serba salah..anak atau kerja

aku dirumah..seperti biasa, nia tak sihat. kali ni, demam pulak. demam yg agak panas. kul 3 pg td suhu badan dia 38.6..panas sungguh. so, aku decide stay umah & jaga nia.
.
tapi, pagi2 td, bila bab nak bgtau boss pasal nak amik day-off, rasa serba salah sgt. tp kalo nak anta nia jugak ke nursery aku rasa lagi kejam kot. walaupun, kat nursery dia, ramai 'mak angkat' yg nak tolong jagakan nia, takkan la dia nak belek anak kite je kan?
.
masuk minggu ni, da 3 minggu berturut- turut aku masuk lambat sebab bawak nia ke klinik. 2 minggu lepas, kes batuk selsema dia. minggu ni, demam pulak. sampai tedetik dalam hati, biala nia sakit hari jumaat, so bole spend time weekend jaga nia. sebab keja punye pasal. jahat pulak rasa mintak2 anak sakit.
.
walaupun aku ni agak rapat dgn boss2 aku tapi taknak la bagi bad reputation kat boss2 aku. rasa serba salah tu sampai sekarang masih ada eventhough aku dah dekat 4 tahun kerja. mane tau, diorg ingat aku pegi interview ke, or aku pakai nama anak cari alasan malas datang ofis ke. serba salah..
.
so, pagi tadi, aku pun msg bosses aku, inform yg aku masuk lambat sikit sebab rania demam panas.
.
boss 1 reply : ok. tq! (ni, bagi masuk lambat ke tak ni? hmmm..)
boss 2 reply : ok, kalau serious sangat, take a day off (sejuk ati bila tgk msg ni)
boss 3 reply : ok (sebab tak banyak keja aku under boss ni)
.
skang da nak lunch hour, ingat nak siap kan lunch nia then hantar nia ke nursery. nia pun da aktif balik ni. suhu badan pun da back to normal. aku letak cool fever kat kepala dia. but still, risau jugak. ingat lepas bg nia makan, nak masuk ofis, tp tu lah..... risau kat nia.. dalam masa sama, risau kat ape la yg kat ofis tu cakap kat aku. adoi... serba salah dibuatnya..
.

ni gambar malam tadi..mmg panas badan nia time ni. tgk mata pun merah je..

nia meragam je malam tadi. then lemah sangat tgk dia. tak aktif dari biasa..

note : kalau anak sakit ni, ape2 pun kite kaum2 mak yg kelam kabut...aunty2, doakan nia cepat sembuh ok..

23 comments:

[I][T][A] said...

alyya...

memang serba salahkan antara keja dan anak..ita anak mak jaga.. tapi kadang2 rasa bersalah gak yerlah mak ita dr kg. dtg kl semata-mata nak jaga cucu (raisha).. dia pun nak life sendirikan... nak duk umah dia kat kg. melawat saudara mara kat kg. nak jaga nenek ita...tapi kalau mak ita duk kg pun risau gak sbb duk sorang2 jer..makan minum takut terabai plak.. yerlah org tua duk sorang2 tak lalu makan plak.. tapi dia tetap nak duk umah diakan.. ita plak nak bg raisha duduk nurseri susah sbb nurseri kat umah ita tak berapa ok.. org pengasuh pun susah nak cari.. raisha plak jenis tak minum susu...nak bg bibik jaga lagi tak caya! peninglah.. kadang2 ita terfikir nak jer berhenti keja.. tp bleh ker? pastu wat bisness sendiri.. bisness pun susah gak skrang ni..peninglahkan..panjang lebar plak ita taip.. apa-apa pun semoga nia cepat sembuh... :D

alyyani said...

betul la ita, skang nak bg sape2 jaga pun rasa serba salah even keluarga sendiri kan? kalo nak benti keje lagi la parah. alhamdulillah nursery nia ni ok. sayang nia.. tapi still risau jugak sbb ramai budak kena jaga. and bila nia sakit macam ni, mula la rasa serba salah camni. kalo sekali sekala takpe, ni bole kata every week. harap nia tak sakit dah lepas ni..

lamkasorous said...

sian la nia ni, apsl nia slalu dmm ni????

alyyani said...

akmal : tak dpt la aku nak menjawab soalan ko tu wei..environment kot..

KasiH said...

boss ko sama mcm boss daku...prihatin namanya...tp kite tkmo laa dikatakan take advantage plak kan..situasi serba salah tu memg ada...neway, sembuh cepat ye nia sayang...sian mama nia risau yg amat...

alyyani said...

ryn : tu la, takut gak la kan, nanti staff lain kata kite amik kesempatan pulak. tak mo la gitu. tak pasal2 kena perli. sejak ada anak, ade je alasan takmo dtg ofis. ish.. tak suka la kalo org kata gitu kat belakang kan?

Leen Die said...

