bila nak start ni?

ok, kalau korang ingat, last check up berat badan aku turun. selera makan pun turun. sume turun la. nasib baby dalam perut tak effect. membesar ikut yg sepatutnya. so doktor pun bagi sample susu pelbagai brand. tekejut gak dpt sample susu ni. sebab tak penah check up kat sini. sebelum ni, tak penah dapat pun.

aku dapat bag yang comel ni. complimentary gift dari wyeth mama. masa pregnant kan nia pun ade register dgn wyeth mama ni. smpi sekarang nurse wyeth mama tu akan call tanya perkembangan diri dgn anak. lepas tu, diorg sentiasa hantar barang or risalah yang berguna utk pengetahuan kite. barang utk anak pun ade gak dia bagi contoh nye flash card. mmg berguna sgt. camne aku register ye? aku rasa through online. sejak register tu, dapat la yang aku cakap tu. dengan phone call dari nurse diorg. ape isi bag ni? penuh dgn susu le. errkkk...

yang ni sedap tak? ni aku dapat vanilla flavor. dalam ni ade 4 pek kecik, bole 4 kali minum

enfamama vanilla flavor. dengar nya kalau enfamama ni bole bancuh dgn air sejuk ek? betul ke?

ni lak chocolate flavor, kalau nak start, aku rasa akan mula dgn ni dulu kot. lg pun sebab nia pun minum enfa, aku pun nak minum enfa gak la.

aku baru tau wyeth mama ade susu sendiri. hihihi...

and of course anmum materna yang hari- hari tgk iklan masa tgh buletin utama...

ok, ni agak baru bagi aku. mmg ade ubat gigi utk maternity ek? utk ape ye? hmmm..

masalahnye, bila nak start minum ni? aku buat teori sendiri, kalau kite, ibu2 mengandung tak minum susu masa mengandung, nanti anak lmbt tumbuh gigi. mmg ade beberapa contoh depan mata aku, seperti aku sendiri, nia da nak masuk 10 bulan, belum tumbuh gigi. kawan aku ita, tak minum susu gak, so anak dia risa pun masa nak dekat setahun baru tumbuh gigi. tak dilupa gang blogger nurin, yg hero dia, ammar belum tumbuh gigi. skang da 11 bulan. hehehe.. sori korang ek, jdkan korang sebagai sample. so, bila nak start ni? wan da bising2 kat aku ni sebab tak start2 minum lg...

19 comments:

Gieyana said...

Enfa mmg bagus taw..tp masa preggy dulu aku x try minum susu nie..cuma Anmum jer...:D

KasiH said...

oo ye ke? leh efek pertumbuhan gigi ank eh? adam pn tumbuh gigi masa dia genap 1year tu pun just SEBATANG...tp aku mnm susu tp susu segar laa...rite now pn adam dah 19mons still tak penoh lg gigi bawah just ada 4 btg je...atas penoh dah laa...

org tua2 kata tnm uri dlm sgt laa...ishhh mcm2 laa andaian sebb gigi lambat tumbuh ni...

fazilzura said...

kahhh , abis doc kasi sume complete yek ..
tu ler, kasi minum susu tau .. brat x naik cmner bby nak tembam..

daku dulu gile anmum choc dgn horlick

jaijina said...

ooohh, barulah tau..kalau kite tak minum susu anak lambat tumboh gigi..

tapi rina fening2lah kalau minum susu time ngandung nih..ade beli susu anmum materna tu tapi sudahnye buat perhiasan jek..

