masa tak tunggu kita...

hai, kejap je dah hari jumaat. rasa baru je lepas 1 hujung minggu. 1 lagi hujung minggu bakal menjelma lagi. masa mmg mencemburui kita kan?

kadang suka bila masa cepat berlalu. tapi bila banyak benda perlu diuruskan, masa tetap berjalan. sampai tak sedar masa cepat sangat berlalu. penah rasa sampai tak cukup nafas tak? aku skang rasa gitu gak. banyak benda kena buat.

ni sah da takde topik nak cite. hahaha.. paham la ye. mmg takde yang menarik berlaku kat aku minggu ni. biasa2 je. kesibukan melanda diriku. balik rumah kul 9 da lena. nasib baik nia pun ikut tido sama. sebab cikgu dia cakap skang nia busy lari2 kat satu nursery. yela, baru dapat kaki.

sampai rumah lepas dinner + sebotol susu, terus tido. aku pulak? lepas da setel urusan nia, terus lelapkan mata. siang hari sibuk dengan kerja. malam tak sempat nak main dgn nia. masa yg ada cuma dari subuh sampai jam 8 pagi sebelum aku hantar dia ke nursery.

selalu rasa diri ni mengabaikan anak. tapi demi mencari rezeki, takde ape yg kite bole buat. sedar2, dia da besar dgn sekejap nye.

bak kata org, kua rumah dgn kua ofis tak nmpk matahari. pagi keluar, matahari belum timbul, kua ofis, matahari da tebenam. masa utk anak sangat terhad. nia pun agaknya skang seronok main kat nursery, balik rumah terus tido. huhu.. tak dpt nak tgk keletah nia..takpela, mama pun penat..

nia sangat fresh disiang hari. mood sangat baik. mesti nak papa dgn mama depan mata. masa yg ade kitorg guna sepenuhnya bermanja- manja dgn nia.

tapikan, masa nak hantar kat nursery, masuk je kete muka da semacam. bila lepas amin dgn aku, cikgu dia dukung dia terus muncung mcm bole gantung hanger. dia tak nangis cuma takmau bubye aku. nia tinggalkan aku dgn muka masamnye. huhuhu...

balik keje lak, macam tak saba2 nak aku dukung dia. tapi, balik umah, tidp pulak....huhu..

34 comments:

ainal said...

2 r, demi mncari rezki, tepaksa mengabdikan diri kat keje, sampai rase family terabai dsbbkn ksibukan keje yg mlnda! huhu..

tp xpe, ko ade sab2 dgn ahad, stil bleh spent tym dgn nia 4 da whole day, kire ok la 2, aku ni isnin smpi ahad same je, dh r family jauh dimata, ari2 dok ngadap muka roomate aku yg tgh menghitung ari ble la nk abeh final xm ni, x saba rase nye nk blk kg! hahah.. poyos..

alyyani said...

AINAL : KO MMG POYO!

ainal said...

abg ipa kta sok x poyo tau, die suka wat klaka! hahah.. mati aku!

azyyati anuar said...

ko ni pe hal ainal...mmng sgt poyo

nk luahkan perasaan..wat la blog sndiri..

aper kene la ngn uncle ainal ni nia...

Ryn said...

lebih kurang laa alya dgn daku...lately lagi ler sgt bz kan...kadang tu dia main2 aku terlelap pn ada...sampai dia pggl tepok2 muker..huhuhuhuhu~~

mamashasha said...

wah cantik umah ko alyaa...tgh free la ni ye...heee mcm tu jugak lah dgn aku alyya...dah nasib kite jadi ibu yg bekerjaya....nak buat cemana kan...ikutkan ati mmg nak jaga anak sendiri...tgk anak kite depan mata kite...balik dah masing2 penat...time jugak la anak kite perlukan belaian and nak manja dgn kite..shasha beso kat jalan je...sedar tak sedar dah 2 tahun mcm tu since umur dia 2 bulan...hari2 pg dah keluar...maghrib baru sampai umah...

ainal said...
This comment has been removed by a blog administrator.
suhida said...

alya:meh dtg uma lagi,bwk nia~kekeke..

fieza said...

betul tu alya..masa cepat sangat berlalu..tapi macam fiza kejer dekat ngan umah so tak terasa sangat penatnye..syakil lak malam2 tido lambat kul 10/11 gak la..so sempat gak la melayan kerenah dia..
skang ni dia tengah blajar bercakap..hi..hi..aper kita cakap dia akan ikut balik..bahagia sanagt rasa..telatah anak ni hilangkan letih seharian kita bekerja kan..eh alya, nia berat brapa ek..

elani makrai said...

memang pon!!! sket pon tak tunggu kita...

kadang2 slalu ada time ngan anak tapi klu tak guna betul2 buat per. lebih baik short period tapi real quality time.

