lefthanded

kami da lama perasan. papa nia yang perasan dulu. mula- mula tak percaya, tapi mmg benar. nia 90% mungkin lefthanded. kerana? ade keturunan ke?

oh semestinya. mama nia kidal. atuk nia (ayah mama) kidal. paksu nia (adik mama) kidal.

masalah ke kalau kidal? kadang ye. aku mengaku. ape masalahnye? sampai sekarang aku confuse mana kanan, mana kiri. oh, jangan suruh aku guide jalan ek. kalau aku guide aku akan cakap "belok sana, belok sini" sambil tunjuk tangan. tu je yg aku mampu.

kalau makan nak kena basuh tangan dua- dua belah, lepas tu tanya mana kanan. tp sekarang da tak yah tanya. tgk jam yg aku pakai. aku pakai jam belah kanan.

antara kelemahan major aku tu la dia. hope nia takde masalah dgn tu nanti. aku tak tau ape tafsiran org yang menulis tangan kanan or kiri. takkan kite kidal, kita nak puji diri sendiri ye tak? masing ade kelebihan & kekurangan.

ade org cakap kidal ni kekurangan. itu aku sangat tak setuju. kerana?

I MAY BE LEFTHANDED

BUT I'M DOING THINGS RIGHT!

:)

seawal nia bole memegang, dia mesti pegang tangan kiri..

pegang barang, tangan kiri..

pegang toys, tangan kiri..

pegang makanan pun tangan kiri..

note : mmg nia anak mama kan? ;)

24 comments:

Reena said...

hi..welcome to the club lefthanded..reena pun sama..actually wat reena knows...org yang guna tangan kiri mengunakan bahagian otak kanan utk semua benda n those use right brain they are smarter..actualy reena wish kelvin also lefthanded

mr.panda said...

hehe ape salahnya lefthanded kan nia..
moh meramaikan leffhanded club like me..
lefthanded pun leh dpt pointer gempak dak eh =D..

fazilzura said...

sama le dgn akil.. abis sume tangan kiri ..
tp dia now dh leh tulis kiri dgn kanan .. dua2 dia gune..
mkn pun kejap kiri kejap kanan

nomiE said...

hai kak alya..
sy pun lefthanded..
sy pun ade mslh yg same cm akak..
xleh bg direction..
klu naik teksi tu..
kne angkat tgn knn dlu br bgtau driver tu belok kanan..susah2..
tp org ckp lefthanded ni bijak math n kreative..
tp sy xkreatif pun..
math tu bleh thn bijak jgk la..dh bidang sy..heheh..

jaijina said...

rasanya tu minor problem aje kalau bagi dorang yg lefthanded ni..

tapi ramai yg cakap org lefthanded ni bijak tau..

azyyati anuar said...

wei dik...gambr yang ko tunjuk ni betul ke tgn kirinyer? hahaha..

mmng klau adik aku bg direction kanan ke kiri ke...mmng failed, so, jgn bg die jd co-driver..

wei, jgn ajar anak ko makan gune lefthanded udah ler...

Nana Aziz said...

nia mmg ank mama yek..hehe.. okla 2, sekurang2nya nia ikut mama die. ank aku ms umr die sebaya ank ko dulu, asyik pegang brg tgn kiri je. mule2nya aku igt die mmg lefthanded. pelik la gak klu btl ank aku lefthanded coz mama n papa die righthanded. aki & wan die pun same, termasuk la my MIL. tp skg bile die dh makin besar ni, ank aku dh bertukar kpd righthanded plak. hehe...miracle kn!!

alyyani said...

reena : lefthanded gak? gang la kite. yup, heard of that facts too. harap nia gitu la ye. mama dia punye phase pembelajaran asas da lepas. heheh.. kelvin ade possibility gak tuh..

mr. panda : wah, ko ni mesti pelajar cemerlang yg pointer gempak2 kan? harap nia pun gitu la nanti. amin...

zura : patut la akil tu cerdik. dua2 tangan pun bole guna. mmg 2 2 belah otak generate tuh. :)

nomie : yeke? mmg ramai je yg lefthanded ni sebenarnye. nak tgk nia ni belah mana pulak. tp cenderung kiri nampaknye. harap cerdik math & kreatif jugak la ye.

rina : itu la. tp kadang tu mmg confuse dibuatnya. smpi ketua problem. heheh...

along : ha, ko la yg tau aku cmne kan? weh, aku baru perasan 1nd pic tu tangan kanan la. mmg la aku failed kan? hahah..

part ajar makan tu mmg betul2 kena ajar. aku pun kadang2 terbabas..

nana : yeke? ntah2 nia pun mcm ariana gak. mane tau kan. tunggu dan lihat je la..

Ibu Mifzal Arsyad said...

alya..ainey suka org lefthanded tau..rs tgk derang menulis cam ada seni..hehe..n tau x mifzal pun cam ada kemungkinan kidal tau..sbb menulis conteng2, pegang pensel tgn kiri..kalau letak pensel belah tangan kanan dia..mifzal akan tukar sndri guna tangan kanan..walhal..ainey n asben tgn kanan..adik beradik kami semua guna tgn kanan..kecuali anak sedara ada 2 org kidal..cmana leh jd gitu ya..