~Firsya~ said...

wahhh,byknye sample susu...dlu ms kila pregnant,asyik tekanan drah rendah jek,so doc suggest kan kila minum ensure...utk bayi tue kan...susu tue kila beli perisa vanilla,sedapppp,penuh khasiat utk ibu n bayi dlm kandungan

strawberi @ mamadira said...

kes aku.. x minum susu tepung tu..
cuma aku selalu makan roti gan soya, air horlick dan milo campur susu pekat tin F&N..
tpi kebiasaannye anak2 ku usia 6 blan dah start nak tumbuh gigi..
yg baby 7 bulan skang ni dah ada 2 gigi bawah..gigi atas baru nak kuar sebatang..

yg pasai ubat gigi tu.. pernah dpt gak masa preggy dlu kt pureen warehouse..katanye ubat gigi yg biasa tu ada bhan2 yg boleh bg kesan kepada otak janin so ada risiko utk baby cacat dah sebagainye..
so ubat gigi utk ibu mengandung xde lah bhn2 tersebut..
skang kan byk kes macam2..
Mintalah dijauhkan..

AieZa said...

ada kena mengena ke susu lmbt minum.. gigi lmbt tumbuh? x kutt.. ikut perkembangan bb kut.. perkembangan bb lain2..

nape alya xminum susu.. ape prob nye?

Elyn said...

haah la i pun masa preg pun x ske mnm susu.

so wafiq msk 10 bln br tumbuh gigi hihihi

lalu ek ko nk mnm sume susu tu???

elani makrai said...

alya, ammar dh start tumbuh gigi hehee...1/2 batang n next one coming. hehee tajam tau dia dh gigit tangan, ni**le n tulang bahu. hehehee siap kat jari ada bekas lagi {kes geram nk menggigit}. bahaya ooo...

nurin dulu minum anmum n enfa (sebab kdg2 salah satu habis stok). mula2 try anmum coklat, tapi x ley pegi la. lagi suka vanilla.

yang pasal tooth paste tue pon baru tau dr akak kat ofis nie yg preggie. dulu main lenjan jer yg biasa pakai, yup penting pakai yg maternity nyer...

sooo alya my gud fren, bole start dh minum susu n pakai tooth paste tue.

p/s : alamak sedar2 dh berjele tulis. ooppps, terbuat karangan lak... ngeeee :P

nome said...

baru aku tau minum susu time peknen bleh efek pertumbuhan gigi anak...gud info..tp aku dulu byk minum susu HL ngan horlick..ekeke...nampak sgt malas nak minum anmum..membazir satu tin...

p/s: psl besday party kfc tu, aku berabis ratus2 jer...tgk pd pakej..dia ada pakej A, B & C...aku amik pakej A..tp bagus tau..x mahal sgt..sumer ader, ada maskot, kek, hadiah, gift tuk bebudak, ada kad besday, ada games, all in one...gi tanya kat kfc dan tanya psl pakej tuh..

alyyani said...

gie : kira ko amalkan minum susu la ek? heheh.. mesti nureen cepat tumbuh gigi kan? ;) anmum best ek? tp mmg aku dgr enfa lg sedap dr anmum. aku satu pun tak try lagi.

ryn : ha adam pun lmbt tumbuh gigi ek? tp ko minum je susu kan? nmpk nye teori aku tu tak bape nak betul. hehee...

tanam uri dlm sgt? 1st time dgr ni. tp bole jd gak kan. Wallahua'alam...

zura : itu la, 1 beg dia bg, sume brand ade. ade yg tetinggal tak? minum je tak start lg. ha aku pun suka horlick gak. tu pun dok skip2 gak sebenarnye. seksa tul nak minum susu aku ni..

rina : sama la kite. alya masa pregnant kan nia tuh, susu buat hiasan je. mula2 je semangat. last2 wan yg tolong bancuh kan sebab dia nak paksa minum gak. kadang tu smpi temuntah gak la. huhu.. tak tau la betul ke tak teori tu rina.

firsya : yeke kila? tp tula, kalau nak banding vanilla dgn chocolate, vanilla patut lg sedap. tp ade tak bau2 susu gak? tp sedap ke, vanilla minum panas2? hehehe.. banyak nye alasan den..

mamadira : uish, baby pun da tumbuh gigi ek? nia gak tak nmpk bayang2 lg. huhu.. aku lak takleh minum milo. banyak songeh la aku ni yek..

