bila bibik buat hal...

semalam baru sampai bill maxis. tapi dek sibuk, aku tak sempat nak bukak. bill maxis ofis ek. beberapa staff mengikut jawatan akan diberi handphone + number. so, bill nye telah dibukak pagi tadi oleh officemate aku. dia cakap current charges 5 ribu lebih. aku macam buat dek je la sebab ingat dia main2. sekali tgk bill, sila tgk...

fuyoo!!! memang tak penah dalam sejarah current charges cecah dekat rm6 ribu. paling banyak pun seingat aku masa ade manager kene pegi U.S . tu pun dalam RM3 ribu lebih je. kitorg pakai line dalam 15 jek. mmg tekejut badak la aku tgk bill. dalam kepala da tebayang muka boss. somebody will get fired! hahahah.... dengan segera aku tengok account summary..

oh, ade 1 number bill dia saja rm3604.44. kalau korang perasan, rate utk 1 number lebih kurang yang atas2 tu je. bila aku cek balik, no ni mmg bukan ooficemate aku yang pakai. aku cek pulak details of charge dia (mmg menyusahkan, org da la banyak benda nak buat, da kena menyelesaikan benda nih) - oh, nombor aku pun tinggi gak bulan ni. hehehe...

ok, semua panggilan adalah international charges, ke indonesia. bila aku check dgn maxis, mmg no ni da start activate. bila aku ingat2 balik, boss aku mmg amik extra number, no yg ni la. tapi dia cakap dia tinggal hp tu bagi anak dia pakai. tp time anak dia pegi sekolah, hp tinggal kat umah.

bila aku try call, call was rejected. try sekali lagi, di angkat, senyap then hang up. rupenye disyaki maid bos aku punye keje. bos aku ade 2 orang helper. so, sakan la maid ni bergayut. masalah nye setiap hari, setiap masa. mmg tak buat keje. boss aku cakap, balik nak bunuh maid diorg. hahaha... kang kua tv3 pulak kan? nak report polis macam tak guna, so the best solution, potong gaji.

untuk korang yg ada maid, even though maid korang ni baik, pada aku, kalau da indon tu, mmg indon la jugak. mungkin ade sesetengah yang boleh dipercayai tapi kebanyakan nye amik kesempatan atas kebaikan majikan. so, berhati- hati ye!

20 comments:

~ Ibu ZAAZ ~ said...

memang...kalau indon tu indon la jugak. tak leh buat baik. ramai tapi je majikan yang jadi mangsa tapi tak de pulak bising2. bila sorang bibik kena dera, kecoh satu negara. terus nak sekat kemasukan sedangkan yang jadi hantu derang laaa...dah berenti dipecah masuk pulak rumah bekas majikannya. tak de pulak depa nak pedulik.

marah ni..marah nii..

Jiey^Mien said...

Cuak gak ly.. Dulu penah gak member2 aku sound suh lock phone umah bila gi keje.. tp ko tau la aku, jenis malas segala segi.. seb baik la bibik aku tak gayut.. kalo tak, mahu botak pale aku.. :P

ZiE said...

Ya Allah... ni namanya menyelam sambil minum air... memang tak leh harap. Alhamdulillah aku mendpt maid yg setakat ni memuaskan ati la. Dlm kess boss ko ni memang MESTI potong gaji ye. Jgn potong yg lain udah

nurshah80 said...

tak patut ... tak patut... tak edar diri tul la dia org ni ek? geram gak kengkadang....

nizza-abira said...

Ya Allah...mahu tak mengamuk bosnya
eeee... geram lak nizza dengarnya =P

ZiE FAUZi said...

geram lak baca n3 ni...dia gayut dgn pakwe dia kat indon kot... tu baru baca cite dh geram..kalo tgk perangai dorg yg gedik2 tuh lg geram tau..

amalina binti anuar said...

oit bil ape yg smpi 3ribu tu. mahal nye. ke mne panggil tu weyh?

KasiH said...

yg kena dera...kena dera. bila majikan baik mcm ni plak jd nyer...tp memg selalu gini laa...sama ada maid wat hal atau maid pemalas...sebab tu aku tak heran maid yg kena dera bagai tu...derang ni kalo dilayan NAIK LEMAK BERKRIM!!

suhida said...

ni lagi satu perangai. aku sakith ati tul ngn perangai maid cani. klu tanak keje, takyah dtg cni ar.buat menyemak je.

