obimin...

sebahagian supplement utk wanita hamil ialah obimin. tapi banyak teori or mitos yang aku dengar pasal obimin ni. salah satu nya baby akan jadi besar. aku tak sure kebenaran nya.

tapi kalau ikut pengalaman nia dulu aku tak pernah miss makan obimin setiap pagi. hasilnya? nia kua dengat berat 3.5kg. ada yang tak terkejut. tapi sejarah family2 aku tak penah lagi cecah 3kg pun. doktor pun agak terkejut dgn kebesaran nia masa tu kalau banding dgn size aku ni. itu bersalin masa 38minggu. kalau cukup 40minggu?

sekarang ni mana2 dengar yg deliver baby pun mostly reach 3kg above. mcm da biasa sgt. tp aku cam da fobia nak anak besar2 ni. yela, korang pun tau aku kan ceaserian. kali ni nak la normal.

dulu last check up sebelum aku bersalin kan nia, doktor ckp berat baby 2.7kg jek. just nice nak bersalin nanti. aku cam ok, teruja nak bersalin, tapi takleh buat ape kan, kena emergency ceaser gak sebab baby da stress.

so skang nye pregnancy kalau ikut last check up doktor ckp baby aku besar lagi, adeh, fobia jap. baru 5 bulan EDD mcm bulan 1 padahal 14/2/2010. ape aku buat? aku da hampir sebulan tak amik obimin dek takut kan size baby yang besar. ape pendapat korang? wajar tak?

kandungan berusia 5 bulan. kalau banding dengan gambar dulu, lebih kurang sama size perut. aaaa takut2 baby besar. korang yang pernah jumpa aku mmg tak nmpk sgt kan, ini la size perutku yang sebenar. hehehe...

25 comments:

Anonymous said...

ye ke kak mkn obimin baby besar??? umi skrg mkn baby obimin baby baby kecik je kak... perut mcm org ngandung 5bulan tp sbnrnye dh ngandung 8bln... hehehe,.. ada org kata minum susu anmum tu yang baby besar... tapi tak taula betul ke tak...

Ryn said...

sudah tunjuk perot kah?

itu dia...sebb everytime jumpe ko ko pkai baju longgar biasa je...tu tk npk sgt tu...biler ko tjk gini baru ku nampak...

aku no komen teori bb besar itu di sebabkan supplement or susu, sbb pd aku supplement utk perkembangan bb...otak bb...

kalo besar or kecik maybe ada kena mengena dgn genetik...wa'allahualam...

Bed said...

alyya...kecik & comel sungguh perut ko compare tu perut aku...kahhhhhh mmg byk pendapat yg buat confuse antaranye mcm ko ckp lah makan obimin atau org kampung ckp ubat dr blh buat bb besar....tp laki aku punya pendapat yg berbeza....zaman skrg ni too much penyakit merbahaya so apa pun dia nk aku percaya dgn gynae....selain dr obimin dr bg calcium tak kat ko?aku mkn apa je yg dr bg kat aku...

alyyani said...

umi : yeke umi? tapi berat baby ok tak? takpe, sebab umi pun kecik kot so sesuai dgn size baby la. mcm ade kawan akak ni, tak makan obimin, besalin masa 36weeks, baby dia 1.83kg. mmg dia skip obimin selalu. sudahnya anak kecik sgt. kena dok dlm inkubator smpi berat baby 2kg. pasa susu tu akak tak penah dgr pulak. umi nak due dah ye. selamat ye...

ryn : hehe.. ade perutku menyorok disebalik baju tu.

itu la, obimin ni penting tuk baby. teori besar kecik ni, doktor ckp pun mitos je. kalau nak besar tuh, besar la dia tak kira la makan ke tak kan.

kalo nak ckp genetik, mmg tak penah lagi la diorg menyamai rekod aku. may be aku pecah tradisi ye tak?

bed : ni ckp org kampung la kot yg ckp obimin tu buat baby besar. kite nak pecaya pun tak bape nak pecaya. tp kalo base on experience aku tu, ntah la bed.

yup, aku dapat obimin dgn calcium. since aku tak minum susu. tu pun tak makan gak. ni baru nak start makan balik. huhu.. teruk aku, sambil lewa je. dulu 1st time, kemain lagi..

Ezzah said...

alyyani, izahmmg skip obimin tuh..bukn stkat obimin yg lain2 pun sama...rasa cam culas giler nk makan...eheheheheheh...tp mmg anak2 izah ni keluar dua2 kecikkk je ;)

alyyani said...

ezzah : anak2 ezzah masa kua dulu bape kg je? mesti senang je kua kan? ;)

Jiey^Mien said...

Ly, ni aku baru je dengar dalam MHI ke SPM ntah.. Maklum la.. Surie Cruise.. Eh salah, surirumah!

