minggu wajib balik awal...

office hour aku sampai kul 6 petang. walaupun umah dekat je, tapi tetap sampai umah lambat. banyak faktor la kalo selalu sampai umah lambat ni. selalu nye sebab kua ofis lambat dgn jalan jem. tapi minggu ni aku telah mewajibkan diri aku untuk kua ofis sharp kul 6.

sebab nye?

sebab minggu ni aku plan nak masak je kat umah. ape mimpi la kan. bukan la aku tak rajin nak masak. tapi masa tak mengizinkan. kalo aku balik keje tuh, sampai umah je da maghrib. so aku kena masak utk dinner nia dulu. tgh masak tu, papa nia la yg meng-entertain tuan puteri tu. lepas da siap dinner nia, kena bg nia makan la dulu. kalo lambat mula la nak mengamuk kan. nak bg makan tu, bole amik masa sampai sejam.

sebab nye?

mmg antara dugaan la bg aku nak bg nia makan. kalo mood ok, sempat la abis bubur dia tu. kalo mood dia tak ok, dia nangis la, dia nak dukung la, tangan nak main air minum la, nak pegang sudu sendiri la, nak usik bowl makan dia tu la, mmg la comot abis walker dia tuh setiap kali dia makan. nape tak soh papa nia bg nia makan? mmg la aku tak bagi.

sebab nye?

sebab papa nia ni kurang saba skit. hahaha... mmg betul. mmg susah nak handle nia makan ni. perlu org yg tinggi kesabarannye. kalo bukan anak aku tuh, lama dah aku tak bg makan, tp sebab anak sendiri, takde pulak rasa marah tu.

maka, sampai nak dekat isyak baru la kitorg dpt makan. ni kalo tak masak tau. kalo masak, mau kul 9 baru dapat makan kot. biasa wan la yg masak kan makanan segera. dah itu je kebolehan chef wan aku ni.

so, aku da tak tau nak makan ape lg kalau makan kat lua, makan last weekend aku telah membeli barang dapo sebab aku da jemu nak makan kat lua. & da jemu makan makanan segera nih. nak makan nasi pulak! mmg da lama la aku tak masak. weekend pun jarang. sebelum bekarat skill memasak & dapur aku tuh, elok la aku aktifkan diri balik. in fact, aku da mula memasak dari semalam. heheh.. tapi tak la seterror korang2 yg selalu aku tgk gmbr masakan korg dlm blog ni. :)

oleh itu, aku perlulah sampai ke umah awal pada minggu ini!

mama jangan balik lambat tau, kang papa kena bg nia makan. nanti papa marah2 nia. kalo mama lambat, nia tepon mama ok!


14 comments:

Jiey^Mien said...

hahah.. kalo ian, tiap kali suap, tiap kali nangis.. tapi habis gak..

alyyani said...

jiey : sama la jiey, kalo aku, aku bagi dia makan sampai abis. ape yg diproteskan aku pun tak tau. bole jd migrain selalu dgr nia nangis ni. huhu..

amalina binti anuar said...

WEYH KO MSAK PE ARINIE?

alyyani said...

masak ayam, sotong, kangkung... sedap weh tapi pedas! hahaha.. aku kan ratu pedas..

amalina binti anuar said...

best tu leh la nnt ko blik umah ko plak yg masak..
aritu pon kitorg mkn sotong, kangkung, masak ayam...

alyyani said...

ina, aku balik umah takmo masak. nak berehat2. nak rasa masakan mak jek. hehehe...

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

comel giler nia ko nie..,umo baru 7 bulan dah pandai berdiri??
bagus2 anak aku 10 bulan baru pandai tau..hukhuk

[I][T][A] said...

wah rajinnyer alya nak masak... kalau ita jangan haraplah nak masak skrang ni... tak terurus jadinya... ita hari2 makan apa yang kakak ita masak jer... kalau tak nak makan nasi... balik umah masak maggie jer.. :D lagipun hubby ita tak cerewet.. apa2 pun bleh..

alyyani said...

tinie : anak aku tu hajat nye besar sgt. padahal bila bediri bonto pun tegoyang2. hahaha.. kelaka weh..

ita : hubby alya mmg tak cerewet. tp tekak alya ni takleh terima makanan lua dah. huhu...

elani makrai said...

heeee rajin nyer nk masak. nurin klau masak confom ar sakit perot diorg...tue kt laki i la... pastu dia kt lagi u masak nk sampi 1 jam, tp x la sedap sgt... heheee tp ngan ammar mmg x smpt la nk msk. tp dia x la susah n mkn. asal jgn suap lambat jer...

nasz said...

selamat merajinkan diri ye...

kalo anak tak mkn, mama je la yg mkn dinner nia tu... ahaks!!

alyyani said...

nurin : tengah mood rajin nak masak. wan pun dok perli, tu mesti kejap je musim nak masak nye. heheh.. huhu bagus ammar mau dgr ckp ummi time makan. kalo nia tu, beperang la

nasz : selalu nye mmg mama dia la tolong abiskan... mama dia yg kenyang..

nizza-abira said...

alya,
niza pun dah jemu mkn luar. Dah lama tak masak disebabkan byk alasan apatah lg lately ni bz dgn tempahan dip.
So,
this week niza kene beli brg2 dapo+brg basah utk mulakan masak balik. Lgpun adik niza akan duduk dgn niza disebabkan keje. Parah jgk nanti kalu asik nak makan luar aje ;)

alyyani said...

nizza : betul sgt la tu kalo asyik makan lua mmg la parah kan. parah duit... takut musim nak masak ni kejap jek. heheh...

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in