malang tak berbau...

bila dapat masuk kete, nak balik keje, kepala terus teringat kat anak, rumah sume. gitu la jugak dgn aku. ondway tuh, tak saba nak amik nia. harini, terlambat lak ambik bertuisyen la nia kat nursery. dalam kepala da ade idea nak masak ape utk nia. sayur campur + ayam dgn kuah sos tiram.

terus la amik nia. elok je nak masuk simpang nursery nia tetibe gedegang bunyi mcm aku langgar something. ada org tgh jalan kat luar tu ckp, 'kak, lubang besar tuh, tapi tgk tayar akak takde ape2' fuh lega. tp rasa cam tak sedap hati sebab dentuman tu mmg kuat bunyi nye.

parking je depan nursery, aku bukak pintu, da dgr bunyi angin kua..sah, tayar kete aku pecah. alahai, hari da la gelap, cepat2 call wan, nasib baik dia kat area mines dah. terus dia suruh pegi kedai tayar.

nia kena la tinggal balik kat nursery sebab nak elakkan burden kat dalam kete dah aku berjalan depends on the rim je.

nak kata aku tak berhati hati? aku la pemandu berhemah aku rasa. sebab nye jalan tu tak penah belubang, diorg ckp aritu 2 kete da kena, dah lepas kete aku kena, baru nak pacak tiang tunjuk takleh lalu situ. salah sape? benda nak jadi kan, malang mmg takde bau...

tak sempat nak ke kedai tayar, dah kena stop kat bengkel tedekat isi angin jap. tayar belah driver la yg kena. mmg koyak habis. tiub dalam pun bocor. kasik pam skit nak bagi sampai kat kedai tayar depan tu..

nasib la kedai tayar tak tutup lagi. & takde org. yela, malam dah kan. jumpa wan kat sini, diorg tgh discuss2. dalam hati takut ke wan. hahaha.. yela, kete dia aku lenjan kan. aku diam jek. huhu

tayar semua kena tuka tempat sebab 1 tayar tu bunga elok lagi. kebetulan mmg nak tukar tayar dah pun. nmpknye kena tuka cepat2 la..

selesai sudah. gitu gini dekat sejam gak. sian nia kat nursery, terus amik nia lepas tu.

aku mmg tak lalu jalan situ dah. aku jalan jalan jauh pulak. lepas satu2 kejadian aku jadi fobia jap. betambah lg satu fobia aku. dulu divider, skang lubang2 kat jalan lak.

24 comments:

zura@iwan said...

ala...risau ye jadi gitu kan...kita bkn reti sgt bab2 keta nih..hehehe

~Firsya~ said...

huh,beratus la melayang jawabnye,huhuhu,malang xberbau kan...

alyyani said...

zura : itu la, kalau bab2 kete ni kalau kena kelentong dgn org bengkel pun kite tak tau. tu yg tak berani pegi sendiri. tambah2 malam lak tu..

firsya : itu la dia. bajet sudah berlari lari namanye. heheh...

Bed said...

betul tu kadang malang mmg tak berbau alyya...ko pun same cam aku rase dah terlebih berhemah tapi kalau dah nak jadi takleh buat aper......isssh kesiannye aku kat ko...dlm banyak bende tayar kete pecah yg aku tak sanggup nye...mujur la nia takde dlm kete....kalau tak lagi satu hal...mana nak memikir tayar lagi...nia lagi....tapi bab pas habis keje pk pasal anak & apa nak masak tu mmg same lah cam aku......

Ryn said...

memg betol tu...malang tak berbau...nasib time tu ko tak amik nia lg...

pernah gak langgar lubang besar + dalam sampai bengkok rim tp tyr selamat...bengkok rim yg tk thn tuh...dah kena ketok2 bagai...

alyyani said...

bed : itu la, bukan nye kita langgar kete org pun. dah pulak jalan tu biasa aku lalu tak penah belubang. tetibe nak jadi cite belubang lak. malam kan, mana la nak nmpk, bukan aku bedesup laju pun. mujur la cikgu dia yg suggest soh tinggal kan nia kat situ, kasi aku setel sume. kalau dia tak bg idea tu, aku angkut dia, susah gak tuh.

hahah..da up jd mak ni, itu je la yg kita pk kan, kan? hehe.. kalo bujang, bole pk, nak lepak mana arini. hihi..

ryn : yeke rim bengkok tp tayar ok eh. si wan da sound2 tu abis la rim tuh. aku diam je la. tp mmg lepek habis masa aku nak bawak dr nursery ke bengkel tu. adoi, risau betul weh. mujur rim ok, tp mmg tayar koyak teruk.

Bed said...

ALYYA...tu original RIM kan? mesti wan susah ati lah tu....mcm tu la agaknye perasaan laki aku kalau aku bwk kete dia....sama mcm aku dulu...dah dekat 2 tahun dok anta & ambik shasha selalu ok je nak dijadikan citer....terlebih pulak ambik site masa nak parking....berlubang gak tayar....tapi takde ler sampai pancit....terlanggar bucu divider.....sabo jelah tu mujur kete aku....

[I][T][A] said...

alyya.. nasib baiklah alyya tak apa2 kan... kalau tengah laju bahaya gak tu...

Elyn said...

aku sakit hati betul kalo tetibe langgar lubang yg tiba2 muncul kat tgh jln.

yelah tak bengkok rim, sure la tayar pecah. kdg2 kite drive elok2 pun mende nk jadi tak le elak.

