apa yang patut kitorg bagi?

ok, nak pendapat korang utk entry nih. weekend ni kitorg balik perak. kebetulan pulak, birthday ayah aku jatuh pada hari sabtu ni. so, kalau kebiasaan nye, birthday kitorg akan disambut oleh ayah, kali ni turn kitorg pulak menyambut utk ayah.

cuma, kitorg adik beradik especially aku dgn akak aku (sebab yg lain masih belajar lagi) tengah pening kepala tak tau nak bagi ape utk ayah kitorg. kami sudah ketandusan idea.

mmg kitorg plan nak celebrate dengan dinner kat luar lah mcm biasa. tp ayah aku ni punye style, kalau dia ade, mesti dia nak bayar jugak. takkan birthday sendiri nak bayar jugak kan. tp tu la ayah aku. plan nak beli kek jugak sebab dari kecik, setiap tahun mesti ayah aku beli kek kalau time birthday mak aku or anak2 nya.

aku describe sikit ayah aku camne ek, nak bagi korang idea. ayah aku seorang yang agak tegas. tapi dalam masa yang sama cool. ayah aku punye hobi, melancong. ayah aku seorang guru besar tapi dah nak pencen tahun depan. ayah aku ni kuat beribadat especially bila balik dari haji. yang aku tau, ayah aku suka pakaian yang cantik2.

kalau nak bagi kemeja ke, wallet ke, tie ke, belt ke, rasa mcm da tak perlu sebab ayah aku pun nak pencen dah. serious takde idea dah. kalau nak ukur dengan benda mmg tak terbalas jasa ayah kitorg tapi untuk kenangan mesti la nak bagi something yang diingati kan? sila komen kalau baca ek!

ayah kami!

17 comments:

Nana Aziz said...

ko beli bj raya la utk ayah ko.satu set skali ngn songkok, songket(klu ayah ko pki la)...hehe

jaijina said...

alyya, kalau gitu kan bagi kad ucapan pon ok gak..de sentimentel value gitu..tapi murah lah kan..atau alyya leh kasik kain atau quran ke kan..

alyyani said...

nana : tu la, aku mcm nak beli kain utk buat baju melayu. tp tak bape nak paham taste ayah aku ni. sebab taste nye bole tahan, nanti la aku tgk2 kan. tq weh!

rina : kad mmg beli setiap tahun. ayah alya siap frame kat dlm almari. heheh.. tp tu la, tang barang tuh blur skit.

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

kalo jue, jue tengok apa yang ayah jue tak der.. atau perhatikan sebelum hari besday dia.. sumtimes dia tersebut pasal nak seuatu.. jadi kena alert laa.. masa tue kite take noted. kalo xder jam, bg jam yg best ker, kasut ker.. hehehe.. memang kdg2 xder idea kan..

fazilzura said...

emmm tingat tiap2 thn aku dgn adik beradik wat suprise tuk abah ..
but thn ni entah ler.. huhuhu

x yah pk pening2.. kalau ikut kan family kite akan tetap hapy walau cmner pun kite meraikan nye.. janji sume beradik ado.

cm haku dgn family , mmg suke wat suprise.. beli kan hadiah, pehtu wat kan kek (abah suke kek kiteorg cz x manis sgt).. pehtu penah bwk dia g rest. tp kiteorg ckp, kete rosak kat situ .. dia pun g tgk.. rupe nye ada suprise tuk dia..

oYa said...

aku bab2 hadiah ni mmg ketandusan idea gak..alah alyani ko bg je ape benda yg ko rasa nak bg....hadiah dr anak amat bernilai walaupun benda dah ada or yg murah seklipun..hehhee

Anonymous said...

salam..
how bout montaj?
letak gamba dulu sampai now or any memorable pitcas.
then masuk sekali wordings yg touching2 and lagu..
sweet..
:D

ppb_ppkp said...

setuju dengan pengunjung di atas

nurshah80 said...

nur pun setuju... menginbau masa silam gitu heheh

~zuraiwan~ said...

