mknan baru .. smlm burger special daging tuk aku.. abis akil makan.. waaaaaaaa last2 haku yg lapo .. sib baik pak ajil g beli lg..

alyyani said...

bed : aku dpt rasa nia besar skit nanti mcm shasha gak. fuh, shasha pun bole tahan gak eh. tp tu la, aku taknak dia perangai sebab aku taknak dia kena marah dgn papa dia. sebab papa dia garang yg amat. aku taknak la gitu. tp itu la, mcm nia gak. dari bilik nak ke toilet pun da bunyi takut aku tinggalkan dia. skang nye pe'el time tgh minum susu nak aku baring sebelah dia or ade sebelah dia. kalau aku angkat bontot je, mula la bunyi. sampai mandi pun kadang kena bukak pintu sebab dia nak ngadap aku. sorg ni bed, kalau 2 esok? haru..

fidah : cam semalam tak bg nais, bagi makan chicken ham. potong kecik2, dia gi kuakan letak balik kuakan letak balik. adoi..mmg besepah rumah. nak main je dia tau. sebelum tido da kena tuka baju lagi. sebab pregnant tu yg rasa extra letih. tmbh kadang bila dia buat perangai tai mau kat papa dia tu...

alyyani said...

gie : tak saba aku nak tunggu nia besar cam nureen., senang nak handle kan? ko doala aku punya kesabaran tu tahap maximum..

leen : lama nye ko peram tuh. takpe2, semua ade. nia yg bukak sendiri. dia kuakan, dia masukkan baik, dia kuakan, dia masukkan balik. sampai kesudah gitu. suka tgk paperbag colourful tu kot..

zura : itu la, aku nak bg nasi pun skang cam takde mood. nestum ke mmg dia sembur2 je skang. mmg lama tak bagi dah. aku bagi variety. tp tula, budak besar nia tu ape je bole makan, dgn gigi 2 batang je. tp selera kemain. ape yg kite nak, itu yg dia nak kite suapkan, aduhai..sabar je la..

Nana Aziz said...

ko mmg akan alami mnde ni aly. biase la ni. seme mnde dia nk wat sdri, pastu nk bertempek je kat kite ni. ariana pun gtu gak. same je.pasni dia nk pilih n pakai bj sdri plak..ko tgk la nnt, abih almari bj die nnt bersepah.mcm ariana skg..

klu aku nk bg mkn kene sediakn 2 pinggan. satu utk die mkn sdri a.k.a wat main2, satu lg utk kite suapkn dia. klu dia mkn sdri alamatnya bkn mknn 2 msk dlm perut dia, tp bersepah2 kat lantai.

aku pun kdg2 kesabaran 2 menduga gak ngn kerenah ariana ni. marah skit2 2 biase la. tp klu nk pukul 2xde la, cuma aku acah2 pukul kat dinding ke atau lantai ke, br la dgr kate skit. ke garang sgt aku ni klu wat camtu? hehe..tp klu x wat camtu, mmg rs geram2 je nk cubit.sian plak.takat ni ariana xpenah lg la kene cubit..

skg ni pun ariana dh mula berguling kat shopping mall coz xnk dipimpim time jln. mmg camtu aly. aku xtau la samada ni normal atau mmg ank aku ni yg mmg nakal. bile die stat berguling papa dia dukung then mnjerit la dia 1mall dgr. nk mrh2 kang dpan org rmi. mak aku sllu pesan klu nk mrh2 kn anak, jgn marah dpn org cz blh jthkn air muke dia then die x respect kite bile bsr nnt...pjg la plak weh.sekian...hehe..

fieza said...

hai alya..fiza rasa budak baya diaorg normal kot macam tue..syakil pun sebiji macam nia...skang ni kalu dia meradang menjerit2 sambil hentak2 kaki..husband alya sama macam husband fiza kurenggg sket sabarnye..kalu ambik dari umah pengasuh nak suruh dukong jer..kalu kita marah sket jer melalak macam kena dera..mmg kadang2 menguji kesabaran kita yang penat balik kejer ni...masa makan pun sama..punya la susah nak suap..

