2 hari 1 malam di hospital..

salam korang. mane aku nak mula ek. banyak sangat benda nak diceritakan. major things nye, nia was admitted last monday due to acute bronchiolitis . tu pasal aku menyepikan diri dari hujung minggu.

al-kisah, cerita bermula pada sabtu lepas. pagi bawa nia ke klinik utk kali yg ke 3 sebab batuk nia makin teruk. tidur2 malamnya tak lena dek batuk & kesukaran nak bernafas sebab hidung seakan tersumbat. maka, dr arbaiyah, setkan appointment kami dgn physiotherapist utk suction jam 3 petang, sabtu. suction process mmg mengerikan. nanti aku cite details ek.

muka nia before kena suction. nak bagi kuakan semua kahak. tgk kat hidung nia, penuh dgn hingus, dari kaler jernih ke kaler hijau. kesian tgk..

lepas suction process tu, sepatutnya batuk dah tak berpanjangan. mungkin akan berakhir lepas sejam ke 2 jam saja. tp lain pulak halnya dengan nia. batuk nya bertambah teruk. kali ni beserta dgn muntah ape yg dia makan / minum. mmg kena standby mangkuk kat tepi.

ini takleh jadi, kebetulan isnin aku ade check up kat an-nur, aku bawak nia sekali. doktor soh nia admitted sebab takut ade lung infection membawak pada pneumonia. fuh, bederau jantug aku. pneumonia skang ni kan banyak dikaitkan dgn H1N1. maka, bermula lah, episod kami bermalam di an-nur.

nia masuk wad dalam jam 12 tgh hari. masa ni baru lepas nebulizer. biasala, mesti nangis bagai nak rak. then tertido.

dalam tgh hari, family aku sampai. sepatutnya lepas check up kat O&G, aku nak singgah UKM jap tgk konvo akak aku. malangnya tak dapat nak pegi sebab nia tak leh kua. so, diorg datang lepas setel majlis konvo melawat nia.

diorg pun takleh lama sebab nak kena balik perak. masa nia, kitorg kat bilik yg 2 bedded lagi sebab bilik single bed ready dalam kul 7. budak sebelah pulak demam panas + asma. takut H1N1 lak. huhu..

utk hari pertama, setiap 4 jam nia kena buat neb. physio dalam kul 5.30 utk sedut kahak kali ke-2. kalau anak korang menangis bagai nak rak masa buat neb, tunggu buat suction pulak. lagi ngeri. physiotherapist asyik ingatkan aku, hati kena kuat. mmg hati kena kuat. huhu... masa ni nia da boring. nak merayap aku tak bagi. nanti dia pegi kat katil sebelah pulak.

nia da boring sangat kacau mama dia pulak. haritu jugak buat x-ray nak tgk kalau2 ade infection kat paru2. kalau ada, tangan nia kena cucuk utk masukkan antibiotik. adeh, siannye...

dalam kul 9, kitorg pindah ke single room, lega sikit sebab ada lebih privacy. nia da penat nangis sebab neb, makan ubat & suction. time to sleep. sekian hari pertama...

day 2 - subuh2 nia da bangun sebab kena buat neb. lepas tu, dia mulala merayap kat seluruh bilik. port paling best, bawah katil. adventurous sikit sebab bole terhantuk2 kepala tu. nia nampak da ok skit.

boring 1

boring 2

hari ke-2 punya jadual, sama gak. setiap 4 jam kena buat neb. pagi tu, dr arbaiyah datang cek nia then bgtau x-ray report semalam. x-ray report shows sebelah dada nia masih penuh dengan kahak, thats y, batuk dia tak hilang. tapi takde lung infection. doktor tak masuk antibitotik lagi, sebab doktor nak soh buat suction lagi. sepatutnya lepas suction petang kang, dada nia da clear dari kahak.