Fendy&Fidah said...

alya..betullh..tgk anak kita mcm kejap jea da besar...saya pn rasa mcm kurang luang ms dgn adriana..blk keje jea da letih..hehehe

Ibu Mifzal Arsyad said...

ya la alya..dah namanya mama berkerjaya..x pe la..cr rezeki pun utk anak gak..

sama la ainey pun..turun umah 7.30 pg..sampai umah kul 5.30 ptg..pg biasa mifzal tido..kdg2 je bangun..ptgla..dia men la smp kul 9 mlm..pas tu tido..kdg2 tuh..ainey tido dulu dr mifzal..sbb penat..

Chik Na said...

K.Mas yang tak bekerja ni pun terasa masa berlalu terlalu pantas.. too many things to settle and handle :)

fazilzura said...

huhuhuhuhu sian kan ..
dulu penah jgk aku gitu time2 aku keje kat KL.. g keje kul 6lebih.. balik dh kul 7 lebih.. dh penat, maleh melayan akil...

now sejak keje dsara syukur ada time, balik xpenat lg.. emm tp akil tu , kalau dia ngntuk pun dia tahan mato nye smp kul 12 mlm.. skang ni senang , kalau dia susah nk lelap .. pak ajil sumbat ear phone, bukak bacaan ayat2 susi.. x smp 5min.. zzzzzzzzzzzzzzzzzz

fazilzura said...

*** beb , tokey wardahwordrobe dh ajak terjah umh dia tu.. aku dh terbyg2 beehun dgn roti jala nye

ainal said...

wei klong, org soh komen entry, bkn komen ape yg ainal komen! heheh..

sory2 psl komen telampau sblm ni, mohon hrp dimaafin ya! huhu..

alyyani said...

ainal : ape kena mengena dgn entry aku ni? silap topik ek!

along : ko pun sama, nak gaduh jgn semakkan blog aku. gi call dia. komen utk entry aku ni je...

alyyani said...

ryn : hahaha.. sampai leh tetido tgh layan adam eh. mesti cute je dia tepuk muka ko sambil panggil mama2 kan? itu la dia.. letih sgt kalau da balik umah..

bed : ha bed, pnh gak aku dgr org ckp gitu kat aku. anak besar atas jalan je. dalam kete. yela, dari 2 bulan smpi skang gitu la rutin harian kite kan? nak wat cmne, nak cari rezeki. sedar2 je nia da besar cam shasha nanti..

suhida : haaa...ajak dtg umah ko? ade stok baru? ke razzi dgn izzat nak jumpe nia :D

fieza : syakil da mula nak becakap tuh. mmg bahagia tgk perkembangan anak2 depan mata. tapi tak dapat la seharian dgn anak2 kan? sebab kena penuhi tuntutan kerja.. :)

alyyani said...

nurin : tu pasal bila ade nia dpn mata, ngantuk cmne pun selagi dia tak tido mmg entertain dia habis2an bak kata nurin masa yg pendek tu mm gnak bagi berkualiti esp dgn nia :)

fida : itu la dia kan. tak sedar kejap je masa berlalu. rasa mcm baru je fida lahirkan adriana kan?

ainey : mifzal jenis tido lmbt kan? tu pasal ainey selalu terbabas dulu kan? yela, seharian kat ofis mmg memenatkan...

chik na : k.mas, rasa nye housewifie pun sama je mcm org keje, ade je bnda yg nak dibuat. tak duduk saja kan?

ainal said...

