home sweet home...

seronok bila dapat balik rumah sendiri. walaupun da kawen, tapi feel tu, rasa macam kita budak2 je lagi, bila mak ayah depan mata. kan? heheh... selalu kalau balik umah kat perak, memang sentiasa dalam keadaan yang kemas la, sebab mak aku ni seorang yang sangat pengemas sampai anak2 dia tak larat nak kemas dah. tunggu je la time raya, mesti masing2 buat muka sebab ade je mak nak ubah, suruh lap, suruh sapu sume. sebab masing2 tengah puasa kan. mak aku nye energy level mmg luar biasa. bole buat keje tak henti- henti.

tapi balik kali ni, mmg keadaan rumah sangat berubah! sebab ape? rumah tgh renovation & still under construction. tu pasal, adik2 aku yang lain tak balik rumah sebab tak bilik yang nak tido except master bedroom. kitorg anak beranak pun tido kat library je.

balik kali ni mmg besepah yang amat la rumah. expected to complete on raya nanti. ape yang berubah? jom tgk...

ni keadaan luar rumah yang sangat messy.

ni bahagian belakang rumah yang tengah nak pasang mozek. lepas ni, tmpt ni jadi playgroungdnia la. opah nak letak pool kecik. awning pun di extend jugak. dulu tmpt ni jadi tmpt sidai kain, tapi, tempat sidai kain da tuka belah satu lagi

balik kali ni sume takleh tido kat bilik masing- masing, sebab sume bilik tengah dibesarkan. ni used tu be the girl's room. dulu masa bujang pun, aku tido kat sini. tapi da kawin, ade la bilik sendiri. masa balik haritu, maklong nia dgn aunty ina pun bentang tilam kat luar je.

ni pulak bilik si kembar. sebelah bilik yang atas tuh. tengah nak pasang mozek jugak. hari sabtu lepas, hari pasang mozek. lepas ni masing2 ade area masing2. lepas tu budak2 ni demand nak letak tv pulak. macam la dok sini hari2 kan. beria je. nia menangis masa dengar bunyi orang tgh pecahkan simen tuh, so menepek je la kat aku..

ok, this is the best area in the house so far. kitorg da ade port baru nak melepak. dulu kawasan ni, kawasan luar rumah. tapi since belakang rumah kitorg ni, owner dia da buat rumah, so mak ayah decide nak tutup bahagian ni, so tempat ni da jadi tmpt kitorg bersantai- santai disiang hari, tunggu letak meja makan, bole makan kat sini je lepas masak. masak pun kat sini jugak. nak tgk tv pun tak yah pegi depan, lepas sini je. mmg best. nia pun ade tempat baru dia nak merayau- rayau.
tengah mama tolong opah masak, nia main2 kat sini. to jue, kalau perasan belakang tv antik tuh, ade crocs bag yang alya beli kat jue, mak alya bekenan sgt dengan bag tuh. sekarang, bag tu da bertukar tangan. heheh...

tengok budak ni. kalau ade aku depan mata, dia tak kisah, kalau aku takde, mula la menangis bagai nak rak. tapi prestasi nia kali ni jauh lebih baik dari balik kampung yang sebelum ni. dulu, opah atuk nak dukung pun tak sanggup. pitching tinggi mengalahkan ziana zain. skang, tak nangis dah..

ok, ape jadi dengan birthday celebration? aku takde gambar pun nak tunjuk. apsl? sebab tak sambut pun. plan nye malam sabtu kitorg nak belanja ayah ikan bakar. tapi dengan tiba2, adik aku, ina jatuh sakit pulak. demam panas. tak sampai hati nak pegi berjimba.

malam sabtu tu, ayah dgn akak aku bawak ina pegi klinik, nasib baik demam biasa je. risau gak kan, memandangkan umah kitorg dekat dgn uitm seri iskandar yang kena tutup sebab kes H1N1. nasib baik demam biasa je. so, maklong nia tapaukan KFC je la. kitorg celebrate kat rumah.

ayah baca doa untuk diri sendiri. heheh.. sebab biasa ayah bacakan doa utk birthday girl or boy. takdela gambar sebab location kat umah, yang pompuan sexy skit. nia pun enjoy eating cheezy chikaroni. :D

11 comments:

~Firsya~ said...

waaaa,dah ade peningkatan nie,nia dh kurang nanges dh,mcm nie lah untie syggg

KasiH said...

memg sedap pn chickaroni tuu...sehingga menjilat garpu...heheheh..

nasz said...

kalo buat renovation ni, mmg tak larat tgk keadaan yg bersepah tu

elani makrai said...

uuuu besar n luas nyer umah parents alya...ermmm, klu dh kata mak2 kita kn time nk raya mesti ada nyer yg nk dikerja kn...

dulu keje nurin cat umah...sampai orang anta gas terkejut hehee... tp skng x ley dah... last raya malam 2 hari sblm raya dh balik kelantan. spttnya this year raya kl, tp x tau la klu en hubby nk menepati janji x...:D

fazilzura said...

emm kala dok umh sdiri mmg besh ..
x sabi tungu umah ku di kemas kini

alyyani said...

firsya : mmg da bersedia mentally kalau nia akan nagis teruk nanti, da jangka dia akan batuk sume. tp alhamdulillah tak nangis langsung, masa balik je moody skit, papa 'babab' dia. heheh..

kasih : mmg nia ni western lah. bagi nasi dgn sup tak mau. bg macaroni laju saja. tidak dilupa mashed potato. huhu..

nasz : itu la kan? tak dpt bayangkan bila umah sendiri kene renovate. sure huru hara..

nurin : mmg dulu alya pun job scope cat rumah. tp momentum mengecat tu kejap je, lepas tu masing- masing da lemau.

this yr pun raya perak dulu. kena la tepati janji, mane bole tak tepati janji, bole perang besar nanti! ckp kat hubby nurin camtu tau. ;)

zura : umah mak yg tgh renovate, kitorg da excited nak tgk hasilnya, kalau umah sendiri yg tgh renovate, lagi la sgt excited. heheh...

nizza-abira said...

wah! bestnya dpt blk kampung.
memang sonok kan alya bila dpt jumpa mak ayah...

elani makrai said...

hehee la keje tukang cat gak heheee...samaaa~

tue la pasal! kn nie ingat-ingatkn dia. hehee klu x nak merajuk laaa hehee :P (ngada-ngada jer bunyik kn?)

alyyani said...

nizza : seronok sgt. jalan jauh pun tak rasa penat kalau balik kampung. bole tahan mata lg tu nak borak selama mungkin :)

nurun : tu la, tp umah yg ni, tak sanggup nak cat. tp yg best nye, diorg bg car luar dalam f.o.c sebab mak ayah alya da invest banyak kt kontraktor tu. so ape lg, macam2 idea la kua. hehe..

ha, kena ingat2 kan dr skang. jgn nak buat2 lupe pulak hubby nurin tu yek. meh alya tlg ingatkan gak ;p

azyyati anuar said...

nia balik kg aritu begitu baguse sekali..x banyak merengek...

raya nanti nia..jgn nagis langsung tau...sbb suara nia mmg ade high pitch yg menyakitkan...hehe...

alyyani said...

along : ko tu garang sgt la kat nia. mmg yg sulung2 ni garang2 sume. nanti nia pun ikut perangai korang gak. tak cool mcm aku. huhu..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in