Reena said...

maid reenalagi reena sakit hati...asyik sakit jek...kepala la tekak la...gigi la...sejak dia masuk kerja dah byk reena bazir kat klinik..oening

alyyani said...

ibu zaaz : itu yg teringat kes kesoh duta jakarta nak bela nasib pekerja indon esp maid. tp tu la, bukan la nak burukkan diorg, tp diorg mmg selalu buat perangai.

jiey : takpe jiey, aku tgk maid ko mcm ok je. harap ok la smpi bila2. tp bole la nak start langkah berjaga- jaga..

zie : jgn potong lain? hahaha.. lawak. tu la, kalau ikut hati dia, dia ckp nak bunuh je. hahah.. tp mmg patut la kene potong gaji, so jd la slave selama beberapa bulan kan. alhamdulillah, maid ko ok...

nurshah : mmg, experience alya dulu masa kecik2, maid2 indon je yg selalu buat perangai. mcm bagus. smpi sekarang ingat lagi walau benda tuh da lama berlalu..

alyyani said...

zie fauzi : mcm aku dulu, mmg maid suka bergayut. tah mane2 mamat kilang diorg kenal lepas tu slumber je main tepon. mcm kes boss aku nih, aku pun syak gitu. mmg makan gaji buta je. depan mata je agaknye buat keje

ina : ko tau, semua call out dia ke indonesia. setiap hari, setiap masa.

kasih : aku pun tak heran bila kua berita maid kena dera. bukan nye majikan suka je nak buat gitu kan. tgk la kalau jd cmni, da la boss aku tu jenis tak reti nak marah2. setakat beristighfar je dia. tp org kite gak disalhkan..

suhida : mmg weh. aku rasa diorg ni makin menyemak kan malaysia je. ade je hal yg diorg buat. kalau aku ade maid cm gini, mmg hari2 aku panas hati kot.

reena : ye ke reena? tu lg parah. mmg mengada la diorg ni kan. sume kite bagi. lg nak amik kesempatan..

[I][T][A] said...

teruk btul bibik skrang ni.. mcm2 wat hal.... nak ambik bibik memang dah tak caya dah skrang ni...

alyyani said...

ita : betul tu ita. susah la nak pecaya maid skang. kena pk2 nak amik maid kan?

fazilzura said...

FUYOHHHHHHHHHHHHHHHHHH

mmg sonok sakan maid dia kerja kan bil bos dia yek ..
mmg ampeh nya maid.. tu ler indon x sedar diri .. hish geram haku

** psl hp jg ler x maid ayah haku benti keje , konon2 nk balik indon windu anak dia.. rupe nye dpt keje lain ..

Elyn said...

pergh sakan tepon indo smp 3k??? leh beli henbeg tu!!! ekekeek gasak la ko maid kene ganyang...... hahaahha

AieZa said...

wahhh byk tu.. ingat kan alya punye..

alyyani said...

ZURA : YEKE? MMG SIOT TUL LA PERANGAI DIORG NI. KITE TAKDE LA NAK PANDANG SLACK, TP DIORG NYE PERANGAI YG BUAT KITE TAK LEH NAK RESPECT KT DIORG KAN? MMG GERAM BABE..

ELYN : MMG DA KENE GANYANG. BERDRAMA SWASTA DPN BOSS AKU. X KUASA. SO CUT SALARY FOR A YEAR.. PAFAN MUKA!

AIEZA : TAK. KITE TAKDE MAID. HUHU..TP NI LA PERANGAI MAID BOSS I. AMIK KESEMPATAN..

elani makrai said...

alya, masa nurin habis degree n x kawen lagi. mama ada amik kn satu maid tok teman kn kat umah n jaga anak kakak yang 1st...parents kn kt langkawi. dia macam2 gak kerenah tp last2 masa kita adik beradik g aquaria. dia cabot time tue. sib baik x bawak kunci umah sekali or x lari time hari keje. klu x, x ley imagine per jadik kt anak kakak tue... uuuu, takot nk bayang...

alyyani said...

nurin : maid buat hal jugak? lagi kurang ajar sebab blah gitu je, nasib dia x curi ape2. da la korang takde umah masa tu ek. mmg menakutkan la, mcm2 kes. tp tula, yg kua tv, majikan dera pekerja je. tah ape2....

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in