2 r, org komen entry, die pi komen bnda len, klong r yg stat dulu! heheh..

bnda yg elok, x baik di saving2! hahah..

mmg dh lari topik aku ni!

alyyani said...

zura : idea ko nak bagi akil tido tu menarik la. aku nak try gak le in case kalo nia payah sgt nak tido :D oh dulu ko tmpt keje jauh ek. aku kalo bole taknak la keje jauh dgn umah. alamtnye, bila je dpt main dgn nia.

wahh.. su ajak dtg umah. bole je su, kitorg bole dtg awal lg, sama2 tebar roti jala. heheheh...

ainal : ko pun sama, suka komen takde kaitan dgn topik ni...

almaklumla, excited sgt ye? aku paham. aku pun. tp ko lagi over!

alyyani said...

ainal : benda yg elok tak baik disaving2 ye? best je saving2. bikin gempak family opah melah nanti. tekejut tak terkata semua. hahaha... suka aku...

Ibu Mifzal Arsyad said...

mifzal skang ni timing tido dia dah ok dah..dlm kul 9/10 mlm..dah start ajak masuk bilik tido..

ainal said...

nia nk uncle br x? tunggu ye, ckit mase lg, nnt maklong bg! hahah..

pe la yg aku merapu ni! huhu..

alyyani said...

ainey : yeke? ok la, sama cam nia gak. dulu dia tido kul 10 or 11. ni belum kul 9 da lena. ainey tak la penat sgt nak layan mifzal kan? :)

ainal : udah la tu ainal. letih aku. ye la nia, insyaAllah dapat la nia sorg paklong! kite dpt sape? bang long la :D

zura@iwan said...

tu la kan masa begitu cepat berlalu...aku lak satu impian dlm hidup aku blm tcapai...aku kdg2 takut masa blalu begitu cepat...sbb impian itu blm tcapai.huhu...

ainal said...
This comment has been removed by a blog administrator.
ainal said...
This comment has been removed by a blog administrator.
amalina binti anuar said...

aduhai lawak la ko nie ainal. penat je ina bca ko nye komen. kelakar giler. pecah perut di buat nyer. aduhai. hahahahaha..

alyyani said...

zura : saba zura, ade hikmah tu, aku tau impian ko tu akan datang tak lama lg. semua doakan tuk ko. cuma jgn benti berusaha ye :)

ina : ko tgk la ainal ni bengong dah gak nye. sebab da nak final. otak da tepu gamaknye.

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

sama la kita

betapa bestnya orang yang duduk di rumah jaga anak and dapat lihat anak membesar kan..

aku doakan aku kaya ceapat xmo keja..boleh????

verangan verangans

Leen Die said...

Aku fhm perasaan ko aku pun sm wei..pagi2 pas aku siap terus aku bgnkan Rayyan kekadang dia sempat amin ngan abah dia kekadang tak sempat sebabnya kesin nak kejut dia pagi2.abah di akul 6.30 dah kuar p keje pastu balik kul 10 lebih mlm br sampai umah. aku lak pas siap2 aku kul 7am aku kejutkan Rayyan ngan mamai2 bgn..huhuhsedih aku sbb ganggu tym tido dia tp nak buat mcmana kan kiter cari rezeki. aku klu laki aku rezeki lebih nak aje aku berhenti keje weii tp tuelah..sm cam nie klu smpi umah ngasuh wat dek je ngan aku tak tgk aku langsung pun tp klu balik bukan main suka sgt bila nmpk aku..paling bahagia tgk anak kiter senyum bahagia bila nmpk kiter ambik dia kan..huhuhuh..huhuh..tugas ko sm ngan aku antar ngan ambik Rayyan. Bila antar sebelah handbag/sebelah beg Rayyan+makanan+dukung Rayyan..paling aku tak sanggup kejutkan dia dr tido..yelah tido nyenyak pastu kena kejut..kesian..ko lah kenapalah wta emo aku terganggu weiiii

alyyani said...

tinie : aku doakan aku jugak lah. nak berangan gak! :D

leen : kite sama la, hantar dgn amik anak. tapi nia subuh da bangun. selalu dia bangun dulu dari aku. yela, tido nye awal. so tak de la rasa kesian nak kejut dia. kalau kena kejut tu, sure rasa cam ko gak. alamak, terbuat ko emo ke? sori la, sebab aku pun tgh emo. hahaha..

alyyani said...

komen2 yg kena delete tu, adalah komen dari adik tuan punye blog yang bikin semak entry ni. harap maklum...

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in