accident...

biasa aku post 1 entry 1 ari, and sume schedule post. tp sebab hatiku sedang panas menggelegak, this incident was happened this morning..

pagi ni, seperti biasa aku ke ofis ikut jalan belakang, putrajaya. kalau ikut pekan cina jalan jem. so, kalau ikut belakang tu, ade la banyak lori yang kua masuk kat jalan tuh. aku sedia maklum lori yang banyak itu, sebab hari2 lalu jalan tu.

tapi, tadi, masa aku berada di lane kiri, ade lori kat belakang aku, cuba nak masuk lane yang sama. so dia kekanan la sikit. tapi aku cepat2 la nak kedepan sebab lane tu da makin dihimpit dgn lori tuh.

tapi, dengan tak semena- mena aku dengar bunyi kete aku digesel. bunyi yang agak kuat. aku da tau, lori belakang ni punye keje. aku da bg signal nak berenti, tp lori yang besar tu buat dek je tak reti nak berenti kan lori dia. dia slumber je drive mcm takde ape berlaku.

aku dgn hangin nye, mencapai camera dan snap gambar lori & plat number lori itu. lalu aku mengambil keputusan utk follow lori tu sampai ke destinasi. dalam hati, lantak la sampai ke kedah pun, minyak aku full tank.

lori tu menghala ke puchong sedangkan ofis aku ke serdang. takpe, nak menuntut punya pasal, aku ikut jugak. lepas tol puchong, aku dapat lepas dulu sebab pakai touch & go, aku himpit ke kiri, sebab aku nmpk lori tu kat lane kiri. dan lori tu berenti belakang kereta aku.

aku : apsl tadi pakcik taknak berenti?

pakcik : mcm mana pakcik nak berenti, awak tgk la kete banyak, jalan jem

aku : abis, pakcik ingat pakcik tak buat salah ape2 ke? da la tak berenti, dgr kete saya bedentum kemain kuat td. saya ingat da kemek teruk dah. saya bukan nak kejar sangat pakcik sebab nak mintak duit, tp saya nak pakcik responsible la ape yg dah pakcik buat. saya da la keje belah serdang, dah kena kejar pakcik sampai kat sini. saya ingat dah nak call suami saya dari Klang suh datang. saya da nmpk polis trafik kat tepi tadi, tp tak sempat nak panggil sebab pakcik laju sgt mcm nak lari. mana saya tak marah.

pakcik : yang awak pun satu, takkan la tak nmpk lori pakcik nak lalu, pakcik mmg tak nmpk kalau ade kete ke moto kat kiri.

aku : abis, takkan la saya pulak nak tunggu pakcik lalu, dari begesel sikit kat belakang ni, abis begesel satu kete nanti, silap2 masuk longkang tepi tuh. pakcik nak tunggu jadi camtu baru nak berenti ke?

pakcik : diam terkedu, sambil tgk kecederaan di kereta aku...

aku : so macam mana ni pakcik?

pakcik : awak keja mane? kita jumpe kat bengkel arini, sebab pakcik nak ke shah alam ni.

aku : ok, lepas habis keja, saya datang ofis pakcik, kat seri kembangan, sebab ade banyak bengkel kete kat sana.

pakcik : ok, amik no pakcik. nama pakcik Ali.

aku : ok, harap pakcik tak lari la, sebab saya da ade banyak gambar lori pakcik ni. saya bole report kat polis.

pakcik : saya mintak maaf la sebab saya tak sengaja. petang nanti cari saya. saya smpi malam kat ofis, bole nmk lori saya ni.

aku : ok, petang nanti kita jumpa. pakcik jangan langgar kete orang laim pulak.

pakcik : senyum...

korang nak tengok besar mana lori yang langgar kete aku tuh? sila tengok gambar dibawah. disini, amat penting camera dibawa kemana- mana. kalau2 jadi kes camni, langgar lari namanya, kita ade bukti nak report polis ke.

ni masa lepas je dia langgar kete aku. dia pass by gitu je. tak ke macam haram?

aku decide nak follow lori ni. tak kira la mane dia punya destinasi. dia purposely asyik brek2 je sebab may be dia tau aku kat belakang dia rapat. tapi aku nekad, nak kejar jugak. dia bawak agak laju...

ni lepas berenti lepas toll puchong. korang tengok bape panjang nye lori tuh? kalo aku decide bagi dia lalu dulu tadi, mau tegesel 1 body kete aku..

ni la pesalah itu. pakcik Ali, tgh tgk kecederaan kat kete aku. dia baik, tapi aku jadi marah sebab dia lari camtu je. terus aku hangin habis...

scratch at the body. tercalar hatiku. apetah lagi hati suamiku.....

note : japgi nak kua buat police report, nak gi toyota set appointment utk repair & claim insurance......

