1 week after discharge...

lepas seminggu nia discharge dari an-nur, nia diminta sekali lagi utk datang buat follow up. nak tgk progress. pagi tadi, aku gerak ke an-nur bawak nia yang ceria2 cam biasa. sampai dalam kul 9.30, hanya dapat berjumpa dengan Dr. arbaiyah jam 10.30.

dalam pada tunggu turn tu, mestila ada sessi bersosial mak2 budak ye tak. bekenalan dengan mama amirul rafiq (kalau korang perasan, nama dia AR instead of nia yg RA. sebabnya nama dia mula dgn R, hubby dia A, terbalik dengan kami).

rafiq datang sebab asthma. kesian tgk dia. nafas berbunyi. pernah beberapa kali admitted sebab tercungap2. seawal 4 bulan kena suction. huhu.. dalam hati, mintak dijauhkan la nia dgn asthma. sebab aku takde pengalaman nak handle org asthma. macam mama rafiq tu ,dia sendiri ada asthma. mungkin dia lebih tau kan.

nia pun hampir didiagnos mengidap asthma. tapi belum sampai tahap tu lagi. Dr. cakap kalau sampai umur 2 tahun bronchitis nia tak setel, kemungkinan membawa ke asthma. mintak sgt dijauh kan. i really hate to see inhaler. bukan nia ade asthma pun. tapi memula discharge tu kena pakai jugak. hmm.. kena redha...

berbalik pada check-up nia, takde ape sangat. nia dalam keadaan yg sangat baik. dr. ar pun tegelak je tgk muka dia. sebab dr. ar cakap dia sakit ke, sihat ke, muka tetap maintain. heheh.. mmg pun.

sekarang nia hanya perlu amik singulair selama 2 minggu utk prevent dari batuk2 je. tak perlu nak puff lagi. alhamdulillah everything was fine. harapan nya nia dalam keadaan yang sihat walafiat sampai bila2. amin...


seronok bila tgk anak seronok, sedih bila tgk anak sakit, suka bila tgk anak nyenyak tido, happy bila tgk anak berselera makan & minum, menangis bila anak jatuh sakit yang teruk, sayu bila dgr anak menangis...

17 comments:

ibu damia said...

ye...ye..nia dah sihat....alhamdulillah....

p/s: betul kata awak tu....seronok bila tgk anak seronok, sedih bila tgk anak sakit, suka bila tgk anak nyenyak tido, happy bila tgk anak berselera makan & minum, menangis bila anak jatuh sakit yang teruk, sayu bila dgr anak menangis..

perasaan ni hanya timbul kepada mereka2 yg bergelar ibu sahaja ....

elani makrai said...

alya, sib baik alya dh makin sihat. alhamdullillah, kira alya dah jaga nia bebaik sgt la tue.

mintak la dijauhkan dr asthma tue. yang penting jaga makan minum dia n make sure jauh dari batuk.

haa, ckp bronkitis. nurin cite kat mama nurin pasal nia (tgk la sampai komuniti blogger nie bawak ker umah. siap klu cite pasal alya n family kt hubby nurin macam kawan bertahun2 :D) nurin dulu g hospital pantai n time tue ada 1 dr mat salleh nie. mama nurin kata nurin sihat sepenuhnya after 1 week jer. dia mmg specialist bab bronkitis nie. tp xper harap nia pon bole fully recover before 2 years old. insyaallah.

p/s: an-nur nie kat mana yer? tringin gak nak tau...

elani makrai said...

oh ya, tapi dr nie masa jadi dr nurin pon umur kat 50an. mama kata mungkin dh xder dh dia hehee... yer la 50an campur 27thn, uiiihhh bongkok tiga dah tue.

KasiH said...

hope nia akan terus sihat sihat sihat n sihat...aku pn riso gak sebab adam pernah kena bronchitis nih gak...hopefully anak2 kite ni dijauhkan dr prnyakit2..sihat selamanya...amin~~~~~~~

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

seronok bila tgk anak seronok, sedih bila tgk anak sakit, suka bila tgk anak nyenyak tido, happy bila tgk anak berselera makan & minum, menangis bila anak jatuh sakit yang teruk, sayu bila dgr anak menangis...


aku pun sama

jaijina said...

sonok tgk nia da sihat, alhamdulillah..

mmg begitu pasaan seorang ibu..walaupon rina `on the way` tapi rina leh rase pe yg ibu2 rase..

emo lak kan..

nome said...

sayu dgr citer psl rafiq tuh..mintak dijauhkan dari anak2 kita...mmg sedih dan sayu sgt bile tgk anak nangis sakit...derang kecik lg...x reti nak ngadu bile sakit..mintak anak2 kita ni sentiasa sihat...

alya, ko selalu gak ek gi an-nur? aku selalu wat cek up leesya kat sane...ntah2 kita ni penah berselisih kot...tp x pasan..

fazilzura said...