Bed said...

alyya...peel alyya same je cam shasha...mcm tulah kalau subuh terjaga awal...susah betul aku nak ke dapur or iron baju ke..nak aku dok sebelah...paling tak tahan...kalau dia mandi (bilik air no2 kat dapur) so aku sambil masak...dia boleh panggil aku ckp mcm ni." mama tgk adik " tgh menyusu pun mcm tu...papa shasha pun garang....aku pun takot....mandi siap kene bukak pintu...sabo je lah...mlm tadi siap sound aku lagi...''dah...dah " dia sound aku balik mcm aku sound dia soh keluar bilik air cepat....isssshhh

LYaFRINA said...

yeppp alya..asya pon g2..kdg t'over2 sgt... dan manjer tlbh2 plok.. tp xpelah.. ank kita.. rasenya mmg bgitu kitaran tumbesaran..cz lya ingt dulu ank2 sdara lya pon g2... dia makin nk explore tu... Makin byk mde y nak dpelajari dr dunia ni.. so,, mama..mama..support your baby.

Jiey Mien said...

Ly, bila aku baca peel Nia neh, aku terus tingat peel Ian..
Wah.. wahh.. wahh..
Adakah anak aku normal seperti Nia..
Hahhahah..
Statement yang sungguh sengal!!
:P

P/s- Time ni je kot Ly.. Ian skrg dh makin ok walaupun ada gak time ngada2 dis tuh..
Fasa tunjuk perangai kot..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

bab ketuk2 sudu tue memang setuju.. Better bagi dia ketuk2 sudu dari biarkan dia merengek... Nak manja2 gitu... bila tgk kat nursery, elok jer dia main ngn kawan2.. bila kita ada..., asyik nak berkepit dan mulalah wat2 merengek...

**tapi org kata, kalo dia nak dapat adik, mengada2 dia lebih sikit.. nak lebih perhatian lagi..

alyyani said...

nana : haa part pilih baju tu satu hal, kalau aku bukak almari dia, mula la nak punggah sume. mmg mana ade aku, kat situ la dia nak beraksi.

menarik gak cadangan ko sediakan 2 pinggan. malam ni aku try. mmg concentrate kt mangkuk dgn sudu dia je. sekuat alam di ketuk lepas tu nak main2 suap aku lak adeh..

aa berguling kat mall ariana dah ye. nia tah2 gitu gak. tunggu la. tp aku setuju kalau nak marah anak, jgn marah depan org, jatuhkan air muka dia kan?

bed : hahah tu la, kalau dia buat perangai risau takut papa dia babab. lagi haru nak memujuk. tp tula, ade je cara nak tarik perhatian kite. shasha tu lg la, da pandai ckp, lg la kena saba layan kerenah dia kan. aku kalo bangun pagi, sesenyap mungkin aku bangun kalau tak, ape keje tak jadi..

alyyani said...

lya : tu la, bila pk kite time kecik dulu contoh mcm alya ni, mmg teruk mak alya ckp. menguji kesabaran mak ayah. tp bila kena kat batang hidung sendiri baru la rasa. heheh..

jiey : mmg statement ko sangat sengal! hopefully nia behave macam ian gak la. jgn nak tunjuk belang, tak leh bawak majlis nanti..

jue : mmg bagikan jue, makanan tepelanting merata. sabajela..itu la jue, sama la dgn nia, kat nursery pandai lak dia bawak diri. tak ngada. time amik pun tgk, muka cool je. smpi umah, dia buat dah..

** mungkin tu faktor dia jugak la kan..

NurShahFamily said...

hehehe kadang2 tu nur terpikir gak kalau tengok gelagat ank nie hehehe mana la tumpahnya lauk kalau tak ke nasi huhuhuhu.... nasib la mak ayah nur penyabar hik hik hik

zura@iwan said...

betui2 nk mguji kesabaran ko tu alya tmbh2 ngah pregnan tuh..mcm tau2 je dia nk ada adik, nk kan more perhatian dr ko. budak2 yg nk mbsr cenggitu la, mcm2 nk buat sdiri...x per sbr yer..

Ibu Mifzal Arsyad said...

alya..peel nia nga mifzal sama jer..n sampai skang pun manja cam tu la jgk..ada gak time hilang kesabaran tuh ..marah mifzal..n satu lg peel dia skang..x mau tido..nak main je..kena marah baru nak tido..huhu..adus...