Ramai yang takut amik vitamin / supplement ms pregnen coz takut bb besar..

setiap supplement tu dh dikaji.. bagus utk kesihatan baby..

tgk baby dulu ngan baby skrg camne.. baby skrg, umur sebulan dua badan dh keras.. tengkuk pun sama.. bijak pun bijak.. itu la gunanya supplement n vitamin tu..

ramai yang tanak amik coz takut baby besar.. mana yang ibu-ibu nak? anak besar, lahir secara ceaserian atau baby kecik, lahir normal tapi tak mendapat khasiat dan zat yang sepatutnya?

cuba tanya diri anda sendiri..

P/s - ni kata doktor yang bercakap tu la.. aku no komen coz aku tau ramai jer yang stop obimin sbb takut baby besar..

selamat berpikir ly..

p/s (2) - aku rela baby besar n c-zer selagi tuhan bg anak yang sihat.. =)

ibu damia said...

ayu masa ngandungkan aleesya dulu, memang tak pernak tinggalkan obimin + susu....tapi aleesya lahir 2.6kg jer masa tu....

tapi ngandungkan ayyunie memang on off makan obimin....susu lagilah sepanjang 40 minggu, hanya setin jer habis....tapi keluarnya 3.45kg...

ayu pernah tanya dr pakar pasal ni...dr kata baby besar disebabkan pemakanan harian kita + genetik...

btw alyya tak patut tinggalkan obimin tu coz rasanya ia memang bagus utk baby dalam perut....

Bed said...

rasa aku bb beso ikut genetik la...aku makan gak obimin tapi shasha 3.3 je...

~chekuna~ said...

hai alya.. dulu kakna telan segala mak nenek vitamin.. mak kakna marah takut baby besar..kakna telan gak..tapi luqman lahir takdela besar mana pun... kakna tahu mesti alya tak nak c-zer lagi..berdoa lah supaya dipermudahkan nanti..kita tak tahu apa yg terjadi..cuma berdoa byk2 yer... akhirnya alya tunjuk perut he he..lama dah kakna nak tgk.. :)

alyyani said...

jiey : surie cruise yek, ewah2.. tp betul gak kan, nia masa kua dulu mcm 3 bulan. badan keras. org nak pegang pun tak takut. mujur ko ade tgk ye cite mhi pagi smlm, bole la info kat aku yg jahil pasal bab2 ni. betul ckp ko, bia besar & sihat itu yg penting, yg wan rilek je kalau aku operate pun dia ok je. sebab kalo normal dia takut nak tgk. bole? heheh...

ibu damia : iye la, mungkin faktor pemakanan kite gak kan. nak kena search pasal makanan yg idle masa pregnant lak ni. waa.. jauh beza brt aleesya dgn ayunnie eh.

bed : yeke bed? ko mesti normal kan? sebab aku da takmo ceaser tu yg mcm2 aku fikir. tp kalau dah kena sape pun takleh halang kan. yg penting baby sihat. banyak tul dilema aku ni. heheh..

chekuna : gmbr ni utk tatapan kakna yg selalu bertanya. cewah. hehehe...iyela kak na, obimin lebih pada zat utk bayi kan? bukan berat bayi..mmg doa banyak2 kak na. kak na doakan gak eh :)

Ezzah said...

danish 2.17kg and dania 2.6kg..dan alhamdulillah..dua2 sng bersalin...dlm 1/2 jam je sakit koootttpastu dh POPPPP..kuar..eheheheh...

bahagian masing2 kan sng atau susah bersalin nihh.. :)

Elyn said...

aku tak mkn obimin pun wafiq besar beb.... seb baik tak cukup bulan. kalo tggu lai 4 weeks mau cecah 4kg ko!!

Chik Na said...

K.mas masa pregnant kat Faiz & Sufia dulu, sume vitamin doktor bagi k.mas makan .. Faiz kuar 2.67kg je dan Sufia lak 3.01 kg je..

K.Mas rasa bukan sebab vitamin la baby besar tu ..

fazilzura said...

AKU BANTAH beb ..

aku dulu makan obimin akil kuor 2.55kg jek .. x beso pun .. tp perut aku mmg ler lonjong ke depan , boy le kata nye...
ko x yah caya ler.. mana ko nak.. bby beso ke, bby x cukup vit...ko makan je obimin tu , vit tu mmg cukup tuk ibu & anak tau... cz sume dh ado dlm obimin...

** weh aku aritu x nmpak lngsug perut ko tu tau... kecik je aku tgkk.. akil je ler yg nmpak .. heheheheh (dia nmpk bby dlm perut mu)

Bed said...

relax la alyya doa byk2 insyallah ko dpt bersalin normal kali ni...kami pun doakan ko jugak....tok sah ler serabutkan kepala tu...tak elok tuk pregnant women..!