Syukur nia dh ok ..

huhuhu mmg pun kalau anak x sihat , kite pun jd xdak semangat... dok risauuu jek ..
kalau diorg dh sihat .. kite pun hepy sgt2

ada. said...

nia happy go lucky menurun dr mama dy la.mama dy kan happy go lucky;)

Jiey^Mien said...

Alhamdulillah Nia dah ok..
AKu pun ada asma gakk (asthma bukan rabiatul asma)..
Ian pun ala2 asma gak doktor ckp.. :P

alyyani said...

ibu damia : alhamdulillah. tapi, tula, sentiasa berjaga- jaga takut nia jatuh sakit lg.

betul la kan? dulu, sendiri dakit pun bole handle lagi, skang ni, anak sakit nak buat ape pun takde semangat. rasa mcm tengah begaduh mcm masa becinta je dulu. sume takde mood. heheh..

nurin : mmg jaga sgt. monitor betul2. bagi ubat tepat pada waktu.

oh, mmg da fobia kalau dengar nia da start batuk. kena cegah awal. kalau tak, confirm melarat.

waa..ade lg ke tak doktor nurin tu. nanti bila kita besar mesti keta refresh memory kita dgn cite kat anak kita kan? so sedar betapa susah nye mak kita jaga kite. sekarang baru rasa. huhu...

an-nur kat bandar baru bangi. kalau masuk bangi mesti nampak punye.. :)

ryn : yela, adam pun penah kena puff2 tu sume kan. nyampah beb tgk inhaler tuh. tak bekenan aku. harap anak2 kita takdela penyakit2 yg memudaratkan ni. amin...

tinie : kaum2 bapak ni rasa sama ke mcm kite ek? :)

alyyani said...

rina : alhamdulillah rina. yela, nanti baby rina da kua, sure akan experience semua ni macam kami jugak.

jgn emo, effect baby nanti ;)

nome : mmg kesian. hingus meleleh, nafas bebunyi, dada turun naik. aku mmg kesian sgt. taknak la anak2 kita jd camtu ye.

yeke me? kalau ko perasan aku, tego aku yek, aku pun gitu gak. sebab aku rasa, aku ni da dikenali kat situ. bole kata kerap sgt ke situ. yela, mcm2 jd kat nia. huhu..

zura : alhamdulillah. yela, kalau diorg sakit, kita pun rasa nak sakit jugak. mmg susah hati sgt2..

ada : akak kan, 2 benda je buat akak moody. ko nak tau ape? walau pun ko tak nak tau, akak nak bgtau gak. hahaha..
1- nia sakit
2- gaduh dgn abang wan

jiey : aku kalau ade asma tu pun aku suka. hahaha... sure tesengih je sepanjang masa. hahahah...

Bed said...

alhamdulillah nia getting better...alyya sape yg suke tgk anak sakit...aku pun gitew selalu doakan shasha sihat...sebab dah rase anak kite di inject antibiotik...ambik nebuliser lagi...kene mandi time badan dia panas....wat physio lagi....cukuplah...aku skrg pantang shasha sakit aku akan bawak jumpa pead...takde tunggu dah tapi kalau terpaksa doktor biasa je janji aku puas hati...aku sanggup berabis beli multivitamin tuk shasha (utk kuatkan sistem imun) dia..janji anak aku sihat...

alyyani said...

bed : betul la ckp ko. walau nia demam sikit, aku bawak gi klinik terus. kalau bole terus gi paed. kalo klinik ni, paham jela, doktor yg cek mcm aku pun bole jd doktor. tanya skit, letak stetoskop kat badan sikit, dah terus bagi prescription. lepas tu tambah teruk. yg susah, kita jugak. cukup la kali ni je. tak sanggup aku tgk nia sakit lg..

ppb_ppkp said...

alhamdulillah nia dah chat ye sayang tgk rindu nak tgk wajah riaang nia.

re:alyyani..hari ni dah kantoi.. hubby ajak pi PARAM Kangar...so berbuka di luaq la..hehehe
esok pon memang xmasak..aku ada operasi ramadhan di laluan masuk malaysia...hrmm.

~chekuna~ said...

ala..dah sihat pun nia..
ceria je nampak..semoga sihat selalu..

amalina binti anuar said...

bukan main seronok lagi nia tu yer.
muka pas sihat ceria jer..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in