22 comments:

Jiey^Mien said...

haaa kauuu!!
penangan ibu ngandung!
jangan main2.. garang tak garang..
=)

p/s - seb baik takde paper..

p/s (2) - Seb baik ko tak smpi ke kedah..

fazilzura said...

MAK AIII beso nye lori tu ..
kalau daku pun takut.. kalau dia langor mau kemek keto ..

wat jgn x wat report tu .. kang susah nak claim

elani makrai said...

alya, tue kang petang nak g ngan saper ofis pakcik tue? pergi biar berteman k. paling bagus bawak en wan sekali k.

ingat tau!

hehee garang nyer hehee smpi berani kejar lagi. huhuuu penangan makcik mengandung huhu...

xper yg penting alya x pape. ingat tue, ada bawak budak dlm pewot.. relax sket k. hehee

ingat tau! ajak en wan g sama2 kay!
janji tau!

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

mak aik..!!~~ punya la gabak lori itu.. garangnyer mu ekk.. tapi memang la.. mana tak hangin kan..???

dengar cerita pun dah PANAS nie.. sebab buat dek jeee..

Reena said...

weeei...besarnya lori tu...takut! akak kerja putrajaya ke..reena pun...reena guna mex highway!! berani akak kerja kan..kalau reena takut,tak berani..nanti petang nanti nak jumpe pakcik tu jgn seorg2..call dia dulu...jgn dia menipu pulak

cik mas said...

aish.. menjangkit kat alya pulok.. nsib baik sikit jer. kalau satu body scratch tu haru...tpi braninya alya kejar. kalau akak sorg2 tak brani kot. trus gi balai polis jer ler jwbnya..

Elyn said...

garang btul ko!!!! tp ye lah bgs gak ade camera ni.... nnt aku ikut cara ko!!

Fariena said...

yes,mmg bagus ada camera dibawa ke mana2 ajer...apa2 pun boleh amik gambar sbg bukti kan.

KasiH said...

memg ptt pn kena wat gitu...ape2 pn police report dulu...protect ourself...sat g claim kite bwk kete pkai lesen terbang plak...

nasz said...

besor nye lori tu...

aduh, kalo kena kat keta buatan mesia ku itu pon aku terbakar tau!! tp berani nye p follow lori tu ye??

saveme_zero said...

yani...aku pun penah kena mcm ni tapi aku tak kejar..sbb ms tu tgh nandung..kang jd apa2 hal...lain lak citer. abis kete aku kemek..smpi la skrg tak repair2..kahhhh

suhida said...

alya,ko mmg berani ar.aku pun pernah kena ngn lori besar cani,tp mlm.na kejar macm takut gak. betul,klu kite tak depan mmg teruk kereta kite kena gesel teruk.berani kau alya..mmg best!

azyyati anuar said...

aku rase ni dah bg signal aritu lg wei..ko ingat incident masa kat bangi aritu?

tp mujur pokcik ni ok..mau gak responsible...

ko g cek email aku bg kat ko..ssuai sgt dgn ko nye kes ni..

alyyani said...

jiey : aku da cuak jugak buatnya lori tu saja taknak berenti, dia menonong bawak aku kemana2. tp bole pulak aku tak takut weh. kemain confident aku follow lori tuh..

zura : tu la, masa dia langgar tu, aku dgr bunyi bedentu kuat sgt. aku nak benti and turun, takut telepas lori tuh, so aku decide kejar jek.

tak jd report, sebab pakcik tu nak bayar. dah baya pun.. lega aku

nurin : hari ni mmg moody habis. pagi2 da ade org bg hangis. tak bole nak cool pun. dgn en wan pun kena marah.

tak jadi jumpe petang ni, sebab da setel & dia pun da bayar. lega.. tq!

jue : mmg besar dan panjang jue. kalo ikut, tu yg kena kejar jugak takut teruk kete kite. tgk je la size lori tuh kan. mmg hangin jue..

