selsema untuk kali kedua

rania diserang selsema sejak minggu lepas. kali pertama nia kene selsema masa 1st week dia lahir. masa tu macam2 dugaan la. dengan kuning yg agak tinggi lepas tu nia selsema lagi. bile da kuning kene banyak bg susu badan. tapi bile selsema kene makan ubat. bila makan ubat dia nak tido je. bila da tido tak bole nak nyusukan dia pulak, kuning pulak tinggi. aduh, tetekan jugak dibuatnya. (tapi saya tau, orang lain lagi banyak dugaan nye). kalau tak bg ubat, nia tak leh nak tido disebabkan hidung tersumbat. so setiap masa aku akan menyedut hingus nye pakai nose sucker. tu pasal la hidung dia agak kembang sebab kecik2 da kene korek. abis nak buat camne kan. jgn salah kan mama nya. papa dia la punca dia selsema. sikit2 nak cium anak.

tapi masa kecik dulu, senang nak handle. kalo nak sedut hingus pun xde masalah, beserah je. hehehe... tapi sekarang? dia da tau ape kite nak buat. bile tunjuk nose sucker tu je dia da tepis2. amatla seksa. kene pegang tangan sume sampai dia menangis. nak makan ubat pun macam tu jugak. kene pegang tangan. nia cepat la elok, mama bawak gi swimming!

nia tak mau makan ubat!!!

akhirnya bejaya bagi nia makan ubat.

11 comments:

KasiH said...

comelnyaa...cepat sembuh ye rania..memg musim laa kot..adam pn still sesemer...but dah ok sikit..

azyyati anuar said...

amboi nia...sempat posing lagi....cpt2 sembuh nia...nti m.long bwk jln2 ek...

alyyani said...

ye ke ryn.. tu la kan. budak2 kalo da sakit ni buat kite risau je. nak2 bile kene tinggal kat nursery.

mak long nak bawak gi jalan kunun. mak long tu asyik bz je. bz melancong.. hahaha...

Jiey^Mien said...

ly, try tonimer baby spray.. Ok gak tau.. (Ceh, sesedap je ckp ok, padahal Ian sdr pun dah berminggu tak hilang..:P)

sama ada mama dia yang pemalas bab2 spray atau babysitter yang tak spray ikut time.. hehhehehe..

alyyani said...

ok jiey. noted. dulu masa nia lahir pakai gak yg jenis spray tu. tapi ala2 tak efektif jugak. nanti aku try yg ko cakap tu ek.

saveme_zero said...

yani..mmg dugaan ada anak kecik ni. harap2 dah besar sok..kita leh tumpang anak2..huhu.

alyyani said...

ye la mama alya. alya pun baru baik demam kan? musim la ni

alyyani said...

haah mmg th musim dmam nie..
nia nie cpt tul dpt skit yer..
kesian kat dia kan..

amalina binti anuar said...

ha tau xper..
nia nie mmg cpt dmm pon..
sian kat dia...

alyyani said...

manede dia selalu demam. selsema je. da ikut papa dia la ni.

amalina binti anuar said...

2 la kan..
jangkit ngan papa dia..
sian kat nia kan....

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in