dalam kul 2.30, nia buat suction utk kali ke-3. lps suction tu, nia dalam keadaan yang sangat baik. time tido pun nafas da tak berbunyi. semua dah clear. so, wan cek dkt kaunter samada nia bole discharge or tak. sebab kitorg 3 org da tak tahan sangat dok kat wad tuh. nia pun da merengek2 sebab tak dapat buat apa2.

dalam kul 6.00 doktor arbaiyah datang cek lagi sekali, nia da bole discharge! alhamdulillah. lepas da setel semua, kitorg pun discharge dalam kul 10 malam tadi.

ready to go home. mmg dah boring sangat dah...

sekian percutian 2 hari 1 malam kami di bilik Lily 5...

note 1 : Kids who have had bronchiolitis may be more likely to develop asthma later in life, but it's unclear whether the illness causes or triggers asthma, or whether children who eventually develop asthma were simply more prone to developing bronchiolitis as infants. Studies are being done to clarify the relationship between bronchiolitis and the later development of asthma. mintak dijauhkan...

note 2 : special thanks to all staffs at an-nur for the excellent services...

25 comments:

fiza said...

ala ciannye nia..actually syakil pun ade masalah lebih kurang nia..tapi dia x pernah lagi kena suction..masa lahir dia ade lung infection pneumonia sebab tertelan najis..sampai skang ni nafas dia still berbunyi kadang2 n kena bg ubat..semoga nia cepat sembuh ek

Jiey^Mien said...

Oloh ciyannya nia.. pasni takmo sakit2 lagi yea nia.. auntie doa byk2..

p/s - ly, aku paham sesangat keboringan berkampung kat spital.. ian kat admitted 4 malam ari tu.. sakit badan mokcik bersempit kat katil yang cute tuh.. :P

~Firsya~ said...

owh ptut la lme nyepi...nia msuk hospital rupenye...
ok,smoga nia cepat sembuh ye...amin...

Reena said...

kesianyer nia...nia walaupun kena sedut still ceria jek main...hope skg dah clear semua...hope cepat sembuh..take care...

-:- Zafran BabyAndKidsCollections Enterprise -:- said...

Nia tak sihat rupanya... hopefuuly nia cepat sembuh yeaa..

Nana Aziz said...

alala..pity nia..so cmne keadaan nia skg? dh sihat?

elani makrai said...

alya, nurin dulu penah kena bronkitis sebab kan baby sitter bagi makan ubat nyamuk {sib baik panjang umu lagi}. sooo, mmg masuk hospital gak time tue. nurin time tue 9months old jer. mesti truk gak macam nia kot. kecik2 x ingat hehee..

tp alhamdullillah dh besar mmg x der dpt asthma. cuma bila kena batuk, mmg kn jaga btul. segala makanan yang bole buat batuk dijauhkan. klu x bila batuk mesti sampai 2 weeks lebih n sampai penah sesak nafas tau. takot sgt sbb x dpt nafas. jadi jgn risau sgt cume kn jaga dia lebih n jauh kan dr makanan yg bawa kepada batuk k. insyallah ok nyer...

nia, mesti strong kay...macam auntie nurin hehehe asal jgn jadi keding macam nurin sudah hehee...

Fariena said...

ala siannyer nia...sakit yer?
moga nia cepat sembuh yer sayang...

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

kesian nia
aku faham perasaan ko...
ko banykkan bersabar eh..
alhamdulillah nia dah ok..

alyyani said...

fiza : kesian kan bila dgr anak kite tido then macam rasa susah je nak bernafas kan? harap syakil tak ape2 la ek..

jiey : doa banyak2 ye aunty, nia soh mama doa tuk ian gak.

ko 4 malam jiey? aku 1 malam da menggelupur weh. nia pun sama. merengek2 dia kebosanan. semua benda nak diusik. runsing aku dibuatnya..

firsya : tq kiela. nia is getting better harini. so lega banyak. tp still kena monitor jugak..

