my first attempt...

sejak akhir- akhir ni, payah sangat nak bagi nia makan bubur nasi. yang dia suka nestum je. lepas tu benda makan lain. biskut ke, kuih ke, buah ke. kalau makan nasi, beperang!. nak kata tak sedap, aku da cuba letak mcm2 menu dalam tu. kiub ayam je belum letak. nak letak bole tak? so rasa la mcm sup ayam ye tak? ke umo nia tuh da bole bagi makan sup ayam? bole ke? mintak nasihat..

so, aku teringat yang aku ade beli pasta Heinz abc yang aku tgk kat blog nurin. ada buat sekali pasta tu ikut resepi nurin bagi dulu, tp nia tak suka. last weekend, masa beli barang dapur, aku beli sekali sos Heinz tuh.

malam tadi, lepas balik keje, aku buat la pasta abc utk nia. oh, sgt tekejut bila nia makan dengan selera nye. wah, western anak mama nih. sama mcm mama dgn papa. hahaha.. poyo!

ni bekal ke nursery... tambah dgn cheese, brokoli & carrot

ni pasta shapes special utk babies...

ni sauce yg aku beli. creamy pumpkin. lepas ni nak beli yang tomato pulak aku tak makan pumpkin, tp rasa dia sedap.

bole la buat macaroni cheese lak lepas ni utk nia. korang yang nak try bole la cuba ek. especially utk mak- mak yang 'rajin' macam aku ni. hehehe.. aku skang ni nak pelbagaikan makanan nia.

18 comments:

elani makrai said...

ooo, nia x suker resepi nurin eh... tp sib baik alya dpt resepi baru...bagus la. hari tue nk gak try beli sauce dia tp en suami x bagi lak. hmmm nmpk pon mcm sedap kn?

nia mmg western habis laaa... uuu

~zuraiwan~ said...

nia x lalu mkn bubur nasi ek....wah lebih selera western lg tuh..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

sedapt ker alya...? western ekk Nia..?

strawberi @ mamadira said...

wah nia nak jadi omputih ye..
nasi x makan ye.pasta gan cheese laju jek..

KasiH said...

Nak sikitttttttttttttt nia..untie pn suka pastaaa...

jaijina said...

allya, cam sedap jek pasta neh..tuk bb aje ke, heheheh..

fazilzura said...

amboi nia nak western je yekk ..

cm akil tu , cukup ado ikan gorg , kicap dgn telor lajuuu jek.. now nk sambal2 plak

AieZa said...

nia dah bole mkn sup ayam.. tp ayam tu kena racik la.. kang tercekik pulak.. hehee.. tp kiub ayam jgn bg eh.. aku pun bg hana mkn garam after 1yr..

Leen Die said...

ly ko bglah resepi weii....

~chekuna~ said...

alya... nak beli mana pasta ABC luqman suka..pasta.. letak dlm sup lah.... kalau ada ABC mesti sonok dia mkn...

nurshah80 said...

advance la nia ni..... cayangnyer mama dia kat nia heehehehehe... nanti mesti blajo pandai2 tau leh gi london heheheh

nizza-abira said...

selera omputih ye alya, hihihi

alyyani said...

nurin : memula wan pun mcm tak bg beli, tp pasta tu kan banyak. takkan nak bia je. tu yg beli jugak. nasib baik suka. kalau tak, alya la kena makan pasta shapes tuh.hehe..nia western? mmg x kuasa. hehehe..

zura : mcm2 resepi aku buat dah. laki aku ckp, aku masak tak sedap kot. sedap je tau. hehehe... takkan la nak buat bubur mcm org besar lak. tp bila try bg pasta ni 1st time, kemain beselra lagi dia..

jue : sedap pasta dia. kalau dapat yg tomato flavor lg sedap kot. sbb alya tak makan pumpkin. tp ok jek. letak cheese skit then lebih sedap rasanya...

strawberi : anak den omputeh weh. esok kalau tak reti cakao omputeh siap la. hahaha...

ryn : wah, sama la kite ryn, aku pun suka segala jenis pasta. nanti nia bg aunty ryn skit eh. sedap! ;)

rina : special utk baby. tp mak baby pun bole makan. tp masa alya buat tuh, mmg nia je yg perabis kan. heheh..

alyyani said...

zura :aku rasa, bila da bole makan nasi, nia belasah je kot. cuma bubur nasi je dia kureng..

aieza : atas nasihat ko, aku da buat kan nia sup ayam. mmg beselera budak tuh. tp makna kena besuap pakai tanga. so aku buat nasi tu lembik skit. mmg sah nia tak suka bubur nasi. nak makan nasi terus. thx eh!

leen : senang je leen. ko beli 2 benda tuh. ko rebus pasta cm biasa masuk sekali carrot + brokoli, then ko panas kan sos dia tuh. bila da siap, ko kacau dgn cheese then gaul dgn pasta. siap!

chekuna : kak na, bole dapat kat jusco. luqman mesti suka.

nurshah : itu la kan, jgn layan makan western je, harap belajar pun seiring. hehe..

nizza : kemain lg nia tau. hehehe..

[I][T][A] said...

bb pun ada pasta sendiri yer... untuk bb umur brapa tu?? kat mana alyya beli tu?? nak beli utk raisha gak lah....

alyyani said...

ita : yup, ade yg special utk baby. kalau perasan kat kotak tuh, sesuai utk baby 7 bulan ke atas. kalau macam raisha tuh da bole sgt la. ita bole carik kt jusco. sebab alya beli kt situ...

Elyn said...

haah la skang wafiq pun x mo mkn bubur nasik..... sedap ek??? nnt i pun nk try beli la!!!

alyyani said...

ELYN : WAFIQ PUN? ISH BUDAK2 SKANG NI. MMG CHOOSY NAK2 BAB MAKAN. TRY LA YE, MESTI WAFIQ SUKA..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in