ish, yeke ubat gigi bole ade kesan gitu? patut la ubat gigi pureen tu ckp takde florida sume. nauzubillah.. thx for the info weh..

alyyani said...

aieza : itu la, bukan betul pun teori aku tu. pandai2 je.

huhu.. ko marah aku tak minum susu gak ke? mcm laki aku je :(... heheh.. tapi mmg aku tak minum susu. kalau minum mesti tutup hidung & takleh bau & takleh minum dlm kuantiti yg banyak. nak muntah weh..

elyn : yeke? bole masuk dalam analisa ni. heheh.. at least wafiq 10 bulan da nmpk giig. nia ni, jenuh tunggu. tak lalu nak minum, lalu tgk je. heheh

nurin : bravo, ammar da nak tumbuh gigi. lepas ni lagi kuat la makan sebab da bole makan ape saja..

oh, nurin minum gak susu ek, tp tu la, vanilla minum panas2 sedap ke? bukan sejuk lg sedap ke? bole bancuh sejuk ke?

nak try la pakai tooh paste tuh. mcm skang ye. susu tu, insyaAllah :p

takpe, kite kan kalau comment over. mcm alya komen kt blog nurin gak. hehe..

nome : at least minum gak ko fresmilk. aku bole gak, tp kena makan dgn corn flakes ke coco crunch ke baru laju.

maseh weh, share pasal nak buat party kat kfc. tgh tunggu green light dr en suami :p tp majlis ko mmg best. ceria je.

p/s : aku tak tau la info aku tu betul ke tak. kalo doktor tgk, bole marah kot kalau tak betu. hihihi..

zura@iwan said...

cute la beg tuh....tingin weh nk dpt cm tuh...kakaka

alyyani said...

zura : cute kan bag tuh? aku siap bole letak nia lg. hehehe...

ibu damia said...

saya rasa betul kot kalau minum susu masa ngandung ader banyak kebaikannya......anak sulung saya, Damia Aleesya 6 bulan dah tumbuh 2 btg gigi...... pas tu 7 bulan tumbuh lagi 2.....and so on

tapi baby Ayyunie ni pulak masa ngandung saya kurang minum susu...sekarang baru 3 bulan ++.... of coz lah x der gigi lagi....nanti tgklah perkembangan dia mcam mana...betul @ tidak pasal teori minum susu tu....

azyyati anuar said...

tumpang lalu...sebab x de kaitan dgn saye...hehe....

Reena said...

bestnyer ada bag lagi..byk product dia org bagi..betul time preg kena la byk minum susu..tapi kn reena preg byk gak minum anmum...tapi kelvin tak bergigi gak..dah 8bulan...

AieZa said...

erkkk bis tu klu ade budak yg lahir gigi dh tumbuh tu cemana eh?? itu dh kira mak dia terlebih minum susu ke??? akekekeke.. teori tu xbetul lahhh..

xmarah pun ko xminum susu.. cuma wonder je nape xminum.. sbb susu ni klu kita xminum time prgnt.. akan jd prob kt ibu2.. especially tang kaki cramp tuh.. pastu gigi goyang/darah.. sbb bb serap kalsium dr ibu.. tu sbb kita kena minum susu.. klu xleh minum susu.. amik la pil kalsiumm..

alyyani said...

ibu damia : heheh.. jgn pecaya sgt dgn teori i tuh. mitos je kot. kebetulan nak jd sama kes. :p tp cepat gak aleesya tumbuh gigi ek. ayyunnie pun mesti sama mcm kaka dia. :)

along : ko pegi komen la entry yg ade kaitan dgn ko..

reena : heh, yeke reena? so, confirm teori alya salah. bagus reena minum susu..

aieza : aku rasa betulla ko ckp tu. sebab kaki aku selalu cramp (masa previous pregnancy la) then gusi darah tu aku rasa kes aku forever kot. mmg kurang kalsium aku ni. tambah pregnant pulak.

so mmg doktor ade bagi pil kalsium sekali. skang kena makan obimin dgn kalsium. no choice mmg kena makan

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in