cuti sekolah

Assalamualaikum.  cuti sekolah panjang yang dinanti- nanti telah pun muncul. aku memang looking forward lah cuti panjang ni. sebab, pagi2 tak yah rushing, tak yah rushing balik jugak sebab nak kejarkan amik nia. cuma tuisyen waktu malam masih lagi terikat. and of course yang paling best bila cuti sekolah ni ialah. jalan tak jem!! yihaaa.... 

aku kadang bila hadap jem ni macam dah immune apa2 jenis jem. jenis tau. jem sebab kete rosak, accident, traffic light rosak, u name it. bila orang tanya 'jem tak tadi kak?' aku nak jawab apa pun tak tau sebab mmg hari2 jalan jem. bila jalan tak jem baru aku bukak mulut, hari ni jalan clear. which amat jarang sekali lah kan. tapi bila time aku mmg rushing nak cepat sampai ke destinasi contoh baru ni nursery call bagitau rafa demam panas, time tu pulak jem teruk. mmg menggelegak lah menahan marah dalam kereta. or bila dah lewat nak amik nia. tapi tu dah kurang sebab nia pun dah paham kalau mama lambat dia boleh tunggu or aku deal awal2 dengan wan inform mintak dia amik nia. 

rutin lah orang kata. tu yang tak sabar tunggu cuti sekolah ni. at least ada banyak benda boleh release.  

lagi pulak minggu depan ni aku keje 3 hari je. rabu malam aku dah balik perak sebab adik aku kahwin weekend tu. sesiapa yang ada ke perak 7june ni roger2 aku, and jemput ke kenduri kahwin adik aku. 

kenduri kali ke3 dalam family. last kenduri 4 tahun lepas. along aku kahwin. so, of course lah aku looking forward nak menguruskan kenduri kahwin adik aku. mujur lah dia ni bangsa sempoi je. apa benda pun tak kisah. dia kata yang penting akad. kitorg yg beria. then syok uruskan hal kahwin ni lain tahun lain trend nye. kitorang takde lah nak ikut trend terkini. tapi buat mana yang mampu. 

of course debaran sebagai tuan rumah tu memang ada. tah orang datang ke tak, tah makanan cukup ke tak, tah cuaca menyebelahi kita ke tak, macam2 lah. tapi kena relaks2 je. ingat 1 je. bila niat kita nak meraikan benda baik, insyaAllah Allah tolong & permudahkan semua. 

basically semua benda dah ready. aku macam biasa sponsor doorgift. dah ready. order dari kawan sekolah. konsep dia tak nak yang dalam bag and taknak bagi food. so aku puas hati dengan hasilnya. tunggu lepas kenduri nanti aku tunjuk eh. 

then ada officemate aku ada buat business candy buffet. so nak tolong dia, aku hire dia incharge candy buffet. nak jugak kan candy buffet. heheheh... saja seronok2. nak tunggu kenduri seterusnya tak nampak lagi bayang2 nya bila. hahahaha... kan...

so, apa lagi? korang tau tak wish wan accident lagi? aku tak tau nak kata apa. masuk kali ni dah 3 kali bumper wish tu kena cium. latest hari apa eh sebelum aku balik kedah. haa isnin. elok je simpang nak masuk rumah kat kota perdana tu tengah nak tunggu turn masuk, bang!! adoi! why oh why?? terus makcik pesona tu turun, kak sorry kak saya terlelap. mengantuk sangat2.

ko rasa? aku kalau benda2 ni jadi, ok lah, benda nak jadi. 1 hal nak mengadap owner wish tu ha. ko rasa? tapi tu lah, bahagian masing2. Allah tak duga hambaNya diluar kemampuan. so maknanya aku mampu take it. hadap je la ye. alhamdulillah jugak, bahagian aku bila orang yang langgar aku ni senang bawak bincang. so kita settle cara baik. yang melanggar tu settle sendiri pay cash in advance kat bengkel yang kitorang hantar tu. berkali2 dia whatsapp mintak maaf. tu sebab dia tgk wan moncong je kot masa tu. hahahaha...

hari kejadian tu pulak siang nye dapat berita nenek wan meninggal dunia and we were supposed to balik kampung that day. tu lah, dah tertulis.. kitorg balik kampung esok nye. naik vios. bedesup je. Al-Fatihah buat arwah tok embun.

ok, aku rasa tu je lah kot. 

harga minyak naik lagi ye? good for the oil & gas sector but bad for us. 

till then... nanti sembang lagi ye. 

latest us. masa balik kampung penang selasa lepas.




4 comments:

Nad MamaZN said...

alaaaa... teringinnya nak makan nasi kenduri..tp tgh pantang..! :(
moga majlis berjalan lancar hendakNya

Mirabeads azi said...

Takziah atas kehilangan
Tahniah dpt ahli keluarga baru.
#clickclicknufnang
#www.azirahman.com

Iela Fazielah said...

selamat bercuti sekolah.....seronok...selamat berkenduri kendara... kelam kabut...sib baik kami nak antar pengantin lelaki...insyaallah.. kalau sempat kami samapi...tp mcm xdann...momok nak naik cameron katanyer...

ha.. br nak tanya pasal wish n vios... nmpaknyer... better bwk vios jelah kot....akak selalu ckp...kekadangi nsident yg kita alami mungkin allah nak bersihkan rezeki kita...xpe...axia jd x amik?? kak ila pun order axia....tp saje delay...lepas raya br amik....bosan naik kete besar....bole??haha

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam yani,
he3
minyak naek
redha dalam keterpaksaan
kita rakyat
deme pemerintah
yer dop he3

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in