tu la kan....mmg ketandusan idea nk kasi apa....kite pun...kdg2 celebrate ngan kek...then kasi hadiah baju ke...

x pun bw dia gi coti2 msia...hehe. then smbut kt sn...

elani makrai said...

hmmm, slalu nyer mmg blanja diorg makan jer la kn?

hmmm, mmg pening nk beli hadiah klu tok org yang specia

l kn? lagi pulak klu dia slalu dh bagi kita macam2 yang x ley balas nyer.

buat scrap craft 1 helai n frame kn. tp kena semua beradik buat la baru keje tangan anak2 sume. waaahhh, macam bole terbayang jer... alya, cuba la pk2 kan idea nurin nie yer...

selamat mencuba! :D

alyyani said...

jue : tu la kan, tp sebab kitorg jauh, so jd susah skit. td akak alya call mak alya, tanya agak2 nak bg ape kat ayah. mak ckp, ko bagi duit je. hehehhe... tp duit mmg la tiap2 bulan bg kan. so nak la benda pulak..

zura : family ko besar, kalau nak celebrate birthday mesti meriah kan? mcm aku kitorg merata2, nak gather 1 family tunggu raya je. tp tu la, at least nak la buat sesuatu special..

oya : betul tu. mcm rina cakap, walau sekeping kat tak ternilai harganya kalau dr anak2..

anonymous : oh, idea u sgt best. may be kitorg bole buat. mesti terharu punye ayah i smpi bole menitis air mata. hheheh.. tq ya!

imah : menarik idea dia kan? aku yg tak bape kreatif ni maybe bole try..

nurshah : mmg meleleh la kalau buat cmtu. ayah kitorg ni da la ala2 sentimental skit. heheh

zura : baju da biasa bagi. wow, best kalau dpt bawak gi bercuti2. tp selalu ayah aku yg bawak kitorg gi bercuti. heheh.. sesekali kita bawak diorg bes kan? tp susah sgt nak gather satu family skang ni..

nurin : tang selamat mencuba tu nmpk sgt yg nurin tau alya ni tak bape nak kreatif. hehehe.. tp tu la, akan diusahakan. mlm ni nak cari ilham. harap ade la idea. thx!

amalina binti anuar said...

weyh ina pon xda idea la nk bg per kt ayah nye besday nie. aduhai xreti la ayah nie taste cmne kan. beli kek je la kat secret recepi yg mcm aritu.

lamkasorous said...

aku tau!! kau beli phone E siries tok ayah, sbb ayah pn mcm leceh je nak pkai touch screen.... hehehe

suhida said...

alya,syg tul ko ngn ayah ko.seronok aku baca part klu ko cerita psl ayah ko.ayah ko cikgu besar eh..klu dia suka membaca,belilah tafsir al-quran atau buku2 agama.

Mr. Mrs Zaidi Diaries said...

Bila dah nak pencen dia perlukan:

Jam: Untuk mtengok masa sebab dia akan rasa banyak masaaa terluangg. Citychain kan tengah sale ni..

selipar/sandal: Yang comfy sebab.. diakan suka berjalan..aku sajes kan hush Puppies sebab Hush Puppies tengah sale.. ko leh dapat dalam satus lebey jekkk.. selalu 200 lebey.. pilih yang comfy.. Aku kalo time jemur kain suka pakai selipar eddie sebab rasa sonok jek.. camm pijakk tilam kekekeke

alyyani said...

ina : ko tu sama je sengal mcm kak long. tak tau ape nak bagi. bagi kek? aku rasa kite yg perabis kan nanti..

akmal : E series? yg baru ayah beli tuh sape nak? aku amik la yek, dah aku beli hp baru utk ayah. hahahah... cukup2 la bagi hp nye weh. tak mampu la..

suhida : ayah aku cikgu besar. tgk badan la. heheh.. sesuai dgn jawatan nye. hihihi... menarik gak idea ko tuh. tq ye!

wana : menarik idea ko. maybe bole survey2 arini dgn esok memandangkan sekang tgh mega sale kan? tq!

cam pijak tilam tu yg tak tahan tuh. heheh..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in