pasang aircond pun tak rasa sejuk. heheh...

reena : akak keje kat seri kembangan. so akak ikut LDP. reena dok mana? kalau ikut pekan cina sesak. tu la reena, tak tau mane dtg nye keberanian nak kejar tu. tp mmg tak pk takut pun.

cikmas : tak tau la cikmas. bole tak fikir takut pun, mmg redah je. nmpk polis trafik kt tepi, rasa nak benti gak mintak dia kejar, tp nekad nak kejar jugak..

tu la, aritu kete cik mas yg kena kan? turn alya lak...

alyyani said...

elyn : aku mmg garang kalo org buat aku marah. camera mmg wajib ade dlm handbag. ape2 jd kat kite, snap je gmbr sebagai bukti..

fariena : mmg sepantas mungkin alya grab camera. menggeletar gak, sebab baru pas accident, then nak amik gmbr smbil drive pulak, kena hati2 la..

ryn : tak jadi report polis sbb pakcik tu da baya. nak claim insurance pun tak bebaloi sebab bukan smpi seribu pun kos dia. so, soh dia bayar je la

nasz : mmg besar. kalau ade isi lori tu, mau kemek abis kete. rasa mcm hero lak pi kejar lori tu siap tahan dia soh ketepi mcm polis lak. hehe..

sue : yeke? kalo time ngandung, aku pun tak berani. aku tak pk ape dah masa tu weh..

suhida : tetibe aku rasa mcm super mummy lak. hahaha.. bila baca komen korang baru aku terfikir, berani nye aku gi kejar pakcik tuh. siap sound bagai. lain kali kena pk 2 kali nih. kalo kena time mlm, aku tak berani la weh..

along : tu la, bila da kena, nak kena lagi. gitu la.

berbaloi la kejar pakcik tu sebab dia nak tanggung. kalo tak, see u in court la. aku soh diorg tarik lesen pakcik tu jd driver lori.

email ko takleh nak bukak la...

strawberi @ mamadira said...

fuyoo!! salute lah kat ko...
berani mempertahankan hak..
klu jadi kt aku camne la ye..
takut..nak kejo..

Gieyana said...

wei..risiko gak ko ambil nie...mn taw lori tu ada kelindan dier..tmbh plak byk lori skrg ada bw parang panjang2 + senjata2 yg tajam bagainya,psl kekadg tue muatan diorng tue ada yg mahal2..so takut di apa2kan ko jer la...
~ nmpak x teruk sgt ko nyer keta tue...kalau ko claim insurance rugi ar..kalau ko g repair dlm RM150-RM300 camtu jer...keta aku dulu lg teruk..di langgar mamat motor dr depan..pastu lari plak! lg teruk dr keta ko..lampu signal pecah..kemek bagainya..aku repair dlm RM200 camtue...
~ tp teruk benor ler lori tue x bhenti kan...kt Penang ni pon byk lori gak especially time balik keja..besau2 camtu..tp selalunya aku bg diorg jalan dulu pslnya kalau diorng bgesel ngan kita kdg2 diorg x rasa psl gedabak sgt! kekeke..ishhh panjang benor aku komen plak! :D

~chekuna~ said...

wah berani ibu peknen kejor lori yg besar gedabak tu...sib baik..takde apa yg merbahaya...
harap2 semua selamat...

alyyani said...

strawberi : ko tau, ape yg buat aku tak takut tu? aku dok tebayang muka laki aku. tu yg jd tak takut terus, huhu..

gie : lepas ni kalo kena langgar mmg takut la nak gi, da ko ingatkan aku nih. tq2! mmg tak teruk, dalam rm600 je kalo repair kat toyota. dan pakcik tu pun da bayar. lega...

kak na : lepas ni alya mmg bg je la lori tu nak lalu dulu. tp kes ni bukan berebut pun. mmg lane tu, kite punye turn jalan..

amalina binti anuar said...

weyh besar nye lori yg langgar ko tu. igtkn lori kecik jer. abeh tesagat kete ko tekena cat dia plak tu. bape kne tu weyh repair tu?

alyyani said...

weh, tu la. wan ckp bukan lori ni. nia trailer. yg pakcik tu rosak kan kena rm660. nasib baik mau dia bayar kan...

nizza-abira said...

Memang ni trailer, bukan lori2 biasa ni...
Ish! memang seriau lah tgk trailer panjang2 ni.

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in