Bed said...

alyya...org selalu kata kat aku...tu kene bg adik...esok lusa elok lah dia....aku rasa nanti bile nia dah ade adik ok la tu...ni teori org ye...aku belum ada experience...hahaa

alyyani said...

nurshah : heheh..kalau nak ikut kan, gitu la perangai kite masa kecik2 kan? alahai, tetibe insaf jap :D

zura : yela zura, skang ringan lagi bole la nak kejar2. esok2 da sarat cmne la agaknye. kena banyak sabar laa..

ainey : mifzal tak mau tido? payah tuh. kite da la penat kan. mcm2 kerenah la anak2 kite ni kan..

[I][T][A] said...

alyya...

Ita rasa memang perangai kanak2 baya nia macam tulah... sebab raisha pun perangai sebijik macam nia gak...

~Firsya~ said...

yuhuuuu,nie br lah de ms nak komen2x nie,biaselah bdk kecik kan ,mmg mcm tue,slalu nak kan perhatian,kalo mcm ashraf plak,sejak akhr2x nie,mmg jarang nak ngan kila,24jam ngan papa die,sedih pona de jugak...

ainal said...

cb ko try tanye mak, pengalaman mak bela ko dulu tym umo baye2 nia ni, camne peelnye? kut la penyakit keturunan kn! huhu..

alyyani said...

bed : kalau la teori ko tu betul, aku harap gitu la, tgk nas tu sejak dpt syamil, cam behave je inshe. eh yeke. hehe..

ita : tu la ita, jd ilang saba sebab letih tambah pregnant lg. tu yg kadang2 bole telepas kt anak..

firsya : takpe kiela, kiela jauh kan. tp mesti dia rindu kt mama dia gak kan? mesti nak manja lebih :)

ainal : ko tu mula la nak bgtau yg aku pegang rekod menangis 6 jam tanpa henti. tu pasal lepas 6 tahun baru dpt korang ye. hahahaha...

ibu damia said...

budak umur setahun ni memang banyak yg dia kena explora dan cuba, barulah perkembangan minda dia generate...ayu pun pernah mengalami masalah macam allya dulu, bezanya dia banyak merengak kat ayah dia berbanding ayu....umur setahun btw adalah umur yg mana dia dah betul2 kenal seseorg dan ingin mencuri perhatian org sekelilingnya....sepatutnya kita boleh bersabar...tapi disebabkan kita penat + malas nak mengemas kot, tu yg some time tahap kesabaran kita maxsimum tu.....

tapi apa2 pun kita mesti selalu advice secara elok.....aleesya setakat ni lebih takut ayah dia berbanding ayu....walaupun aleesya manja dgn ayahnya...dan alhamdulillah, aleesya memang tak pernah merengek2 sampai guling2 kat lantai kalau nak sesuatu...

bersabarlah demi untuk anak2 ni....lagipun alyya tgh preggy kan...

Bed said...

insyallah alyya....mana tau nia berubah bile ade adik nanti...

shah-ila-ain said...

haha..anak aku bukan takat ketuk2 pinggan...semua bende dia nak ketukk...bab nak berdukung tuhh..hmmm ade lah tuhh angin dia yg nak memanje lebih tuhh..memang kadang mcm tu gak..ain pun ade timing2 dia gak...sabarkan jerr lahh nak marah lebih2 pun wat dia nangis jerr bukn faham ape pun... hehe tu baru sorang tu allya...sobar erkk...

alyyani said...

ibu damia : thanks for the advice. mmg kena banyak saba sgt. kalau tak saba or ber istighfar tu yg bole jd macam2 kes. mmg time dia nak cuba macam2 benda. kite parents pun takleh layankan sgt penat kite kan?

bed : amin bed...

mel : skang da ade modus operandi baru. bagi dia ketuk makanan yg tak kan tumpah2. ketuk la sesuka hati. heheh.. bak kata ko, baru sorg ni mel, esok da 2 cmne la aku nanti gak nye. heheh..

mrS May said...

qistina pon gitu perangai....
mmg klu ikutkan ilang kesabaran kn melayan karenah bdk kecik nie...
tp itulh dia cabaran sebenarnye...
rania anak yg baik kn syg.....
nnt2 lehlah jumpe nqistina...

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in