nebulizer

pagi tadi ke klinik an-nur sekali lagi. minggu lepas, ari isnin pegi dah. kali ni pegi lagi. sebab ape? nia nye batuk getting worst. sekarang ni, kalo dia batuk beserta dengan muntah. especially bila lepas makan or minum susu. ari2 kena basuh comforter. kesian sgt la aku tgk nia tu. aku pun tak penah batuk teruk macam tuh. ni kali kedua nia kena batuk cam gini. kali kedua ni lagi teruk dari kali pertama.

pagi ni sebelum ke ofis, bertemankan maklong nia (yup, maklong nia is here, nak settlekan thesis. baju konvo beli dah, thesis nye tak siap2 lagik.. hahaha) kitorg ke an-nur. nasib la maklong ade, kalo aku sorg, tak terhandle kot especially time nia kena gas in. ok, doktor nubelized kan nia tadi. proses ni namanye nubelizer. untuk melegakan saluran pernafasan dan mencairkan kahak.

ape yang terjadi kat nia? jom kita tgk....

gas ni yang dipakai. jauh lebih tinggi & besar dari nia. nama gas nye ventolin. kalau lepas nebulized, kahak banyak dan makin serious, kena jalani proses suction pulak. kena jolok anak tekak kuakan kahak. jangan la nia sampai tahap gitu. huhu...

dalam bilik khas. nurse cakap bilik ni namanya, bilik menangis. tu pasal jauh sikit dari bilik rawatan. kedudukan baby, dalam keadaan duduk. tangan da kaki mesti dikepung. nurse pegang kepala then letak topeng gas tu ke hidung & mulut nia. jom upclose muka nia...
muka nia telah dicekup dalam tuh. tak cukup dekat ek? jom kite upclose lagik...

agak glamour kitorang sebab 1 klinik kedengaran suara nia. mmg doktor pesan anak you akan meronta ronta. sebenarnya proses ni tak menyakitkan. sebalik nya melegakan. yang jadi menangis tu sebab marah kena kepung kaki dan tangan..


nia menangis all the way. proses ni lebih kurang 10 - 15 minit. mmg baby diperlukan menangis so that gas tu sampai ke paru- paru dia. sebab baby tak reti menyedut gas kan. mak long nia da tak keruan bila dgr nia menangis bagai nak rak. aku pun tak sampai hati. tp demi nak bagi nia baik, aku tahan jugak. sebenarnya aku tau bila nia nagis sakit or nangis memberontak. time ni dia nangis protes nak dilepaskan. dia rimas..

immidiate effect, biasanya baby akan muntah. kalo tak muntah, lebihan kahak akan keperut. then kahak akan kua melalui najis. nia tak muntah tadi sebab kahak dia tak banyak sangat. sebab pernafasan dia tak bebunyi pun. cuma dia tak reti nak kuakan kahak dia. setiap kali batuk dia telan kahak dia. cuma yg kua ape yg dia makan or minum.
alhamdulillah, paru- paru nia da clear dari kahak. tapi kahak akan datang balik cuma tak teruk. amik masa 2 - 3 minggu nak clear. this time doktor bagi antibiotik utk makan selama 7 hari. harap sangat nia akan sihat lepas ni. time ni da lepas nubelized. ok jek, tak nangis pun. bila jumpe doktor terus senyap balik. masuk kereta terus tido sebab da lega + penat menangis.

14 comments:

Ibu Mifzal Arsyad said...

siannya nia..cepat sembuh ya sayang..

fazilzura said...

baik wat sedut gas tu .. elok..
akil kalau batuk sure g klinik tuk ambik gass..
budk2 kalau btuk tu jgn tungu2.. kalau x , senang dpt asma

Jiey^Mien said...

Hehehhe.. Cam Ian gak.. Meraung-raung bila doc bagi nebulizer.. 3 orang pegang.. Aku pegang badan, ayah dia pegang kepala. nurse tangan n mask tu..

Nia, get well soon yea..

azyyati anuar said...

menggerunkan tul aku g klinik td...nk pulak tgk nia nangis bagai nk rak....

alhamdulillah..sumenyer ok....

owh lupe...td aku tersalah masuk klinik daaa...wat malu jer..maklumlah 1st time g klinik baby...

azyyati anuar said...

ainey : tq ibu mifzal. saya doa utk mifzal gak. moga cepat sembuh :)

zura : yeke? bahaya gak ek? lepas ni nak terus buat la. kalau tak, alya tunggu da teruk baru nak buat. thx!

jiey : ian pun pnh gak ek? mmg bole migrain dengarnye weh..

along : tq sebab teman aku dgn nia td. nanti ko belanja aku yek :D

Leen Die said...

huhh..patutlah ko masuk opis lambat ek..waa...nia cepat sembuh k..tak rok tau nia kalu sakit..semoga batuk akan hilang ok..ko tak nangis ker?

elani makrai said...

jaga nia bebaik alya...

nia! cepat sembuh!
chayo` chayo

[I][T][A] said...

kesian nia... moga nia cepat sembuh yer... sekarang ni memang musim demam, selsema dan batukkan.. raisha sampai skrang masih lagi selsema... asyik bagi ubat jer.. kesian gak...

alyyani said...

leen : nasib la aku pun tak menangis. aku cool jek. sebab mmg nak bg dia nangis. bia gas tu sampai ke paru2 dia. huhu..

nurin : tido pun tak lena selagi nia tak sihat..

ita : yeke? tu la, aritu pun ramai baby sedut gas jugak..

to all : tq for your concern.. :)

ppb_ppkp said...

kesiannya...nia nape alya??

alyyani said...

imah : nia batuk teruk. alhamdulillah da makin baik nia...

ainal said...

sian nia..
ape punca yg kahak bnyk sngt dlm peparu 2, faktor mknan ke?

haru said...

alala ciannyer nia nanges ek

alyyani said...

ainal : doktor cakap faktor makan pun ye jugak..

haru : skang nia mmg suka nangis pun..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in