Ryn said...

kalo betol laa obimin @ supplement lain sebbkan bb besar, tentu dah banyak kes bb besau2 above 3kg kan?
kire lahir mesti above 3kg, tol tak?

pada aku tk kisah laa kecik or besar bb tu as long dia sehat & selamat dilahirkan..ada org mkn supplement complete tak pernah miss tp bb below 3kg gak...

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

rami kata cam gitu..
Tapi obimin nie elok untuk khasiat pada baby kan.. Setiap makanan yg kita amik tak semestinya lengkap dengan khasiat untuk baby. Sebab itu kita perlukan obimin supaya baby mendapat khasiat yg lengkap..

punca baby besar mungkin terlebih khasiat dan juga genetik..

** lebih baik amik obimin dari tak amik...

Ibu Mifzal Arsyad said...

alya..ainey dulu pun smpat mkn sbln je obimin..pastu alahan teruk..pas alahan..makan vitamin2 yg klinik kerajaan bg..tp mmg ada dgr obimin leh buat baby besar..cm mifzal dulu x makan obimin sgt pun dah 3.29 kg..kalau makan..mau la 4.0 kg..uhuk..

alyyani said...

ezzah : itu la kan, susah ke senang kite bersalin bukan begantung kat size baby. tu semua kuasa Allah..

elyn : gitu la kan. aku pun rasa gitu. lagi payah ko nak push2. hehe..

chik na : ye la kak mas, saya da rasa nyesal tak makan obimin ni. rasa besalah kat baby lak. msm selfish lak. tp arini da start makan kak :)

fazilzura : wah yeke, itu la, masa nia dulu tak penah miss. semua aku jaga. ini dok dgr cakap2 org, sampai kite pun confuse mana betul mana tak. tp kenala ikut nasihat doktor kan?

** akil pandang tak pakai mata beb, pandang pakai hati. instinct. cewah!

alyyani said...

bed : aku ni kalo da dapat pk, over skit. tu yg bukan2 kua. lepas tu tinggal ape yg patut buat. mmg tak patut kan. aku janji pada diri aku, takkan miss makan obimin. :D

ryn : logically betul gak kata ko tuh, bukan sume baby lebih 3 kg kan. ramai je yg below 3kg. betul ryn, tak yah kisah ke berat, bia dia kua sihat & sempurna. insaf beb...

jue : arini da start amik balik. kite pun kadang makan tak menentu tu yg baby besar kan. betul ckp jue tuh..

ainey : heheh.. mifzal kua pun semangat gak. tapi obimin lebih pada khasiat & zat yg lengkap utk baby. harap mudah la nak lahirkan 2nd baby ni.

AieZa said...

aku nk mencelah..
bb besar bkn sebab obimin or vitamin2 yg doc bg.. tp pemakanan ibu semasa prgnt n genetik gak..
mcm aku mkn obimin dgn calcium xpernah skip.. smpai cukup bulan.. ending nya Hana 2.54kg.. arwah Ashraf 2.01kg.. aku wonder gak.. ngape bb kecik.. sedangkan masa prgnt Hana aku ada darah tinggi.. tp masa prgnt Ashraf aku xde darah tinggi tp bb lg kecik.. pelik kan..
tp pd pendapat aku mmg vitamin2 doc bg tu bersesuaian dgn kita.. kwn aku doc stop bg dia obimin masa 38wks.. bcoz bb dia dh cukup besar.. kata doc la.. masa bersalin 3kg je berat bb.. ibu suspect diabetes lg.. tp bb xdela sebesar mana..

cik mas said...

alya dan tunjuk perut. comey jer.. hehehe.. akak mmg tk mis obimin. apa yg doc bg sumer daku belasah. 2 jer pun yg doc bg. calcium dgn obimin. takutla kan nk engkar perintah doc. 1st time peknen ni..

fieza said...

hai alya..makan la obimin tue coz untuk kesihatan kita dan baby..fiza dulu pun skip gak makan..tapi at the end fiza nye hb rendah..dr kata obimin membantu pekatkan darah n bg vitamin kat baby..
cutewnye perut alya..kalu fiza preggy kembang semua tempat la..bukan perut jer besar..ha..ha..

alyyani said...

aieza : oh, sampai masa doktor akan soh stop eh. aku baru tau. time nia dulu doktor tak soh stop sebab last scan pun dia ckp 2.7kg. aku cam confident la berat takkan reach 3kg sebab perut aku pun nmpk kecik. aku da makan obimin balik. terasa beza. baby pagi2 aktif menendang..

cikmas : heheh.. masa 1st time dulu pun gitu la saya cikmas. nak makan pun call mak dulu tanya bole ke tak. :)

fieza : oo yeke. effect kat darah ek. risau gak ni. wajib makan la cmni. thanks!

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in