Ly nia mcm rayyan jugak aku leh kira dalam tahun nie 4 kali Rayyan demam..siap aku tulis dlm diary tue..bulan lepas lah aku ambik EL panjang 2 hari jaga Rayyan demam...klu anak sakit puas hati kiter jg sendiri..yelah kalau antar kat ngaush dia adalagik budak dia mau jaga kan..so better kiter ambik cuti than leh bg full attention kat anak..boss kau sm boss aku..bulan lepas yang rayyan demam dua hari tue dia siap call tanya anak aku..pastu dia ckp klu anak demam lagi takyah masuk opis lagi..huaahuaahuaa..sib bagi petua tue ko...neway utk Nia cepat sembuh yer...sian mama Nia risau..mama mana tak risau kalau anak demam kan..leh sebak woooooo

Elyn said...

kalo anak demam slalu nyer mak yg kelam kabut.... lelagi pikir tang keje!! mmg penin.......

cepat baik ek nia!!

saveme_zero said...

aku selalu menghadapi situasi ni tapi aku redah jer. Bkn kita sengaja nak coti. even org mcm x caya,terpulang tapi klu dah kena kat batang hidung sendiri,baru la tau kan. opis aku ni kdg bising gak tapi aku bgtau la sebab apa. bos pun aku bgtau gak. yang penting kesihatan anak kita. tambah2 mcm2 penyakit skrg ni..adoii..lg la risau.

oYa said...

huhuhuh aku pun gitu gak...kekadang segan jgk selalu halfday..walaupun bos2 aku spoting siot.. tp bos aku selalu bgth aku..anytime aku nak cuti ke nak ape ke janji koje aku beres..psl tu time koje aku settle sumer koje..setakat ni alhamdulillah walaupun aku selalu cuti tp koje aku beres.... huuhuhuhuh sbr jelah alya..ni dugaan idup namanya..

ppb_ppkp said...

nia..cepat2 sembuh ye sayang.

ainal said...

jgn bg nia mand s.pool lg,
mane x slalu demam, kat nursery sejuk, smpai umah ko, pns! perubahan suhu yg mendadak kn leh nyebabkn demam! + nia 2 baby lg, mudah dpt sakit..
bahaya wei, klau ank slalu demam pns mase kecik ni, long term effect oo..

haru said...

owh nia cpt2 la sembuh..kamu membuatkn aku risau T__T

JuLieS aka Ayu said...

tul la alya.... kita bukan sengaja nak amik EL, halfday .. kita sendiri pun rasa serba salah juga kan.. tak dapat nak elakkan anak sakit. nak wat camner.. itu yg terpaksa selalu amik EL... semoga Nia cepat sembuh yeaaa... :-)

suhida said...

ciannye nia..cepat sembuh ye nia..kat kepala dia tu cool fever ke alya?mana nak beli ek.

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

kesian kan, kita sebagai ibu la org yang paling risau sekali, kalau boleh tukar, biar kiota jer demam.kan kan??semoga cepat sihat yer

alyyani said...

tq so much korang sebab amik berat. FYI, nia still demam lagi. arini aku nak bawak dia jumpe specialist. officemate cakap, kalo baby demam ni jgn bg chance. terus bawak pegi hospital. arini kena half day lagi nak bawak nia gi an-nur. pg td suhu nia 38.4. on off panas badan nye. rasa nak nangis masa tinggal nia kejap kat nursery. tak sampai hati sangat. begenang kejap. ni dalam kepala dok ingat dia je. malam tadi nak tgk dia senyum pun mcm tak larat sgt...

fazilzura said...

uihhh daku kalau AKil sakit.. x pk kat opis dh .. lantak ler pe nak jd kat opis .. nk terminate pun daku relaaa tau ..
keje leh carik.. anak ??? mano nk carik wehhh .. uhhuhu
ni akil selsema pun rs nak mc jek .. tp memandang kan keje ku baru .. huuh terpaksa lerrrr ku tahan hati ku.. tp kat opis otak kat umh .. dok 1 jam sekali col bby siter akil..

amalina binti anuar said...

ni sbb mndi swimming pool nie..
tu pasal nia nie dmm.
bwk g klinik slaloo nia nie.

elani makrai said...

ari tue doakn nia tok baik dmm cpt, alhamdullillah sihat. mcm nie kn slalu doa kn nia nie... kn masuk nama nia skli dlm doa. bkn ammar sorg jer nmpk nyer...

nia, jd strong girl! u can do it. auntie nurin doa kn k...luv u...

Jiey^Mien said...

Aduhaiii.. siyannya nia.. get well soon. Ian pun suam2 badan nih.. fisioterapi hari ni pun halfway je coz dia nmpk penat..

azyyati anuar said...

be strong ek nia...gaya cam nk g ekspedisi la pulak...

alyyani said...

zura : takleh tahan..mmg kalo dok ofis pun 1 keja tak buat dok ingat anak..

nurin : terharu sebab sudi doakan nia. tq so much babe!

jiey : jgn bagi demam jiey, payah nanti. dr suam tu, cepat2 sejuk kan. kang kalo panas macam nia, susah

ina : bulan ni, rekod paling banyak la nia kat klinik

along : tu serkop yg mak beli konon muat rupenye muat kat kepala nia jek..hehe..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in