Ibu Mifzal Arsyad said...

eh..silap..tukar guna tgn kiri gak..cam makan pun kdg2 amik makanan tgn kiri..huhu..

alyyani said...

ainey : bole jd mifzal kidal jugak kot. sama mcm nia la. kalau dibagi pen tangan kanan, dia tukar tangan kiri dulu baru la nak conteng2. sama dgn makan jugak.

tp tgk kan style menulis org kiri mmg kelakar. ade yg kena tebalik kan buku nak menulis. mcm2 style. sebab susah skit nak tulis.

Gieyana said...

A'aa..x kisah kan tangan kanan @ kiri,...yang penting kita hepi! ceewahhh! tapi untung org tangan kiri..psl bila kupas buah dier pegang buah guna tangan kanan..kan!hiks3

ada. said...

haha,memang stail org kidal tulis cam kelakar je:)
contoh terdekat pon ade.

p/s:org kidal nih genius:)

Ibu Mifzal Arsyad said...

ainey pun rs kemungkinan cam tu..sblm ni x der kturunan kami tangan kidal..bila dah ada sedara..br ada yg kidal..anak akak ainey la yg memula..pastu anak abang..n kemungkinan mifzal pun ikut sama...belas asben pun x de yg kidal..hehe..ainey x kisah..suka gak..cuma nak kena latih dia makan pakai tgn kanan la..

~Firsya~ said...

nia kidal?wutever la pon...yg penting org kidal nie so creative taw yani...nnti insyaallah,nia bkal jd creative girl...

~chekuna~ said...

alya... luqman pun kidal..
ikut abah dia..si kidal...
skrg tgh ajar..dia...mcm makan..ke..pegang..selalu pesan kat dia.. guna tgn kanan..
kalau tak.. amik pakai tgn kiri dulu...

amalina binti anuar said...

weyh kngah kidal ada kekurangan cm ko per. ko xleh tntu kan mne kiri n kanan la. tu je la yg ina nmpk pon. tpi major org kidal nie pndai2. hope nia besar nnt pndai ler cm ko gak kan.

Elyn said...

wafiq pun byk guna tangan kiri. i dah x kisah sgt. tp MIL bising je suh betuikan. hiks. ekceli i ske tau lefthanded ni!!!

alyyani said...

gie : betul gak kan? part kupas buah tu. tp kalau mcm aku, bukan kisah sebab tak tau kiri kanan. kalau org usha pelik tu, tau la yg aku tgh pegang makanan tangan kiri. heheh..

ada : mmg kelakar. tu, paksu nia contoh nye. pelik sgt.

genius sgt tu yg smpi macam2 hal dibuat nye yek ;)

mifzal : mmg kalau ade sedara mara pun, possibility tuh ade. mcm cousin alya ramai gak yg kidal. tp bab nak ajar makan pakai tangan kanan tu mesti payah sikit kan ainey? mcm alya gak la. smpi skang masih confuse lagi..

firsya : harap gitu la. jgn kreatif sgt smpi banyak akal macam paksu nia tu dah la. mcm2 hal dia da buat sebab otak terlampau kreatif. heheh..

chekuna : senang ke nak train kak na? kena belajar2 gak ni. stkt ni tak leh nak bentuk lg. sebab kalau letakkan tangan kanan, automatik dia tuka kan ke tangan kiri.

ina : itu la kan, payah sungguh aku ni kan. pandai betul takpe, jgn terlebih pandai mcm yan tuh dah la. mau pening aku mcm mak ayah tu kang.

elyn : yup, pnh baca your entry yg wafiq kidal gak kan? MIL bising? huhu.. ok ape, cuma nak ajar bila time makan je la terutamanya..

AieZa said...

hana punn lefthanded.. mummy ngan papa tak lefthanded.. belah mummy pun xde.. belah papa je ada.. tp bole ubah kan if train dr sekarang???

alyyani said...

aieza : boleh ubah ke? tak pasti part yg tuh. tp bole la try. kalau betul nia lefthanded kena train time makan je la...

Leen Die said...

rayyan pun cam nia apa2 smua tgn kiri..btw ko jgn risau lah..ko trainlah nia guna tgn kanan..aku ngan hubby aku dua2 kanan.tp adik beradik aku 4 org kidal..so now wonder lah kan rayyan kidal..tpkan hubby aku ajar rayyan tau..klu dia capai tgn kiri laki aku suh ambik tgn kanan..so now tak ketara sgt aku tgk

FENDY DAN FIDAH said...

Yani,ingat anak saya pelik dok pegang mknan tangan kiri..selalu ubahkan dia makan belah kanan.Nia pun sama jugak rupanya..hehehe

alyyani said...

leen : so rayyan skang kiri ke kanan leen? aku setakat ni bila letak kat kanan, dia sutomatik tuka belah kiri. so mungkin kidal la. tp tgk la besar lg nanti cmne.

fidah : kiri la anak fidah tu. takpe, tang makan je kena train lebih skit.

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in