reena : time neb dgn suction je dia meraung bagai nak rak. oh dgn time makan ubat, other that that, dia aktif je mcm biasa. org tak nmpk mcm dia sakit. btw, tq ye!

jue : ha'ah. 3minggu alya tunggu batul dia hilang. malah tambah teruk pulak. sedih bila dgr dia batuk..

nana : nia skang da much2 better. lega aku. tp takleh miss makan ubat la sebab mane tau nanti batuk dia mai balik. kang aku gak yg susah...

nurin : oh yeke? syukur nurin takde asthma. hope nia strong mcm nurin gak. ke alya yg salah bg makan kt nia ek? tp rasanya, semua yg alya bagi tu bila tanya doktor, doktor ckp bukan punca dari makanan.

takpe slim mcm aunty nurin pun, sebab mama pun lebih kurang sama je. :D

fariena : tq so much aunty.. nia makin sihat..

tinie : yela, ko pun faham ape aku rasa kan. fatin aritu sakit teruk gak kan? mmg susah hati sgt weh. dengan aku pun tak bape sihat. tq ye

ada. said...

semoga nia cepat sembuh.
amin~
jgn sedeh2 yerk:)

nome said...

pttlah ko dah lama x hapdet belog alya..ghupe2nyer nia x sehat...tingat plak kat anak aku leesya masuk wad dulu kat sepital tawakal sbb demam panas 40 celcius...sib baik nia x merasa kena cucuk utk masuk air tuh..leesya kena cucuk..siap kena cucuk dua kali sbb yg pertama darah block tiub saluran air tuh..punyelah aku sawan nangis time tuh..time terpaksa control demi anak...as a mother, we have to be strong..huhuhu

to my dear nia...semoga cepat sembuh yer..and lasak as selalu..hehehe...

KasiH said...

laaa padan laa ko menghilankan diri pn...

ermm...sama kes ngn adam nampaknya tp takde sampai kena suction...just puff + nebulizer je 2x...

harap ank2 kite jauh laa dr kena asthma nih...Aminnn...

shah-ila-ain said...

uihhh..siannyeee....ni yg kadang takut kan...budak2 ape lah tau sgt,tak selese nangis jerr rr..hope nia tak kene lagi dgn asthma nih...

ko pun ade kes asthma ke alya..?

Ibu Mifzal Arsyad said...

sian kat nia..alya..cam ainey ni ada lelah jgk..skang ni ainey masih cuti..sbb lelah n batuk x ok lg..seksanya bila lelah..nak gerak sket pun dah semput..

Ezzah said...

ala ciannya nia..patutla lama alyyani x update. Hopefully nia dah sihat sepenuhnya! take care.. :)

ibu damia said...

la....patutla menyepi diri jer..... rupa2nya nia admitted hospital.....kesian nia....mesti sedihkan sebagai seorang ibu tgk anak2 menangis meraung2 tahan kesakitan.....

saya pun pernah mengalaminya masa sehari sebelum raya tahun lepas....Aleesya admitted 2h1m gak.....huhu....masa tu saya n hubby menangis keluar air mata kerana menyalahkan diri sendiri coz cuai jaga anak.....

p/s: AUNTY DOAKAN NIA CEPAT2 SEMBUH N ALYYANI TABAH MENHADAPI SEGALA DUGAAN OK....

elani makrai said...

xder kot salah b`g mkn...juz klu nurin batuk, avoid makan tembikai k. dr nurin slalu remind bla nurin batuk k...

nia mkn byk masa g pizza kooottt hehee...tp xper, bkn slh alya k. nex time jgn bg bila nia batuk k.

alyyani said...

ada : anak sakit, mak sedih, bapak dia sakit, mak sedih, mak sakit, lg sedih kat diri sendiri sebab tak dpt jaga anak. huhu...