LYaFRINA said...

cIANNYER NIA..SEHARI SUNTUKLA DIA KAT NURSERY TU... MDE DAH NAK JD KAN..... TP NSIB BAIK JUST TAYAR J Y TLIBAT..KALU HBS DGN BODY2 KETE...NAYE...

fazilzura said...

mak aii ... lo langor pe smp tayor le tembus tu ...

tp biasak ler... kdng2 ni mcm2 hal time kite nk cepat huhuhu

alyyani said...

bed : laki ko pakai vios gak kan? aritu nmpk shasha pegang stereng tuh, vios. mmg la susah hati bed, ketat je muka dgn aku. balik umah tunggu dia yg ckp dgn aku. takut aku. huhuhu...kalau tekena apa2 kete sendiri takdela rasa besalah sgt. kite punye kan. walaupun kete suami kita, tetap buka kete kite rasanye. kan?

ita : mmg nak masuk simpang tu takleh laju pun ita. sebab kete banyak parking kiri kanan..

elyn : mmg la weh, mmg aku sakit hati betul, nak carut pun tak tau nak lepas ke sape. geram gile aku. aku drive masa tu mmg santai gile la, takde la rushing da nmpk rumah depan mata kan..

lya : ha'ah la. alya da dukung dia msa tu, lepas tu kena bg cikgu dia balik. dia pun mcm blur2 je ape yg berlaku. terpaksa. aaa kalo dgn body, mmg pengsan terus..hehe..

fazilzura : lubang ditengah jalan. mcm ada besi kat situ, mmg la tekoyak abis tayar tuh.

suhida said...

dlm byk2 kejadian,tayar meletup ler paling ditakuti.lagi2 klu tgh speeding ke.alhamdulillah takde pe2 kejadian yg tak diingini.duit melayang tu, klu tak kali ni..lain kali tukar tayar, melayang gak.na wat cane..(bila la..aku na tukar tayar kereta aku ni...)

elani makrai said...

ish3x, sib baik tak pape.
tue la mmg takot pon klu hari dah nak gelap n kita nie sorang2 lak kan? sib baik en wan tak bising. takper, dia pon faham. yang penting wife kesayangan selamat. heheehehee

alyyani said...

suhida : su, dpn mata aku esok harinya nmpk kete kelisa bepusing2 sebab tayar pecah. ngeri weh, mujur rakde kete keliling tp abis divider dia hentak. itu la, mmg dia soh ganti cepat la tuh..

nurin : ha'ah, da la sorg, malam lak tuh. nasib baik bole jalan gak, kalau tak leh jalan, jem gak tuh. heheh.. tq sebab stress kan eife kesayangan itu. i like! :D

Nana Aziz said...

aku mmg ckup ngeri klu kete rosak. riso la gak kn, nk nk klu terkene time ank ade skali dlm kete 2. lgi haru.

wat ms skg aku xpenah lg face kete rosak sorang2 diri. klu rosak pun husband aku ade skli x la cuak sgt. tp klu btl2 tjadi pd aku xtau cmne nk handle. aku mmg xtau sgt bab2 maintenance kete ni. mtk dijauhkanla.

shah-ila-ain said...

nasib just tayar ..alhamdulillah kene pun just erea2 situ jerr.kalau jauh2 lagi kat higway ke...haruuu gak kan....dah lah kite pompuan...

Ibu Mifzal Arsyad said...

sian alya...ya la benda nak jadi..berhati2 pun kena gak kan..cam ainey pun bwk keta asben gak..selalu kena marah sbb keta kotor..ihik....

Bed said...

yup alyya same ler tu vios cuma lain version je ngan wan punya....kah laki aku nye murah je....biase arr tu aku pun kecut je each time bawak vios tu...kene xtra careful...kang tak pasal2....kete aku takpe kenelah apa pun dah buruk ....hehee....so cemane? bukan salah ko pun.....biase arrr tu....

alyyani said...

nana : kete rosak aku pun tak penah hadap sorg2. dgn wan pun tak penah gak lg. tp telanggar itu ini selalu la. tu la, mujur la aku sorg & wan ade area rumah gak

mel : kalo kat hiway, sudah nye aku kunci pintu nangis sorg2 sementara tunggu pertolongan sampai. heheh...

ainey : itu la, bukan nye kita mintak nak jadi kan. mmg selama ni tak penah jadi pun. heh, samala kite ainey :D

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

malang berbau memang tak kira waktu... Jue pun slalu terkena mcm nie.. jadi, sentiasa kena get ready la.. lagi2 bab kereta nie.. itu yg kita hurung kehulur hilir.. naya kalo dia takder nnt..

Chik Na said...

Alhamdulillah..nasib baik alya tak pe pe, tayar pecah boleh buat kita terbabas..

ibu damia said...

malan memang sentiasa tak berbau.....last wednesday keta ayu pun breakdown jugak......kat tepi highway lagi tu....nasib masa tu tak jauh dr office ayah damia....kalau tak hancusss....

masa gi workshop rupa2nya tayar pancit + rim bengkok, mekanik kata ayu mungkin langgar lubang...tapi pk2 balik macam tak der langgar lubng...

alyyani said...

bed : itu la, husband kite punye bukan kite punye. kalau da nama kite punya bole la nak senyap2 je. heheh... rasa bersalah pun takde. bukan kite tak jaga harta dia kan?

jue : betul jue, takde kete, patah kaki. kalau jd ape2, mmg susah. tp kalau da nak jadi, sape pun takleh nak elak..

chik na : syukur kak. kalau time laju, mmg bole terbabas kete kan. nauzubillah..

ibu damia : yeke ayu? bole pulak gitu. tp tu la, rasa mcm takla teruk lubang tu, tp bole buat tayar bocor rim bengkok. nasib kat bengkel cek semua. kalau tak cek, susah nanti jd ape2 ontheroad

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in