nome : leesya pun pnh kena warded gak eh? alahai, aku kalau kena cucuk tu, mau meraung aku gaknye. ms suction tu ku tahan la tp sebak dada aku ni weh. besengkang mata aku sepanjang dia sakit smpi aku lak jd sakit. demi anak betul ckp ko, kite kena kuat. kalau tak, sape nak jaga anak kite tu kan?

ryn : ha, doktor pun siap bagi gas ventolin kat nia ala2 utk org asthma tuh. aku tgk pun mcm sakit hati pulak. yela, mcm anak aku ade asthma je. mmg kena puff every 4hrs.

harap sgt la nia & adam tak sampai asthma kan? amin.. adam besar dah skit, mcm pandai nak handle kot. mcm nia, semua tak reti..

mel : betul ckp ko. diorg mane tau nak handle kalau hidung tesumbat ke, tak selesa ke. so diorg nangis je la kan.

aku takde asthma, tp papa dia masa kecik2 ade semput. skang ok je. ade keturunan skit2 la kot.

ainey : yeke ainey? mifzal ade lelah tak? alya tak tau cmne nak handle kalau ade org terdekat ade lelah ni.

penah nmpk sekali member lelah smpi menangis2 dia sesak nafas. mmg panic habis tak tau nak handle mcm mana. harap nia tak mcm tu la. nauzubillah...

ezzah : nia da sembuh. harap nia tak jadi lagi la mcm ni. mmg nak kena prevent dr mula kalau dia da mula batuk skit2 sebab mmg akan bertambah teruk. tq ye!

ibu damia : aleesya admitted kenapa masa tu? alya kalau nmpk nia tak lena tido, kita pun ikut sama tak lena tido. mmg susah hati sgt. harap anak2 kite dijauhkan dari penyakit merbahaya ni.

p/s : tq so much for the doa ye...

nurin : ha, tembikai kena elakkan kan? nia suka gak makan tembikai. ok, no more tembikai lepas ni.

hmm.. tula, masa kat pizza tu, tembikai tuh dia je la yg makan. lg pun ,takleh makan benda sejuk2 kan?

~chekuna~ said...

ala sianya nia.... tapi dlm sakit2.. aktif tak kurang yer...
bagus la dia aktif...cepat baik sket..

alyyani said...

chekuna : nia ni kak, kalau dia demam sekali pun dia still aktif. tu yg doktor pun mcm risau gak, bila dia sakit kite tak tau sebab tak tunjuk tanda. sebab dia happyly active cam biasa. tp ape2 pun kite mama dia nmpk bila dia ade sakit kan. harap nia tak sakit lagi la..

AieZa said...

alahai siannyer.. sampai mcm tu sekali eh.. xpela skang lung nia dh clear kn.. hopefully xde batuk teruk2 lg..

alya.. brp kos duk dkt annur tu? isk sibuk je aku kn.. tp nk tau gak la.. preparation.. mane la tau tetiba aku lak kena kn.. lgpun an-nur dan umah ku idak la jauh mana.. tp aku xmintak itu penyakit..

zura@iwan said...

duk hosp boring nuh si nia tuh..ya cergas mergas dia..kekeke...

Ibu Mifzal Arsyad said...

alya.alhamdulillah..mifzal x de kena lelah..syukur sgt...

alyyani said...

aieza : ade lg sisa2 batuk dia. tp light2 jela, takde la heavy mcm dulu. bila nak berakhir tak tau la aku.

utk 2 hari 1 malam, utk hospitalization nye bill dalam rm1500++. bilik tu ikut la kite nak bilik yg mana. yg penting insurance cover. kalau tak, aku pun tak mampu agaknya.

zura : tak tau duduk diam mcm tak sakit. org tgk gaknye budak ni tak patut dok hospital pun. tp bila time batuk mmg org kesian sgt la dengar sebab smpi menangis bila batuk tu.

ainey : alhamdullilah mifzal takde ape2. harap gitu la smpi bila2 ek. nia pun sama. amin..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in